Thursday, December 10, 2009

Lievästi epävakaisesta syystalvileutoudesta kireähkön pakkasen ja lumisadesuojan nopeaan vaihteluun myrskyjen keraAjankohtaan nähden melko leuto syystalvinen sää on päättymässä tämän viikon loppuun ja melko ankarakin talvisää tulee kuin veitsellä leikaten tilalle sunnuntai-illasta lähtien myös Etelä-Suomeen ja laajasti myös muualle Eurooppaan seuraavan viikon ajaksi. Tämän viikon alku on ollut tähän mennessä Suomen itäpuolelta lähemmäksi hivuttautuneen korkeapaineen aikaa, jossa heikenneiden tuulien ansiosta ilmamassa on viilentynyt vain hyvin hitaasti ja etenkin suhteellisen lämpimän ja sulan meren äärellä lämpötilat ovat pysyneet parisen astetta plussalla lähes koko ajan; vain sisämaassa ajoittain aste pari pakkasta. Korkeapaineesta huolimatta sää on ollut myös koko ajan pilvistä ajoittaisine sumuineen ja sulan Suomenlahden vaikutuksesta kuurottaisia sateita on tullut etenkin rannikoiden läheisyydessä. Lämpötilan oltua ajoittain sen verran lähellä nollaa, on osa sateista tullut lumena - räntänä myös etelärannikolla. Niinpä ohuita lumipeitteitä on muodostunut monin paikoin; ne ovat säilyneet sisämaassa kokonaankin, mutta rannikolla sulaneet sateiden välillä Kaakkois-Suomea lukuun ottamatta, jossa lunta on tullut eniten.

Tuo yllä oleva kuva ilmentää tätä märkien lumi -räntäsateiden luonnetta. Kuva on otettu eilen keskiviikkona 9.12.2009 Espoon Tapiolassa, jolloin hyvin nimellinen lumikuorrute syntyi muutamaksi tunniksi tuolle nurmikolle. Kuvan keskellä on hauskasti myös räntähiutale juuri satamassa aivan kameran linssiä viistäen.

Muutos hurjasti talvisempaan suuntaan lähtee kehittymään siten, että aluksi länteen kehittyvän korkeapaineen ja tuon idän korkeapaineen välille syntyy selänne juuri Suomen yli. Sen takia sää pysyy vielä huomisen pe suunnilleen ennallaan; noin nollakeliä, pilvistä, sumuja ja paikoin lumi - räntäsateita etenkin etelärannikolla lähes tyynessä tuulessa. Sitten lauantain aikana lännen korkeapaine voimistuu ja idän kutistuu, kun samalla Suomen koillispuolella voimistuu matalapaine. Atlantin matalapainetoiminta on tässä vaiheessa blokattu etenemästä itään.

Sunnuntain aikana tuo matalapaine on siirtymässä Venäjällä etelämmäksi, jolloin aluksi luoteistuuli viriää Etelä-Suomessa pilvipoudassa. Jäämerellä on samalla uusi korkeapaineen keskus, joka työntyy su etelään Suomen ja Skandinavian päälle. Idän matalapaineen ja tuon uuden korkeapaineen välistä purkautuu koillisesta arktista pakkasilmamassaa ja su illaksi se on saavuttanut Etelä-Suomenkin. Ko. kylmän rintaman yhteydessä sataa vähän lunta ja rintaman etupuolella ollut pilvinen asteen parin pakkanen heikossa luoteistuulessa vaihtuu rintaman ylityksen jälkeen su illaksi nopeasti selkenevään säähän voimakkaan ja purevan kylmän koillistuulen romahduttaessa lämpötilat su - ma yöksi sisämaassa jo reiluun -10 asteen pakkaseen ja rannikollakin lähelle sitä.

Sitten seuraa nopeasti vaihteleva säätilanne ma - ke aikana. Tuo pohjoisesta tullut uusi korkeapaineen keskus liikkuu nopeasti yhä etelämmäksi ja on Etelä-Suomen päällä ma iltapäivällä. Siinä yhteydessä koillistuulen nopeasti tyynnyttyä selkeä sää jatkuu ja pakkanen saattaa kiristyä vähän lisää; sisämaassa -15 astetta kireämpiä lukemia ja etelärannikolla -10 asteen alitus. Jäämerellä on kuitenkin kehittynyt uusi matalapaineen keskus ja se on valumassa nopeasti etelään Suomen itäreunaa pitkin kiepsauttaen tuon korkeapaineen luoteispuolelle. Atlantin matalapainetoiminta ohjautuu tässä vaiheessa kauas eteläiseen Eurooppaan päästäen pakkasilmamassan laajasti Länsi- ja Keski-Eurooppaan.

Ti - ke aikana tuon Jäämeren matalapaineen ylitys Suomen etelä-kaakkoispuolelle aiheuttaa seuraavaa Etelä-Suomessa: Tiistaina yöksi - iltapäiväksi länsituuli on voimistunut nopeasti hyvin voimakkaaksi (mahdollisesti myrskyä) ja pohjoisesta saapuu lumisadealue tiistain jälkipuolella. Lämpötilat leudontuvat ti yöstä alkaen nopeasti noin nollakeliksi (Etenkin lännessä tilapäisesti suojaa) ja niinpä osa sateista voi tulla hetken jopa räntänä - tihkuna. Sitten ti illan ja ke yön aikana lumisadealueen tupruttaessa tuuli tyyntyy matalapaineen itä - länsisuuntaiseksi venyneen keskuksen alla ja kääntyy sitten ke yönä nopeasti itään - koilliseen voimistuen taas huomattavasti ehkä jopa myrskyisäksi. Siinä lumisade vaihtuu vähitellen pohjoisesta alkaen selkeämmäksi sääksi ke aamuun mennessä ja lämpötilat laskevat nopeasti ja saavuttavat taas -10 ja -15 asteen pakkaset sisämaassa ja etelärannikolla n. -10 asteen lukemat.

Ennustettavuus on sitten heikkoa, mutta näyttää siltä, että korkeapaineen ollessa luoteessa vahvana ja laajana Suomessa vallitsee koillistuuli ja osittain selkeä sää (Saaristossa ja merellä lumikuuroja) torstainakin. Niinpä lämpötilat laskevat edelleen ja ovat sisämaassa ke - to välisenä yönä jo -15 ja -20 asteen välillä ja etelärannikollakin reilussa -10 asteessa. Jäämerellä näyttäisi muodostuvan kuitenkin taas uusi matalapaine ja sen edellä lännen - luoteen laajasta korkeapaineesta näyttäisi ulottuvan korkeapaineen selänne Etelä-Suomeen to - pe välisenä aikana. Tällöin pakkanen saattaisi kiristyä yöaikaan sisämaassa jopa -20 asteen kylmemmälle puolelle ja etelärannikollakin -15 asteen tienoille... Tuo uusi matalapaine kuitenkin valuisi nopeasti Suomen ylle länsipainotteisesti, jolloin lumisadealue ja tilapäinen lounaistuulivaihe lauhduttaisivat sään nollan tienoille ja tilapäiseen suojasäähän ainakin etelä- ja lounaisrannikoilla pe - su välillä. Tuon ajankohdan tilanne saattaa kuitenkin muuttua vielä paljonkin... Lisäksi ma - ke välisen ajan tilanteiden aikataulutus ja luonnekin voi muuttua...

Tuleva talven rynnistys (Terminen talvi alkaa etelärannikollakin) saa aikaan koko Etelä-Suomeen lumipeitteen ja vesistöjen jäätyminen alkaa ja etenee nopeasti. Aluksi su aikana hyvin ohut lumipeite sataa kylmästä rintamasta ja sitten ma - ti aikana pakkasvaihe jäädyttää vielä sulana pysyneet järvet ja joet kokonaan. Ti - ke aikana lumisadealue kasvattaa lumipeitettä ainakin muutamilla senteillä ja jäätyneet vesistöt saavat päälleen lumipeitteen. Sitten uusi pakkasvaihe jäädyttää vesistöjä aikaisempaa vähän hitaammin lumipeitteen suojaavuuden takia; kuitenkin yli 10 sentin jäänpaksuuksia on muodostumassa ensi viikolla. Sama koskee roudan muodostusta; ensimmäisessä pakkasvaiheessa maa jäätyy useita senttejä nopeasti. Tässä pakkasvaiheessa arka kasvillisuus on melko voimakkaasti pakkasen armoilla lumen vähyyden takia ja riski pakkasvaurioille kasvaa sen tähden. Seuraavassa pakkasvaiheessa tilanne lienee vähän parantunut lumipeitteen kasvettua, vaikka pakkanen olisi kireämpää...

Suomenlahden sisälahdet saavat myös muutaman sentin jääkannen ensimmäisessä pakkasvaiheessa ja ti - ke lumipeite sataa sen päälle. Toisessa pakkasvaiheessa jäätyminen etenee vähän hitaammin lumipeitteisen jään tapauksissa, mutta uuden jään muodostus etenee samalla ulapalle päin melko nopeasti. Suomenlahden jäätyminen on tyypillisesti itäosissa nopeampaa kuin lännessä. Ulapan pintavesi kylmenee ensi viikon alusta lähtien melko nopeasti alle +5 asteiseksi. Kovimpien pakkasten aikana saattaa esiintyä merisavua sulan veden päällä.

Loppuviikon mahdollinen toinen lumisadevaihe lauhtumisineen keskeyttäisi jäätymisen kokonaan tilapäisesti, mutta lumipeite kasvaisi edelleen mahdollisen suojasään jäädessä sulattamisteholtaan heikoksi ja lyhyeksi. Tulevasta sunnuntaista alkaen ensi viikon loppuun mennessä koko Etelä-Suomeen saatetaan joka tapauksessa saada noin 10 sentin lumipeite...

Päivitys 11.12.2009 klo. 16:35: Uusimmat säätiedot ovat muuttaneet taas ennustetta. Ma - ke osalta nuo nopeasti vaihtelevat tilanteet ovat aikaistuneet seuraavasti: Sunnuntai-illasta lähtien kylmentävä koillistuuli ehtii vaikuttaa vain maanantaiaamuun saakka, jolloin korkeapaine on länsipainotteisesti Etelä-Suomen päällä. Pakkanen ei ehdi siten kiristyä kuin ainoastaan itäosien sisämaassa -10 asteen vaiheille. Muualla on leudompaa. Maanantaina pohjoisesta lähestyvän matalapaineen takia leudontava ja voimakas länsituuli vaikuttaa jo iltapäivällä ja ma - ti väliseen yöhön mennessä on lännessä ja etelärannikolla jo suojaa. Samalla lumi - räntäsadealue tupruttaa tiistaiyönä ja -aamuna. Matalapaineen tyynen keskuksen ylityksen vaihe on samalla päällä itäpainotteisesti.

Tiistaina illalla matalapaine on jo Suomen kaakkoispuolella ja ehkä jopa myrskyisä koillistuuli valtaa alan poutaannuttaen ja selkeyttäen sään vähitellen. Pakkanen kiristyy jo ti - ke väliseksi yöksi sisämaassa reiluun -15 asteeseen etenkin idässä ja etelärannikollakin voi -10 asteen raja rikkoutua. Sitten ke - to aikana heikentynyt tuuli kääntyy vähitellen pohjoiseen osittain selkeässä säässä ja talven tähän mennessä kovimmat pakkaset mitattaneen ke - to välisenä yönä, jolloin sisämaassa saatetaan paikoin saavuttaa -20 asteen raja. To aikana tuuli kääntyy länteen, kun uusi matalapaine valuu pohjoisesta Suomen länsipuolelle; sää lauhtuu ja pilvistyy vähitellen. Pe eteen päin tuo uusi matalapaine näyttäisi parkkeeraavan aikaisempaa arviota pysyvämmin Suomen länsipuolelle, mikä tarkoittaa etelä-lounaistuulisen suojasään tuloa lumi- ja räntäsateiden sekä myöhemmin ainakin rannikolla vesisateidenkin kera ehkä useammaksikin päiväksi... Tässä siis uusi aikataulutus; saas nähdä miten tilanteet sitten rytmittyvät.

Päivitys 12.12.2009 klo. 15:30: Tällä kertaa sään ennustaminen onkin poikkeuksellisen vaikeaa etenkin ma - ke välisten tapahtumien suhteen. Nyt näyttää siltä, että tuo tiistain tienoilla pohjoisesta saapuva matalapaine jää aikaisempaa arviota heikommaksi ja siirtyy etelään Suomen länsireunaa hipoen. Näin ollen tiiistain tienoon leudontuminen jää etenkin idässä vaisuksi ja pakkaset jatkuvat koko alueella eikä luntakaan sada kuin korkeintaan lännessä ja ehkä etelärannikolla. Ti - ke aikana itä - koillistuuli voi kuitenkin olla edelleen voimakasta ja ke eteenpäin pakkaset kiristyvät aikaisemman arvion mukaan varsin koviksi ennen pe tienoon jonkinlaista lauhtumista. Jos tuo ti matalapaine ei tuo kaikkialle kunnolla lunta, niin ilman lumisuojaa vesistöjen jään paksuuntuminen etenee nopeasti ja arat kasvit ovat pakkasvauriovaarassa ke jälkeenkin.

No comments: