Thursday, September 02, 2010
Vaihtelevaa syyskesää kolean myrskyisän sadesään kautta tavanomaista lämpimämpään poutaan (Päivitys!)
Sääennusteenikin on nyt ollut takellellen tulossa, kun kotini kärsii toistaiseksi nettipimennosta taloyhtiön vaihtaessa tosi kummallisesti sössien (Mm. tiedotus aikatauluista kusee) sekä tv:n että netin palveluntarjoajaa. Erittäin harmillista onkin todeta mm. bloggaamiseni kärsivän tästä ja pääsen ilmeisesti jatkossakin nettiin vain rajoitetusti muualta kuin kotoani...
Joka tapauksessa tässä on nyt vuorossa uusin viljelysääennuste. Viime viikon puolellahan vallitsi ajankohtaan nähden viileä itä-koillisvirtaustilanne Etelä-Suomessa, jonka aiheutti matalapaineiden reitin sijoittuminen Suomen eteläpuolelle. Runsas pilvisyys ja tuuli pitivät kuitenkin yöhallat poissa (Minimilämpötilat +5 ja +10 asteen välillä), vaikka päivälämpötiloissa jäätiin ajoittain jopa vain +10 ja +15 asteen välille. Myös sateita saatiin ko. matalapaineiden ulottaessa vaikutustaan etelästä; paikoin melko runsaastikin la - su tienoilla. Tämän viikon alussa tapahtui sitten hidas lämpeneminen tavanomaisiin ajankohdan lukemiin heikkotuulisessa poutasäässä, kun korkeapaine sijoittui Suomen itäpuolelle ja lännestä Lapin yli liikkunut pieni matalapaine tuotti etelästä - lounaasta lämpimämpää ilmamassaa. Lämpeneminen huipentui eilen ke ennen ko. matalapaineen luoteesta tullutta kylmää rintamaa, joka toi kuurottaisia sateita. Eiliset päivälämpötilat olivat +18 asteen tienoilla.
Tuo kuva on otettu tiistaina 31.8.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä on nurmikon notkossa olevan vesilammikon heijastusta. Heijastus näyttää hyvin sen, kuinka koivuissa (Betula sp.) on ollut vielä täysi kesäasu siellä, missä koivunruoste ei ole vaivannut. Tuossa notkossa pari päivää aikaisemmin sataneen veden pysyminen kertoo puolestaan mm. haihdunnan heikentymisestä vuodenajan kääntyessä syksyyn. Termisen määritelmän mukaan syksy ei ole kuitenkaan ehtinyt vielä alkaa laajalla alueella Etelä-Suomessa tuon ensimmäisen syysmaistiaiskoleuden myötä, kun +10 astetta alempia vuorokausikeskilämpötiloja ei ole saavutettu yli 5 peräkkäistä päivää enempää toistaiseksi.
Tänään jo aikaisemmassakin ennusteessa ennakoitu etelästä - kaakosta uhkaava voimistuva matalapaine on ollut lähestymässä Etelä-Suomea rintamasateensa kera ja siitä on ollut merkkinä ko. matalapaineen kolean sivun (Tänään päivälämpötila jäi taas alle +15 asteen) voimakas koillis-pohjoistuuli ja kaakosta levittäytynyt yläpilviharso upean äskettäisen iltaruskonsa kera. Huomiseksi tuo matalapaineen keskus tulee kaakkoiskulman lähelle ja Etelä-Suomessa vallitsee silloin erittäin voimakas pohjois-koillistuuli (Mahdollisesti jopa myrskytuhoja voi ilmetä paikoin) koleassa ja itäpainotteisesti sateisessa koiranilmasäässä; yölämpötilat pysyvät +5 ja +10 asteen välillä pilvien ja tuulen takia, mutta päivälämpötila saattaa jäädä jopa vain noihin yön lukemiin!
Sitten pe - la yönä tuo myrskyisä matalapaine alkaakin siirtyä hyvin nopeasti ja heikkenevänä koilliseen Pohjois-Venäjälle ja Suomen länsipuolella majaillut korkeapaine alkaa vaikuttaa. Aluksi lauantaina päivällä vaikuttaa vielä kolea pohjoistuuli heikkenevänä ja vaihtelevan pilvisessä säässä voi vielä tulla iltapäiväkuuroja päivälämpötilan jäädessä +10 ja +15 asteen välille. Pe - la yönä lämpötilat pysyvät vielä tuulen takia +5 ja +10 asteen välillä, mutta la - su yönä sään poutaannuttua ja tuulen heikennyttyä alle +5 asteen lukemia mitataan sisämaassa ja siten ensimmäinen hallanvaaratilanne voi olla mahdollinen.
Tuo lännen korkeapaine alkaa kuitenkin kierrättämään pohjoispuolitseen luoteesta lämpimämpää ilmaa jo su, jolloin vaihtelevapilvisessä säässä päivälämpötilat kohoavat taas yli +15 asteen ja su - ma yönä hallanvaara poistuu (Yölämpötilat +5 ja +10 asteen välillä). Ensi viikon alkupuolella tuo lännen korkeapaine ottaakin sitten vallan muutamaksi päiväksi ja se kattaa ma - ke laajasti Pohjois-Euroopan sallien Lappiin pitkästä aikaa kunnolla lämmintä ilmamassaa lounaasta; eräänlainen takakesä. Tässä vaiheessa tuulet ovat tyyniä Etelä-Suomessa korkeapaineen keskusalueella ja ma - ke vallitsee tavanomaista lämpimämpi vähäpilvinen ja kesäinen sää iltapäivisin (Maksimilämpötiloissa mahdollisuuksia jopa yli +20 asteen lukemiin) ja öisin - aamuisin voi olla etenkin sisämaassa sumuja ja sumupilviä minimilämpötilojen ollessa +10 asteen molemmin puolin niin, että leudointa on etelärannikolla.
Korkeapaine näyttäisi sitten torstaista eteen päin siirtyvän Lapin - Venäjän päälle antaen etelästä - lounaasta matalapaineille tilaa. Siinäkin yhteydessä etelä-kaakkoistuulissa säilyisi silti ajankohtaan nähden melko lämmin sää...
Euroopan mittakaavassa tuo huominen koiranilmamatalapaine tuo Venäjälle tilapäisesti uuden annoksen kesäistä ilmamassaa ja toisaalta Itä-Euroopassa on sen takia ollut jo eilen koleaa. Toinen vielä hyvinkin kesäisen sään alue on Länsi-Eurooppa, jossa jopa helteet ovat mahdollisia viikonloppuna Ranskan - Saksan - Britannian tasalla saakka, kun tuon ensi viikolla Suomen yllekin tulevan korkeapaineen länsi-lounaispuolelta nousee Välimeren ilmaa ko. alueille. Sitten ensi viikolla matalapaine valtaa Länsi-Euroopan sateineen ja juuri ko. matalapainesysteemi saattaisi ulottua Suomeen ensi viikon to alkaen...
Viileä sää ei ole vielä merkittävästi vaikuttanut kasvillisuuden parissa ruskan alkamiseen. Lähinnä vain häilyviä ruskan alkuja on mm. vaahteroissa (Acer sp.) ja pensasangervoissa (Spiraea sp.). Kirkkaita sävyjä havaitaan niissäkin vielä vähemmistönä. Kesäsävy hallitsee maisemia edelleen lähes 100 prosenttisesti lukuun ottamatta edelleen raitojen (Salix caprea) ja monien muidenkin pajujen sekä hieman koivujenkin ruostesienistä johtuvaa valeruskaa. Joillakin raidoilla tämä valeruska on pahentunut jo varisemisen ja kuivaksi ruskistumisen asteelle. Myös vuorijalavilla (Ulmus glabra) ja puistolehmuksilla (Tilia X vulgaris) tätä ruostesieniruskaa on paikoin huomattavia määriä.
Ilmeisesti tuo heinä-elokuun ennätyshellejakso on edesauttanut ko. sienitauteja leviämään etenkin näihin puulajeihin ja iskemään tukahduttavassa kuumuudessa heikentyneisiin lehtiin (Ei silti suoraa yhteyttä kuivuuteen, kun ko. sienitautia on runsaasti varjoisilla ja kosteilla paikoillakin). Varsinaisen ruskan eteneminen alkaa näkyä vasta ensi viikolla selvemmin suunnilleen normaaliaikataulussa. Nurmikot ovat sen sijaan kasvukauden parhaassa vihreydessä, kun sateet toivat niille herkkuolosuhteet kuivuuden jälkeen.
Kasvukauden etenemisen asteen havainnointi on jo tässä vaiheessa lähes merkityksetöntä luonteeltaan, kun valtaosa lajeista on päättänyt kasvunsa. Yksittäisten ulkomaisten viljeltyjen lajien kohdalla sitä voidaan vielä havainnoida, kuten mustaseljan (Sambucus nigra) marjojen kypsymisessä; ovat n. puoliksi - reilu puoliksi valmiita. Merkittävänä ko. havaintokasvina syyshortensian (Hydrangea paniculata "Grandiflora") kukintojen vaaleanpunaisuus on nyt erityisen kirkasta ja voimakasta. Nämä kaksi lajia ilmentävätkin edelleen kasvukauden vaiheen olevan viilenneestä säästä huolimatta parisen viikkoa edellä tavanomaisesta aikataulusta.
Ruohovarstisen kasvillisuuden joukossa kasvukauden etumatka näkyy edelleen mm. ennenaikaisina lakastumisina ja siksi esim. maitohorsman (Epilobium angustifolium) oranssinen ruska on alkanut jo viikko - pari sitten elokuun puolella hedelmävaiheen jälkeen. Myös monet viljellyt perennat ovat yhä etuajassa mm. kukintansa päättämisessä; lajeja mm. nauhusten (Ligularia sp.) suvussa. Monet myöhäissyksyn perennakukkijat ovat myös jo kukassa; esim. komeamaksaruoho (Sedum "Herbstfreude") ja tuoksuasteri (Aster novae-angliae).
Vesistöt ovat jatkaneet tasaista viilenemistään ja tällä hetkellä niiden pintavesien lämpötilat ovat +15 asteen vaiheilla - vähän sen alle. Jatkossa viilenemistä tapahtuu aluksi tämän viikonlopun koleudessa, mutta ensi viikolla uutta lämpenemistä saattaa tapahtua parisen astetta tuossa kesäisessä korkeapainetilanteessa. Jokien virtaamat ovat vähän nousseet sateiden runsastuttua, mutta ne pysyvät edelleen normaalin rajoissa.
Päivitys sunnuntaina 5.9.2010 klo. 14:55: Viime yönä ei sitten ollutkaan onneksi hallanvaaraa, koska pilvisyys pysyi niin runsaana Etelä-Suomessa. Lisäksi tarkennuksena ensi viikon kesäkorkeapaineesta, että se näyttääkin pitävän tuhdimmin pintansa kuin miltä aikaisemmin näytti eli jopa viikon lopulle saakka ja vasta pe - su välillä saattaa lännen matalapainetoiminta alkaa vaikuttaa ja siinäkin tapauksessa etelätuulissa ilmamassa pysyisi tavanomaista huomattavastikin lämpimämpänä. Eli kasvillisuuden valmistautuminen talveen jatkuu edelleen erinomaisissa merkeissä, kun hallavaurioitakaan ei ole vielä tullut eikä tule vielä hyvin pitkään aikaan :)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment