Wednesday, January 27, 2010

Talven 2009 - 2010 kylmin yö (Tähän mennessä...) - Osa 4

Viime yönä saavutettiin taas paikallisia talven tähänastisia pakkasennätyksiä Etelä- ja Kaakkois-Suomessa. Syynä oli se, kun jo monta päivää yllämme vellonut korkeapaine piti vielä viime yönä tyyntä keskustaan Etelä-Suomen yllä läntisimpiä osia lukuun ottamatta ja sään seljettyä sumupilvilautoista kokonaan lämpötilat pääsivät laskemaan nopeasti. Nyt korkeapaine on antamassa tilaa voimakkaille etelätuulille lännessä etelään Suomen lounaisreunalle liikkuvan matalapaineen ansiosta.

Viimeisimmät tiedot jatkosta kertovat, että vielä tänään tuon matalapaineen lumipyryalue jää enimmäkseen länsipuolelle Etelä-Suomen kohdalla, mutta matalapaineen jäädessä pyörimään koko loppuviikoksi Suomen lounais-eteläreunalle se syöttää sitten to - su ajoittaisia lumisateita heikenneissä kaakkoistuulissa koko Etelä-Suomeen ja näin ainakin muutaman sentin lumikertymää on tiedossa su mennessä. Matalapaine on osa laajempaa matalapainesysteemiä loppuviikolla ja se imee Mustanmeren tienoilta sen verran lauhaa ilmaa kaakkoistuuleensa, että Etelä-Suomi lauhtuu vähitellen viikon loppuun mennessä jopa -5 asteen leudommalle puolelle etenkin etelärannikolla. Eli uutta kylmenemistä ei ihan heti olekaan tulossa aikaisempaan ennusteeseeni verrattuna.

Tässä ovat viime yön pakkaslukemat poimittuna tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissää-sivuston lämpötilakäyristä ja huomaamme niistä mm. sen, että monin paikoin oli kylmempää kuin edellisellä kerralla viime sunnuntaina: Maarianhamina -10 astetta (Toissayönä oli -15 astetta), Turku -19 astetta, Pori -20 astetta, Hämeenlinna -26 astetta, Tampere -25 astetta, Helsinki -23 astetta, Vantaa -27 astetta, Lahti -28 astetta, Lappeenranta -26 astetta, Kotka -25 astetta, Jyväskylä -28 astetta ja Ilomantsi -30 astetta.

No comments: