Tämän viikon alku sujui Etelä-Suomessa vielä selvästi tavanomaista lämpimämmissä olosuhteissa itä-länsisuuntaisen korkeapaineen alueella poutaisessa ja enimmäkseen vähäpilvisessä säässä päivälämpötilojen oltua etenkin sisämaassa pari kolme astetta +10 asteen yläpuolella ja yölämpötilatkin olivat enimmäkseen 0 ja +5 asteen välillä. Tiistaina oli hetken runsaampaa pilvisyyttä Jäämerellä liikkuneen matalapaineen tuotua luoteesta kylmän rintaman ylityksen, mutta keskiviikoksi sää ei juurikaan vielä kylmentynyt korkeapaineen ulotuttua vielä lännestä Etelä-Suomeen.
Torstaina uusi Jäämerellä ja Lapissa itään liikkunut matalapaine alkoi vaikuttaa (to ensin lämpimän rintaman pilvisyyden ylitys hyvin heikkoine vesisateineen) ja sen kylmään rintamaan liittynyt sadealue ylitti Etelä-Suomen viimein perjantaina; paikoin ravakoitakin vesikuuroja. Torstaina ennen sitä lounaisvirtauksessa päivälämpötilat olivat vielä +10 asteen vaiheilla, mutta pe jäivät jo +5 ja +10 asteen välille. Ke-to yönä ennen ko. matalapaineen vaikutusta oli heikkoa pakkasta, mutta to-pe yönä oli parisen plusastetta matalapaineen vaikutuksen alettua. Tuon pe kylmän rintaman ylityksen jälkeen viime yönä oli selkeää ja heikkotuulista korkeapaineen selänteessä ja siten taas heikkoa yöpakkasta 0 ja -5 asteen välillä, mutta Islannin ja Norjameren suunnasta tuleva uusi matalapaine on parhaillaan tuomassa jo vesisateita voimakkaiden tuulien kera Etelä-Suomeen.
Tuo kuva on otettu torstaina 15.4.2010 Espoon Tapiolassa sään oltua vielä osittain selkeää. Siinä nähdään infrastruktuuriin liittyviä rakenteita (viemäröintiä) nurmikolla. Tästä havaitsemme sen vaikutuksen nurmikon kasvua nopeuttavasti siitä aiheutuvan lämmön takia. Kevään etenemisen vaihe oli siis sellainen, että tuon infrastruktuurin vaikutusalueen ulkopuoleltakin kaikki lumet olivat sulaneet ja aurinkoisilta paikoilta myös routa ja nurmikon alkanutta kasvua oli siten paikoin jo havaittavissa. Runsaiten kuitenkin tuon infran vaikutusalueella, jolloin kuviolliset viherlämpäreet olivat muodostuneet ajankohdalle tyypillisesti. Kuvassa nähdään myös lähes keskipäivän tilanteen auringonvalon aiheuttaman varjon lyhyys esittämässä kevään etenemisen astetta.
Tuo lännestä nopeasti tuleva uusi matalapaine saapuu Keski- ja Pohjois-Suomeen niin, että sen eteläpuolella runsaimmat sateet ylittävät yöllä Etelä-Suomen itään ja silloin paikoitellen saattaa sataa osaksi räntääkin, kun matalapaineen mukana länsikautta kiertyen tulee yhä kylmempää ilmamassaa. Yöllä sateessa on parisen plusastetta. Su päivällä matalapaineen painopiste on Pohjois-Skandinaviassa ja näin Etelä-Suomessa vallitsee voimakas kuurosateinen länsi-luoteistuuli ja tämän päivän päivälämpötiloista jäädään su parisen astetta eli hädin tuskin +5 astetta ylittyy.
Maanantaiksi matalapaineen pääkeskus on siirtynyt Suomen koillispuolelle, mutta sen länsipuolelle Lapin yli Norjanmerelle ulottuen on venyneenä jäänyt osakeskuksia muodostava alue ja näin Etelä-Suomessa länsi-luoteistuulet jatkuvat ajoittain kuurosateisissa olosuhteissa. Su-ma yölämpötila on nollan vaiheilla pilvisyyden mukaan ja mahdolliset sateet voivat olla osaksi räntää. Päivälämpötila on vähän reilut +5 astetta. Ma-ti yöksi lounaasta pyrkii ulottumaan hetkeksi korkeapaineen selänne, jolloin länsituulten heiketessä ja sään poutaantuessa voi olla muutamia asteita yöpakkasta etenkin sisämaassa. Norjanmeren tienoolla on kuitenkin kehittymässä epämääräisiä matalapaineen osakeskuksia, joista yksi tulee ti päiväksi Suomen länsi-lounaisreunalle aiheuttaen Etelä-Suomeen jälleen lännestä alkavaa vesisateen riskiä lounaistuulten kera ja päivälämpötila ylittää +5 asteen siksi lähinnä itäosissa.
Keskiviikoksi tuo Suomen länsi-lounaisreunalle tullut matalapaine näyttää ottavan pääosan ja voimistuu lisää aiheuttaen koko keskiviikoksi ajoittaisia vesisateita lounaistuulissa ja näin runsaassa pilvisyydessä yö- ja päivälämpötilojen välinen ero on pieni; yöllä parisen plusastetta ja päivällä +5 asteen tienoilla tai vähän yli. Keskiviikon jälkeen tarkemmat ennusteet ovat jälleen hankalia nähdä. Näyttää kuitenkin nyt siltä, että tuo matalapaine laajenee ja voimistuu entisestään ja sen ympärillä voi kehittyä uusia osakeskuksiakin. Joka tapauksessa pääkeskus näyttäisi pysyvän ainakin pe saakka Etelä-Suomen yllä - tienoilla, jolloin eri sadealueita ja kuurosateita on tulossa päivittäin ilmavirtausten kiertyessä melko kylmästi pohjoisesta lännen kautta matalapaineen ympäri ja näin yhä tavanomaista koleammissa olosuhteissa lämpötilat ovat päivisin korkeintaan +5 ja +10 asteen välillä. Öisin ollaan pääasiassa parisen astetta plussalla runsaan pilvisyyden ansiosta, mutta heikkoa yöpakkasta voi olla heti sään seljetessä riittävästi. Yöaikaan osa sateista voi myös edelleen tulla räntänä...
Kevään eteneminen on tässä tilanteessa jumittumassa jonkin verran myös laajalti Euroopassa, koska tuo Skandinaviassa monta päivää jatkuva laaja matalapainetoiminta kierrättää myös Länsi- ja Keski-Eurooppaan viileää ilmamassaa pohjoisesta-luoteesta ja niinpä joinakin öinä jopa ankaraa hallaa saattaa olla niinkin etelässä kuin Saksassa ja Pohjois-Ranskassa, mikä voi tietää siellä jo pitkälle ehtineelle luonnon kasvulle hankaluuksia. Korkeapaineet pysyvät tässä tilanteessa yhtäältä kaukana Pohjois-Atlantilla ja toisaalta kaukana Venäjällä. Niinpä lämpimät ilmamassat pysyvät Suomesta etäällä yhtäältä Välimerellä ja toisaalta tuon matalapaineen ja idän korkeapaineen välistä nousee Kaspianmereltä kauaksi Venäjälle hyvin lämmintä ilmamassaa.
Viikon lopussa näyttäisi sitten tulevan muutos paljonkin lämpimämpään suuntaan siten, että tuo Suomen päällä viihtynyt matalapaine siirtyisi viimein koilliseen ja Länsi-Euroopasta alkaen korkeapaine siirtyisi vähitellen Suomen eteläpuolelle aloittaen jonkinlaisen lämpöaallon Atlantilla voimistuvan matalapainetoiminnan alkaessa nostaa lounaasta lämmintä ilmamassaa aluksi Länsi-Eurooppaan ja sitten Suomeen su alkaen... Siitä lisää myöhemmin.
Alkukuun tavanomaista lämpimämmät olosuhteet ovat saaneet kevään tavanomaisesta aikataulusta edelle Etelä-Suomessa, mikä näkyy nyt kahdessa asiassa: Lumien ja jäiden sulamisessa lähes kokonaan pois ja kasvukauden alkamisessa ainakin osassa Etelä-Suomea. Lunta on jäljellä enää paikoin metsissä laikkuina ja aurattuina kasoina ja järvillä sekä Suomenlahden sisälahdissa on vain osittaista sohjoista ja haurasta jäätä. Jokien sulamistulvat ovat olleet jo hitaassa laskussa.
Kasvukauden alkamisen määritelmä on toteutunut viime viikon torstaista lähtien kertyneistä yli +5 asteen vuorokausikeskilämpötiloista etenkin alueen länsiosissa, missä jopa 6 - 7 peräkkäisenä päivänä näin tapahtui. Muualla Etelä-Suomessa ko. peräkkäisiä päiviä oli vähemmän ja itäisimmissä osissa lumipeitteen jäänteet olivat lisäksi alkuvaiheessa vaikuttamassa asiaan päiviä yhdellä-kahdella vähentäen. Joka tapauksessa kasvillisuus on jo reagoinut tähän lämpöön selvästi, joten ns. tehoisan lämpösumman laskenta on syytä aloittaa varhaisimmilla paikoilla aina viime viikon torstaina alkaneesta tilanteesta vertailukelpoisuuden säilyessä joka vuosien kesken.
Ilmenneitä kasvutilanteita ovat olleet mm. tuomien (Prunus padus) ja kuusamien (Lonicera sp.) silmujen turpoaminen lähelle puhkeamista, haapojen (Populus tremula) ja raidan (Salix caprea) hedenorkkojen tulo paikoin lähes kukinnan alkuun, useiden sipulikasvien kukinta muuallakin kuin vain eteläseinustoilla, leppien (Alnus sp.) kukinnan jatkuminen yhä huipussaan ja monien perennojen runsaat uudet alut. Jatkossa viileä ja sateinen sää pysäyttää kasvukauden etenemisen muutamaksi päiväksi, mutta runsaan pilvisyyden ansiosta merkittävää halla- ja yöpakkasvaaraa ei ole ja muutenkin arat kasvuvaiheet ovat vielä paljastumatta hallojen panemiselle.
Päättynyt lämmin vaihe on aiheuttanut nyt myös sen, että paahdepaikoilla routa on sulanut ja näin paahdesuojaukset voidaan poistaa aroilta ainavihannilta lajeilta. Routaa on jäljellä enää lähinnä vain varjoisilla paikoilla, missä ei paahdesuojausta muutenkaan tarvita. Viileästä sääjaksosta huolimatta kaikki jäljellä olevat vähät jäät, lumet ja routa jatkavat sulamistaan pois vesisateidenkin ansiosta varsin hyvin. Lisäksi yöaikoina mahdollisesti tulevat räntäsadepeitteet sulavat joka päivä kokonaan pois jo ennen keskipäivää. Ei siis mitään vakavaa takatalvea ole tiedossa.
Päivitys sunnuntaina 18.4.2010 klo. 20:00: Uusimmat tiedot tarkentavat ennustetta tuttuun tapaan lisää: Nyt näyttää siltä, että ensinnäkin tiistain tienoon korkeapaineen ulottuminen etelästä-lounaasta olisi entistä vahvempaa ja näin aurinkoisessa säässä sisämaassa voidaan yöpakkasen jälkeen päivällä ylittää +10 astetta. Sitten korkeapaine vetäytyy nopeasti Venäjälle ja Suomen länsipuolella muhinut uusi matalapainetoiminta alkaa vaikuttaa: Keskiviikoksi sieltä venyy ensin Suomen eteläreunalle osakeskus, joka kääntää tuulet itään ja sateet leviävät ke-to yöhön mennessä etelästä. Lisäksi Mustanmeren suunnasta tulee toinen matalapaine ja nämä kaksi yhdessä näyttäisivät muodostavan to - la ajaksi yhden ison ja voimakkaan matalapaineen, jossa Suomi näyttää jäävän sen kylmemmälle puolelle (Keskus liikkuu itäpainotteisesti Lappiin) ja ajoittain runsaatkin sateet saattavat etenkin yöaikaan olla räntää ja lunta. Etenkin lännessä mahdollisesti päivälläkin. Näin ollen takatalven riski on aikaisempaa isompi ke jälkeen ja samalla tuuletkin voivat olla ajoittain hyvin voimakkaita. Edelleen näyttäisi kuitenkin siltä, että lännestä-lounaasta alkaisi uusi lämpeneminen la jälkeen, mutta sekin näyttäisi olevan edelleen epävakaista laatua korkeintaan lyhyen poutavälin kera...
No comments:
Post a Comment