Friday, February 11, 2011
Paljon tavanomaista kylmempää ja aurinkoisen poutaista; yöpakkaset etenkin idässä erittäin ankaria (Päivitys!)
Tällä ennustejaksolla hyvin ankaran pakkasen arktinen ilmamassa yrittää levitä Venäjältä ja Fennoskandiasta (Suomi + Skandinavia) laajemmin Eurooppaan, mutta tällä kertaa Pohjois-Atlantilla näyttää vaikuttavan pitkään erittäin laaja ja hyvin voimakkaita osakeskuksia sisältävä matalapainetoiminta, joka jaksaa syöttää koko ajan Länsi-Eurooppaan lounaasta ja lännestä kosteaa, epävakaista ja sateisen leutoa ilmamassaa; vain poutahetkillä voi olla paikoin heikkoja yöpakkasia. Tämän leudon ja Suomeakin koettelevan ankaran arktisen ilmamassan jyrkkä raja-alue näyttäisi pysyvän viikonlopusta alkaen monta päivää sijoillaan ulottuen Tanskan tienoilta Mustallemerelle. Venäjällä pakkanen paukkuu talven kovimmissa lukemissa ulottuen jopa -40 asteen kylmemmälle puolelle pohjoisessa. Välimerelle ulottuu ajoittain epävakaisuutta pienine matalapaineineen tuosta Atlantin laajasta matalapainetoiminnasta, mutta leudohko sää jatkuu. Kevään lähestymisestä täällä Suomessa muistuttaa ankarasta kylmyydestä huolimatta lämpötilan vuorokausivaihtelun vahva palautuminen selkeässä säässä.
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
La 5.2. - Itä-länsisuuntaisen matalapaineen solan alueella oli koko päivän tyyntä - heikkotuulista, tasaisen runsaspilvistä ja ajoittain satoi heikosti - kohtalaisesti lunta; poutajaksot pitkiä. Lämpötila pysyi koko päivän tasaisesti 0 ja -5 asteen välillä siten, että leudointa oli lounaisrannikolla ja kylmintä idän sisämaassa.
Su 6.2. - Itä-länsisuuntainen matalapaineen sola kaventui ja siirtyi sen verran koilliseen, että tyynen ja pilvisen yön - aamun jälkeen länsi-luoteistuuli voimistui kohtalaiseksi ja sää vähitellen selkeni lounaasta alkaen. Lämpötila oli alkupäivän nollan vaiheilla ja alkuiltapäivällä lounaassa jopa asteen pari plussalla. Illalla tuuli jälleen tyyntyi ja aikaisempaa kuivemmassa ilmamassassa sään pysyttyä selkeänä pakkanen kiristyi -5 ja -10 asteen välille. Auringonlaskun aikana länsitaivaalla oli hieno helmiäispilvinäytös.
Ma 7.2. - Länsilounaasta lähestyneen myrskymatalapaineen edellä lounaistuuli virisi alkupäivällä hyvin hitaasti vaihtelevan sumupilvilauttailun kera ja pakkanen lauhtui vähitellen -5 ja -10 asteen väliltä (Idässä pakoin kylmempääkin) lähelle nollaa. Illalla kokopilvisessä säässä etelätuulet voimistuivat jo hetkittäin navakoiksi ennakoiden puolenyön aikaan lännestä saapuvaa lumipyryaluetta noin nollakelissä.
Ti 8.2. - Noin nollakelinen runsaan lumipyryn alue liikkui yön, aamun ja alkuiltapäivän aikana Etelä-Suomen yli itään myrskymatalapaineen keskuksen mukana; juttuni Talven 2010 - 2011 lumimyrskyseuranta (Osa 10): Runsasta suojalumipyryä lännestä matalapaineen keskuksen mukana. Itse myrskytuulet jäivät siis Suomen eteläpuolelle. Iltapäivästä lähtien navakan puuskainen pohjois-luoteistuuli vallitsi vaihtelevapilvisessä säässä matalapaineen jälkipuolella pakkasen kiristyessä hitaasti -1 ja -5 asteen välillä.
Ke 9.2. - Yöstä iltapäivään vallitsi navakan puuskainen pohjoistuuli, missä pilvisyys oli vaihtelevaa ja ajoittain pohjoisesta virtasi runsaamman pilvisyyden mukana heikkoja lumikuuroja. Pakkanen vaihteli pääasiassa -5 ja -10 asteen välillä. Illalla tuuli alkoi heiketä ja sää selkeni lännestä alkaen, jolloin pakkanen alkoi kiristymään lännen sisämaasta alkaen -10 asteen kylmemmälle puolelle.
To 10.2. - Yön ja aamun aikana pohjoistuuli tyyntyi selkeässä säässä nopeasti lännestä alkaen, jolloin lännessä pakkanen kiristyi sisämaassa nopeasti jopa -20 asteen vaiheille. Etelärannikolla ja idässä pakkanen vaihteli pääasiassa -10 ja -15 asteen välillä. Iltapäivälämpötilat olivat vähän -10 asteen molemmin puolin. Tyyni ja selkeä korkeapaineen selänteen alue siirtyi loppupäivällä idemmäksi ja lounaaseen alkoi vaikuttaa lännestä lähestyvä pieni matalapaine; idän ja etelän välisiä tuulia, runsastuvaa pilvisyyttä, lumisateita ja pakkanen heikkeni siellä illalla jopa lähelle nollaa ja näin muodostui jyrkkä lämpötilaero idän -10 ja -20 asteen välisiin pakkasiin verrattuna.
Pe 11.2. - Tänään tuo lounaiskolkkaa viistänyt matalapaine on etääntynyt Suomen eteläpuolelle; yön lounaisosan lumisateet poistuivat ja iltapäivällä sää selkeni uudestaan koko alueella; lumisadevaiheen heikot pakkaset kiristyivät iltaan mennessä lounaassa -10 asteen vaiheille ja muualla ne pysyivät -10 ja -20 asteen välillä; idässä yölämpötila oli paikoin -20 ja -30 asteen välillä eli hurja lämpötilaero vallitsi silloin itäkolkan ja lounaiskulman välillä. Matalapaineen vaikutuspiirissä vallitsi itä ja myöhemmin koillisviima. Nyt illalla pohjoisesta on ollut saapumassa kosteamman lumikuuroisen ilmamassan alue pienen matalapaineen osakeskuksen ja pohjois-koillistuulen kera, joka hillitsee pakkasen kiristymistä -20 asteen kylmemmälle puolelle myös idässä.
Tuo kuva on otettu eilen torstaina 10.2.2011 aamupäivän vasta-aurinkoon Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään lumihangen pinnan tilannetta. Verrattuna edellisen ennusteen kuvaan tässä nuo aaltomaiset kuviot aiheutti edellispäivän voimakas pohjoistuuli, joka ajoi toissapäivän semisuojan ja lumipyryn jälkeen jäätynyttä uutta pakkaslunta hilseilevästi hangen pinnalla. Auringon helmikuinen kirkkaus alkoi myös jo korostua häikäisevästi uuden lumen kirkastamalla hangella enteillen lähestyvää kevättä.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 13.2.2011 klo. 20:05) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->
La 12.2. - Erittäin kylmä koillisvirtaus alkaa vaikuttaa yön heikkojen - kohtalaisten lumikuurojen (Lisäpäivitys lauantaina 12.2.2011 klo. 02:00: Lumikuurot ovat paikoin yllättäneet sakeudellaan, kuten tällä hetkellä Espoossa. Lumikertymää ei ehdi tulla aamuksi kuitenkaan paria senttiä enempää) jälkeen, missä sää on aamusta alkaen selkeää - lähes selkeää ja tuuli kohtalaisena purevan kylmää. Runsaan pilvisyyden takia yöpakkanen kiristyy vain paikoin -20 ja -25 asteen välille ja etelärannikolla - lounaassa yöpakkasta on -10 ja -20 asteen välillä. Päivälämpötila on vähän -15 asteen molemmin puolin siten, että lounaassa on lauhinta.
Su 13.2. - Koillistuuli heikkenee vähitellen korkeapaineen keskuksen työntyessä luoteesta-pohjoisesta lähemmäksi ja sää jatkuu koko ajan selkeänä - lähes selkeänä. Yöpakkasta on jo etenkin idässä ja sisämaassa paikoin -25 ja -30 asteen välillä ja muutoin -15 ja -25 asteen välillä; lauhinta on lounaassa. Päivälämpötila vaihtelee enimmäkseen -14 ja -20 asteen välillä; lauhinta on lounaassa ja kylmintä idässä.
Ma 14.2. - Koillistuuli heikkenee edelleen pohjoisesta käsin vaikuttavan korkeapaineen alueen takia ja paikoin voi olla iltaan mennessä tyyntä. Sää on yhä koko ajan selkeää - lähes selkeää. Heikkotuulisimmilla alueilla sisämaassa yöpakkanen saattaa paikoin kiristyä jopa -30 asteen kylmemmällekin puolelle, mutta muutoin yöpakkanen vaihtelee -20 ja -30 asteen välillä; lauhinta on lounaassa. Päivälämpötila vaihtelee -15 ja -22 asteen välillä; lauhinta on lounaassa. Ennuste pitää yhä kutinsa.
Ti 15.2. - Pohjoisesta käsin vaikuttaa tyyni korkeapaineen alue vielä etenkin itäosiin, missä selkeä - lähes selkeä sää jatkuu. Siellä yöpakkasta voi olla moninkin paikoin peräti -30 ja -35 asteen välillä. Lounaassa saattaa kaakkoistuuli viritä lännen matalapainetoiminnan vaikutuksesta sen verran, että se pitäisi jo yöllä pakkaset aikaisempaa heikompina -10 ja -20 asteen välillä ja pilvisyyskin saattaisi runsastua. Päivälämpötila vaihtelisi lounaan -10 asteen tienoilta idän -20 asteen tienoille. Uusien tietojen mukaan yöpakkanen on kireintä (Paikoin jopa -30 ja -35 asteen välillä) tässä vaiheessa länsiosien sisämaassa, missä korkeapaineen tyynin alue näyttää sijaitsevan...
Ke 16.2. - Lännen voimakkaan ja laajan matalapainetoiminnan pakottamana aikaisempaa vähän leudompi kaakkoisvirtaus alkaisi viriämään laajemminkin ja myös idässä, jolloin pilvisyys voi runsastua jonkin verran ja yöpakkaset idässäkin saattavat jäädä leudommalle -20 ja -30 asteen välille; lounaassa voisi olla yöllä korkeintaan enää n. -10 astetta pakkasta. Päivälämpötila vaihtelisi lounaan -5 asteen vaiheilta idän -10 tai -15 asteen vaiheille... Lauhduttava kaakkoistuuli ei toteudukaan, vaan jopa entistäkin kylmempää ilmamassaa alkaisi tulla itä-koillisesta heikon tuulen mukana; päivälämpötilat -15 ja -22 asteen välillä ja yölämpötilat tuulisuuden mukaan -20 ja -35 asteen välillä; -30 astetta ankarampien pakkasten osuus alkaa kasvaa.
To 17.2. - Lännen voimakkaasta matalapainetoiminnasta huolimatta pohjoisen-koillisen arktinen korkeapaine pitäisi edelleen pintansa, jolloin edellispäivän tapaan kaakkoisvirtaus vallitsisi korkeintaan lännessä ja idässä saattaisi jopa uudestaan tyyntyä ja kylmentyä idästä käsin; yöpakkaset idän -25 ja -35 asteen väliltä lounaan -10 asteen vaiheille ja päivälämpötilat edellispäivän kaltaiset... Tilanteen ja jatkokehityksen tarkentamista on tehtävä myöhemmin päivityksessä... Pohjoisessa yhä säilyvä korkeapaine kierrättää edelleen koillisesta erittäin kylmää ja selkeäsäisen kuivaa arktista ilmamassaa; päivälämpötilat -20 asteen vähän molemmin puolin; lauhinta lounaassa. Yöpakkasta -20 ja -35 asteen välillä; tyynimmillä sisämaa-alueilla ankarinta pakkasta ja -30 astetta kylmempien lukemien määrä huipentumassa ja -35 astetta ankarammatkin pakkaset paikoin ehkä mahdollisia...
Pe 18.2. - Su 20.2. - Arktinen korkeapaine näyttäisi edelleen vaikuttavan Suomen yllä vaihtelevan muotoisena, mistä riippuu idän ja pohjoisen välisten tuulien ja tyynien vaiheiden vaihtelut. Selkeäsäinen kuiva ilmamassa pitää edelleen yöt jopa lähes ennätyksellisen kylminä; tyynimmät vaiheet saattavat tuottaa sisämaassa paikoin jopa -35 asteen kylmemmällekin puolelle meneviä paukkupakkasia! Päivälämpötilat ovat enimmäkseen -15 ja -20 asteen välillä. Su voi etelästä alkaen vaikuttaa matalapaine vähitellen lauhduttavien itä-kaakkoistuulien kera... Seuraavassa ennusteessa tarkennukset.
Tuosta tiistain lumipyrystä saatiin Etelä-Suomeen 5 - 15 senttiä uutta lunta; runsaiten pääkaupunkiseudun tienoilla. Lisäksi viime yönä lounaassa satoi paikoin muutamia senttejä uutta lunta. Niinpä lumihankien paksuus on muodostunut Etelä-Suomessa tasaisemmaksi idän ja lännen välillä; lähes koko alueella on 50 - 75 cm lunta. Lännessä on vielä paikoin vähän alle 50 senttiä ja idässä paikoin jopa yli 75 senttiä lunta. Hanget ovat lopputalvisen kerroksellisia vanhan jäätyneen suojalumen ollessa alin kerros ja tämän viikon uuden pakkaslumen päällimmäisin. Jatkossa tämä pitkään jatkuva ankaran pakkasen poutajakso ei juuri hankia muuta ja lumen tiivistyminenkin on hyvin vähäistä hankien pääosan ollessa tuota jo valmiiksi tiivisrakenteista jäätynyttä suojalunta. Routa etenee vain ohutlumisilla kohdilla hitaasti, mutta muutoin paksut hanget suojaavat varsin hyvin lisäroudinnalta ankarasta pakkasesta huolimatta. Lumesta auratuilla pinnoilla routaantuminen tosin etenee voimakkaasti jopa 1 ja 2 metrinkin välillä.
Järvijäät ovat olleet 30 - reilun 50 sentin paksuisia ja alkanut ankara pakkasjakso paksuunnuttaa niitä lisää ainakin ohutlumisilla kohdilla; ensi viikolla yleisemmin jopa yli 60 cm paksuja jäitä. Jokienkin jäät vahvistuvat taas myös virtaavimmillakin paikoilla ja sama koskee tuon päättyneen leudon jakson aikana jopa vapaana jäästä virranneita ojavesiä; uutta jäätä nopeasti paksuuntuvana. Suomenlahdella Itämereltä pitkälle itään kehittyneen jäistä vapaan alueen jäätyminen uudestaan pitkälle Itämerelle saakka tapahtuu tässä pakkasjakossa nopeasti. Muutoin yhä vallinneet sisälahtien paksut vanhat jäät saavuttavat etenkin idässä yhä yleisemmin jopa yli 50 sentin paksuuksia pakkasen ollessa ankarinta juuri idässä. Itämerellä jäätyminen on hitaampaa.
Kasvillisuus kohtaa tällä ennustusjaksolla tämän talven ankarimpiin kuuluvan pakkaskoettelemuksen, joka voi ainakin itäosissa vetää vertoja joulu- ja tammikuun pakkashuipentumille. Tällä kertaa lounaassa näyttäisi olevan itää selvästi leudompaa, mutta toisaalta meren ollessa nyt paljon jäässä meren leudontavaa vaikutusta ei esim. etelärannikolla ja siten pääkaupunkiseudulla ole enää mainittavasti. Niinpä esim. Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan talvenarat puu- ja pensaslajit voivat ehkä olla talven kovimmassa pakkasvaarassa... Lisähaittaa tekee jo myös helmikuisesti voimistunut auringonsäteily, joka selkeinä keski- ja iltapäivinä omaa jo jonkin verran kuivattavaa paahdevaikutusta. Se koituu etenkin ainavihantien lajien haitaksi. Perennat ovat paksujen hankien alla hyvin suojassa. Saatan palata erikseen asiaan näistä haittaseikoista...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment