Thursday, December 30, 2010

Lumen aurauksesta aiheutuvat istutustuhot taas ilmenevinä runsaslumisen talven vitsauksinaVillaheisejä (Viburnum lantana) ryhmänä kuvattuna 3.11.2010 Espoon Tapiolassa.
Villaheisit hautautuneena ja murjoutuneena kasatun lumen alle kuvattuna 28.12.2010 Espoon Tapiolassa.
Vuorimännyt (Pinus mugo) murjoutuneena lumensiirron kasauksissa kuvattuna 15.12.2001 Espoon Tapiolassa.


Tänäkin talvena ovat tulleet ajankohtaisiksi pensas- ja puuistutusten kontolle aiheutuvat runsaat vauriot lumenauraamisen takia. Kiitos siitä kuuluu tietenkin runsaalle lumimäärälle, mutta tähdennetysti myös osaamattomalle lumen auraamisellekin sekä aurausta varten heikosti suunnitelluille alueille, missä epäsopivia kasveja on sijoitettu aurausalueiden vaikutuspiiriin haittaavasti. Lisäksi --> Tuudittaudutaan ilmastonmuutoksen muka aiheuttamiin lumettomiin talviin jo tässä vaiheessa, jossa ei tarvitsisi muka niin paljon huomioida auraustilojen varauksia --> Myös resurssien vähentäminen.

Tällaiset lumenauraamistuhot ovat olleet yllättävän yleisiä havaintoni mukaan siellä sun täällä esim. pääkaupunkiseudulla tänäkin runsaslumisena talvena ja siksi päätinkin taas ottaa tämän epäkohdan näyttävästi ja tuomitsevasti esille. Kyllä pitäisi mielestäni paljon sujuvammin ja tarkemmin osata huomioida istutettu ja luontainenkin kasvillisuus lumen auraamisessa. Mutta minkäs teet, kun taloustilanteenkin takia on resurssit retuperällä.

Yllä on kuvasarja, jossa jo tämän päättyvän joulukuun osalta on ilmennyt paljon haittaa kasvillisuudelle. Ylimmat kaksi kuvaa ovat samasta kohtaa (Kevyenliikenteen väylän vieri Kalevantien pohjoispuolella, missä tien toisella puolella Kalevanvainio -raitti tulee Kalevantiehen), missä valtavia lumimassoja on surutta ajettu ko. ylimmässä kuvassa nähtävien toissakeväisen alasleikkauksen jälkeen viime kesänä vesoneiden pensaiden päälle ja ylikin niiden toiselle puolelle. Seurauksena on ollut pensaiden oksien runsasta taittumista lumen painon ja kauhan ruhjomisen takia. Tämän takia tämä villaheisikasvusto olisi jatkossa joka vuosi tällaisen toistuessa tuomittu jäämään muotopuoliseksi ja matalaksi vaivaisryhmäksi! Normaalisti laji kasvaa lopulta jopa pikkupuuksi.

Alimmassa kuvassa on kyseessä Kalevantien ja Louhentien risteyksessä Pohjantori -ostaria vastapäätä olevan vuorimäntyistutuksen tuhonta vain sen takia, että alueelle saatiin luotua lumesta vapaata tilaa joulukuusimyynnille. Niinpä olemassaolevat istutukset olivat siinä sivuseikka ja paksujakin oksia on nyt katkennut! Näky keväällä on sitten sen mukainen lumien sulettua... Tämä on esimerkki myös siitä, kuinka ahdistuneen ja velkaorjaisen vääristyneet kaupalliset arvot jyräävät haitallisesti käytännössäkin esim. tällä tavalla ja tietenkin tästä on viitekehys keskuspankkikartellin rapauttavaan ja epäeettiseen monetarismiin, joka maailmaamme murjoo yleisemminkin niin henkisellä kuin fyysiselläkin tavalla yhä pontevammin.

Sama koskee rakennusten katoilta aurattavaa lunta; seinustojen istutukset tuhovaarassa. Eivätkä pelkät kasvitkaan ole ainoita vaaravyöhykkeessä olevia asioita; kaikenlaiset paksun lumen alle piiloutuvat rakenteet ja objektit voivat tänä talvena olla aurauksessa yliajamisen ja murjomisen vaarassa ja korjauslaskut ovat keväällä huomattavat. Tai tässä taloustilanteessa paikat jätettäisiinkin jopa rempalleen --> Vaaraa liikenteelle... Tämä kaikki tulee olemaan entistäkin tärkeämpää talven jatkuessa todennäköisesti vielä paljon lisää lumistuvana!

Tämän enempää en tästä aiheesta nyt paasaa, mutta voitte lukea tästä linkistä (Lumen auraamisesta aiheutuvat ongelmat pensasistutuksille runsaslumisena talvena) viime talven päätteeksi samasta aiheesta kirjoittamani paasauksen.

No comments: