Sunday, June 13, 2010

Viikon 23 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 6



Kukkivaa neilliaa (Neillia sinensis) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Vielä melko tuntematon keskikokoinen - isohko pensas, jolla nuo vaaleanpunaiset torvimaiset kukat ovat sirosti söpöjä oksien päissä. Lehtien puhkeamissävy on punertavanruskea toukokuun alussa ja syys - lokakuun ruska on pääasiassa keltainen. Uusii kasvustoa samaan tapaan vesomalla kuin herukat tai kanukat. Tämä kuva aloittaa viikon 23 tunnelmakuvat.




Reilu puolilehtistä lakkipuuta (Cladrastis kentukea) nuorine kukintoaiheineen kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kesä-heinäkuun valkoinen kukinta on tällä isohkolla / keskikokoisella puulla hieno näytös, kun muilla puilla ei samaan aikaan ole vastaavaa. Aikaisemminkin esitelty ja tunnettu myös keltaisesta kevätväristä ja kullankeltaisen kirkkaasta syys - lokakuun ruskasta.




Reilu puolilehtistä japaninjalopähkinää (Juglans ailanthifolia) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuttu jättiläislehtinen iso puu, jonka kukinta oli tulossa päätökseen; noiden hedenorkkojen variseminen oli alkanut. Lehdet ovat täysikoossa n. 50 cm pitkiä ja vahvoilla versoilla pidempiäkin. Aikaisemminkin esitelty laji ja kestävimpiä sukunsa puitteissa.



Reilu puolilehtistä samettisumakkia (Rhus hirta) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Jättiläislehtinen pieni puu Pohjois-Amerikasta aikaisemminkin esiteltynä. Lievästi punertava - kellertävä kevätväritys oli jo lähes kokonaan kadonnut. Lehdet voivat olla täysikoossa jopa reilut 50 cm pitkiä.
.


Puolilehtistä jumaltenpuuta (Ailanthus altissima) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Aikaisemminkin esittelemäni arkana pidetty puulaji Aasiasta, jolla lehtien punainen kevätväri säilyi edelleen kasvun ja lehtien uusimmissa kärkiosissa. Täysikoossa parilehdykkäiset lehdet voivat olla 50 - 100 cm pitkiä etenkin nuorilla versoilla ja vesoilla.




Vajaa puolilehtistä eteläntrumpettipuuta (Catalpa bignonioides) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kellertävää kevätväritystä vielä näyttänyt puulaji Pohjois-Amerikasta. Tämä yksilö koki ankaran viime talven jälkeen paljon oksatuhoja ja lähinnä vain tämä oksisto kuvassa lähti kasvamaan; muutoin vesoo kyllä hyvin tyvestä uudestaan. Valkoinen kukinta on vasta elokuussa eli kaikki kasvutapahtumat ovat myöhemmin kuin alemmalla suvun lajilla.
.



Puolilehtistä keltatrumpettipuuta (Catalpa ovata) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Ylempään suvun lajiin nähden varhaisemmin täyteen lehteen tuleva puu Aasiasta. On myös kestävämpi. Valkoinen kukinta on tiheissä tertuissa heinäkuussa ja pian perään syntyvät pitkät palkomaiset kotahedelmät. Uusien lehtien violettinen sävy esiintyy voimakkailla versoilla pitkin alkukesää.




Kukkivaa lumipalloheisiä (Viburnum opulus "Pohjan Neito") kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuttu isohko pensas, jolla tämä valkoinen kukinta on kesäkuun alun huippukomistusta. Kukinnan jälkeen marjoja ei tule; normaalityypillä eli koiranheidellä punainen marjasato on näyttävää elokuusta lähtien. Punaoranssin ja ruskehtavan kirjava ruska on hieno lokakuussa.
.


Edelleen kukkivaa appalakkienhevoskastanjaa (Aesculus X hybrida) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Balkaninhevoskastanjan (A. hippocastanum) jo lopetellessa kukintaa tämä aikaisemminkin esittelemäni risteymäsyntyinen isohko puu jatkoi vielä selvästi pidempään kirjavan oranssisen-punaruskean-marjapuuroista kukintaansa.
.
.


Alkavaa sirosyreenin (Syringa X nanceana) kukintaa kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Pihasyreenin ja sen lajikkeiden jälkeen heti perään kukkivien syreenien joukossa tämä iso pensas tekee hauskasti marjapuuron ruskehtavan vaaleanpunaisia kukkia sirorakenteisissa tertuissa kesäkuun lopulla. Lehdet ovat kuten esim. tutulla unkarinsyreenillä (S. josikaea), mutta vaaleampia. Ruska on keltaoranssinen syys - lokakuussa.




Jalosyreenilajikkeen (Syringa vulgaris "Primrose") kukintaa kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Ainutlaatuisen värinen kukinta kesäkuun alussa, missä tuo keltaisuus on voimakkaimmillaan heti nuppujen avauduttua; hiipuu valkoiseen suuntaan loppua kohden. Muutoin, kuten pihasyreeni alemman lajikkeen tapaan ja molemmat ovat isoja pensaita.




Jalosyreenilajikkeen (Syringa vulgaris "Charles Joly") kukintaa kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Hillityn ja tummahkon violettiä kukintaa tekevä kerrottukukkainen lajike. Muutoin kuin pihasyreeni, mutta kukinta-aika on muiden jalosyreenilajikkeiden tapaan vähän myöhäisempi; pihasyreeni oli jo lopettamassa kukintaansa.




Kukkiva nukka-alppiruusu (Rhododendron smirnowii) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Alppiruusuista erikoisen vaalean lilanpunaista kukintaa kesäkuussa tekevä pensas. Lehdet ovat hieman ruskehtavanvihreitä päältä ja alta voimakkaasti punaruskeanharmaan nukkaisia. Ainavihannat lehdet puhkeavatkin kukinnan kanssa ko. tavalla nukkaisina.




Yhä kukkiva japaninatsalea (Rhododendron japonicum) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Japaninatsalea on myös tunnettu erittäin voimakasvärisistä kesäkuun kukistaan ja tämä pensas onkin parhaimpiin oranssinpunaisiin kukkijoihin kuuluva. Atsaleoilla on myös hyvin omintakeinen imelänpihkainen tuoksu kukissaan, joiden nyanssit vaihtelevat lajeittain ja lajikkeittain.




Kukkivia revontuliatsalealajikkeita kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa; vasemmalla (Rhododendron "Golden Lights") ja oikealla (Rhododendron "White Lights"). Tässä atsalearyhmässä riittää monia erittäin kirkaskukkaisia lajikkeita kesäkuun kukintaan, kuten nämä pensaat. Eri lajikkeiden välillä on hiuksenhienoja eroja kukkien puhkeamisessa ja kuihtumisessa, mutta kaikilla kukinta limittyy myös samaan aikaan.




Kukkivaa revontuliatsaleaa (Rhododendron "Northern Hi-lights") kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Lähes valkoisesta sitruunankeltaiseen kirjavaiset kukat ovat tämän lajikkeen hienous. Muiden atsaleojen tapaan tälläkin on vaihtelevasti punaruskeiden, oranssien ja violettien sävyjen kirjava ruska vasta loka-marraskuussa.




Kukkivaa amurinhappomarjaa (Berberis amurensis) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuntematon isohko pensas Aasiasta, jolla keltainen kukinta on muiden suvun lajien tapainen kesäkuun alussa. Marja on oranssinpunainen ja suvulle tyypillisesti pitkulainen. Ruska on varhainen ja huipentuu kirkkaan oranssinpunaisena jo syyskuun lopulla. Puhkeaa vaaleanvihreänä lehteen jo huhtikuun lopussa.




Laikkuvaiheeseen virittyvää kiinanlaikkuköynnöstä (Actinidia kolomikta) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuttu köynnöslaji Aasiasta, jolla hedeyksilöiden kukinnan aikana lehtiin tulee laikkuja; aluksi valkoisia ja heinäkuuksi kukinnan jälkeen ne muuttuvat kirjavasti vaaleanpunaisiksi. Valkoiset pienet kukat ovat piilossa lehtien alla. Ruska on pääasiassa keltainen syys - lokakuussa.




Kukkivaa "nimetöntä" (Staphylea trifoliata) ja tuntematonta pensasta kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kolmilehdykkäisiä lehtiä tekevä pohjoisamerikkalainen isohko pensas, jonka valkoinen kukinta on hauskan kanervamaista kesäkuussa. Hedelmä on näyttävän pullea palkomainen kota, joka koristaa oksia aluksi vihreänä ja syksyllä vaaleanruskeana. Puhtaan keltainen ruska on syys - lokakuussa.




Kukkivaa japanilaista vaahteralajia (Acer micranthum) kuvattuna torstaina 10.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Parisen viikkoa aikaisemmin kukinta oli esittelyssä nuppuvaiheisempana; nyt kokonaan avautunut. Tällä pensasmaisella vaahteralla näyttävin ominaisuus on lokakuun punaoranssin kirjava kirkas ruska. Lehteenpuhkeaminen on heleän vaaleanvihreä toukokuun alussa.

No comments: