Friday, March 19, 2010
Sateisesta suojasäästä ja tilapäisestä pakkaskevättalvipoudasta kunnon kevään tuovaan lämpöaaltoon (Päivitys; ei lämpöaaltoa!)
Kevään tulo on ollut ja on vielä ensi viikon alussakin takkuista, vaikka tänään ja huomenna se yrittääkin näyttäytyä maistiaisena Länsi-, Keski- ja Itä-Eurooppaan saakka lounaasta tulvahtaneesta hyvin lämpimästä ilmamassasta; esim. Pariisin ja Berliinin alueilla oli eilen ja tänään +15 ja +20 asteen välillä olleita päivälämpötiloja. Kevään kunnolla tuovaa lämpöaaltoa näyttää kuitenkin olevan tiedossa ensi viikon alun jälkeen.
Tämän viikon alku oli vielä ajankohtaan nähden erittäin kylmä, kun Suomen itä-koillispuolella ollut laaja matalapaine ylläpiti pohjois-luoteisvirtausta vaihtelevapilvisessä ja poutaisessa säässä päivälämpötilojenkin oltua parisen astetta pakkasella. Toissayönä saavutettiin lisäksi tämän maaliskuun kylmimpiä pakkasia, kun sopivasti tyyntyneessä ja seljenneessä säässä etenkin sisämaassa oli jopa reilut -20 astetta pakkasta ja etelärannikollakin -15 ja -20 asteen välillä. Muutoin öisin oli muutaman asteen leudompaa. Eilen päivällä saapui sitten muutos lännestä pienen matalapaineen osakeskuksen kera, missä lumisadealue toi viime yöhön mennessä jopa 5 - 10 senttiä uutta lunta. Sen jälkeen länsi-lounaistuulessa on tänään vallinnut pilvinen suojasää lähes +5 asteen lämpötiloineen isomman matalapaineen jäätyä vielä Norjanmerelle.
Tuo kuva on otettu tänään perjantaina 19.3.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä on tyypillinen edellisillan lumisateen jälkeinen loskakeli lämpötilan kohottua yöllä plussalle. Tuossa vaiheessa aamulla loskaa oli kadulla vielä runsaasti, mutta iltapäivään mennessä se oli sulanut ja päätiet alkoivat olla jo osittain kuiviakin niiltä kohdilta, mihin lumen sulamisvesi ei valunut. Tällaista loskakeliä on tiedossa ensi yönkin jälkeen paikoin, kun lännestä saapuu taas uusi lumi-räntä-vesisadealue uuden kevätsuojasääannoksen kera.
Ensi yönä siis tuo Norjanmerellä oleva matalapaine alkaa siirtyä Keski-Suomen yli itään ja sen mukana saapuu taas sateita täksi illaksi ja yöksi lounaistuulessa. Tällä kertaa sateet ovat vetisempiä kuin eilen ja lämpötila pysyy nollassa tai vähän plussalla yölläkin. Huomenna päivällä vallitsee leuto ja runsaspilvinen länsituuli matalapaineen eteläpuolella vesi-räntäkuuroineen, kunnes illalla matalapaineen siirryttyä itään kylmä rintama liikkuu Etelä-Suomenkin yli etelään tuoden su yöksi kuivan ja kylmän ilmamassan; la päivän n. +5 asteen lämpötiloista päädytäänkin taas muutamia asteita pakkaselle ko. yöksi sään seljettyä.
Suomen eteläpuolelle jää kuitenkin rintamasysteemi ja siinä lännempänä pieni matalapaineen osakeskus muodostuu ja se vaikuttaa su päivän säähän liikkuessaan Suomen eteläreunaa viistäen itään; ainakin etelärannikolle voi ulottua lumisateita ja itätuuli voimistuu päivälämpötilojen pysyessä nollan tienoilla. Su - ma yönä on muutama aste pakkasta ja sisämaassa kylmempääkin heikomman tuulen ja selkeämmän sään takia.
Ensi viikolla tilanne kehittyy aluksi niin, että tuo pieni matalapaine siirtyy su - ma yön aikana Suomen eteläpuolelta itään ja sen jälkeen itätuuli vaihtuu ma päiväksi pohjoisvirtaukseksi, jossa on pilvipoutaa, mutta kylmää päivälämpötilojen jäädessä nollan tienoille. Sitten ma - ti yöksi lännestä saapuu korkeapaineen selänne, jossa selkeässä ja tyynessä säässä yöpakkaset voivat kiristyä -10 ja -15 asteen välille. Ti päivän aikana lännestä alkaa sitten lähestymään taas laajan matalapaineen etummainen rintamasysteemi ja sen sadealue saapunee ti-illaksi lounaistuulen kera Etelä-Suomeen. Ti päivällä lämpötila voi kohota pari astetta plussalle ja ti - ke yöksi lämpötila ei siitä juuri laske lounaasta ko. sadealueen kanssa pyrkivän leudon ilmamassan takia, joten sateet lienevät aika vetisiä.
Sitten näyttäisikin tapahtuvan kunnon käänne kevääseen. Nimittäin korkeapaineen painopiste näyttäisi majoittuvan ke - pe ajaksi Suomen kaakkois- ja eteläpuolelle ja samalla lännessä Britteinsaarten ja Atlantin laaja matalapaine jää vellomaan sijoilleen osakeskuksineen pienen matalapaineen kielekkeen ulottuessa aluksi Pohjois-Suomeen. Niinpä ke Etelä-Suomessa vallitsee pilvipoutainen lounaisvirtaus ja se tuo jo varsin leutoa ilmamassaa Länsi- ja Keski-Euroopasta, missä ensi viikon alun pienen viileämmän vaiheen jälkeen on lämmennyt uudelleen lähes +20 asteen päivälämpötiloihin. Niinpä ke päivälämpötilat voivat olla Etelä-Suomessa jo lähes +10 astetta.
Sitten lännen laaja matalapaine näyttäisi hitaasti hivuttautuvan idemmäksi ja lämmintä ilmamassaa saapuu edelleen Suomeen ilmavirtauksen kääntyessä vähitellen etelään; niinpä to - pe vallitsee vaihtelevapilvinen enimmäkseen poutainen sää, yölämpötilat ovat nollan tienoilla ja päivisin voi olla etenkin sisämaassa mahdollisuuksia jopa n. +10 asteen päivälämpötiloille. Samalla itäinenkin Eurooppa lämpenee ja mm. Puolan - Ukrainan ja Lounais-Venäjän alueilla voidaan päästä selvästi yli +15 asteen. Länsi-Eurooppa puolestaan viilenee sateisessa säässä lännestä virtaavien viileän mereisten ilmamassojen takia, mutta mistään takatalvesta ei ole kyse.
Loppuviikolla lännen matalapainetoiminta näyttäisi sitten tulevan Suomeenkin muodossa tai toisessa sateineen ja lämpimät etelätuulet alkaisivat jäämään Suomen itä-kaakkoispuolelle... Takatalvesta ei kuitenkaan pahemmin olisi vaaraa ja näin termisen kevään alkamiselle olisi hyvä mahdollisuus ensi viikon aikana; vuorokauden keskilämpötilat vähintään 5 vuorokautta peräkkäin yli 0 astetta. Kevät alkaisi siten jopa vähän etuajassa kaikesta tästä suuresta lumimäärästä huolimatta...
Lumipeite sai taas lisäystä eilen koko Etelä-Suomessa ja niinpä kaakossa ja idässä päästiin taas paikoin yli 75 sentin paksuisiin hankiin ja lännessäkin oli laajasti yli 50 sentin paksuiset hanget. Tämän päivän suojasää on jo kuitenkin alentanut hankia pari senttiä ja tulevat vetiset sateet sekä huominen suojasää sulattavat lunta lisää pari senttiä. Sitten su ja ensi viikon alun kylmä vaihe lähes pysäyttää sulamisen ja tiedossa on jälleen öiden jälkeistä hankikantokeliä. Päivällä auringon paisteessa tummat kohdat sulavat silti jo hyvin ja etelärinteet - eteläseinustat alkavat sulaa muita alueita selvästi nopeammin.
Tuo ke - pe lämpöaalto aloittaneekin sitten varsinaisen kevätsulamisen, jolloin ensimmäiset kunnon kevättulvatilanteet muodostuvat alkaen ensin taajamissa mm. notkopaikoissa, tukkeutuneiden viemärien kohdilla ja pienten ojien alueilla. Siitä tulviminen siirtyy pian jokiin parissa päivässä, mutta jäiden lähtö ei ole niissä vielä edessä; sulamisvesi tulee ensin jokijäiden päälle. Ensi viikon loppuun mennessä saattaa lämmön ansiosta tapahtua nykyisten hankien paksuudessa jopa puolittuminen... Näin voidaan nyt julistaa koko päättyvän talven paksuimmat lumihankitilanteet. Ne olivat kahdessa vaiheessa eli helmikuun viimeisellä viikolla ja muutamin paikoin heti eilisen lumipyryn jälkeen, jolloin Kaakkois-Suomessa oli 70 - 90 senttiä lunta.
Vesistöjäidenkin kohdalla ollaan nyt talven laajimman ja paksuimman jään tilanteessa ja sama koskee routaa. Järvissä on pääasiassa 30 - 55 senttiä paksuja jäitä ja niiden päällä saman verran lumihankea. Hangen alla jää on jo paikoin haurastunut ja virtapaikoilla voi olla jopa yllättävän petollista. Routaa on paikasta riippuen enimmäkseen 20 - 50 senttiä ja se sulaa jo hitaasti altapäin. Jo tämän päivän ja huomisen sulamisesta tulee vesistöjäiden päälle vettä ja näin loskaista voi olla hyvinkin paljon hangen alla ja paikoin päälläkin. Sitten tilapäistä uudelleen jäätymistä tapahtuu pintaosissa su - ti, mutta sitten tuo ensi viikon lämpöaalto laittaa vesistöjäidenkin osalta kunnon sulamisen liikkeelle ja jäillä liikkumisen mahdollisuus päättyy viimeistään siihen.
Suomen merialueilla jäätä on nyt tavanomaista enemmän, paksummin ja talven laajin jäätilanne on käsillä näillä näppäimillä; Kaikki meret ovat kokonaan jäiden vallassa ja Itämeren pohjoisosatkin ovat olleet nyt varsin paljon ja hyvinkin etelään saakka ulapaltaan jäässä, mikä on tavanomaista ankaramman jäätilanteen merkki. Ensi viikolla kunnon sulaminen alkaa Etelä-Suomen merillä, mutta tyypillisen hitaasti. Nopeinta sulaminen on Suomenlahden rannikon sisälahdissa, joissa on kuitenkin vielä myös paksuimmat jäät; paikoin jopa n. 60 senttiä ja lumihankeakin on paljon päällä sisäjärvien tapaan.
Kasvillisuus on ollut vielä pajunkissoja lukuunottamatta talvilevossa, mutta ensi viikolla tuo lämpöaalto tuonee ensimmäiset kunnon kevään heräämiset; leppien (Alnus sp.) hedenorkot alkavat notkeutua ja punertua, mutta kukinta ei vielä alkane ensi viikon loppuun mennessä ehkä yksittäisiä lämpimimpiä paikkoja lukuun ottamatta lounais- ja etelärannikolla. Pajunkissat (Salix sp.) suurentuvat yhä selvemmin ja hedepuolisissa haavoissa (Populus tremula) kukintoaiheet tulevat myös esille kunnolla. Maassa on kuitenkin niin paljon lunta ja routaa, että esim. sipulikasvien heräämistä ei ole vielä odotettavissa.
Länsi- ja Keski-Euroopassa tämän viikon lämpöaalto on viimein aloittanut sikäläisen kasvukauden ja siellä esim. Berliinin seudulla ensimmäisenä lehteen puhkeavat puu- ja pensaslajit alkavat vihertymään ja sipulikasvien kukinta on alkamassa kunnolla. Ensi viikolla samaa on tiedossa Puolaan ja Ukrainan - Lounais-Venäjän tasolle saakka. Etelä-Suomessa vastaava vaihe on keskimäärin Vapun tienoilla.
Päivitys lauantaina 20.3.2010 klo. 13:50: Ensi viikon alun jälkeiseen sään kehitykseen on tullut merkittäviä ennustemuutoksia. Nimittäin Atlantin matalapainetoiminta suuntautuukin uusimpien tietojen mukaan sen verran voimakkaasti itään ja eteläisempää reittiä, että Suomeen asti ei pääsekään kunnolla lämpimiä lounais- ja etelävirtauksia ensi keskiviikon jälkeen.
Viimeisimpien ennusteiden mukaan käykin niin, että ti-ke aikana lännen laajasta matalapaineesta eräs matalapaineen osakeskus liikkuu Etelä-Suomen ylitse lumi- ja räntäsateineen lämpötilan ollessa nollan vaiheilla. Sitten torstaina Länsi- ja Keski-Eurooppaan tullut uusi annos hyvin lämmintä ilmaa yrittää Suomeen, mutta se näyttäisi jäävän niukasti Suomen eteläpuolelle, kun lännestä saapuva uusi matalapaineen osakeskus liikkuu Etelä-Suomen yli itään lumi-räntä-vesisateiden kera. Ajoittain näyttäisi toki olevan yhä plusasteita etenkin päiväsaikaan, mutta pääasiassa alle +5 astetta. Toisaalta yöpakkasta ei juuri ole tuulten ja pilvien ehkäistessä lämpötilan vuorokausivaihtelua.
Sitten perjantaina lännessä näyttäisi voimistuvan todella hurjaa matalapainetoimintaa, joka tulisi suoraan kohti Suomea ja la ja su ajaksi Etelä-Suomi jäisi voimakkaan ja laajan matalapaineen kouriin, jolloin tuulet voimistuisivat ajoittain huomattavasti ja runsaitakin sateita olisi tiedossa pääasiassa lumena ja räntänä. Näin tässäkin tapauksessa lämpimimmät ilmamassat jäisivät Suomen eteläpuolelle, vaikka noin nollakeli ja ajoittaiset parin asteen suojakelit jatkuisivat yhä ilman suurta eroa yö- ja päivälämpötilojen kesken.
Näin ym. lumien ja jäiden sulaminen jää aikaisempaa arviota vähäisemmäksi ja etenkin ensi viikon lopulla jopa uutta märkää lunta saattaa tulla hyvinkin paljon lisää... Lisäksi kasvillisuuden kevätherääminen jää vähäisemmäksi esim. leppien kukinnan kehittymisen suhteen. Termisen kevään alkamisen kanssakin on vielä niin ja näin...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment