Sunday, May 23, 2010

Viikon 20 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 7Keltakotakuusaman (Weigela middendorffii) kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Alkukauden keltakukkaisista pensaista näyttävimpiä ja hyvin reheväkasvuinen. Lisäksi hyvin aikainen lehteentulo jo huhtikuun lopulla on etu. Keltainen ruska tulee myöhään lokakuussa. Hedelmä on pitkulainen kota.
Tarhaomenapuun (Malus X domestica) alkavaa kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tarhaomenapuulajikkeilla oli tämä vaaleanpunertava nuppuvaihe juuri muuttumassa täydeksi kukinnaksi. Eroja kukinnassa eri lajikkeiden välillä on hyvin minimaalisesti. Hedelmävaihe ja jonkin verran lehtien täysikokokin kertovat lajikkeen. Ruskassa on myös eroja lajikkeiden väleillä; osalla keltaista, osalla myös oransseja ja punaruskeita sävyjä ja osalla ei juuri ollenkaan ruskaa.
Rautatienomenapuun (Malus "Hyvingiensis") kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Vähän ennen tarhaomenapuita kukintansa aloittava riippaoksainen suomalainen lajike; vrt. nimi. Omenat ovat myös huomiotaherättävät keltapunaposkisia elo-syyskuussa ja jäävät alkutalveen puuhun. Ruska on haalean keltaista lokakuussa.
Päärynälajikkeen (Pyrus "Lutsu Voipirn") kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Hedelmäpuiden kukintajärjestyksessä päärynät ovat suunnilleen kirsikoiden ja omenapuiden välissä, mutta kukinnat ovat toki myös osittain limittäisiä. Tällä virolaisella lajikkeella päärynät ovat vaalean punaruskeita syyskuussa. Lehtien kiiltävyys on tyypillinen suvun piirre. Ruska on lokakuussa keltavoittoinen; vähän oransseja sävyjä.
Jumaltenpuun (Ailanthus altissima) hiirenkorvavaihetta kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Ankarasta viime talvesta hämmästyttävän hyvin selvinnyt aasialainen puulaji oli jo upeassa kevätvärivaiheessa. Sävy haalenee tummahkon vihreään suuntaan kesäkuun mittaan hyvin isojen lehtien saavuttaessa täysikoon heinäkuuhun mennessä. Odotan mielenkiinnolla, josko vihdoin tämä yli 5m korkeaksi kasvanut yksilö kukkisi...
Keltatrumpettipuun (Catalpa ovata) hiirenkorvavaihetta kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Trumpettipuista menestyvin Suomessa ja selvisikin ankarasta viime talvesta erinomaisesti. Lehtien puhkeamisvärinä on osittain punavioletin ruskehtava sävy. Täysikoossa hyvin isot lehdet ovat vaaleahkoja. Heinäkuun isokukkainen valkoinen kukinta on tertuissa ja pian perään muodostuvat pitkät palkomaiset kodat. Haaleankeltainen ruska on lokakuussa. Hieno pikkupuu otettavaksi viljelyyn!
Neidonhiuspuun (Ginkgo biloba) lähes puolikokoisia lehtiä kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tunnettu esihistoriallinen havupuihin luettava puulaji Aasiasta. Myös tämä laji näyttää selvinneen hienosti ankarasta viime talvesta. Myöhään lokakuussa on kullankeltainen ruska; yöpakkaset saattavat keskeyttää sen. Lehtien vaalea heleänvihreä puhkeamissävy on samaa luokkaa kuin kahdella alemman kuvan lajilla.
Kiinanpunapuun (Metasequoia glyptostroboides) uusia neulaskimppuja kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Hämmästyttävän hyvin ankarasta viime talvesta selvinnyt kesävihanta havupuu Aasiasta. Alemman kuvan lajin tapaan hieno lehdistö, mutta vähän karkearakenteisempi. Ruska on myöhään loka-marraskuussa ja tällä lajilla ruskeiden ja punaruskeiden sävyt ovat alempaa lajia paljon kirjavammat.
Suosypressin (Taxodium distichum) hiirenkorvavaihetta kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa Ankarasta viime talvesta ylemmän kuvan lajia enemmän nokkiinsa ottanut kesävihanta pohjoisamerikkalainen havupuu; edelliskesän versot paleltuivat. Vaan ei hätää; omaa erinomaisen kyvyn versoa suoraan myös vanhoista oksan kohdista, kuten kuvassa. Lehdistö on ilmavan sulkamainen ja se saa myöhään loka-marraskuussa kirkkaan punaruskean ruskan.
Kolmiokan (Gleditsia triacanthos) hiirenkorvavaihetta kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kahden alemman kuvan mukana näistä hernekasvipuista myöhäisimpiin lehteentulijoihin kuuluva ja niinpä vasta pieni hiirenkorvavaihe oli muodostunut. Heleän vaalea vihreys säilyy myös lehtien täysikoossa, joka kasvaa nopeasti kesäkuun alussa. Keltainen ruska on lokakuussa. Kesäkuun lopulla vihertävä kukinta ja palkohedelmät ovat erikoisen näyttävästi isoja. Erittäin piikkisenä tunnettu puu; piikkikimppuja myös rungolla.
Kaljukultasateen (Laburnum alpinum) lähes puolikokoisia lehtiä kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Pitkät kukintotertut olivat jo hyvin esillä lehtien tullessa nopeasti kohti täyttä kokoa. Keltaisen kukinnan ajankohta on normaalisti kesäkuun loppupuoli. Käyttäytyy välillä niin, että kukintoja muodostuu vain joka toinen vuosi; nyt kukkii myös viime vuoden jälkeen.Valeakaasian (Robinia pseudoacacia) lähes puolikokoisia lehtiä kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kevätvärissään jo selvästi vihertynyt edelliseen ko. viikon esittelykuvaansa verrattuna. Kevätheleyden jälkeen tälläkin yksilöllä näyttää tulevan hyvin kukkaterttuja kesä-heinäkuun valkoisen kukinnan muodostumiseksi.
.


Keltatammen (Quercus muehlenbergii) isoa hiirenkorvavaihetta kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuntematon pohjoisamerikkalainen isohko puu. Tammista myöhäisimpiin lehteentulijoihin kuuluva hennon punaruskean kevätvärin kera. Kesälehdistö on tyypillisen tumma, mutta lehtimuoto epätyypillisen tammimainen. Myös tällä lajilla on kirkasta punaoranssien ja ruskeiden sävyjen ruskaa myöhään lokakuussa. Mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
.Vaahteralajin (Acer micranthum) kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuntemattomista aasialaisista vaahteroista mielenkiintoinen pensasmainen pikkupuu, jolla kukinta ei ole kovin kummoinen. Lehdistö on lajin parasta antia; heleän vaaleanvihreä puhkeaminen jo toukokuun alussa ja lokakuussa kirkas punaisten ja oranssien sävyjen kirjava ruskasekoitus. Myös lohkohedelmien koristeellisuus on huomattavaa ja odotan niiden ilmestymistä...Ohionhevoskastanjan (Aesculus glabra) alkavaa kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tämä pohjoisamerikkalainen keskikokoinen puu on balkaninhevoskastanjan (A. hippocastanum) kanssa samaan aikaan kukkiva, mutta kellertävä kukinta ei ole yhtä näyttävä. Lehdistön hienostuneen haaleasti punertavanruskea kevätväri ja syys-lokakuun keltaoranssin kirjava kirkas ruska ovat kuitenkin tämän lajin etuja.
Appalakkienhevoskastanjan (Aesculus X hybrida) lähes alkanutta kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Balkaninhevoskastanjaa (A. hippocastanum) aavistuksen myöhemmin kukkivana tämä tiilenoranssinen nuppuvaihe oli vielä päällä. Lehtien täysikokoisuus saavutetaan kukinnan aikana monilla hevoskastanjalajeilla.
.Japaninmagnolian (Magnolia kobus) puolikokoisia lehtiä kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Näyttävä valkoinen kukinta päättyi viikon alkupuolella ja lehdistö tulee tyypilliseen tapaan nopeasti sen jälkeen esille. Täysikoossakin magnolioiden lehdet ovat melko vaaleita. Syksyn keltaruskean kirjavan ruskan sävyt riippuvat pakkasvaurioiden ilmenemisestä samaan aikaan. Hedelmäkotia ei näytä tänäkään vuonna muodostuvan; yksinäinen yksilö vaatisi toisen pölyttäjän.
Setsuaninalppiruusun (Rhododendron sutchuenense var. giraldii) toipuvaa silmujen avautumista kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Aikaisemmin keväällä lohduttoman paljon ankarasta viime talvesta nokkiinsa ottaneelta vaikuttanut, mutta lähes kuolleiden vahojen lehtien tilanteesta huolimatta uudet lehdet jaksavat tulla esille. Kukkasilmut tosin paleltuivat kokonaan ja lajin valkoista toukokuun alun kukintaa ei muodostunut. Normaalisti nuo lehtisilmujen suomut olisivat erikoisen punaisia.
Revontuliatsalealajikkeen (Rhododendron "White Lights") kukkanuppuvaihetta kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Alemman kuvan lajikkeen tapaan atsaleojen kukkien nuppuvaiheet ovat paitsi erittäin kauniita nekin ja myös kertovat paljon kasvitunnistusta ajatellen; tällä lajikkeella on tyypillisen vaalea pinkki nuppuvaihe ja pinkki sävy haalenee valkoiseen suuntaan täydessä kukinnassa. Myös näillä kahdella atsalealla loka-marraskuussa on hienoa punaoranssin ruskeakirjavaa ruskaa.
Gentinatsalealajikkeen (Rhododendron Gandavense-hybr. "Nancy Waterer") kukkanuppuvaihetta kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Gentinatsaleat ovat ylemmän lajikkeen tapaan useimpien alppiruusujen kanssa samaan aikaan kukassa touko-kesäkuussa. Tällä lajikkeella vaaleahkon punainen kukintasävy on herkullinen moniin sommitelmiin muiden suvun lajien ja havujen kanssa.Kelta-atsalean (Rhododendron lutea) alkavaa kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kuningasatsalean (R. schlippenbachii) perään seuraavana kukkimaan alkava atsalealaji, jolla keltainen kukkaloisto on suorastaan häikäisevä. Ruska on loka-marraskuussa myös upea punaoranssien ja ruskehtavien sävyjen kera.
.


Höyhenpensaan (Fothergilla major) kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Pari-kolme viikkoa upeita tupsumaisia kukintojaan pitävä keskikokoinen pensas. Lehteenpuhkeaminen täyteen kokoon tapahtuu kukinnan molemmin puolin hitaahkosti. Keltaisesta ruskeiden sävyihin muuttuva ruska on myöhään lokakuussa ja osa lehdistä saattaa jäädä talviruskaksi. Hieno kukkapensas kesän aloittajaksi.Japaninruusukvittenilajikkeen (Chaenomeles japonica "Sargentii") kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Espoon Tapiolassa. Erikoisen tumman punakukkainen lajike erotuksena oranssikukkaisesta normaalityypistä. Kukinta-aika on pitkä touko-kesäkuussa. Lehteenpuhkeaminen on varhain huhti-toukokuussa ja tällä lajikkeella hieman punaruskea. Ruska on myöhään loka-marraskuussa keltaisena. Hieno uusi tuttavuus mataliin pensasistutuksiin ja mm. havupensaiden seuraan.Lamohietakirsikan (Prunus pumila var. depressa) kukintaa kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Hieno maanpeittopensas, jolla valkoisen toukokuun lopun kukinnan lisäksi on etuna kirkas punaoranssien sävyjen ruska myöhään lokakuussa. Lehteenpuhkeaminen ennen kukintaa on myös hienon punaruskeasti kevätvärinen; sävy haalenee vihreäksi kukintaan mennessä.Varjostinkuusen (Sciadopitys verticillata) turvonneita silmuja kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Havupuiden joukossa selvästi myöhäisin kasvuunlähtijä. Uusien versojen kasvu kestää syksyyn saakka ja Suomen oloissa viileinä kesinä voimakkaimpien versojen puutuminen saattaa jäädä vajaaksi. Tällä paikalla kuitenkin lajin selviäminen oli melko hyvää ankarasta viime talvesta huolimatta. Hieno säännöllisen muotoinen pikkupuu kokeiluun!Jättipihdan (Abies grandis) uusia kerkkiä (vuosikasvaimia) kuvattuna sunnuntaina 23.5.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Viikon loppuun mennessä myöhäisetkin pihdat olivat jo tulleet hyvään kerkkävaiheeseen. Tämä iso puu on Suomen oloissa arkana pidetty, mutta näyttää selvinneen erinomaisesti ankarasta viime talvesta. Lajin sinertävän tummanvihreät vanhat neulaset ovat hieno kontrasti heleän vaaleanvihreille uusille neulasille. Pystyt kävyt ovat tällä lajilla suuret.

No comments: