Tuesday, July 06, 2010

Tavanomaista lämpimämpää keskikesää helteiden ja ukkosten kera (Päivitys; Viikonlopusta alkaen ehkä erittäin ankaraa hellettä...?)Kesä jatkuu intensiivisenä monessakin mielessä tällä viikolla, kun sekä hellettä että ukkosia on odotettavissa useana päivänä Etelä-Suomeen. Viime viikolla alkanut hellejakso sai aluksi vauhtia eteläpuolelle tulleen korkeapaineen tuomien lounais-etelätuulten myötä, jolloin päivälämpötilat kohosivat +25 asteen tienoille. Sitten ke ja to lännestä tullut pieni matalapaine keskeytti hieman hellejaksoa, mutta siihen liittyneet ukkoskuurot jäivät Etelä-Suomen pohjoispuolelle. To ja etenkin pe jäätiin vielä vähän +25 asteen alapuolelle, mutta uusi korkeapaineen alue ulottui lounaasta-etelästä heti perään ja toi lounaasta Keski-Euroopan jopa reilun +35 asteen helteistä maistiaisen Etelä- ja Keski-Suomeen la - ma, jolloin ajoittain jopa täysinkin selkeässä säässä ylimmät lukemat olivat lähes +30 astetta ja yötkin lämpenivät viimein monin paikoin reilun +15 asteen lämpöisiksi etenkin etelärannikolla, missä jo ulapaltaankin lähes +20 asteiseksi lämmennyt Suomenlahti on jo saavuttanut öitä lämmittävän vaikutuksen. Eilen korkeapaine alkoi taas heiketä, kun Pohjois-Atlantin useita päiviä jatkuneesta voimakkaasta matalapainetoiminnasta alkoi suuntautua kohti Suomea vaikutusta; illalla lännestä lähestynyt kylmä rintama alkoi runsastuttaa pilvisyyttä ja tuoda kosteutta etelästä.

Tuo kuva on otettu sunnuntaina 4.7.2010 Hämeenlinnassa ja siinä nähdään asfaltilla puistolehmusten lehvästön läpi siivilöitynyttä auringon valoa. Pienet lehtien rakoset toimivat ns. Camera obscurana, jolloin auringon omat pyöreät kuvat heijastuivat jokaisesta lehtirakosesta ja tuloksena oli hämmästyttävän hauska valo-varjoleikki. Valo-varjoleikeille olikin erinomaiset olosuhteen la - ma aikana, kun ensinnäkin aurinko pääsi paistamaan käytännössä koko ajan ilman pilvien haittaa oltuaan horisontin yläpuolella ja toiseksi heikko tuuli edesauttoi lehvästövarjojen ns. paikallaan pysymistä valokuvausta helpottaen.

Tänään ja huomenna ke Etelä-Suomi kylpee edelleen helteisessä ilmamassassa, kun tuo lännen viileämmän ilmamassan takanaan pitävä rintamasysteemi jää Suomen länsireunalle ja pieni korkeapaine jää Suomen itäpuolelle. Samalla etelästä kuitenkin virtaa aikaisempaa yhä kosteampaa ilmamassaa ja se yhdistettynä helteeseen ja lännessä majailevaan rintamasysteemiin aiheuttaa kuuro- ja ukkosherkkyyttä. Ukkoset saattavat paikoin kehittyä voimakkaiksi ja niitä voi esiintyä nyt myös etelärannikolla, koska merivesi on lämmennyt niin paljon eli Virosta voi päästä helpostikin ukkostoimintaa lahden yli. Olosuhteet mahdollistavat myös yöukkoset paikoitellen seuraavina kahtena yönä. Päivälämpötilat ovat +25 ja +30 asteen välillä ja yölämpötilat saattavat jäädä paikoin jopa +20 asteen lähelle. Lämpimintä on itäosissa.

Torstaina tilanne alkaa taas muuttumaan. Kovimmat helteet ovat jäämässä yhtäältä Suomen itäpuolelle, missä jopa paljon yli +30 asteen lukemat Venäjällä ovat mahdollisia. Toisaalta lounaasta alkaa ulottumaan uusi korkeapaineen alue Suomeen, jolloin aluksi viileämpi ilmamassa valtaa Etelä-Suomea lännestä torstain aikana ja ukkosherkkä tilanne poistuu itään. Pohjois-Atlantilla oleva uusi voimakas matalapaine edesauttaa kuitenkin Keski-Eurooppaan seuraavaa annosta jopa reilun +35 asteen hellettä ke - to, josta näyttäisi ulottuvan sitten pe jälkeen Etelä-Suomeen maistiainen, kun Britteinsaarten tienoilla syntyvä matalapaineen osakeskus tuuppaa sitä edellään lounaistuulissa viikonlopuksi. Perjantaina päivälämpötila voi jäädä aavistuksen alle +25 asteen ja yölämpötilatkin olisivat jäämässä +10 ja +15 asteen välille to - pe ja pe - la, mutta la - su päivinä on taas lähes +30 asteen lukemia ja etenkin sunnuntaina voisi taas olla vaarassa tuo +30 asteen raja ja la - su välinen yö voi olla taas lähes +20 asteinen.

Seuraavan viikon puolella tuo lounaasta - lännestä lähestyvä matalapaine näyttäisi olevan sen verran voimakas liikkuessaan Lapin yli, että se sysääkin jo maanantain kuluessa tuon uuden helleannoksen itään - kaakkoon ja siinä yhteydessä lännestä ylittävä kylmä rintama tuo ukkosia rintamamuodossa. Ennen rintamaa hellelukemia mitataan vielä etenkin idässä. Ma jälkeen Suomen länsipuolelle näyttäisi muodostuvan uutta matalapainetoimintaa, mutta se näyttäisi jäävän länsipuolelle, jolloin kuurottaisia sateita tulisi yhä etenkin länsipainotteisesti, mutta ilmamassa pysyisi varsin lämpimänä...

Kasvillisuus on alkanut paikoin kärsimään kuivuudesta viime viikon helteiden ja sateettomuuden takia, mikä nähdään paahdepaikoilla mm. nurmikoiden kellastumisen alkuna ja kallioisilla rinnepaikoilla ensimmäisten pienten koivujen kellastumisen alkamisena. Nyt tuleva ukkosteluvaihe tänään, ke ja to auttaa paikoin erinomaisesti kastelussa, mutta edelleen voi jäädä katveeseen jopa kokonaan ilman sadetta jääviä kohtia Etelä-Suomessa. Toisin paikoin tulvatkin (Etenkin nopeat taajamatulvat) ovat mahdollisia, jos ukkoset äityvät voimakkaiksi.

Kasvukauden etenemisessä on kiivas vaihe runsaaseen etuaikaan (1 - 2 viikkoa) lämmön ansiosta ja ensi viikolle tultaessa mm. maitohorsman (Epilobium angustifolium) kukinta on edennyt jo yli puolivälin. Samalla terttuseljan (Sambucus racemosa) ja tuomen (Prunus padus) marjojen kypsyminen tulee nopeasti ajankohtaiseksi. Peltoviljelyssä huomiotaherättävä rypsin / rapsin keltainen kukinta on tullut huippuvaiheeseen, mutta näissä helteissä se hiipuu jo ensi viikolle tultaessa.

Vesistöjen pintavesien lämpötilat ovat edelleen kohoamassa tavanomaista yhä korkeampiin lukemiin; järvet ja Suomenlahden sisälahdet ovat jo laajalti +20 ja +25 asteen välisissä lukemissa ja viikon mittaan pienimmissä järvissä ja matalissa auringon lämmittämissä rantavesissä voidaan paikoin saavuttaa jopa reilun +25 asteen lukemia. Suomenlahden lämpeneminen kauttaaltaan +20 asteen tienoille tietää myös sitä, että merituuli-ilmiö on jo heikkoa korkeapainetilanteissa ja ko. lämpö siis mahdollistaa myös etelärannikon ukkostelua ja öiden lämmittämistä. Ensi viikolla helteiden mahdollinen hiipuminen laskee vesien lämpötiloja parilla asteella... Jokien virtaamat pysyvät normaalin rajoissa edelleen, mutta jos jollekin valuma-alueelle sattuu runsaasti ukkossateita seuraavien lähipäivien aikana, niin tulviminenkin voi olla hetkellisesti mahdollista.

Päivitys keskiviikkona 7.7.2010 klo. 11:15: Uusien tietojen päivitys on taas ajankohtainen. Ensinnäkin tänään iltapäivällä ja illalla ukkoset voivat olla Etelä-Suomessa rajuja, mihin voi liittyä rankkaa tulvia aiheuttavaa sadetta, rakeita ja yksittäisiä voimakkaita puuskatilanteita. Myrskyvaroitus -sivustolla on hyvä meteorologinen analyysi tästä tilanteesta.

Toisekseen tulevana viikonloppuna alkavasta helteen toisesta aallosta näyttäisikin tulevan uusimpien tietojen valossa todella hurja. Tilanteessa on kuitenkin se epävarmuus, että tämä Keski- ja Itä-Euroopassa aluksi muhiva helle ulottunee joidenkin mallien mukaan vain nipinnapin Etelä-Suomeen. Kuitenkin parhaimmillaan su - ensi viikon to välillä olisi mahdollisuuksia jopa +30 ja +35 asteen välisiin hurjiin lukemiin (Kaikkien aikojen lämpöennätys +35,9 astetta vaarassa...!?) päivisin ja yölämpötilatkin olisivat selvästi yli +20 astetta! Samalla Keski-Euroopan ja Lounais-Venäjän akselilla muhiva helle aiheuttaisi sille alueelle paikoin jopa lähes +40 asteen lukemia ja öisinkin jopa yli +25 asteen hellettä! Tosi hurjaa, mutta seuraillaan vielä tilanteen muutoksia ja etenemistä... Tähän mennessä eilen 6.7.2010 Puumalassa mitattu +30,1 astetta on ollut Suomen kesän kuumin lukema; Hesarin juttu. Ennätyshellettä on jo ollut muualla. Nimittäin Yhdysvaltain itärannikolla ja tässä Hesarin juttu siitä. Täten esim. New Yorkin Manhattanin uusi heinäkuun kaikkien aikojen lämpöennätys on nyt 39,5 astetta!

Päivitys torstaina 8.7.2010 klo. 21:35: Tänään on jälleen ollut mielenkiintoista säätä ja ensi viikon ennätyshellekin näyttää edelleen mahdolliselta, joten vielä lisäpäivitys tähän. Tänään on ollut jälleen hyvin helteinen päivä etenkin Kaakkois-Suomessa. Uusi kesän lämpöennätys on saavutettu ja taas Puumala on ollut kärkikahinoissa, kun elohopea kohosi siellä reiluun +32 asteeseen! Toinen erikoinen juttu oli erittäin voimakkaan, mutta pienialaisen ukkossateen sattuminen tarkalleen Helsingin keskustaan tänään alkuillalla ja seurauksena oli harvinaisen isoja tulvia.

Lämpöennätyksestä on tässä Hesarin juttu ja tuosta tulvasateesta on tässä Hesarin juttu. Iltasanomien jutussa ja Iltalehden jutussa on runsaasti kuvia tuosta tulvatilanteesta. Myös Espoon Tapiolassa saakka tuo kuuro ylettyi aiheuttamaan rankkaa sadetta ja sain valokuvattua tilanteesta mm. tulvakuvia, joista osa tulee ajallaan tämän viikon tunnelmakuvat -sarjaan... Tuhojakin aiheuttanutta ukkosta oli tänään myös muualla kaakkoisessa Suomessa paikoitellen ja esim. tutkakuvien perusteella arboretumalueeni Sipoossa sai rankkaa kastelusadetta ylleen ja tarpeeseen.

Ensi viikon säätä saattaa siis edelleen tulla tekemään ainutlaatuiseksi ennätyshelle. Esim. Foreca on ennusteissaan jo uskaltanut laittaa ensi ke jälkeen paikoin jopa +36 asteen iltapäivälukemia kaakkoiseen Suomeen ja yölämpötiloiksikin +23 astetta!! Saa nähdä kuinka kuumaksi tilanne muhii, mutta joka tapauksessa lienee odotettavissa useana päivänä selvästi yli +30 asteen lukemia...

Kuurottaisten sateiden epätasaisen jakautumisen takia Etelä-Suomen kasvillisuus on varautunut eri paikoilla hyvin eri tavoin tuohon ensi viikon helleaaltoon, kun eräin paikoin kuivuus on jo alkanut vaivaamaan sateettomuuden yhä jatkuttua ja toisin paikoin on ollut näitä ukkossadetulvia. Niinpä kasvillisuuden reagointitavoista löytynee ensi viikon loppuun mennessä mielenkiintoista havainnoitavaa ja valokuvattavaa, joista tulee myös sitten ajallaan juttua ja kuvia tänne... Ensi viikko ollee todennäköisesti kiireinen, haasteellinen ja koko elämän mittakaavassa ainutkertainen sää- ja luontoviikko!....

No comments: