Thursday, November 04, 2010

Tavanomaista leudompi epävakaisuus päättymässä talven tuloon; kiristyviä pakkasia ja lopulta lumipyryä... (2 päivitystä!)



Viime sääennusteestani on kulunut taas melko pitkä tovi, mutta sen jälkeen siinä antamani päivitysennusteen mukaisen kehityksen varsin hyvin kohdalleen osumisen takia ei ole toisaalta ollut tarvettakaan tehdä vähään aikaan uutta varsinaista ennustetta.

Viime viikon ti - ke pakkasyön jälkeen on siis vallinnut lähes keskeytymätön länsi-lounaisvirtaus lännestä Lapin yli itään - koilliseen suuntautuneen matalapainetoiminnan takia, jonka johdosta Etelä-Suomessa on vallinnut tavanomaista leudompi ja ajoittain vesisateinen sää. Tuulet ovat olleet ajoittain voimakkaita ja leudoimmillaan lämpötila on ollut ympäri vuorokauden ilman vuorokausivaihtelua +9 asteen tienoilla. Ainoat tilapäiset vähän kylmemmät keskeytykset tähän leutouteen tulivat ensin viime perjantaina ja sitten ma - ti aikana, jolloin lännestä tulleiden kuivempien ilmamassojen aikana mitattiin vähän alle +5 asteen lukemia etenkin sisämaassa. Pakkasta ei kuitenkaan tullut alapilvisyyden pysyttyä koko ajan runsaana. Parhaillaan on ollut vielä menossa viimeisin leuto vaihe lähes +10 asteen lämpötiloineen, missä viime yönä länsituuli oli jälleen hyvin voimakasta matalapaineen osakeskuksen liikuttua Keski-Suomen yli itään. Lapissa on jatkunut monta päivää talvisempi sää syksyn ja talven vaihtelevalla rajavyöhykkeellä, missä jatkuva matalapaineiden vyöry lännestä on tuonut Pohjois-Lappiin jo lähes 50 cm:n lumipeitteen.

Euroopan mittakaavassa on ollut epävakaista, mutta varsin leutoa laajalla alueella jatkuvasti syöttyneissä länsi - lounaisvirtauksissa, missä Länsi- ja Keski-Euroopassa on ollut ajoittain jopa yli +15 asteen päivälämpötiloja eikä halloista ja yöpakkasista ole ollut tietoakaan. Etenkin Itäisellä Välimerellä on ollut vielä varsin kesäistäkin. Itä-Euroopassa ja Venäjällä on ollut koleampaa, mutta tavanomaista leudompaa sielläkin, mistä syystä esim. Pohjois-Venäjällä talvinen sää on paennut kauas itään Siperiaan. Yöpakkaset ovat siten Venäjälläkin olleet vain ajoittaisia ja heikkoja.

Tuo kuva on otettu viime lauantaina 30.10.2010 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään tämän leudon jakson tyypillinen tilanne. Yhtäältä vesisateita on vihdoin tullut viime aikoina sen verran runsaasti, että maaperä on tullut ajankohdalle tyypillisen märäksi ja nurmikoiden tiivisrakenteisilla notkokohdilla on siten alkanut vellomaan vesilätäköitä. Toisaalta lämpötilat ovat olleet niin korkeita, että vielä vihreinä säilyneet nurmikot ovat virittyneet vielä hitaaseen uuteen kasvuun, vaikka varsinainen kasvukauden päättyminen on jo tapahtunut lounaissaariston olosuhteita lukuun ottamatta.

Jatkossa alkaa tapahtumaan reilu kylmeneminen talvisiin olosuhteisiin. Se johtuu siitä, kun tällä hetkellä Pohjois-Eurooppaan muodostunut laaja matalapaine osakeskuksineen siirtyy enemmän Suomen itäpuolelle, jolloin Jäämereltä saapuvat talviset ilmamassat pääsevät vähitellen vaikuttamaan Etelä-Suomeen saakka. Aluksi kaksi pientä osakeskusta liikkuvat lännestä itään seuraavasti; ensimmäinen pe päivällä Keski-Suomen yli ja toinen la päivällä Suomen eteläpuolitse. Tämän seurauksena asteittain tuulet kääntyvät luoteeseen - pohjoiseen ja vaihtelevapilvisessä säässä tulee vain heikkoja kuurosateita ajoittain. Lämpötilat laskevat siten, että ensi yönä on vielä parisen astetta plussaa ja pe päivällä ainakin etelärannikolla voi olla vielä n. +5 astetta, mutta pe - la yönä on jo parisen astetta pakkasta ja la päivällä vain parisen astetta plussaa; sisämaassa jopa päivälämpötila saattaa jäädä nollan tienoille. Näin ollen la mennessä kuurosateet muuttuvat lumeksi, mutta paikoin länsirannikkoa lukuun ottamatta sademäärät ovat niin vähäisiä, että merkittävistä lumipeitekertymistä ei voida vielä puhua.

La - su matalapaineen painopiste näyttää siirtyvän kauemmaksi koilliseen Jäämerelle ja Pohjois-Venäjälle, jolloin luoteisvirtaus vallitsee. Tällöin kylmässä ja kuivassa ilmamassassa vaihtelevapilvisessa säässä yölämpötilat laskevat sisämaassa paikoin jo -5 asteen kylmemmälle puolelle ja etelärannikollakin on muutamia asteita pakkasta. Su päivälämpötila on sisämaassa edelleen nollan paikkeilla ja etelärannikolla pari astetta plussalla. Heikkoja lumikuuroja voi yhä tulla ja meren vaikutuksesta länsirannikon lähellä lumikuurot voivat olla sakeitakin; lumipeitekertymää paikoin etenkin siellä.

Maanantaiksi Britteinsaarten tienoille näyttäisi voimistuvan erittäin raju ja iso matalapaine, mutta samalla Venäjälle muodostuva korkeapaine ulottaisi selännettä idästä Suomeen sysäten tuon pohjoisen matalapaineen syrjään. Niinpä tuuli tyyntyy su - ma yöksi, jolloin vähäisen pilvisyyden tilanteessa sisämaassa voitaisiin hätyytellä jopa -10 asteen pakkaslukemia. Runsaampi pilvisyys pitäisi pakkasen vain muutamassa asteessa. Ma päivällä tuon Britteisaarten matalapaineen itäpuolelle kehittyvä osakeskus alkaisi vaikuttamaan etelästä käsin, jolloin itä-kaakkoistuuli voimistuisi ja rintamapilvisyyttä saapuisi vähitellen alueelle. Ma päivälämpötila pysyisi kuitenkin sisämaassa korkeintaan nollassa ja vain etelärannikolla voisi olla aste pari plussaa.

Sitten ma - ti yöstä alkaen tuo osakeskus tulisi Suomen eteläreunalle ja liikkuisi siitä ti päivänä Suomen itärajalle ja edelleen koilliseen. Tällöin Etelä-Suomi voisi saada talven ensimmäisen jopa lumimyrskyisän tilanteen ti-iltaan saakka voimakkaiden itä - koillistuulien kera, missä nollan vaiheilla olevissa lämpötiloissa osakeskuksen sadealueesta saattaisi kertyä jopa useita senttejä lunta etenkin sisämaahan. Etelärannikolla osa sateesta voisi tulla vetenä - räntänä. Tässä vaiheessa tuo Britteinsaarten tienoille syntynyt matalapaine olisi kiertymässä Keski-Euroopan kautta heti perään Suomen eteläpuolelle heikkenevänä.

Keskiviikosta alkaen Suomen länsipuolelle ja lopulta ylle olisi muodostumassa pieni korkeapaine, joka ainakin pe mennessä pitäisi tuon uuden matalapaineen selvästi Suomen etelä - itäpuolella ja sen siirtyessä em. perässä koilliseen olisi Etelä-Suomi näin jäämässä kylmän koillis - pohjoisvirtauksen piiriin, jossa poutaantuneessa ja seljenneessä säässä vallitsisi jo peräti ympärivuorokautinen pakkassää siten, että yöllä sisämaassa saattaisi olla pakkasta paikoin jopa -10 asteen tienoille saakka ja ehkä enemmänkin... Tämä skenario on kuitenkin jo varsin epävarma ennustettava, joten tätä ennustetta täytyy päivittää vielä tuonnempana ensi viikon loppupuolen osalta!

Euroopan mittakaavassa Länsi- ja Keski-Eurooppa on kylmenemässä selvästi jo tänä viikonloppuna pohjoisesta alkaen ja ensi viikon alussa tuon Britteinsaarille muodostuvan rajun matalapaineen takia runsaiden sateiden ja myrskyisten tuulten mukana on myöhemmin tulossa vieläkin kylmempi annos pohjoisesta; heikot yöpakkaset palaavat poutahetkiin. Läntiselle Välimerellekin riittäisi ensi viikolla tuosta rajusta matalapaineesta sekä runsata sateita, että sitten koleaakin. Myös Suomen itäpuolinen Venäjä on kylmenemässä uudestaan talviseksi ja samalla Lapissa mittaillaan tästä viikonlopusta alkaen ajoittain jopa jo -20 astettakin kireämpiä pakkasia. Lumipeite ei kuitenkaan näytä kasvavan paljoa siellä. Näistä kylmenevistä alueista poiketen yllä kuvatun matalapainetoiminnan kaakkoispuolelle jäävät Välimeren itäosa sekä osaksi Itä-Eurooppa Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolineen pysyvät ensi viikolle saakka leutojen ilmamassojen alueella ja ensi viikon puolella jopa ajankohtaan nähden erittäinkin lämmintä ilmamassaa saattaisi tulla Afrikasta saakka ko. alueille ja näin Välimeren itäosissa Kreikassa ja Turkissa saakka voivat helteet olla vielä mahdollisia!

Ruska on ollut tällä viikolla päättymässä Etelä-Suomessa luontaisen puuston osalta, mikä ilmenee tällä hetkellä enää vain yksittäisten nuorten koivujen (Betula sp.) muutamina latvalehtinä ja yksittäisten raitojen (Salix caprea) puolilehtevyytenä. Ulkomaisten viljeltyjen lajien joukossa taajamissa on sen sijaan edelleen ollut runsaslehtisiä ja ruskansa huipussakin olevia lajeja. Näitä ovat mm. suurin osa lehtikuusista (Larix sp.) ja myöhäisimmät poppelit (Populus sp.); kuten kanadanpoppeli (Populus X canadensis "Regenerata"), joka on ollut vielä osittain kesäasuinenkin. Pensaiden joukossa ruskaisia ja runsaslehtisiä lajeja on puolestaan mm. suvuissa lumimarjat (Symphoricarpos sp.), ruusut (Rosa sp.) ja heidet (Viburnum sp.), joista villaheisi (Viburnum lantana) on edelleen jopa osaksi kesäasussa. Muista myöhäisruskaisista lajeista jo lähes kokonaan varistuneet ovat sen sijaan esim. metsätammi (Quercus robur), pylväshaapa (Populus tremula "Erecta") ja hopeasalava (Salix alba "Sibirica").

Harvinaisista erikoisuuksista ruskahuipennuksessa on osittain pakkasvaurioruskan lisukkeilla ollut esim. kiinanpunapuu (Metasequoia glyptostroboides), poimuetelänpyökki (Nothofagus antarctica) ja jalokastanja (Castanea sativa) sekä seuraavat Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta myös löytyvät amerikkalaiset tammilajit; keltatammi (Quercus muehlenbergii), mustatammi (Quercus velutina), otatammi (Quercus palustris) ja ilman tarkkaa suom. nimeä oleva (Quercus ellipsoidalis).

Tulevat usean asteen pakkaset päättävät varsinaisen ruskan viimeiset etenemismahdollisuudet etenkin sisämaassa lehtien kuolemiseen kokonaan kuiviksi myös kestävälehtisillä lajeilla ja tuuliset säät varistavat ko. lehtiä viimeistään seuraavassa plussakelissä. Ruskakausi saanee siis päätöksen myös taajamissa viimeistään ensi viikon aikana. Samoin tuo nurmikoiden ja muidenkin myöhäisten ruohovartisten lajien viimeinen kasvu päättyy kuin seinään jo tänä viikonloppuna.

Vesistöt ovat pintavesien lämpötilojen suhteen jopa lämmenneet pari astetta leudon sään takia. Niinpä järvissä on jälleen mitattu yleisemmin jopa reilun +5 asteen lukemia. Suomenlahden lämpötilat ovat pysyneet lähes samana monta päivää, missä sisälahdissa on +5 ja +10 asteen välisiä lukemia ja ulapalla on yhä paikoin lähes +10 asteen lämpäreitä. Tuleva talvinen jakso alkaa kylmentää Suomenlahteakin aikaisempaa nopeammin, jolloin sisälahdissa päädytään ensi viikolla jo selvästi alle +5 asteen lukemiin ja rannoilla voi jo esiintyä ohutta jäätä. Sisämaan järvet saavat ensimmäiset kunnon jääkantensa viikonloppuna ja ensi viikolle tultaessa niiden päälle satanee tuosta ma - ti tienoon mahdollisesta lumimyräkästä lumipeitteitä. Jokien virtaamat ovat olleet nousussa ajankohdan tavanomaisiin mittoihin ja ensi viikolle tultaessa niissäkin alkaa ilmenemään jäätymistä rannoilta käsin. Maaperä jäätyy sentin - pari jo heti tuosta pe - la yöstä lähtien ja routaantuminen voi edetä etenkin sisämaassa jopa 5 sentin paikkeille saakka ennen tuota mahdollista ma - ti aikana tulevaa suojaavaa lumipeitettä eikä päivien matala aurinko enää juurikaan riitä sulattamaan yön pakkasten jäädyttämää.

Tämä talvinen skenario saattaa siis tietää jopa sitäkin, että sisämaasta alkaen talven alkamisen terminen määritelmä voi toteutua selvästi etuajassa; vähintään 5 peräkkäistä päivää alle 0 asteisia vuorokausikeskilämpötiloja...

Päivitys perjantaina 5.11.2010 klo. 23:55: Tuttu muutospäivitys taas. Ensinnäkin la - su ajan tilanne näyttää aikaisempaa arviota aavistuksen leudommalta, koska Etelä-Suomea lähemmäksi jää Skandinavian pohjoisosissa vellova matalapaineen osa, jolloin länsi-luoteistuuli on tuntuvampaa ja näin ollen pe - la ja la - su öinä on sisämaassa pakkasta -1 ja -5 asteen välillä ja etelärannikolla korkeintaan n. asteen luokkaa. Lumikuuroja on silti liikkeellä tästä yöstä alkaen. Su - ma yönä kaakosta yrittää sitten pieni korkeapaineen selänne, mutta ilmamassa ei liene niin kylmää, että sisämaassakaan tulisi -5 astetta kovempia pakkasia silloinkaan. Korkeapaineen selänne näyttäisi sitten vallitsevan ma päivällä, mistä seuraa tyyni ja poutainen sää nollakelissä - parissa plusasteessa.

Sitten tuo lumipyrytilanne; näyttäisi siltä, että ti - to tuo Britteinsaarilta Keski-Euroopan kautta Suomen eteläpuolelle ja siitä koilliseen venyvä matalapaine osakeskuksineen jättäisi täpärästi sadealueensa Suomen eteläpuolelle ja vain ajoittain ke - to tienoilla se ulottuisi Etelä-Suomeen. Suomi jäisi täten ti - to voimakkaan itä-koillistuulen piiriin kylmään ilmamassaan, jossa lämpötila olisi yötäpäivää parisen astetta pakkasella, mutta lumisateen mahdollisuus on vielä epävarmaa. Tämä tilanne vaatiikin yhä lisäpäivittämistä parin päivän sisällä...

Päivitys sunnuntaina 7.11.2010 klo. 15:30: Sää on jatkunut edelleen arvioitua vähän leudommissa olosuhteissa ja täten viime yön lähes olemattomat pakkaset eivät ole vielä jäädyttäneet maata eikä järvivesiä. Ensi yönä on kuitenkin odotettavissa selvemmin pakkasta. Mielenkiintoisin tilanne on kuitenkin edelleen tuo alkavan viikon mahdollinen lumipyry.

Nyt uusimmat ennusteet näyttävät tilanteen muodostumisen seuraavasti: Suomen eteläpuolelle lounaasta venyvän matalapainesysteemin sadealue alkaa ulottumaan lumipyrynä Etelä-Suomeen voimakkaassa itätuulessa vasta ti - ke välisenä yönä. Ke päivällä ko. matalapainesysteemin kaakkoispuolelle Itä-Eurooppaan ja Lounais-Venäjälle lounaasta - etelästä tulevasta erittäin leudosta ilmamassasta kiertyy Etelä-Suomeen sen verran maistiaista, että nollan tienoilta jopa yli +5 asteeseen kohoavissa lämpötiloissa sateet muuttuvat vedeksi sisämaata myöten. Samalla lumipyryt siirtyvät kohti Lappia.

Lapin hyvin kylmä pakkaskorkeapainetilanne pitänee kuitenkin pintansa ja torstaiksi matalapainesysteemi jää koilliseen venyvänä Suomen eteläpuolelle ja näin pakastuva itä-koillisvirtaus alkaa muuttamaan etelänkin sateita taas lumeksi. Lisäksi tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että loppuviikolla Atlantilta tuleva uusi matalapainetoiminta suuntautuisi edelleen Suomen eteläpuolelle, jolloin Etelä-Suomessa jatkuisi ajoittain lumisateinen / -pyryinen itätuulitilanne nollakelissä - pikkupakkasessa ja Lapissa poutainen kireidenkin pakkasten kova talvi... Tästä lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.

No comments: