Sunday, April 11, 2010

Poutaista ja tavanomaista lämpimämpää kevättä; ensi viikon lopussa takatalven riskiä... (Päivitys!)



Tällä viikolla kevät on edennyt varsin hyvin Etelä-Suomessa, vaikka sääennusteissa välillä vilahtelikin jopa takatalven mahdollisuutta viikon loppupuolelle. Viikon alku oli viileintä aikaa, jolloin tiistaina aamulla sateli jopa räntää-lunta kuuroina siellä täällä. Toisaalta silloinkin oli ajankohtaan nähden ihan tavanomaisen lämpöistä ja koko loppuviikko ollaankin sitten oltu selvästi tavanomaista lämpimämmissä oloissa. Käytännössä tämä on merkinnyt alkuviikon jälkeen +10 asteen vaiheilla ja sisämaassa vähän sen ylikin liikkuneita päivälämpötiloja ja yölämpötilat ovat olleet pääasiassa 0 ja +3 asteen välillä. Vain paikoin on ollut hyvin heikkoa pakkasta. Alkuviikolla päivälämpötilat jäivät reiluun +5 asteeseen.

Vähäiset sateet painottuivat alkuviikkoon, jolloin aluksi heikko etelä-pohjoissuuntainen rintamavyöhyke edelleen vaikutti säähän hyvin pienine matalapaineen osakeskuksineen. Keskiviikkona uusi korkeapaine muodostui Suomen eteläreunalle, jonka myötä sää poutaantui ja lounaasta levisi lämpimämpää ilmamassaa torstaiksi. Perjantaiksi luoteesta saapui lounaiskulmalle pieni matalapaine, joka antoi lännessä kuurottaista vesisadetta, mutta lämmin sää jatkui yhä etenkin idempänä. Sitten matalapaine vetäytyi la etelään ja lounaassa sekä koillisessa olleet korkeapaineet yhdistyivät Skandinavian ja Lapin yllä; ilmamassa pysyi etelätuulisesta itätuuliseksi vaihtuneessa tilanteessakin lämpimänä Etelä-Suomessa.

Tuo kuva on otettu perjantaina 9.4.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä on nurmikon notkossa olleen sulamisvesilammikon tilannetta. Pohjalta kuulsi läpi jäistä lumihangen jäännettä ja sulan veden pinnalla velloi lumen ja jään sulamisesta syntynyttä sulamisvaahtoa. Hyvin tyypillinen ja jokakeväinen ilmiö, joka oli loppuviikon lämmössä tulossa tiensä päähän lumien ja jään sulaessa loppuun ko. kohdalla. Avoimet nurmikentät paljastuivatkin su mennessä käytännössä kokonaan runsaslumisella etelärannikollakin.

Lämmin kevätsää näyttää jatkuvan ainakin vielä ensi viikon alkupäivinä. Tuo Skandinaviassa oleva korkeapaine on siirtymässä tänään su Etelä-Suomen ylle ja sijaitsee kapeana koillis-lounaissuuntaisena selänteenä ma ko. alueen yllä. Samalla Jäämerellä on vaikuttamassa matalapaine Lappiin; sateita lännestä lounais-länsituulessa. Niinpä pääasiassa vähäpilvinen sää jatkuu Etelä-Suomessa tämän päivän runsaampien pilvilauttojen jälkeen, missä koillistuulikin tyyntyy maanantaiksi. Päivälämpötlat ovat tänään vähän eilisiä matalammat (Yleensä vähän vajaa +10 astetta), mutta ma voidaan taas saavuttaa vähän reilun +10 asteen lukemia ainakin sisämaassa. Yölämpötila on su-ma nollan tienoilla.

Tiistaina tuo korkeapaineen selänne surkastuu pois ja Jäämeren matalapaine työntää kohti etelää kylmää rintamaa, mikä saavuttaa sen päivän aikana Etelä-Suomen lisäten nauhamaista rintamapilvisyyttä, mutta sateet jäänevät hyvin vähäisiksi - olemattomiksi. Ma-ti yölämpötila on edelleen nollan tienoilla ja päivälämpötila voi kohota ennen rintamaa +10 asteen vaiheille - vähän yli. Keskiviikkona lännessä muodostunut uusi korkeapaine alkaa ulottua kohti Suomea ja tuon ti kylmän rintaman jälkeinen pohjoistuuli heikkenee vähäpilvisessä säässä; ti-ke yölämpötila on yhä nollan tienoilla, mutta päivälämpötila on edellispäiviä parisen astetta alempi ollen +5 ja +10 asteen välillä. Näin heti Suomen etelä-kaakkoispuolella jo pitkään vaikuttanut lämpimin ilmamassa etääntyy yhä kauemmaksi kaakkoon. Muualla Länsi- ja Keski-Euroopassa kevät on edennyt maaliskuun lopun lämpöaaltojen jälkeen hieman nihkeästi ja ajoittain on ollut melko viileääkin, joten Suomen eteläpuolella maisemien vihertymisen erot ovat tasaantuneet lännen ja idän välillä.

Keskiviikon jälkeen sääennusteissa on taas paljon epävarmuuksia, mutta näyttää tällä hetkellä siltä, että Jäämerellä kehittyy uusi matalapaine, joka valuukin aikaisemmasta matalapaineesta poiketen syvälle etelään pe aikana vallaten koko Suomen ja sen myötä pohjoisesta pääsisi länsipuolelta kiertyen jopa huomattavan kylmää ilmamassaa ja näin ensi viikon lopussa perjantaista eteen päin olisi Etelä-Suomessakin riskiä jonkinlaiselle takatalvelle räntä-lumisateineenkin. Tarkistellaan tilannetta lähipäivinä...

Lämmin kevätsää on nyt aiheuttanut viime ennusteeni mukaisesti sen, että lumipeite on sulanut itäisimpiä Etelä-Suomen osia lukuun ottamatta aukeilta alueilta käytännössä kokonaan; pellot, nurmikentät jne. Metsissä on silti vielä melko paljon lunta ja eniten siis idässä. Myös pohjoisrinteillä ja pohjoisseinustoilla on vielä lumilämpäreitä. Ensi viikon alussa sulaminen jatkuu vielä hyvin ja sulamisvesitulvien kannalta tilanne alkaakin helpottamaan, kun sulava materiaali ehtyy lähes loppuun. Routakin on jo paikoin sulanut kokonaan lämpimillä paikoilla ja sulamista tapahtuu helposti lisää varjoisimpia - lumijäännepaikkoja lukuun ottamatta.

Myös vesistöjäiden sulaminen jatkuu hyvin ja tässä vaiheessa virtaavat vesistöt ovatkin jo vapautuneet kokonaan jäistä. Seisovan veden alueilla ilmenee yhä vahvemmin sellainen tyypillinen ilmiö, missä jäästä vapaa alue levenee rantaviivoilta kohti ulappaa olevana vyöhykkeenä ja muutoin säilyy vielä 10 senttiäkin paksumpaa vaalean-tumman kirjavaa ja haurasta sohjojäätä. Pälvipaikkoja toki ilmaantuu ulapoillekin. Samanlaista jäätä pysyy vielä Suomenlahden sisälahdissakin, mutta ulapalla etenkin lännessä on jo ollut jäästä vapaata vettä laajalti.

Kasvukauden alkamisen suhteen on ollut menossa mielenkiintoinen vaihe, sillä torstaista lähtien sekä yö- että päivälämpötilat ovat olleet niin korkeita, että kasvukauden alkamista merkitsevä rajamääritelmä on ylittynyt niukasti monin paikoin; eli vuorokauden keskilämpötila on ollut yli +5 astetta. Tässä vanhassa kirjoituksessani (Lisää pohdintaa kasvukauden määrityksistä - More thoughts about the definitions of the growing season) olen pohtinut kasvukauden alkamisen määrittämiseen liittyviä ongelmia. Näyttää siltä, että Etelä-Suomessa on nyt alkamassa kasvukausi jopa 2 - 3 viikkoa etuajassa ja tämä on kyllä nähtävissä kasvillisuuden parissa juuri niinkuin pitääkin: Sipulikasvit ovat alkaneet tulla joukolla esille; mm. lumikellot (Galanthus nivalis) ja krookukset (Crocus sp.) kukkivat jo lämpimillä paikoilla runsaasti. Leppien (Alnus sp.) kukinta on tullut huippuunsa ja lämpimimmillä paikoilla voidaan ensi viikolla odotella jopa jo raidan (Salix caprea) ja haavan (Populus tremula) kukinnan alkamista. Nurmikotkin ovat alkaneet kasvaa lämpimillä paikoilla ja ensimmäisenä lehtensä puhkaisevilla puilla ja pensailla on havaittavissa yhä enemmän silmujen turpoamista. Roudan sulaminen on myös jo helpottamassa ainavihantien lajien paahdeongelmaa huomattavasti.

Päivitys maanantaina 12.4.2010 klo. 11:35: Keskiviikon jälkeinen sään kehitys on nyt selkeämpää, joten päivitetään siitä tietoja. Ensinnäkin torstaina keskiviikoksi lännestä yrittänyt korkeapaineen kieleke siirtyy Suomen eteläpuolelle Jäämerellä ja Lapissa vaikuttavan matalapaineen takia, jolloin Etelä-Suomen valtaa länsituuli ja pilvisyys runsastuu; rintamasateet jäävät vielä hyvin vähiin. Ke-to yönä ollaan yhä nollan vaiheilla ja päivälämpötila voi olla keskiviikkoa jopa korkeampi eli vähän reilut +10 astetta. To-pe yöksi tulee tuon matalapaineen eteläreunalla runsaampia rintamavesisateita, missä parissa plusasteessa voi olla paikoin räntääkin seassa. Rintaman jälkeen aikaisempaa kylmempi luoteistuuli vallitsee pe päivällä, missä kuurosateita voi olla vaihtelevapilvisessä säässä; räntää, vettä ehkä rakeitakin konvektion ollessa jo jonkin verran edistynyttä auringon tehon kasvettua. Päivälämpötila jää selvästi alle +10 asteen. Pe-la yöllä kuurottaiset sateet saattavat jatkua ja nollan vaiheilla oleva lämpötila silloin voisi tietää jopa takatalvista lumipeitteen muodostumista, mutta tässä vaiheessa ennustetarkkuus on jo häilyvää. Joka tapauksessa la päivä näyttäisi olevan poutainen ennen Norjanmerellä kehittyneen uuden matalapaineen saapumista; päivälämpötila +5 ja +10 asteen välillä, joten mahdollinen yöllinen lumipeite sulaa kyllä parissa tunnissa pois. Tuo uusi matalapaine näyttäisi suuntautuvan itään Keski-Suomen ylle, jolloin Etelä-Suomi jäisi leudomman länsituulisen alueen piiriin ja näin la-su yönä tulevat sateet olisivat plussakelissä enimmäkseen vettä. Lisäksi näyttäisi siltä, että jatkossa matalapaine venyisi heiketessään itä-länsisuunnassa ja näin mitään kylmän purkausta pohjoisesta ei su eteenpäin olisi tiedossa. Siitä lisää uudessa ennusteessani loppuviikolla....

No comments: