Sunday, June 20, 2010

Viikon 24 tunnelmakuvat vuonna 2010 - Osa 5



Hopeakuusen (Picea pungens "Glauca") lähes täyteen kokoon kasvaneita kerkkiä (Vuosikasvaimia) kuvattuna sunnuntaina 20.6.2010 Hämeenlinnassa. Kuusista tämä lajike puhkaisee kerkkänsä myöhäisimpien joukossa touko-kesäkuun vaihteen tienoilta, mutta ne kasvavat hyvin nopeasti täyteen mittaan kesäkuun loppuun mennessä. Vain puun pääverson kasvu täyteen mittaan latvassa kestää kuusilla pidempään. Heinäkuun aikana tapahtuu sitten versojen puutuminen kuvan vihreästä ruskeaksi. Tämä kuva aloittaa viikon 24 tunnelmakuvat.




Metsävaahteran (Acer platanoides) kasvavia oksia kuvattuna sunnuntaina 20.6.2010 Hämeenlinnassa. Tämän tutun puulajin lehvästön tultua täyteen kesäkokoon ja -vihreyteen oli vuorossa voimakkaimpien versojen yhä jatkunut pituuskasvu uusien lehtien kera; uudet lehdet ovat joko vaaleanvihreitä, kuten tässä noissa latvaoksissa tai punertavanruskeita. Täysikokoiseksi tulleet lohkohedelmät ovat myös tämän vaiheen piirteitä.




Vuorijalavan (Ulmus glabra) kypsiä siemeniä kuvattuna torstaina 17.6.2010 Espoon Tapiolassa. Edellisen lauantain myrskystä jäi ko. puihin vielä siemeniä, joista tässä esimerkki. Tässä vaiheessa vuorijalavien lehdet eivät olleet vielä saavuttaneet lopullista tummanvihreää kesäsävyä. Runsaan siemensadon varistua lehvästö on melko harsua, mutta uusia lehtiä saattaa vielä kasvaa lisää kesän mittaan.




Kukkivaa ruosteviiniä (Vitis coignetiae) kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Viiniköynnösten kukinta on hyvin vaatimatonta visuaalisesti, mutta kukista lähtevä hajuvesimäinen tuoksu on erittäin voimakasta. Eri lajien väleillä on vähän eroja sekä kukkien muotojen että tuoksujen suhteen. Tälläkin lajilla on tumman sinipurppurat marjat, jotka normaalivuotena kypsyvät syyskuun mittaan. Ruska on kirkas ja kirjavasti punaoranssista.




Ptelean (Ptelea trifoliata) lähes täysikasvuista lehdistöä ja nuppuvaiheisia kukkaterttuja kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Myöhään toukokuun lopulta lehteen tuleva pensas oli jo näin lehtevä. Kesä-heinäkuun kukinta on kellertävä ja pian sen perään siipipalteiset jalavamaiset siemenet ottavat kukintaa näkyvämmän osan ko. tertuissa. Siipipalteet muuttuvat vaaleanvihreistä vaaleanruskeiksi keltaisen ruskan tullessa syys-lokakuussa.




Japaninpihlajan (Sorbus commixta) kukintaa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tässä puutarhassa on kaksi samaksi japaninpihlajalajiksi merkittyä käyttäytymiseltään eriävää taksonia, joista tämä yksilö kukkii selvästi myöhemmin kuin muut. Rakenteelliset erotkin herättävät epäilyksiä kokonaan toisesta lajista.. Joka tapauksessa myös tällä on lokakuussa kirkas punainen ruska ja lehdet puhkeavat punaruskeina.




Isabellansyreenilajikkeen (Syringa Preston -ryhmä "Royalty") kukintaa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Pihasyreenin (S. vulgaris) kukinnan jälkeisten syreenikukkijoiden joukossa esim. tämä vaaleanpunainen kukkasävy hieman nuokkuvissa tertuissa on suositeltavaa. Valinnan varaa riittää tässä suuressa samaan aikaan kesäkuun lopulla kukkivien syreenien joukossa, mutta kukkavärit ovat lähinnä vain punaisten ja violettien eri asteita valkoiseen saakka.




Atsalealajikkeen (Rhododenrdon cv.) kukintaa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tässä tapauksessa puuttuva nimikyltti jätti ko. lajikkeen tuntemattomaksi, mutta tällaista oranssiakin atsaleakukintaa löytyy. Tutkin nimikylttiongelmaa lisää ja palannen asiaan...




Revontuliatsalealajikkeiden kukintaa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa; vasemmalla (Rhododendron "Rosy Lights") ja oikealla (Rhododendron "Northern Hi-lights"). Jo kolmantena viikkona peräkkäin oli mahdollisuus esitellä näitä "Lights -ryhmänkin" upean kirkkaita atsaleakukkijoita kukinnan venyttyä viileissä säissä. Tässä on myös taas erinomainen esimerkki kahden eri lajikkeen värisommittelusta.




Marjatanalppiruusulajikkeen (Rhododendron "Mikkeli") tai (Rhododendron "St. Michel") kukintaa kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Viileiden säiden turvin monet alppiruusutkin olivat venyttäneet kukintaansa kolmannelle viikolle, kuten tämä erinomaista vaaleanpunaista kukintaväriä tekevä isohko pensas. Kasvukausi oli silti edelleen tässäkin tapauksessa n. viikon edellä tavanomaisesta.




Kukkivaa tornionlaaksonruusua (Rosa majalis "Tornedal") kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Myös hieno Juhannuksen tienoon kukkija, joka nimensä mukaan on kestävä pitkälle Lappiin. Kerrottu kukinta on samaan aikaan alemman kuvan pensaan kanssa, mutta syys-lokakuun ruska on keltavoittoisempi. Tämä pensas on myös aavistuksen juhannusruusua matalampi ja vähäpiikkisempi. Lehteentulo on aikaisin huhti-toukokuun vaihteesta.




Kukkivaa juhannusruusua (Rosa pimpinellifolia "Plena") kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tuttu keskikokoinen hyvin piikkinen pensas, jonka kukinta oli kasvukauden asteen mukaan n. viikon etuajassa. Syys-lokakuun punaoranssin ja punaruskean kirjava ruska on myös upea ominaisuus. Lehdet puhkeavat aikaisin huhti-toukokuun vaihteesta.




Kukkimaan alkavaa karhunvadelmaa (Rubus allegheniensis) kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Tunnettu marjakasvina, jonka valkoinen kesä-heinäkuun kukinta käy hienosta koristeesta. Mustat kerrannaisluumarjat kypsyvät vasta syyskuun aikana. Tämän köynnöstelevän pensaan ominaisuus on myös jopa marraskuulle säilyvä kesäasu; keltaista ruskaa ehtii tulla, jos yöpakkaset eivät sitä estä lehtien kuolemaan.




Kukkivaa tylppäliuskaorapihlajaa (Crataegus monogyna) kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Orapihlajista viimeisiä kukkijoita, kun monet muut suvun lajit ovat kesäkuun alussa kukassa samaan aikaan kotipihlajan (Sorbus aucuparia) kanssa. Lehdet puhkeavat heleän vaaleanvihreinä toukokuun alussa ja ne säilyvät lokakuun lopulle kesäasussa; ruska on haaleankeltainen. Tummanpunainen marja kypsyy vasta syys-lokakuussa.




Kukkimaan alkavan kiinanlaikkuköynnöksen (Actinidia kolomikta) laikkuisuuden valkovaihetta kuvattuna torstaina 17.6.2010 Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Edellisen viikon lähikuvaan verrattuna tässä on tästä köynnöksestä laajempi näkymäkuva, jossa tuon laikkuvaiheen koristeellisuus tulee hyvin ilmi. Samalla nähdään yhä kasvavien versojen uusien lehtien haaleasti punaruskea nuoruussävy.

No comments: