Wednesday, November 17, 2010

Runsaidenkin lumipyryjen kautta tavanomaista huomattavasti ankarampiin alkutalvipakkasiin (2 päivitystä: Lumimyrskyn uhka ja ennätyskylmää?!!)



Talvinen sää on alkanut ottaa valtaa viimein myös Etelä-Suomessa ja jatkossa näyttää olevan odotettavissa jopa ajankohtaan nähden erittäinkin ankaraa talvisäätä lumisateineen ja erityisen merkille pantavasti juuri kovien pakkasten takia, joita olisi odotettavissa monta päivää ensi viikolla. Etelä-Suomessa termisen määritelmän mukainen talven alku on viivytellyt vielä, mutta tämä hyvin kylmä jakso tietää sen alkamista jopa myös lounaissaaristo mukaan lukien, missä talvi alkaa siten huomattavasti tavanomaista aikaisemmin.

Vielä pe - su Etelä-Suomessa vallitsi kohtuullisen leuto sää, kun länsi-lounaasta Etelä-Suomen yli vyörynyt matalapaineiden jono toi sadealueidensa kera maistiaisia kosteaa ja leutoa ilmamassaa. Toisaalta Lapissa edelleen vellonut talvinen pakkasilmamassa oli lähellä: Lämpötilat olivat enimmäkseen 0 ja +5 asteen välillä, mutta etenkin etelärannikolla leudoimmilla hetkillä lämpötila oli +6 asteen tienoilla. Toisaalta kylmimmillä hetkillä sisämaassa lämpötila käväisi 0 lähellä, jolloin sateet tulivat osaksi lumena - räntänä; tilapäisiä ohuita peitteitä. Viimeisin matalapaine liikkui ma Etelä-Suomen yli itäkoilliseen, jolloin alkupäivällä mittailtiin vielä +7 asteenkin lukemia. Loppupäivällä pienen etelärannikolle ulottuneen myrskyhetken jälkeen matalapaineen jälkipuolella luoteesta virtasi kuivempaa ja kylmempää ilmamassaa. Tiistaina korkeapaine vahvistui lounaasta Etelä- ja Keski-Suomeen ja tyyntyvissä tuulissa alapilvikansi piti pintansa ja lämpötila laski siten vain hitaasti nollan tienoille sisämaasta alkaen. Hyvin heikkoja lumikuuroja oli samalla liikkeellä ti -
ke yöhön saakka. Tänään korkeapaineen keskuksen oltua Keski-Suomessa sää pysyi Etelä-Suomessa edelleen alapilvikannen alla itätuulen vireessä ja lämpötila oli laskenut koko päiväksi etelärannikon n. -1 asteeseen ja sisämaan -2 ja -5 asteen välille.

Tuo kuva on otettu tänään keskiviikkona 17.11.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään muutaman millimetrin verran jäätyneen vesilätäkön pintaa nurmikonnotkossa. Edellisyönä noin asteen verran pakkaselle laskenut lämpötila oli tehnyt myös multapinnoille puolen sentin verran "routaa". Pieni mattamainen karheus tuossa lätäkön jäässä johtui edellisillan - yön aikana sataneista hyvin heikoista lumikuuroista, jotka tekivät ko. mattakuorrutteen.

Talvi siis kiristää otettaan ja ko. tapahtumasarja saa heti huomenna to hyvin talvisen käänteen lumisateiden suhteen. Nimittäin tuo korkeapaine siirtyy nopeasti Suomen itäpuolelle ja etelästä työntyy kohti Etelä-Suomea pieni, mutta voimakastuulinen ja runsassateinen matalapaine. Niinpä jo yöstä alkaen etelärannikolla ja päivällä muuallakin vallitsee voimakas itätuuli ja lumisateet voivat olla runsaita etenkin etelärannikolla ja kaakossa. Sulan ja "lämpimän" meren sateita voimistava vaikutus saattaa olla huomattava. Lämpötila on etelärannikolla n. nollassa ja sisämaassa pari astetta pakkasella ympäri vuorokauden.

Uusi korkeapaine alkaa vaikuttaa heti to - pe yöstä alkaen luoteesta ja tuo pieni matalapaine siirtyy koilliseen. Toisaalta lännestä ulottuu uusikin matapaineen kieleke Suomen eteläpuolelle, joten pohjoisen ja idän välinen tuuli pysyy päällä ja ilmamassa kylmänä siten, että lämpötila on ympäri vuorokauden 0 ja -5 asteen välillä. Sateissa on pe tauko ja pilvipeite voi repeillä.

Tuo uusi korkeapaine näyttäisi vahvistavan otettaan la päiväksi Lappiin ja Suomen eteläpuolella säilyisi edelleen matalapaine. Niinpä la on Etelä-Suomessa voimakkaan itäviiman aikaa ja etelästä voi ainakin etelärannikolle ulottua lumisateita; sulan meren sateita voimistava vaikutus voi aiheuttaa sakeitakin lumikuuroja. Lämpötila pysyy edelleen ympäri vuorokauden pääasiassa -1 ja -5 asteen välillä ja kylmintä on yhä tilanteelle tyypilliseen tapaan sisämaassa, missä pe - la yölämpötila voi paikoin laskea -5 ja -10 asteen välille.

Tämä uusikin korkeapaine näyttäisi venyvän itään päin su, mutta Keski-Suomen yli länteen-luoteeseen jää selänne ja Suomen eteläpuolella vaikuttaa edelleen matalapainetta. Niinpä myös sunnuntaina itä-koillistuuli vallitsee Etelä-Suomessa ja etenkin etelärannikolle saattaa ulottua sulan meren voimistamia lumisateita. Lännestä vaikuttava kolmas korkeapaine heikentää tuulia ja poutaannuttaa säätä iltaan mennessä ja ilmamassa näyttäisi olevan tässä vaiheessa kylmenemään päin siten, että etelärannikolla voisi olla su - ma yöhön mennessä pakkasta -5 ja -10 asteen välillä ja sisämaassa -10 ja -15 asteen välillä.

Alkuviikolla ma - ke ajaksi tilanne muotoutuisi entistäkin kylmempään suuntaan: Su aikana Jäämerellä voimistunut matalapaine asettuu Lapin itäpuolelle ja Suomen eteläpuolella toinen voimakas ja laaja matalapaineen alue jatkaa siirtymistään hitaasti itään; ko. matalapaine alkoi muotoutua Britteinsaarten tienoilta tänään ja se jatkaa siitä Välimerelle ulottuen siirtymistä Mustanmeren pohjoisreunalle. Iso korkeapaine jäisi samalla ensi viikon alussa Grönlannin ja Islannin tienoille sekä Jäämerellekin ulottuen. Tämä mahdollistaisi hyytävän kylmän ja voimakkaan pohjois-koillisvirtauksen moneksi päiväksi Suomeen ja itse asiassa suurimpaan osaan Eurooppaakin!

Etelä-Suomi olisi ma - ke aikana siis vaihtelevapilvisen ja ajoittain lumikuuroisen sään piirissä, missä ajankohtaan nähden erittäin kylmässä ilmamassassa päivälämpötilat olisivat -10 asteen molemmin puolin jopa etelärannikkoa myöten ja sisämaassa lähellä -15 astettakin. Yölämpötilat saattaisivat laskea sisämaassa jopa -20 asteen tienoille sopivassa selkeässä tilanteessa ja etelärannikollakin -15 asteen lähelle... On olemassa merkkejä siitä, että tällainen erittäin kylmä säätyyppi jatkuisi vielä ke jälkeenkin ensi viikolla, mutta tästä täytyy arvioida uusi päivitys parin - kolmen päivän sisällä...

Euroopan mittakaavassa Länsi- ja Keski-Eurooppa ovat jo viilenneet n. +10 asteen päivälämpötiloihin ja vain Itä-Välimerellä sekä Mustanmeren länsi-pohjoispuolella on ollut tavanomaista lämpimämpää; paikoin jopa yli +20 astetta. Venäjälläkin on jo kylmentynyt pohjoisosissa talviseksi. Jatkossa Länsi-Eurooppa voi hetkeksi jopa leudontua läheisen matalapainetoiminnan takia, mutta ko. matalapaineen lähdettyä Välimeren länsiosan kautta reitille kohti Mustanmeren pohjoisreunaa alkaa tuo mainittu hyvin kylmä koillisvirtaus vallata koko Länsi- ja Keski-Euroopan; ensi viikolla siellä jo varsin laajasti alle +5 asteen päivälämpötiloja, yöpakkasia ja lumikuurojen mahdollisuutta Ranskaa, Britanniaa ja Pohjois-Italiaa myöten. Itä-Euroopassa Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolille jää vielä leudohkoa ilmamassaa, mutta kylmenemistä tapahtuu vähitellen ja viimeistään tuon ym. matalapaineen mukana kylmeneminen nopeutuu ensi viikolla lännestä - pohjoisesta alkaen runsaiden sateiden kera; matalapaineen kylmällä sivulla runsaita lumisateita. Välimerellä länsiosat saavat myös kylmän purkauksen tuon ison matalapaineen jälkipuolella vähän aikaisemmin. Itäosissa säilyy vielä melko kesäistäkin ilmamassaa, mutta ensi viikolla tuo matalapaine alkaa tuoda sateita.

Venäjällä talviset olosuhteet voimistuvat lähes Suomen ja Lapin tahtiin luoteisosista alkaen. Lumisateita tulee etenkin alkuviikolla (Esim. tuo Jäämereltä ma tuleva matalapaine ja myöhemmin tuo Mustanmeren pohjoispuolelle tuleva matalapaine) ja sitten ensi viikolla kovaa pakkasta alkaa olla pohjoisosissa laajastikin yhdistyen Itä-Siperian ankarampaan talvialueeseen ja pakkasilmamassa lähestyy siis vähitellen Mustaamerta. Suomen Lapissa jatkuu koko ajan vaihtelevan pilvinen, lumikuuroinen (Lumipeite ei siis paljoa kasva) ja pakkasiltaan vaihteleva talvi; siellä pakkanen vaihtelee n. -5 asteesta -30 asteen lähelle saakka (Noiden ym. korkeapaineiden mukaan vuoroin leudompaa lännestä, vuoroin tyyntä kiristyvää pakkastilannetta ja ensi viikolla hetken purevan kovaa Jäämeriviimaakin pohjois-koillisesta tuon ym. matalapaineen takia).

Tämä erittäin talviseksi äityvä sää tietää ym. mukaan ensinnäkin lumipeitteen tuloa Etelä-Suomeen. Jo huomenna saattaa useidenkin senttien kertymää tulla laajasti ja etelärannikolla 10 sentin ylikin. Myös la ja su etenkin etelärannikolla voi vielä tulla paikoin useitakin senttejä lunta. Ensi viikolle tultaessa muodostuu siis selvä lumipeite-ero sisämaan ja runsaslumisemman etelärannikon välille. Aluksi huomenna lumisade on etelärannikolla tarttuvaa suojalunta, joten se jää puustoon taakaksi etenkin tuulensuojapaikoilla; metsien sisäosat ja rakennusten - metsänreunojen tuulensuojasivut. Sittemmin myös etelärannikolla lumisateiden tyyppi muuttuu pakkaslumimuotoisemmaksi ja siten vähemmän tarttuvaksi.

Maaperän routaantuminen pääsee vauhtiin sisämaan vähälumisilla alueilla, mutta etelärannikolla suojaava runsas lumimäärä ehkäisee routaantumista. Ensi viikon kovat pakkaset jäädyttävät maata melko nopeasti yli 5 sentin verran etenkin sisämaassa. Järvien jäätyminen pääsee myös vauhtiin, mutta huomenna ja la - su tulevat lumisateet sekoittuvat aluksi uuden jään mukaan sohjojääksi. Jo nyt muodostuneiden jääkansien päälle uusi lumi sataa puhtaaksi peitteeksi. Ensi viikon kovat pakkaset sitten lisäävät järvijään vahvuutta paikoin jo 5 sentin ylikin ja silloin viimeistään myös suurten järvien ulapat jäätyvät etuajassa tavanomaiseen verrattuna. Jokien kunnollinen jäätyminen alkaa sekin viimeistään ensi viikon pakkasissa ja sitä ennenkin lumisateiden mukana syntyy sohjojäätä. Suomenlahdella jäätymistä tapahtuu vasta sisälahdissa ensi viikon pakkasissakin ja ulapan pintavesilämpötilat laskevat vain vähitellen alle +5 asteen.

Talven ensimmäinen haasteellinen tilanne muodostuu kasvillisuudelle tuosta ensi viikon ankarasta pakkasvaiheesta. Etenkin sisämaassa ja siellä vähälumiseksi jäävillä alueilla ensinnäkin perennat kohtaavat maanpintaosineen (Maasilmut ja lehtiruusukkeet) kovat pakkaset ja muutenkin talvenarat lajit (Puut ja pensaat etenkin taimina) ovat haittavyöhykkeellä pakkasten kiristyessä -20 asteen lähelle. Lieviä pakkasvaurioita voi siis alkaa muodostumaan...

Päivitys perjantaina 19.11.2010 klo. 16:05: Sääpäivitys tuttuun tapaan: Eilinen lumisadetilanne muodostui sitten sellaiseksi, että eniten lumipeitettä saatiin Kaakkois-Suomen sisämaassa; esim. Kouvolan seudulla n. 15 cm. Toki laajalti muuallakin etelärannikko mukaan lukien lumikertymä oli 5 ja 10 sentin välillä ja vain paikoin lounaisimmassa kolkassa säilyi lähes lumipeitteettömiä alueita. Lisää lunta on kuitenkin tulossa huomenna lauantaina tuon ym. ennusteen mukaan ja vielä sunnuntainakin voi tulla pakkaslunta etenkin rannikkoalueilla.

Tämän päivityksen päähuomio on kuitenkin nyt ensi viikon erittäin kylmän sään muotoutumisessa ja tässä vaiheessa näyttää siltä, että kylmyydestä olisi viikon loppua kohden tulossa ajankohtaan nähden jopa ennätyksellisen kylmä ja se koskisi Suomen lisäksi jopa lähes koko Eurooppaakin! Nimittäin hyvin vahvasti näyttää tulevan useita päiviä kestävä tilanne, jossa alkuviikosta vähintään su asti laajan matalapainetoiminnan painopiste jää Mustanmeren ja itäisen Välimeren suunnalle ulottuen Kaspianmeren pohjoispuolelle Etelä-Venäjälle. Samalla mahtava korkeapaine alkaisi vallita Islannin ja Grönlannin tienoilta Jäämerelle blokaten Atlantin matalapaineet jäämään Azorien suunnalle. Tästä korkeapaineen ja kaakon matalapaineen välistä sekä Jäämeren että Pohjois-Siperian suunnalta virtaisi täten koko ajan laajana vyöhykkeenä koillisvirtaus ulottuen läntisimpään Eurooppaan ja Välimerellä ajoittain sen länsi- ja keskiosiin. Tämän myötä jatkuvasti kylmenevät ilmamassat toisivat Pohjois-Venäjältä alkaen Etelä-Suomeen jopa yli 20 asteen pakkasiakin (Lounaissaaristo pysyisi vielä sulan meren takia kuitenkin pääasiassa -10 astetta leudommissa pakkasissa) ja Lapissa - Kainuussa olisi mahdollista sopivan selkeässä tilanteessa -30 ja -40 asteen väliset paukkulukemat... Lopulta jopa päiväpakkasiksi äityisivät laajat sisämaa-alueet Länsi- ja Keski-Euroopastakin ja esim. Saksassa yli -10 asteen yöpakkaset eivät olisi mahdottomia viikon loppuun mennessä. Samalla lamauttavia lumisateita saataisiin läpi lähes koko Euroopan Britteinsaaria ja Välimeren rannikkoa myöten useana päivänä! Myös Mustanmeren ympäristö saattaa lopulta saada annoksen ankaraa talvea...

Tämä säätilanne äitynee siis jopa niin erikoiseksi, että ensi viikolla aloitan poikkeuksellisen aikaisin talven 2010 - 2011 kylmimmän yön kartoittamisen seurantasarjassa Etelä-Suomen osalta. Todella hämmästyttävää saattaa ensi viikossa olla se, että sillä on mahdollisuus jäädä koko talven kylmimmäksi pakkasjaksoksi, mikäli joulu-, tammi- ja helmikuut olisivatkin hyvin leutoja. Toisaalta joissakin tiedepiireissä uumoiltu mahdollisuus koko Euroopan mittakaavassa kylmimpään talveen jopa yli 1000 vuoteen saattaisi tämän ankaran aloituksenkin puitteissa olla nyt aluillaan ja pahin olisi vasta tulossa joulu - helmikuun välillä...?! Jäämme seuraamaan tilanteiden kehittymistä mielenkiinnolla ja huolestuneinakin...

Päivitys sunnuntaina 21.11.2010 klo. 11:55: Nyt näyttää siltä, että alkavan viikon ti - to välillä tuo Suomen eteläpuolelle tuleva iso matalapaine tulisikin niin lähelle ko. aikavälillä, että se aiheuttaisi tuon hyytävän kylmän itä-koillisvirtauksen voimistumista Etelä-Suomessa jopa myrskyksi ja samalla etelästä voisi ulottua runsaitakin lumipyryjä alueelle; mahdollinen lumimyrskyinen kaaostilanne vaikeasti kinostuvien puuteristen pakkaslumien takia! Myös huomattavaa paleltumavaaraa ihmisille rajun tuulen pakkaspurentavaikutuksen takia! Lämpötila nimittäin asettuu jo ma alkaen pääasiassa -10 asteen vaiheille (Sisämaassa kylmempääkin) ja sitten loppuviikolla to jälkeen mahdollisesti koillistuulen heikennyttyä ja sään seljetessä voitaisiin etenkin sisämaassa hätyytellä öisin -20 asteen rajaa. Tässä yhteydessä on mainittava, että esim. Helsingin Kaisaniemessä marraskuun kaikkien aikojen pakkasennätys on -18,6 astetta. Alkavan viikon lopussa sen rikkomiseen saattaisi olla mahdollisuus... Palaan vielä mahdollisesti erikseen asiaan alkuviikolla tuon mahdollisen lumimyrskytilanteen tiimoilta...

No comments: