Friday, February 19, 2010

Erittäin ankaraa talvea kovien pakkasten, tuulten ja lumipyryjen takia; ensi viikolla pakkanen, tuulet ja ajoittaiset lumisateet heikompia (Päivitys!)



Talven ote ei näytä vieläkään hellittävän, vaan pikemminkin se kiristyy vielä entisestään täällä Etelä-Suomessakin viikonlopuksi. Pohjois-Suomessa on tällä viikolla ollut jopa talven kylmimmät olosuhteet, kun esim. Kuusamossa ja Kuhmossa on ollut jopa lähes -40 asteen yöpakkasia! Etelä-Suomessa viikko on sujunut selvästi leudommissa merkeissä, mutta tavanomaista kylmempää on silti ollut. Alkuviikon aikana itään siirtyneen matalapaineen ja lännessä vaikuttaneen matalapaineen välille muodostui pohjois-eteläsuuntainen korkeapaineen selänne Suomen kohdalle. Tällöin Pohjois-Suomeen pääsi kiertymään Siperiasta erittäin kylmää ilmaa, mutta Etelä-Suomeen jäi heikoissa tuulissa sen verran leutoa ja kosteaakin ilmamassaa, että sumupilviä ja sumuja on esiintynyt ajoittaisten lumisateiden kera ja siten pakkaset olivat pääasiassa vähän -10 asteen molemmin puolin ja vain lähinnä sisämaassa oli sen verran selkeitä hetkiä, että etenkin itäpainotteisesti -15 ja -25 asteen välillä olevia yöpakkasia esiintyi. Viime yö oli yksi tällainen kovan pakkasen yö.

Tuo kuva on otettu tänään 19.2.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään pihakadun vanhan hiekkapölyyn likaantuneen ja jäiseksi tiivistyneen lumen päälle satanutta kovan tuulen ajamaa pakkaslunta tyypillisinä laikkuina, kun lunta ei ole vielä kertynyt paljoa. Tällainen tuiskuava ja kinostuva pakkaslumi tulee olemaan tämän viikonlopun yksi merkittävä piirre Etelä-Suomen säässä.

Tänään on siis tapahtumassa sellainen muutos säässä, että korkeapaine on painottumassa Pohjois-Suomeen, missä se ylläpitää edelleen erittäin kylmää arktista pakkasilmaa jopa lähes -40 asteen yöpakkasineen ma saakka. Samalla Suomen eteläreunaa viistäen itään liikkuu pe - ma välillä voimakas matalapaine, joka voimistaa itätuulet hyvin voimakkaiksi ja ajoittain etenkin etelärannikolle ulottuu sakeitakin lumipyryjä. Ensimmäinen niistä on liikkeellä tänään ja seuraava la - su aikana.

Itätuuli imee tuosta pohjoisen arktisesta ilmamassasta annoksen mukaansa myös Etelä-Suomeen, jolloin pilvistä ja tuulesta huolimatta pakkanen kiristyy jopa -20 asteen vaiheille viikonlopun aikana koko alueella ja siksi kovassa tuulessa muodostuu vaarallinen pakkasenpurenta; jopa -30 asteen puremavaikutusta on tiedossa! Lämpötilalla ei ole tässä tilanteessa merkittävää vuorokausivaihtelua. Lisäksi sakea lumipyry kinostuu paikoin hyvinkin vaikeasti; jopa yli 10 senttiä voi lunta keskimäärin kertyä ja eniten etelärannikolla. Kova tuuli helpottaa kuitenkin puustojen lumitaakkaongelmaa melko laajasti, mutta metsien sisäosissa yms. tuulensuojapaikoilla saattaa ilmetä puustotuhoja nopeasti lisäävää lumitaakkaongelman vaikeutumista!

Ensi viikon alussa tuo matalapaine näyttää lipuvan venyvänä ja heikkenevänä Venäjälle ja sitä ennen matalapaineen kierrättämänä etelästä tulee maanantaiksi leudompaa ilmamassaa ja näin pakkaset saattavat heiketä jopa -10 asteen leudommalle puolelle samalla, kun lumisateet ja tuulet heikkenevät. Heikkotuulinen pieni korkeapaineen selänne näyttää olevan vuorossa ma-ti yön tienoilla lännestä käsin, jolloin pilvisyys saattaa rakoilla, mutta lännempänä on yhä tulossa voimakasta matalapainetoimintaa (Länsi-Eurooppa saa annoksittain leutoa ja ajoittain kovatuulista vesisadeilmaa, mutta Itä-Euroopan pohjoisosissa ja Venäjällä Mustameren pohjoispuolella asti talvisää jatkuu. Välimerellä on jopa hyvin lämmintä ajoittain) ja jo ti iltana etelätuulien voimistuttua lännestä saapunee uusi runsas lumipyryalue. Pakkanen heikkenee tässä vaiheessa lisää ja voi olla vain parin asteen luokkaa leudoimmillaan länsipainotteisesti.

Idässä tässä vaiheessa oleva korkeapaine näyttäisi kuitenkin pistävän vastaan ja tämä lännestä pyrkivä uusi matalapaine jakautuisikin kahtia ke tienoilla Suomen luoteis- ja eteläpuolille ja samalla idästä alkaisi ulottua korkeapaineen selännettä Suomeen. Sen myötä lumisateet heikkenisivät ja jäisivätkin länsipainotteiseksi. Tuulet kääntyisivät enemmän kaakkoon ja kylmempää sekä mantereisempaa ilmamassaa tulisi taas paikalle; pakkasten kiristyminen alkaa ja jos sää selkenee ja tuuli heikkenee sopivasti, niin etenkin yöllä voisi olla taas to jälkeen -15 tai -20 astettakin kylmempää etenkin idässä... Tämä skenario on vielä epäselvää, joten palaan tarkastelemaa vielä myöhemmin tilannetta.

Lumipeite saa siis lisäystä tänä viikonloppuna etenkin etelärannikolla ja lisäys voi olla jopa yli 10 senttiä. Ensi viikolla länsipainotteista lumilisäystä voi myös tulla. Kovat tuulet ja pakkaslumitilanne aiheuttaa siis voimakasta kinostumista etenkin tänä viikonloppuna ja lumipeitteeseen muodostuu näin joka tapauksessa epätasaista kertymää. Kuitenkin yhä yleisemmin Etelä-Suomen lumihankien paksuus kasvaa yli 50 sentin.

Järvi- ja jokijäiden sekä Suomenlahden jäiden paksuus kasvaa edelleen hitaasti suojaavasta ja yhä lisääntyvästäkin lumihangesta huolimatta; yhä yleisemmin 40 senttiä paksumpia jäitä alkaa olla ja paikoin häämöttää jopa 50 sentin raja. Suomen ympärillä olevat merialueet ovat yleisestikin jo tavanomaista selvästi enemmän jäässä ja vain Itämerellä on enää selkeä sula alue, joka sekin pienenee päivä päivältä. Koko Suomenlahti on nyt siis umpijäässä eikä helpotusta näy vielä ollenkaan. Kovien pakkasten takia routakin alkaa lähestymään paikoin 50 sentin rajaa (Auratuilla paikoilla voi olla jo yli 1 m routaa!) ja suojasäiden puutteen takia pohjavesien, jokien virtaamien ym. maaperän vesien määrät ovat edelleen vähentymässä jopa huomattavan vähäisiksi, kun routakin sitoo jo erittäin paljon vettä paikalleen.

Kasvillisuuden kannalta katsottuna suuret haasteet ovat lähiaikoina tuulensuojapaikkojen lumitaakkaongelmien kasvu ja pakkasjakson kiristymisen sekä sen aikaisten kovien tuulten haittavaikutukset etenkin ainavihantien lajien lehdille ja monien muiden arkojen lajien silmuille - oksille syvän roudan ollessa lisäämässä ko. haittaa; pakkasvauriot ja haihtumiskuivuminen.

Päivitys 20.2.2010 klo. 11:50: Sään kehitykseen on tullut ym. verrattuna niin paljon muutoksia ensi viikon osalta, että on syytä kertoa ne tässä. Tällä hetkellä Etelä-Suomessa on vielä varsin selkeääkin ennen ensi yön lumipyryä. Pakkanen on laskenut monin paikoin jopa -20 asteen kylmemälle puolelle ja jo hyvin voimakas itäviima on saanut sen tuntumaan jopa -40 asteen pakkaselta! Lunta näyttää edelleen tulevan varsin reippaasti ja uskomattomaksi tilanteen tekee hyvin alhaiset lämpötilat ja myrskyisä tuuli; pahat liikenneongelmat ja vaaralliset ulkoiluolosuhteet!

Muutokset ensi viikon osalta merkitsevät lauhtumisen jäämistä ym. paljon vähäisemmäksi. Nimittäin ma - ti aikana tuon tämän viikon lopun matalapaineen jälkeen kylmä ilmamassa jäänee edelleen vaikuttamaan, jolloin pakkanen pysyy -10 ja -20 asteen välillä pääosin. Ti-ke tienoilla lännen-lounaan matalapainetoiminnasta irtoaa osakeskus itään suunnaten Etelä-Suomen yli itään. Sen jälkeen korkeapaine muodostuisi to - pe ajaksi Etelä-Suomen ylle ja näyttäisi pitävän matalapaineet lännessä-lounaassa ja etelässä edelleen loitolla ja leudot ilmamassat vaikuttavat edelleen vain Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Itä-Euroopan eteläosissa ja Lounais-Venäjällä saakka.

Niinpä kylmä ilmamassa ei kunnolla syrjäytyisi edes pe mennessä Suomesta ja näin pakkanen pysynee Etelä-Suomessa pääasiassa -10 astetta kylmemmissä lukemissa ja selkeinä öinä -20 astetta kylmemmät lukemat voivat olla ensi viikollakin mahdollisia; Pohjois-Suomessa voi olla edelleen jopa -30 ja -45 asteen välillä olevia yöpakkasia vielä ensi yönä, mutta korkeapaineen painopisteen siirtyminen idemmäksi (ja toisaalta to - pe eteläiseen Suomeen) antaa mahdollisuuden jonkinasteiselle leudontumiselle siellä.

Tuo aivan Suomen eteläpuolella ti-ke matalapaineen myötä itään liikkuva leuto ilmamassa on myös mielenkiintoinen ongelma: Matalapaineen reitin vaihtelun mukaan lämpötiloissa voi olla suuria muutoksia ti-ke tienoilla etenkin etelärannikolla. Joka tapauksessa näyttää siltä, että myös ti-ke aikana sataa runsaasti lunta ja näin ollen talvi jatkuisi erittäin ankarana myös lumen suhteen ja jossain päin Etelä-Suomea alettaisiin lähestymään sitä lumihangen uskomatonta 1 metrin syvyyttä!...

No comments: