Sunday, February 28, 2010

Viikon 8 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 5 (La - su; Suojasäätunnelmia)Utuista ja sumupilvistä suojasääkatunäkymää illan pimeydessä kuvattuna sunnuntaina 28.2.2010 Espoon Tapiolassa. Tieliikenteessä vallitsi koko suojasään ajan tyypillinen vesi-loskakeli, kuten kuvassa. Suojasää oli pe - su sen verran vahvaa, että aikaisemmat paikoin vaikeatkin tykkylumitaakat varisivat puustosta sittenkin lähes kokonaan pois su-iltaan mennessä koko Etelä-Suomessa.
Lumiräntäsateista puistomaisemaa kuvattuna sunnuntaina 28.2.2010 Espoon Tapiolassa. Suojasää oli jatkunut la - su hyvin tasaisena; lämpötilat ympäri vuorokauden 0 ja reilun +1 asteen välillä vahvassa pilvisyydessä ja etelä-lounaistuulessa. Lännestä länsireunalle tullut pieni matalapaineen osakeskus ja sen rintamasateet tuottivat ajoittain lumi-, räntä- ja paikoin vesisateitakin sekä tihkua; sade oli kuurottaista ja siitä ei ehtinyt tulla puustoon merkittäviä uusia lumikuorrutteita suojasäätarttuvuudesta huolimatta.
Reippaasta pakkasesta suojaksi lauhtuneen sään aiheuttamaa betonikuuraa Paasikiventien sillassa kuvattuna lauantaina 27.2.2010 Hämeenlinnassa. Pitkän ja ankaran pakkasjakson jälkeen ilmeni taas tyypillinen kylmyyttä varastoivien rakenteiden ilmiö, kuten jäätelöpaketin ottamisessa pakastimesta; lämpöhuurre ennen ko. rakenteen lämpenemistä ilman lämpötilaa vastaavaksi, jolloin huurteen sulaminen alkaa lämpötilan ollessa plussalla; kuvassa alkanut osittain.
Järvimaisemaa tiiviin sumupilvilaatan peittäessä takaosan mäen kuvattuna Vanajaveden rannassa lauantaina 27.2.2010 Hämeenlinnassa. Alempaan kuvaan verrattuna isojen mäkien kohdalla sumupilvikannen mataluus tuli hyvin ilmi. Leudontuneessa säässä järvijäässä olleiden pienienkin railojen kautta vettä pääsi paineella (Jäiden ja lumen painon aiheuttamaa) heti jään pinnalle aiheuttaen märkiä tummia kohtia lumihankeen; 30 - 50 senttiä vahva jää oli silti yhä kantavaa.
Järvimaisemaa tiiviin sumupilvilaatan roikuttua alhaalla kuvattuna Vanajaveden rannassa lauantaina 27.2.2010 Hämeenlinnassa. Pohjoiseen menneen ja lounaasta lähestyvän rintamasateen välissä oli tässä vaiheessa heikosti etelätuulinen, kostea ja lievästi suojasäinen tilanne; aamun sakea sumu oli hälventynyt nyt uduksi, mutta paksu sumupilvikansi velloi matalalla. Talventörröttäjinä rantaviivan kohtaa ilmensivät mesiangervon (Filipendula ulmaria) jäänteet.

No comments: