Saturday, January 29, 2011

Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä: Su yönä - aamuna vaarallisen voimakasta luoteis-pohjoistuulta!

Tänään lauantaina voimakas matalapaine on ollut liikkeellä Oulunläänin yli itäkaakkoon ja sen keskuksen länsi-lounaisreunalla tulee esiintymään yöstä alkaen Etelä-Suomessa erittäin voimakkaita ja puuskaisia luoteis-pohjoistuulia, joiden yhteydessä hetkellisten puuskien voima voi saavuttaa sisämaassakin jopa 20 m/s! Tämä tulee aiheuttamaan paikoin myrskytuhoja mm. kaatuvina puina ja irtoavina kattorakenteina. Ko. matalapaineen rintamasysteemeihin liittyy myös runsastakin lumipyryä, mutta se kulkee erillään pohjoisempana tuosta voimakkaan tuulen alueesta Keski-Suomessa ja Etelä-Suomen voimakastuulisella alueella saadaan vain vähän sateita. Niinpä en teekään tästä merkinnästä lumimyrskyseurantaa, koska tämän hetken seurantapaikassani Hämeenlinnassa ainoastaan tuo tuuli tulee olemaan merkittävä elementti.

Etelä- / Keski-Suomen itäosissa erityisesti Etelä-Savon alueella on vallinnut koko viikon erittäin vaikea puuston tykkyluminen taakkaongelma, mikä voi olla erityisen merkittävä seikka tässä myrskyssä! Lumitaakkaiset puustot voivat nimittäin olla alkuun ennen lumien varisemista paljon tavanomaista herkempiä kaatuilemaan ja aiheuttamaan jo ennestään hyvin vaikeana ilmenneiden sähkönjakeluongelmien (Hesarin jutut uusimmasta vanhimpaan; Armeija auttaa sähköasentajia korjaustöissä Etelä-Savossa, Sähköt saatu lähes kuntoon Etelä-Savossa, Sähköongelmat Savossa jatkuvat, Sähkökatkokset lisääntyneet Etelä-Savossa ja Sähkökatkot voivat kestää paikoin jopa viikkoja.) pahentumista poikkeuksellisen vaaralliseksi ja vaikeaksi!... Tässä on Myrskyvaroitus.com -sivuston arvio säätilanteesta ja tässä Sääbriefing -blogin juttu. Ja tässä myrskyseurannassa oivalliset tutut mediat; Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat (Etelä-Suomesta).

Talvimyrskyseuranta; tilanne lauantaina 29.1.2011 klo. 20:30: Lämpötila on Hämeenlinnassa -1 astetta; pakkanen on vaihdellut päivän mittaan -1 ja -3 asteen välillä. Kohtalainen - navakka tuuli on nyt kääntynyt lännestä enemmän luoteen suuntaan sen jälkeen, kun iltapäivällä klo. 16 ja 17 välillä kapea kylmän rintaman lumipyryalue ylitti tarkastelupisteen nopeasti kaakkoon. Lunta ehti sataa vain noin yhden sentin verran. Pilvipeite on sen jälkeen repeillyt vähän; koostuu nyt hahtuva- ja verhopilvistä ja ennen em. rintaman ylitystä vallinnut matala sumupilvikansi on kaikonnut.

Talvimyrskyseuranta; tilanne lauantaina 29.1.2011 klo. 23:20: Luoteistuuli on voimistunut parin viime tunnin aikana jo selvästi ja se on jo puuskissa vähintään navakkaa; tuuli on alkanut humisemaan selvästi nurkissa ja ikkunanpielissä. Pilvet ovat kaikonneet taivaalta lähes kokonaan tilapäisesti ennen tuon matalapaineen keskuksen ympäri kiertyvää lumipyrykoukkua, joka liikkuu kaakkoon ja voi ulottua länsireunaltaan Hämeenlinnaankin myöhemmin... Lämpötila on edelleen -1 astetta.

Talvimyrskyseuranta; tilanne sunnuntaina 30.1.2011 klo. 01:00: Pohjois-luoteistuuli on yhä voimistunut ja puuskat ovat ajoittain voimaltaan jo kovia. Lämpötila on laskenut -2 asteeseen. Tuuli humisee kovimmillaan jo hyvinkin äänekkäästi nurkissa ja pöllyttää pakkaslumimuotoisena pysynyttä lunta talojen katoilta hetkittäin massiivisina tuiskuina. Tuo uusi heikko lumipyryalue on myös osumassa osittain Hämeenlinnaan ja se on juuri saapunut nopeasti luoteesta-pohjoisesta. Sekä vanha että tuo uusi pakkaslumi tulevat pöllyämään erittäin voimakkaasti aukeiden alueiden hangilla kovimmissa puuskissa ja tiedossa on siten monenlaista vahvaa kinostumismuodostusta vähäisistä sadekertymistä huolimatta. Hankien päälle sataa myös paljon oksa- ja neulasroskaa metsien / puustojen lähellä ja sisällä. Lumikuorrutteet varisevat puista hyvin nopeasti kokonaan tuulen vastaisilla metsä- ja puustosivuilla. Etelä-Savon tykkylumitilanteen selviämistä joudumme odottamaan aamuun. Lisäsin tuonne ylle myös Sääbriefing -blogista myrskyä koskevan jutun. Nyt siirryn nukkumaan, mutta palaan pian aamulla asiaan, johon mennessä kovin tuulivaihe lienee jo ohi Hämeenlinnassa...

Talvimyrskyseuranta; tilanne sunnuntaina 30.1.2011 klo. 03:45: Päätinkin laittaa tähän yön selästä päivityksen, koska myrsky on nyt kovimmillaan ja se herätti minut erittäin äänekkäällä kohinallaan ja ulinallaan! Katsoin ikkunasta ulos ja lumi pöllyää kovimmissa puuskissa uskomattoman voimakkaasti ja katuvalot heiluvat selvästi. Kovimmat puuskat ovat varmaan ainakin n. 20 m/s. Lämpötila on yhä -2 astetta ja pilvisyys on runsasta; koostuu nopeasti tuulessa liikkuvista kumpukerrospilvistä ja seassa on heikkoja lumikuuroja.

Talvimyrskyseuranta; tilanne sunnuntaina 30.1.2011 klo. 10:20: Pohjoistuuli on nyt huomattavasti heikentynyt ja pilvisyys on kadonnut kokonaan eli on kauniin aurinkoista. Lämpötila on laskenut -4 asteeseen, joten vielä kohtalaisena - navakkana puhaltava viima on jonkin verran purevaa. Tuo myrskyn voimakkain puhuri kesti ilmeisesti muutaman tunnin ja se kuului puuskissa voimakkaana jylinänä ja suhinaulinana jättäen yöuneni hyvin vähiin. Mutta mitäs siitä, kun sain taas tavanomaisesta poikkeavaa ja jännää säätä koettavaksi :) Tuhoista ei ole vielä juurikaan tullut uutisjuttuja, joten ilmeisesti aika vähällä Etelä-Savossakin on päästy... Jos uutisjuttuja vielä tulee, niin listaan ne tähän. Nyt odotan kiinnostuneena lumihangille syntyneiden erikoisten ja vahvojen tuulikuvioiden ja kinostumien näkemistä, kunhan menen ulos,

Päivitys sunnuntaina 30.1.2011 klo. 11:50: Tässä myrskyyn liittyvää uutisointia: Hesarin juttu (Tuhannet taloudet yhä sähköttä). Ennen myrskyä sähköt oli saatu lähes korjattua takaisin, mutta myrsky ilmeisesti lisäsi sähkökatkoja muutamilla tuhansilla myös Hämeessä ja Pirkanmaalla, missä tykkylumiongelma ei ollut ennen myrskyä enää kovin mainittava. Nyt puusto on lähes kokonaan varistunut lumesta metsien suojaisimpia sisäosia lukuun ottamatta. Tähän päättyy tämä seuranta.

No comments: