Talvi on jatkanut erittäin rotevaa voittokulkuaan myös tällä viikolla ja jatkossa talven ote saattaa jopa entisestäänkin kiristyä, vaikka tilapäinen leudohko vaihe onkin nyt alkamassa. Runsaat lumipyryt nimittäin pitävät talventunnun rajuudesta huolen myös tämän leudohkon vaiheen aikana. Tällä viikolla kovatkin pakkaset pitivät Etelä-Suomea alkuun hallussaan, kun päällämme olleen korkeapaineen aikana lämpötilat olivat laajasti öisin -20 asteen kylmemmällä puolella ja päivälläkin jo vähän voimistuneesta auringonsäteilystä huolimatta -15 ja -20 asteen välillä. Länsirannikolla ja lounaissaaristossa oli lauhempaa ja vastaavasti aivan idässä mitattiin jopa -30 asteen yöpakkasia. Muutos lauhempaan suuntaan alkoi Jäämereltä Skandinaviaa pitkin etelään tulleen matalapaineen asetuttua Suomen lounaiskolkalle, jolloin lämpötilat ovat alkaneet nousta vähitellen kaakkoistuulessa -10 ja -15 asteen välille kylmimmilläkin alueilla. Samalla on tullut lumisateita, joista runsaimmat ovat sattuneet mm. pääkaupunkiseudulle, jossa ennestäänkin on jo hyvin runsaasti lunta (Nyt jo paikoin jopa reilu 50 cm!).
Tuo kuva on otettu eilen perjantaina 29.1.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä on puistoalueen nurmikon päällä olevaa paksua lumihankea. Alueella satoi torstai-illan ja perjantaiaamun välisenä aikana yllättävän paljon uutta pakkaslunta; jopa n. 10 cm. Kaakkoistuuli oli samalla melko voimakasta, mikä ajoi kevyttä pakkaslunta helposti ja mm. peitti kuvan vanhassa hangessa olleet runsaat jäljet lähes kokonaan. Tuulen suuntaa pitkin näkyivät hyvin myös dyynimäiset tuulen tekemät muodot. Kuvan ottamispäivänä tuli muuten kuluneeksi tasan kuukausi edellisestä suojasääpäivästä, joten melkoisen pitkäksi tämä pakkasjakso on muodostumassa...
Suomen etelä-lounaispuolella jatkuu matalapainetoiminta, jossa eri osakeskukset vaikuttavat säähämme edelleen aina ti - ke asti. Tänään lauantaina tuo vanha matalapaine surkastuu pois, mutta uusi muodostuu tilalle lounaasta kiertyen ja nousee la - su aikana Etelä-Suomen länsireunalle runsaan lumipyryalueensa kera. Siinä yhteydessä etelä-kaakkoistuulet voimistuvat selvästi. Lännessä voi olla suunnaltaan vaihtelevaakin tuulta matalapaineen keskuksen tullessa päälle. Samalla pakkaset heikkenevät edelleen ja sunnuntaina etelärannikolla voidaan olla jo -5 asteen vaiheilla ja pohjoisempana sisämaassakin -10 astetta leudommat lukemat ovat mahdollisia niin idässä kuin lännessäkin. Uutta lunta voi kertyä jopa reilut 10 senttiä.
Maanantai näyttää olevan sitten tuon uuden matalapaineen Etelä-Suomen länsireunalla surkastumista, kun samalla etelä-kaakosta alkaa lähestyä uusi voimakas osakeskus. Ma on näin aluksi heikkenevien ja paikallisten lumisateiden päivä -5 ja -10 asteen pakkasten kera, mutta ti tienoilla tuo uusi matalapaine tulee suoraan Etelä-Suomen päälle ja aiheuttaa ehkä hyvinkin runsasta lumipyryä voimakkaiden ja matalapaineen reitin mukaan suunnaltaan vaihtelevien tuulten kera. Suorastaan siis kunnon lumimyrskystä olisi kyse ja uutta lunta voi kertyä ke mennessä ehkä jopa paljonkin yli 10 senttiä! Mm. juuri etelärannikolla ja pääkaupunkiseudulla olisi siis tiedossa jo entistenkin erittäin runsaiden lumimäärien lisäksi poikkeuksellinen lumikaaos ja haaste eri yhteiskunnan toiminnoille! Pakkanen pysyttelee ti - ke aikana -5 ja -10 asteen välillä ja ehkä hetken voi olla vähän -5 astetta leudompaakin, mutta suojasäätä ei saavutettane.
Näiden lumimyrskyjen jälkeen näyttää alkavan kehittymään toisella tavalla mielenkiintoinen suursäätilallinen tapahtuma, joka koskee koko Eurooppaa. Kyse on Pohjois-Venäjältä eli Siperiasta kohti länttä muotoutuvasta erittäin vahvasta ja laajasta korkeapaineesta, joka toisi ehkä jopa kaikkien aikojen kylmimpiin kuuluvan pakkasaallon mukanaan laajalle alueelle eteläpuolellaan vallitsevien itä-koillistuulten mukana; aluksi Itä-Eurooppaan ja Suomeen, mutta lopulta aina Länsi-Eurooppaa myöten ja osin Välimerellekin... Itä- ja Keski-Euroopassa pakkastalvi on jo muutenkin jatkunut edelleen ollen kuitenkin nyt aluksi lähinnä 0 ja -5 asteen lukemissa, mutta Länsi-Eurooppaan on pyrkinyt ja pyrkii vielä ensi viikollakin ennen tuota mahdollista superkylmyyttä usean plusasteen tavanomaista talvileutoutta Atlantin matalapainetoiminnan ansiosta.
Tilanne etenee siten Suomen kannalta, että aluksi korkeapaine kierrättää idästä lähestyessään ke lähtien kylmää ilmaansa kaakkoistuulen kautta, jolloin ajoittaiset pakkaslumisateet voivat olla edelleen mahdollisia ja pakkanen kiristyy vähitellen -10 ja -20 asteen välille idästä lähtien. Sitten kylmyyden kovetessa selkeän sään osuus kasvaa, kun ilmamassa tulee yhä mantereisemmaksi; yö- ja päivälämpötilojen ero 5 - 10 astetta. Viikon lopussa korkeapaine näyttäisi venyvän itä-länsisuuntaiseksi ja keskusalue sijoittuisi Lapin yli länteen. Se tietäisi Etelä-Suomen kuulumista laajaan itä-koillistuulen alueeseen, joka pyyhkisi laajasti lähes koko Euroopan yli tässä vaiheessa ja tuottaisi pakkasaallon, joka huipentuisi viikonvaihteen tienoilla - seuraavan viikon puolella.
Tiedossa saattaisi olla todella huikeita pakkaslukemia lähes koko Euroopan mittakaavassa; Etelä-Suomessa -30 asteen ankarammallekin puolelle meneviä lukemia ja esim. Saksassakin -20 astetta kovempia pakkasia... Talven 2009 - 2010 kylmin yö näyttää siis olevan vielä tulossa. Pakkastilanne muistuttaisi näin vuoden 1987 tammikuuta, jolloin juuri esim. Helsingissäkin oli usean päivän ajan -30 ja -35 asteen välillä olleita ennätyspakkasia. Nyt kuitenkin lisäpiirteenä on erittäin suuri lumimäärä, jollaisen sattuminen kovan pakkastalven kanssa samaan aikaan on TODELLA ERIKOISTA!
Lumipeite siis kasvaa ke mennessä laajasti ainakin noin 10 sentillä ja monin paikoin jopa paljonkin sen yli etenkin, jos kummastakin ym. pyrytilanteesta tulee vähintään 10 senttiä ko. alueelle. Niinpä Etelä-Suomessa mittaillaan viimeistään ke-aamuna varsin yleisesti selvästi yli 50 sentin paksuisia hankia ulottuen paikoin ehkä jopa 75 sentin ylittäviin paksuuksiin... Tämä tietää voimakkaasti eristävää suojakerrosta tuon mahdollisen ennätyspakkasen kouriin ja niinpä sisävesistöjen jäät ja routa (Kummatkin nyt pääasiassa 25 - 40 cm) eivät etenekään kovin paljoa edes reilun -30 asteen pakkasessakaan. Sen sijaan auratuilla pinnoilla roudan eteneminen tulisi olemaan hurjaa; yli metrin paksuuksia voi tulla hyvinkin. Merijäiden muodostus tulee myös olemaan poikkeuksellista vielä sulilla ja vähälumipeitteisillä merijääalueilla ja näin esim. Itämeren umpeenjäätyminen tulisi etenemään hyvin nopeasti tuossa mahdollisessa ennätyspakkasessa...
Runsaan lumen ansiosta matalat arat kasvit ovat siis hyvässä suojassa, mutta hangen yläpuolelle ulottuvat arat lajit tulevat olemaan mahdollisesti hyvinkin suuressa vaarassa... Palaan tarkastelemaan pakkasaallon muotoutumista ensi viikolla ja samalla annan mahdollisesti arvioita kasviviljelijöille todennäköisistä pakkastuhoista eri kasvilajien suhteen. Siihen liittyen kannattaakin jo nyt huomioida erinomainen tilaisuus käyttää hyväkseen noiden su ja ti lumipyryjen tuomaa pakkaslunta ja kasata siitä arkojen lajien päälle yhä paksumpaa suojaa!
Päivitys 31.1.2010 klo. 13:15: Viimeisimmät ennustekartat eri sääsivustoilla (Muistutan tässä samalla, että saan materiaalia ennusteitani varten mm. www.weatheronline.co.uk ja www.wetterzentrale.de sivustoilta) ovat muuttaneet ensi viikon keskiviikon jälkeistä säänkuvaa niin paljon, että tässä siitä maininta. Nimittäin tuo mahdollinen raju pakkasaalto on peruuntumassa ja jäämässä lähinnä vain Venäjän asiaksi, kun siellä länteen pyrkivä korkeapaine jäisikin Suomen itäpuolelle viikon loppuajaksi. Samalla Atlantin matalapainetoiminta näyttäisi pitkästä aikaa aktivoituvan idemmäksi, mikä tietäisi Länsi- ja osin Keski-Eurooppaankin viimeaikoja selvästi leudompaa ja vesisateista säätä.
Suomessa vallitsisi tuon korkeapaineen ja lännen matalapainesysteemeiden välissä etelä-kaakkoisvirtaus, jossa pakkanen kiristyisi ajoittain korkeintaan vähän reiluun -10 pakkasasteeseen ke jälkeen. Nyt sää on lauhtunut itse asiassa jopa 0 ja -5 asteen välille, mutta suojasää on nipinnapin jäämässä väliin. Pikkupakkanen vallitsee ainakin ke asti. Kovan pakkasen väliinjäänti tietäisi myös sitä, että merijäiden lisääntyminen lähes pysähtyisi ja ennätysmäinen lumihanki joka tapauksessa estää sisävesijäiden ja roudan lisääntymisen jopa kokonaan.
Lunta tulikin siis ennustetun mukaisesti taas hyvin reippaasti viime yönä etenkin etelärannikolla ja tiistaiksi on edelleen odotettavissa ehkä jopa vieläkin reippaampi lumipyry! Sen jälkeenkin ajoittaisia lumisateita saattaisi tulla tuossa etelä-kaakkoisvirtauksessa. Niinpä lumipeitteen kasvu laajasti yli 50 sentin ja paikoin jopa lähemmäksi metrin uskomatonta haamurajaa on mahdollista lähipäivinä Etelä-Suomessa.