Thursday, December 30, 2010

Kohtalaista pakkasta ja ajoittaisia lumipyryjä; välissä ankaran pakkasen poutajakso (Päivitys!)Ilmoitus muutoksesta heti tähän alkuun: Tästä lähtien muutan sääennusteitteni luonnetta aikaisempaa paljon yksinkertaisempaan ja lyhytsanaisempaan muotoon, koska havaitsin ennusteideni muuttuvan liian hankaliksi mm. niiden tekemisen suhteen. Haluan vapauttaa niistä aikaani muualle, kuten maailman poliittisen tilanteen vakavasti hurjistuessa siihen liittyvien tilanteiden ja taustojen kommentointiin - kritisoimiseen. Tässä alla on nyt uuden muotoinen sääennuste:

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 25.12. - Lumipyryn saapuminen etelästä vähitellen. Pakkanen lauhtui vähitellen edellispäivän -20 ja -29 asteen väliltä -10 ja -15 asteen välille itätuulen voimistuessa. Nopeimmin leudontuvaa etelärannikolla; iltaan mennessä -5 ja -10 asteen välille.

Su 26.12. - Navakan puuskaisessa itätuulessa lumipyryä lämpötilan lauhduttua aamuun mennessä etelärannikolla -5 asteen lähelle ja sisämaassa vajaaseen -10 asteeseen. Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 6): Itätuulinen lumipyry etelästä.

Ma 27.12. - Heikentyneessä itätuulessa vielä ajoittain heikkoja lumisateita; iltaa kohti poutaantuvaa. Koko ajan pilvistä ja lämpötila hitaassa laskussa -10 asteen tienoille; sisämaassa sen kylmemmälle puolelle.

Ti 28.12. - Heikkoa itätuulta koko ajan pilvisessä, mutta poutaisessa säässä. Lämpötila etelärannikolla -10 asteen vaiheilla ja sisämaassa paikoin lähes -15 astetta.

Ke 29.12. - Vähän voimistunutta itä-kaakkoistuulta koko ajan pilvisessä säässä; iltaa kohden heikkoja lumisateita kaakosta. Lämpötila lauhtui parisen astetta; etelärannikolla -5 ja -10 asteen välille ja sisämaassa -10 asteen tienoille.

To 30.12. (Ennustepäivä) - Heikentyvässä - tyyntyvässä itätuulessa koko ajan pilvisessä säässä ajoittain lumisateita; paikoin sakeita etenkin pääkaupunkiseudulta koilliseen ja lännessä. Iltaan mennessä viriävää etelätuulta. Lämpötila on -5 ja -10 asteen välillä etelärannikolla ja sisämaassa -10 asteen vaiheilla.

Tuo kuva on otettu tänään torstaina 30.12.2010 Espoon Tapiolassa. Siinä nähdään paksun lumihangen tilannetta kapean ojakanavan kohdalla, missä lumi on kinostumisen ja painumisen vaikutuksesta ottanut vaihtelevia muotoja; tyypillistä n. kuukauden verran olemassa olleen lumihangen tilanteessa.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä 2.1.2010 klo. 16.40) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Pe 31.12. - Koko ajan pilvistä ja ajoittain enimmäkseen heikkoja lumisateita. Tyyntyneestä tuulesta voimistuvaan etelätuuleen ja lounaasta-lännestä lumimyrskyn uhkaa lounaiskulmalle - etelärannikolle. Lämpötila etelärannikolla -5 ja -10 asteen välillä ja sisämaassa -10 asteen tienoilla.

La 1.1. - Voimakasta itään kääntyvää tuulta ja etelä-lounaisreunaa viistäen lumimyrskyn uhkaa alkupäivällä. Iltaan mennessä poutaa ja rakoilevaa pilvisyyttä heikkenevissä koillistuulissa. Lämpötila aluksi sama kuin em. päivänä; illalla kylmenevää -10 asteen alapuolelle.

Su 2.1. - Heikkoa - kohtalaista pohjois - koillisviimaa pilvipoutasäässä; pilvisyys vähenee, mutta heikkoa pakkaslunta / jääkidesadetta voi sataa. Pakkanen kiristyy koko ajan ja on illalla sisämaassa jo -20 ja -25 asteen välillä ja etelärannikkolla -15 ja -20 asteen välillä. Tänään sään kylmeneminen on tätä ennustetta hitaampaa; pakkasta -10 ja -15 asteen välillä.

Ma 3.1. - Heikkoja lännen ja pohjoisen välisiä tuulia enimmäkseen vähäpilvisessä säässä; heikkoja pakkaslumisateita / jääkidesateita voi esiintyä. Pakkasta enimmäkseen sisämaassa -20 ja -30 asteen välillä ja etelärannikolla -20 asteen molemmin puolin. Tämän jälkeen ennustettavuus on heikkoa... Ennustettua runsaampaa pilvisyyttä ja pakkasta vain etelärannikon -10 asteen tienoilta sisämaan -15 asteen tienoille.

Ti 4.1. -
Vähitellen viriäviä etelä-kaakkoistuulia lounaasta tulevien ajoittaisten lumisateiden kera. Yöllä tai edellisiltana mahdollisessa pakkashuipentumassa sisämaassa mahdollisuus -30 asteen pakkasiin. Muutoin päivän aikana huomattavasti lauhtuvaa; etelärannikolla -10 asteen vaiheille ja sisämaassa -10 ja -15 asteen välille... Yöllä heikossa tuulessa ja rakoilevassa pilvisyydessä pakkashuipentumassa voi olla sisämaassa n. -20 astetta ja etelärannikolla n. -15 astetta. Päivällä etelärannikkoa viistäen menee lumipyryalue itään; etelästä itään kääntyviä tuulia ja lauhtuvaa yöstä 5 - 10 asteen verran.

Ke 5.1. - Idän
ja etelän välisiä tuulia lumisateiden mahdollisesti ulottuessa ajoittain etelästä. Pakkasta enimmäkseen vajaasta -10 asteesta sisämaan -15 asteen tienoille... Aluksi runsaspilvistä ja heikkotuulista pakkasen ollessa -5 ja -10 asteen välillä. Iltaan mennessä voimistuvaa etelätuulta ja lumisateen mahdollisuutta lännestä alkaen ja vähitellen lauhtuvaa.

To 6.1. - Voimistuvia idän ja etelän välisiä tuulia ja lounaasta työntyvää
runsaiden lumisateiden ja ehkä jopa lumimyrskyn uhkaa. Leudontuvaa samalla -5 ja -10 asteen välille... Huomattavasti voimistuvaa etelätuulta ja päivän mittaan hyvin voimakastuulisen ja runsaan lumipyryrintaman (Tod. näk. huomattava lumimyrsky!) ylitys lännestä itään; lämpötila voi lauhtua etelä- ja lounaisrannikolla nollan tienoille ja sisämaassa pariin pakkasasteeseen.

Pe 7.1. - su 9.1. - Pe länsituulia ja vähitellen poutaantuvaa ja pakkanen alkaa kiristyä hitaasti. La heikkotuulinen ja vaihtelevapilvinen korkeapaineen selänne lännestä; pakkasta enimmäkseen -5 ja -10 asteen välillä. Su uuden runsaan lumipyryalueen ja voimakkaiden etelä-kaakkoistuulien tulon uhkaa lounaasta ja taas lauhtuvaa pikkupakkaselle... Pe - su tilanteisiin tarkennusta seuraavassa ennusteessa.

Lumipeitteen paksuus on Etelä-Suomessa edelleen sellainen, että runsaslumisimmalla etelärannikon vyöhykkeellä on monin paikoin reilut 50 cm ja muutoin paksuus vaihtelee laajasti 20 ja 50 sentin välillä. Lumipeite on poikkeuksellisen pitkän pakkasjakson takia poikkeuksellisesti kokonaan pakkaslumimuotoista, mutta oman painonsa takia tiivistyttyään pohjaosiltaan jäisemmäksi ja rakeisemmaksi muuttunutta etenkin runsaslumisimmilla alueilla. Lisää lunta voi tulla useita senttejä tänään, pe ja la etenkin lounaassa ja etelärannikolla. Seuraavan kerran mahdollisesti ensi viikon loppupuolella... Routa on edennyt runsaslumisilla paikoilla / alueilla erittäin vähän; sisämaassa vähälumisilla kohdilla voi olla 30 - 50 cm paksua routaa. Jatkossa yhä runsastuva lumi heikentää edelleen roudan etenemisen mahdollisuuksia.

Järvijäiden paksuus on Etelä-Suomessa jo monin paikoin 30 ja 45 sentin välissä; paksulumiset kohdat ovat heikkojäisempiä ja sama pätee jokijäiden kohdalla. Suomenlahdessa sisälahdissa on myös jo paikoin yli 30 senttiä vahvempaa jäätä, mutta runsas lumi on hidastanut jään paksuuntumista paljon. Suomenlahden itäosat ovat jo ulapalle saakka jäässä ja lännessäkin enää kapea kaistale ulapasta on jäästä vapaa. Jatkossa tuo uusi kovan pakkasen jakso jouduttaa jäätymistä ja Suomenlahdella saatetaan saavuttaa peräti lähes koko ulappa-alueen jäätyminen ensi viikon lopulle tultaessa... Myös Itämeren jäätyminen etenee; saaristossakin paljon tavanomaista enemmän jäätä.

Kasvillisuuden suhteen merkittävintä on yhtäältä edelleen metsien sisäosissa paikalliset lumitaakkaongelmat, jotka voivat pahentua edelleen noissa tulevissa lumisateissa hyvinkin tuhoisasti... Toisekseen tuo uusi kireän pakkasen jakso aiheuttaa taas paleltumavaaraa talvenaroille puu- ja pensaslajeille; lumipeitteen ala- tai sanotaanko sisäpuoliset osat ovat turvassa.

No comments: