Thursday, January 27, 2011

Yhä hyvin vaihtelevaa sydäntalvea: Föhn-suojasta ankarahkoon pakkaseen ja poudasta eri olomuotoisiin sateisiin; myös kovia tuulia (Päivitys!)



Jatkossa Etelä-Suomen säässä on nopeiden ja voimakkaiden vaihteluiden vuorottelua, kun Föhntuulisen leudot länsivirtaukset keskeytyvät pohjoistuulten sekä korkeapaineen selänteiden lännestä itään liikkuvassa ja muotoutuvassa sarjassa. Sekaan mahtuu myös rintamasateita ja la-su tienoilla voi olla vaaraa myrskyllekin (Tarvittaessa palaan erikseen asiaan...). Euroopassa Länsi- ja etenkin Keski- sekä Itä-Eurooppa joutuvat värjöttelemään tavanomaista huomattavasti kylmemmän korkeapainesään parissa monta päivää; melko tuhtejakin yöpakkasia (Keski- ja Itä-Euroopassa jopa -10 ja -20 asteen välillä paikoin) ja päivällä korkeintaan vain vähän plussaa tai jopa päiväpakkastakin (Idässä). Venäjä saa ajoittain osansa näistä Suomen yli itään liikkuvien sääjärjestelmien leudoista annoksista; ankarat pakkaset keskeytyvät siellä ajoittain lumipyryihin.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Pe 21.1. - Pilvisyys pysyi alkuyön rakoilua lukuun ottamatta tasaisen runsaana ja sää enimmäkseen poutaisena. Koillistuuli tyyntyi kokonaan iltapäiväksi ja illaksi. Tyyntymisen yhteydessä illalla esiintyi paikoin sumua. Lämpötila pysyi pääasiassa -5 ja -10 asteen välillä, mutta yöllä etenkin sisämaassa pakkasta oli paikoin -10 ja -15 asteen välillä.

La 22.1. - Yöllä etelä-lounaistuuli virisi hieman ja lännestä tuli hitaasti okluusiorintama pysähtyen etelä-pohjoisuuntaisena sijoilleen; antoi lumisateita kapeana sadealueena vähitellen sijoilleen heikenneinä. Rintaman jälkipuolella tyynen vaiheen jälkeen virisi heikko pohjoistuuli. Pilvisyys pysyi koko ajan runsaana. Pakkanen lauhtui hetkeksi -5 asteen vaiheille; lounaassa -2 asteen tienoille. Illalla pakkanen kiristyi hitaasti.

Su 23.1. - Heikko korkeapaineen selänne asettui itä-länsisuuntaisena päälle; alkupäivän idän ja pohjoisen väliset heikot tuulet tyyntyivät loppupäiväksi kokonaan. Tosin illalla länsi-lounaistuuli alkoi pian perään viritä. Sää oli poutainen, mutta koko ajan runsaspilvinen. Pakkanen oli pääasiassa -5 ja -10 asteen välillä.

Ma 24.1. - Yöllä lounaistuuli voimistui kohtalaiseksi ja luoteesta tullut rintamasysteemi toi lumisateita etenkin itäosiin. Samalla sää lauhtui selvästi; lounaassa nollan tienoille lieväksi suojaksi ja idässäkin vain pariin pakkasasteeseen. Illalla rintamasysteemiin liittynyt matalapaineen pitkulainen tyyni itä-länsisuuntainen keskusalue valui etelään tyynnyttäen länsituulet; lumisateissa oli taukoa samalla.

Ti 25.1. - Yöllä ja aamulla matalapaineen pitkulainen itä-länsisuuntainen tyyni keskusalue pysyi yllä; sää oli pilvistä, lämpötila nollassa - lievästi suojalla ja luoteesta tuli uusi lumisadealue. Iltapäivällä tyyni alue siirtyi etelämmäksi rintamasysteeminsä ja lumisateensa kera, jonka jälkeen kylmä pohjois-koillistuuli voimistui nopeasti kohtalaiseksi - navakaksi ja lämpötila laski pohjoisesta alkaen parissa tunnissa -5 ja -10 asteen välille; illalla sään seljettyä kokonaan lämpötila laski edelleen -10 ja -15 asteen välille etenkin sisämaassa.

Ke 26.1. - Alkupäivä oli kokonaan selkeä. Lännestä työntyneen korkeapaineen selänteen tyynnytettyä vähitellen koillistuulet pakkanen kiristyi aamuksi sisämaassa paikoin jo -20 asteen lähelle ja etelärannikollakin -10 ja -15 asteen välille. Iltapäivällä oli muutaman asteen leudompaa ja luoteesta levisi hieman yläpilvisyyttä. Illalla pilvisyys taas väheni ja pakkanen kiristyi yötä kohden vielä jatkuneessa tyynessä säässä.

To 27.1. - Tänään yöllä vielä jatkuneessa tyynessä ja vähäpilvisessä säässä pakkasta oli sisämaassa paikoin -20 ja -25 asteen välillä ja etelärannikolla -15 ja -20 asteen välillä. Aamulla länsiluoteesta heikon okluusiorintaman myötä pilvisyys runsastui (Ajoittain yhä rakoilua), mutta lumisateet ovat jääneet heikoiksi ja itäpainotteisiksi. Kohtalaiseksi voimistuneessa länsi-luoteistuulessa pakkanen heikkeni lännestä alkaen ja illalla lukemat ovat olleet enää -5 asteen vaiheilla; leudointa lännessä.

Tuo kuva on otettu eilen keskiviikkona 26.1.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään tänä talvena hyvin harvinaisen aurinkoisen keskipäivän valo-varjoleikkiä pakkaslumihangen kimaltelevalla pinnalla. Nuo varjot syntyivät koivupuista ja hangen epätasaisuus aiheutti varjojen aaltoilevat vääristymät. Aurinko oli jo selvästi korkeammalla ja kirkkaampi talvipäivänseisauksen jälkeen, mutta meteorologisessa mielessä elämme vielä keskitalvea; hienoja varjonäytelmiä kuitenkin oli päivän aikana tarjolla.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 31.1.2011 klo. 01:35) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Pe 28.1. - Kohtalainen - navakka länsi-luoteistuuli vallitsee ja pilvisyys on vaihtelevaa. Tuulitilanne edesauttaa kuivaa Föhn-ilmiötä, missä lämpötilat kohoavat yön pikkupakkasen jälkeen nollan vaiheille ja leudointa on tyypillisesti lännessä. Mahdollisista plusasteista huolimatta suoja jää vajaaksi kuivan ilmamassan takia, mutta aurinko voi jo paikoin vähän voimistaa sulamista.

La 29.2. - Yöllä lännestä saapuu kosteampaa ilmaa ja rintamasateita. Tuulikin voimistuu edelleen ja nollakelissä - parissa plusasteessa lumi-, räntä- ja vesisateet ovat mahdollisia yöstä iltapäivään. Illalla luoteesta tulee taas kuivempaa ilmamassaa ja sää alkaa pakastua tuulien voimistuessa mahdollisesti jopa myrskyksi; voimakkaan matalapaineen keskus ylittää päivän aikana Oulunläänin itäkaakkoon!

Su 30.1. - Yöllä luoteis-pohjoistuulet voivat olla vielä myrskyisän voimakkaita vaihtelevapilvisessä poutasäässä, mutta aamulla ja iltapäivällä tuulet heikkenevät nopeasti lännestä tulevan korkeapaineen selänteen takia ja sää selkenee. Pakkanen kiristyy yöllä -5 ja -10 asteen välille ja pysyy siinä iltapäivälläkin. Illalla tuulet tyyntyvät ja pakkanen kiristyy nopeasti selkeässä säässä -10 ja -20 asteen välillä. Alkupäivä oli ennustettua leudompi, mutta illalla alkoi nopea pakkasen kiristyminen.

Ma 31.1. - Alkuyöstä voi olla vielä vähäpilvistä ja tyynessä säässä pakkasta -10 ja -20 asteen välillä, mutta aamusta alkaen voimakas länsituuli näyttää ottavan nopeasti vallan runsaahkon pilvisyyden kera. Sää pysynee poutaisena, mutta lämpötilat kohoavat nopeasti nollan vaiheille ja lännestä alkaen myös parisen astetta suojallekin (Uusi Föhn-annos). Ennuste pitää edelleen kutinsa.

Ti 1.2. - Yön aikana näyttäisi rintamasateita liikkuvan nopeasti itään yli alueen; lunta ja räntää voimakkaassa länsivirtauksessa. Sen jälkeen luoteesta tulisi taas kuivempaa ja vähän pakastuvaa ilmamassaa ja sää selkenisi osittain. Illalla lännestä uhkaisi jo pian perään uusi rintamasade ja taas uusi leudompi annos länsituulta. Ennuste pitää edelleen melko hyvin kutinsa; illalla Suomen lounaiskulman tienoille muodostunee uusi matalapaineen osakeskus, joka tuo lumipyryalueen mukanaan.

Ke 2.2. - Yön aikana tuo em. matalapaineen osakeskus liikkuu itään-koilliseen ja sen rintamalumipyryn jälkipuolella suojasäinen länsivirtaus pääsee alueelle; ainakin lounaassa ja etelärannikolla aste pari plussaa, mutta itään voi jäädä aste pari pakkasta. Illalla poutaisessa osittain selkenevässä säässä pakastuu heikosti ja tilapäisesti myös lounaassa.

To 3.2. - Lännessä Atlantilla muhinut laaja ja hyvin voimakas matalapaine tuottaa taas matalapaineen osakeskuksen Suomen länsipuolella ja se näyttäisi liikkuvan to aikana Etelä- / Keski-Suomen yli itään nopeasti runsaan rintamasateensa ja voimakkaiden tuultensa kera. Huomio!: Osakeskuksen eteläreunalla länsituuli saattaa voimistua vaaralliseksi myrskyksi; tätä on palattava tarkastelemaan uudestaan lähempänä... Rintamasateet ovat lunta ja myöhemmin osittain räntää - vettä lämpötilojen kohotessa asteen pari plussalle heikosti pakastavan alkuyön jälkeen.

Pe 4.2. - Tuon mahdollisen myrskymatalapaineen jälkeen pe yönä ja aamuna vallitsisi poutainen ja osittain selkeä heikosti pakastava lännestä tullut korkeapaineen selänne heikompine tuulineen, mutta illaksi lännestä tulisi taas uusi jopa vaarallisen myrskyinen matalapaine runsaan rintamasateensa kera ja taas lämpötilat kohoaisivat plussalle samalla... Tätäkin palaan tarkastelemaan myöhemmin lisää ja ennusteet voivat siis vielä muuttua...

Lumihanget ovat Etelä-Suomessa edelleen pääasiassa 50 - 75 senttiä paksuja. Vain länsiosissa on alueita, joissa hankien paksuus on vähän alle 50 senttiä. Lopputalviseen tapaan hanget ovat jo vahvasti kerroksellisia ja niiden vesiarvot ovat melko korkeat (Etenkin lounaassa, missä on ollut eniten suojasäitä); pakkasella suojamuodossa aikaisemmin olleet lumet ovat jäisiä. Tulevan sään mukaan uutta lunta satanee melko hillitysti ja ajoittaiset suojasäät painavat hankia jonkin verran lisää kasaan. Kokonaisuutena hankien paksuus ei siis muutu merkittävästi. Routa ei edelleenkään etene paksujen hankien takia pakkasellakaan, vaan paikoin jopa jatkaa altapäin sulamista.

Järvijäät ovat olleet edelleen pääasiassa 30 - 50 senttiä paksuja ja jatkossakaan niiden paksuus ei juurikaan muutu; virtapaikoilla voi edelleen tapahtua paikoin altapäin sulamista etenkin leutojen jaksojen aikana. Järvi- ja jokijäiden päällä olevat lumihanget ovat kuivan maan lumihankien kaltaisia. Suojalla jään ja hangen väliin voi edelleen tulla vettä. Ennustetut suojasäät eivät kuitenkaan ehdi tuottamaan paljoa sulamisvettä, joten jokivirtaamat, pohjavedet ja järvivesien pinnat pysyvät alhaalla ja voivat paikoin jopa yhä jatkaa hidasta laskuaan.

Merellä (Suomenlahdella) jäätä on tavanomaista laajemmin eli ulappakin kokonaan jäätyneenä hyvin pitkälle Itämerelle saakka ja ulapan vähälumisilla alueilla jäiden paksuus on kerennyt kirimään paikoin jopa 40 sentin tienoille. Sisälahdissa paksut lumihanget ovat edelleen hidastaneet jäiden paksuuntumista ja näin ollen paksuimmillaankin jäät ovat ko. alueilla yhä vähän alle 50 senttiä. Jatkossa jäätilanne pysyy lähes ennallaan, mutta voimakkaat tuulet voivat jään reuna-alueilla Itämeren lähellä kasata ja rikkoa jäätä ajoittain paljonkin.

Kasvillisuuden suhteen puuston lumitaakkaongelmat ovat olleet isona puheenaiheena tällä viikolla, mutta lähinnä Etelä-Suomen itäosissa pohjoisempana (Etelä-Savo). Siellä lunta ehti kertymään viime ja tämän viikon lumisateista sen verran paljon myös puustojen latvoihin nuoskalumenakin, että tuon viime ma tienoon suojakelitilanne ja uusi lumi taittoi puita poikkeuksellisen paljon sähkölinjoille ja seurauksena oli vaikea sähkönjakelukatastrofi; Iltasanomien juttu (Sähkökatkot kestävät viikkoja - "tilanne erittäin paha"). Lännessä ja etelässä tilanne on ollut selvästi helpompi. Jatkossa voimakkaat tuulet varistavat lisää lunta puista, mutta toisaalta jonkin verran uuttakin lunta sataa ym. aikoina. Nuo suojasäät varisuttavat ja sulattavat puustolunta todennäköisimmin lähinnä lännessä, joten tuo idän pahimman alueen tilanne ei näyttäisi paranevan kovin hyvin... Pahimmillaan se voi pahentua paikoin lisääkin, jos lunta sataakin useita senttejä lisää... Lisäksi tuo la-su tienoon mahdollinen myrsky on vaarallinen kysymysmerkki!

No comments: