Saturday, May 08, 2010

Epävakaista koleudesta kohti ukkostavaa lämpö- / helleaallon yritystä kaakosta-idästä (Päivitys; hurja helleaalto alkamassa ensi ke lähtien!)Viime sääennusteeni tapahtumasarja toteutui tällä kertaa erittäin hyvin. Maanantain viileän poutapäivän jälkeen tiistaina Suomen kaakkoiskulmaa hipoen liikkui matalapaine koilliseen koleine vesisateineen ja seassa oli paikoin jopa räntää. Keskiviikkona oli vuorossa matalapaineen jälkeistä iltapäiväkuurottelua heikossa pohjoistuulessa ja torstaiksi etelästä-lounaasta muodostui pieni korkeapaine Etelä-Suomeen tuoden viikon aurinkoisimman sään. Ilmamassa oli jatkunut kuitenkin koko viikon to asti niin viileänä, että edes aurinkoisesta säästä huolimatta päivälämpötilat eivät kohonneet korkeimmillaankaan kuin vain vähän +10 asteen yläpuolelle. Sateisena tiistaina päivälläkin oli paikoin vain vajaat +5 astetta lämmintä. Selkeimpinä öinä oli aste pari pakkasta ja ankaraakin hallaa. Pilvisimpinä öinä pysyttiin vähän nollan yläpuolella; ti-ke välinen yö.

Koko viikon kesäisen lämmin ilmamassa majaili lähimmillään kaakossa Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoispuolella, josta se on alkanut tulemaan eilisestä lähtien lähemmäksi Suomea Välimerellä vaikuttaneen matalapaineen noustua heikentyvänä kohti Suomea ja tähän liittyvä lämpimän rintaman vesisade saapuikin jo eilen Etelä-Suomeen. Ilmamassa on kuitenkin yhä jatkunut koleana, kun rintaman kylmällä puolella olemme joutuneet edelleen olemaan; eilinen päivälämpötila jäi sateessa +5 asteen tienoille ja paikoin jopa alle. To-pe yö oli kuitenkin jo pakkaseton tuon rintamapilvisyyden tultua etelästä ylle.

Tuo kuva on otettu eilen perjantaina 7.5.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään tuon lämpimän rintaman vesisateessa kylpenyttä nurmikkoa oikopolun kera, jossa eteen päin virtasi sadevesipuro. Sateita tästä rintamasta onkin tullut varsin runsaasti eilisestä tähän päivään saakka, joten kasvillisuus on saanut kunnon kastelua ja lannoiterakeetkin ovat saaneet hyvän liuotuskäsittelyn. Pullat ovat siis tässä mielessä erinomaisesti uunissa kasvukauden heti alkuun, vaikka viileyden takia kasvun aste on nyt jo useita päiviä jäljessä tavanomaisesta aikataulusta.

Jatkon säätä tulee erittäin mielenkiintoisesti sävyttämään tuo Suomen kaakkois- ja itäpuolelle erittäin täpärän lähelle asettuva kesäinen keskileveysasteiden ilmamassa, joka näyttäisi äityvän jopa poikkeukselliseksi kuumuudeksi ko. Venäjän alueella. Jotkut ennustekartat ovat povanneet seuraavien päivien aikana jopa Keski-Suomen tasalle Länsi-Venäjälle peräti +30 asteen lähelle nousevia päivälämpötiloja ja kesäisiä lukemia riittäisi jopa Jäämeren rannalle saakka, missä vain pari päivää sitten satoi vielä lunta!

Tänään tuo hellesää sinnittelee täpärästi Suomen kaakkoispuolella ja sitä rajaava rintamasade kastelee ajoittain kuurottaisesti Etelä-Suomea ja ukkostakin voi myöhemmin paikoin olla seassa, kun tuo lämpö tunkee kaakkoisosaan maata sen verran. Päivälämpötila on rintaman kolealla osalla (Lännessä) korkeintaan vähän reilut +5 astetta, mutta kaakossa yli +10 asteen lukemat saattavat olla helpostikin mahdollisia runsaasta pilvisyydestä huolimatta. Näyttää jopa siltä, että osassa Etelä-Suomea rintaman käyttäytymisen mukaan lämpötilat saattavat jopa kohota ensi yöksi. Etenkin kaakossa lämpötilat voivat jäädä koko yöksi selvästi yli +5 asteeseen - jopa +10 asteen tienoille.

Etelästä tuleva heikentynyt matalapaine nousee pohjoiseen Etelä-Suomen yli ensi yönä, joten sen myötä huomiseksi Äitienpäiväksi tuo kesäilmamassa jää Venäjälle, kun ko. rintamasysteemi alkaa tämän myötä uudestaan siirtymään idemmäksi antaen lännen viileän ilmamassan vallata alaa. Yöllä ko. lämpömaistiaiseen voi ukkosten lisäksi kuulua tyypillistä sumuakin ja su päivällä heikkotuulisen länsivirtauksen vallatessa lännestä alaa on kuulaampaa runsaspilvisyyttä ja kuurosateita. Leudon yön jälkeen päivälämpötila ylittää +10 asteen kuitenkin lähinnä vain kaakossa - idässä; +15 asteen ylityksetkin ovat siellä mahdollisia, jos aurinko pääsee kunnolla esille.

Maanantaiksi Suomen länsipuolelle asettuu matalapaine Norjanmereltä ja täpärästi Suomen itäpuolelle jää tuo idän helteen rajaava rintamasysteemi etelä-pohjoissuuntaisena. Siinä välissä pieni korkeapaine poutaannuttaa ja selkeyttää osaksi sään jo su-ma yöksi tuulten ollessa hyvin heikkoja koko ajan (Paitsi rannikolla iltapäivän merituuli), jolloin 0 ja +5 asteen välisissä yölämpötiloissa voi olla taas hallaa etenkin sisämaassa. Ma päivällä vaihtelevapilvisessä säässä päivälämpötila kohoaa +10 ja +15 asteen välille. Jonkinlainen iltapäiväkuuroriski on olemassa.

Ma-ti yöstä lähtien tuo lännen matalapaine näyttäisi ulottavan vaikutustaan ainakin lounaisosiin, jolloin kuurottaista sadetta voi tulla yölämpötilan pysyessä +5 asteen vaiheilla. Idässä selkeämmässä säässä voi olla vähän viileämpää ja hallanvaaraa. Suomen itäpuolella oleva helleilmamassa pysyy kuitenkin yhä tiistain aikanakin aloillaan ja niinpä kuurosateet jatkuvat päivällä etenkin lännessä heikossa lounais-etelätuulessa ja päivälämpötila pysyy enimmäkseen +10 ja +15 asteen välillä; idässä on lämpimämpää ja +15 asteen ylitykset yhä mahdollisia.

Ti-ke yöstä lähtien tuo idän-kaakon helleilmamassa alkaisi tehdä uutta valloitusyritystä Suomeen, kun tuo lännen matalapaine heikkenee pois ja etelästä alkaa nousemaan uusi matalapaine auttamaan helleilmamassan tuloa kaakosta. Näyttäisi siltä, että tällä kertaa tuo lämpö pääsisi edellistä tämän viikonlopun yritystä paremmin perille, missä rintamasateiden mukana tulisi ehkä yllättävänkin näyttävää ukkostoimintaa (Myrskybongaushuomio!), kun tuo helleilmamassa on jo tuossa vaiheessa muhinut hyvin kuumaksi ja kosteaksi Venäjällä. Ti-ke yö on vielä koleahko poutasäässä ennen lämmön tuovaa rintamasadetta; sisämaassa lievää hallanvaaraa, mutta päivälämpötilat saattavat jo kohota etenkin kaakossa täpärästi +20 asteen tienoille ja ehkä ylikin.

Tästä eteenpäin on epäselvää, kuinka tuo helleilmamassa käyttäytyy; miten länteen se työntyy ja jääkö ko. ilmamassan raja Suomen ylle pohjois-eteläsuuntaisena rintamasysteeminä matalapaineen jäädessä lounaaseen - länteen. Siinä ajoittaiset kuuro- ja ukkossateet sävyttäisivät säätä lämpötilojen ollessa etenkin idässä - kaakossa ajoittain / hetken hyvinkin korkeita; mahdollisesti paljonkin yli +20 asteen nihkeitä päivälämpötiloja. Yöt joka tapauksessa näyttäisivät olevan ke-to yöstä lähtien laajasti hyvin leutoja ja kosteita, missä minimilukemat saattaisivat jäädä jopa +10 ja +15 asteen välille parhaimmillaan runsaan pilvisyyden auttaessa...

Kasvukausi on siis ollut nyt jäljessä normaalista aikataulusta, mikä on merkinnyt mm. pitkittynyttä raidan (Salix caprea) ja haavan (Populus tremula) kukintaa sekä koivujen (Betula sp.) monta päivää jatkunutta erittäin vaivalloista hiirenkorvalletuloa; yhä monet koivut ovat alastomia. Tuo lämpeneminen aiheuttaa ensi viikon aikana joka tapauksessa kasvun rajua kiihtymistä, jolloin viimein saavutetaan mm. rusokirsikan (Prunus sargentii) ja metsävaahteran (Acer platanoides) täydet kukinnat viikon loppuun mennessä. Maisemien vihertyminen saattaa olla voimakkaimman lämpö- / helleaaltoversion toteutuessa ke-to lähtien hyvinkin rajun nopeaa, kun yötkin lämpenevät paljon. Runsaat sateet aiheuttavat myös sen, että nurmikot ampaisevat rajuun kasvuun ja niiden leikkauskausi alkanee räjähtämällä ensi viikon säiden tuloksena.

Vesistöjen pintavedet ovat pysyneet +5 ja +10 asteen välillä koleudesta johtuen, mutta tuo lämpeneminen aloittaa ensi viikolla myös niissä lämpötilojen kohoamisen +10 asteen yläpuolelle pienistä sisämaajärvistä ja Suomenlahden sisälahdista alkaen. Runsaat sateet voivat jopa nostaa jokien virtaamia ja melko todennäköiset rajutkin ukkossateet voivat aiheuttaa paikoin taajamatulviakin kohdalle osuessaan. Joka tapauksessa ensi viikosta saattaa sekä lämmön että sateiden myötä muodostua erittäin optimaalinen kasvillisuuden kannalta. Vuodenaikojen määritelmissä on myös mielenkiintoinen tilanne tulossa, kun termisen kesän määritelmä (5 vrk. peräkkäin yli +10 asteen vuorokausikeskilämpötiloja) näyttäisi toteutuvan ensi viikon lämpöaallosta alkaen suoraan kuin räjähtämällä...

Päivitys sunnuntaina 9.5.2010 klo. 22:15: Viimeisimmät sääkarttatiedot kertovat alkavan viikon keskiviikosta lähtien hurjia; Venäjällä odotteleva poikkeuksellinen helleaalto valtaa silloin Suomen aikaisempaa arviota vahvemmin. Tämän näyttää mahdollistavan se, että ke alkaen matalapaine jää Suomen lounaispuolelle ja siten tuo Venäjällä siinä vaiheessa jo monta päivää muhinut helleaalto pääsee kaakkoistuulen myötä hyvin lännemmäksi. Hellettä Suomeen vyöryttävä tilanne näyttäisi kestävän ainakin koko ensi viikon loppuosan ja melko todennäköisesti vielä seuraavan viikon alussakin... Lounaispuolelle jäävä matalapaine voi ajoittain kierrättää ehkä hyvinkin napakasti ukkostavaa epävakaisuutta, mutta siitähän me ukkos- / myrskybongarit tykätään :)

Lämpötilojen osalta helle muotoutunee ke alkaen niin, että viikonlopun huipentumassa päivälämpötilat saattavat kohota jopa selvästi yli +25 asteen; mahdollisesti toukokuun olosuhteissa maaginen +30 asteen rajakin voisi paikoin olla saavutettavissa! Yölämpötilatkin kohoavat siis hurjasti ilmamassan kosteuden ja ajoittaisten epävakaisten konvektiokehitysten eli vaihtelevan pilvisyyden myötä; joinakin öinä alimmat lukemat saattavat jäädä peräti +15 asteen vaiheille - piirun yli!

Huikean suuri säänmuutos näyttää siis olevan tulossa ja sen ulottuminen Lappiinkin on myös historiallisen nopeita luonnonmuutoksia tuova; siellä vielä olevat lumihanget napsahtavat tulvien supernopeasti pois ja kasvukausi alkaa samalla kertaa myös siellä. Etelä-Suomessa kasvukauden tilanteessa oleva viive kuroutuu heittämällä pois ja etuaikaankin saatetaan päästä vikkelään, mikä merkitsisi jopa tuomien (Prunus padus) kukinnan alkamista ensi sunnuntaihin mennessä... Joka tapauksessa ke lähtien on tiedossa niin kiivas kasvun rynnistys, että se tuottaa päänvaivaa sellaiselle innokkaalle kasvivalokuvaajalle kuin minä; tapahtumien perässä ei tahdo pysyä.

No comments: