Monday, January 31, 2011

Kattolumiauraamisen haitoista kasvillisuudelle: Esimerkki Espoon Tapiolasta "puutarhakaupunginosasta"Otan tähän väliin taas tuomitsevaa kritiikkiä ympäristön hoidossa tapahtuneista kasvillisuuden suhteen virheellisistä toimista. Tämä talvihan on ollut edellisen tapaan taas hyvin runsasluminen täällä Etelä-Suomessa ja etenkin etelärannikolla - kaakossa, joten lumen kanssa on tullut ymmärrettävästi monenlaisia ongelmia. Joulukuussa jo paasasin taas kerran lumen auraamiseen liittyvistä ongelmista, missä kasvillisuus on joutunut kärsimään huomattavasti ja mielestäni tarpeettomasti; juttuni Lumen aurauksesta aiheutuvat istutustuhot taas ilmenevinä runsaslumisen talven vitsauksina.

Tällä kertaa ajankohtaisena versiona lumituhoista kasveille on kattolumien auraamisesta aiheutuneet tuhot. Ajankohdalle tyypillisesti lumihankien vesiarvojen suurennuttua ja siten lumen painon noustua on toki ymmärrettävää, että rakennusten katoilta on poistettava ylimääräinen lumi. Kuitenkin tällöin törmätään helposti yllä olevassa kuvassa nähtävään ongelmaan, jota voidaan vieläpä pahentaa entisestään lumen tiputtamisesta aiheutuneen vauriomäärän lisäksi.

Kuvassa on siis eräs Espoon Pohjois-Tapiolalainen koulu ja otin tuon kuvan eilen sunnuntaina 30.1.2011. Nuo pensaat ovat marja-aronioita (Aronia mitchurinii) ja ne ovat kohdanneet nuo rujot oksatuhot seuraavasti. Muutama päivä aikaisemmin tuolta katolta pudotettiin lumet suoraan noiden pensaiden päälle ja sitten ko. isot lumikasat käytiin kauhakuormaajan avulla poistamassa pensaiden päältä ja tietenkin samalla kuormaaminen runteli pensaita entistä enemmän.

Tässäpä on siis esimerkki vähintään kahdesta väärästä ratkaisusta. Yksi; alunperinkin noin isojen pensaiden sijoituspaikka suoraan kattolumien pudottamisalueen alla on väärä. Kaksi; lumen auraaminen pois pensaiden päältä lisätuhoa aiheuttaen oli turhaa. Niinpä on syntynyt ruman näköinen sotku, joka on korjattavissa vasta lumien sulettua eli siis on oletettavaa, että nuo pensastuhot tullaan siivoamaan leikkaushoidoin vasta keväällä. Sitä ennen tämä näkymä "tarjoaa" kaupunginosan luonteen (Muka puutarhakaupunki) vastaisesti suurta häpeällistä tahraa!

Ja mitä paljastuukaan lumien sulettua muutenkin laajalti ympäri Etelä-Suomea, kun lumen auraaminen taajamien katualueilla mm. juuri Espoon Tapiolassa on osoittautunut talven mittaan hyvin rujoksi ja kasvi-istutuksien suhteen säälimättömäksi?! Odotettavissa on ensinnäkin puustoille kolhuja, joista sitten alkavat lahoviat ja ennenaikaisen kuolemisen prosessit ja toisekseen pensaiden murjomisten takia joudutaan ylimääräisen leikkaushoitoruljanssin eteen keväällä ja se on myös kuluerä taloudellisestikin, joka jo varovaisemman ja suunnitellumman lumen auraamisen avulla olisi ollut vältettävissä paremmin. Taimiakin voidaan joutua uusimaan, jos lumikasat ovat esim. jopa katkaisseet nuoria puita.

Tässä vaiheessa talvea vanhojen lumikasojen siirto paikasta toiseen on kasvillisuudelle ekstravaarallista, sillä lumikasat ovat nyt suojasäitä ja tiivistymisiä koettuaan hyvin jäisiä ja raskaita eli siten murjovia laadultaan! Pienikin kasa jäistä lunta voi liikkuessaan esim. naarmuttaa ohuita nuorten puiden kaarnoja huomattavan helposti! Ja talvihan on vasta tavallaan puolivälissä eli helmi- maaliskuussakin voi tulla vielä paljonkin lunta, mistä syntyviä lisäongelmia tuskin uskallan edes ajatella tässä katsantokannassa... Varmaankin joudun palaamaan asiaan kevättalvella ja keväällä!

No comments: