Friday, February 04, 2011

Tavanomaista leudompi epävakaisuus vaihtuu ankaraksi poutapakkaseksi lumimyrskyn kautta (Päivitys!)



Tavanomaista leudompi ajoittain suojainen sää on vallinnut Etelä-Suomessa lännestä vyöryneiden sääjärjestelmien tuomana ja myös muualla Euroopassa aikaisempi talvinen (yö)pakkassää on ollut syrjäytymässä lännestä alkaen; Länsi- ja Keski-Euroopassa leudontuu yhä jopa keväisen oloiseksi tosin epävakaisissa ja hyvin tuulisissa merkeissä. Pakkanen on heikentynyt pitkälle Venäjällekin saakka, mutta siellä pohjoisosiin on jäänyt yhä ankaraa pakkasta. Ensi viikon mittaan se pakkasalue alkaa kuitenkin vaiheittain syöttää uudestaan kylmää vaikutustaan Suomeen, Skandinaviaan ja lopulta Euroopan Itäosiin saakka; yksi vaihe ollee ma - ti lumimyrsky Etelä-Suomeen. Länsi-Eurooppa saanee silti koko ensi viikonkin vielä leutoa ja sateisen epävakaata säätä Atlantilta. Välimerellä on leutoa ja enimmäkseen poutaa monta päivää.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Pe 28.1. - Yollä alkoi vaikuttaa kohtalainen länsi-luoteistuuli, joka toi koko päiväksi Föhn-ilmamassaa vaihtelevapilvisessä poutasäässä. Lämpötila nousi yön parin asteen pakkasista nollan vaiheille niin, että lännessä oltiin paikoin aste-pari suojalla.

La 29.2. - Norjanmerellä muodostunut matalapaine liikkui nopeasti Oulunläänin yli itäkaakkoon ja aiheutti monia vaiheita: Yöllä ilmamassa kostui ja sumupilvikansi alkoi vallita noin nollakelissä. Iltapäivällä matalapaine vyörytti kylmän rintaman kapean lumipyryalueen kaakkoon. Sen jälkeen illalla sää selkeni tilapäisesti. Länsi-luoteistuuli voimistui koko ajan ja ennakoi tulevan yön myrskyä. Lämpötila laski illalla jo hyvin voimakkaassa luoteis-pohjoistuulessa vain asteen pari pakkaselle.

Su 30.1. - Myrskymatalapaineen keskus siirtyi yön aikana Etelä-Suomen itäpuolelle ja muutaman tunnin ajan yöllä sen reunalla vallitsi myrskyisä luoteis-pohjoistuuli (Varoitus poikkeuksellisesta ja vaarallisesta säästä: Su yönä - aamuna vaarallisen voimakasta luoteis-pohjoistuulta!) runsaspilvisessä heikosti lumikuuroisessa säässä. Aamulla vallitsi jo kokonaan selkeä sää heikkenevissä pohjoistuulissa ja iltapäivällä lännestä tullut korkeapaineen selänne tyynnytti tuulet pakkasen pysyttyä -3 asteen molemmin puolin. Lämpimän rintaman etummaista yläpilviharsoa saapui ajoittain lännestä iltapäivästä alkaen; illan lähes tyyni ja vähäpilvinen sää kiristytti pakkasta -10 asteen vaiheille ja sisämaassa paikoin -15 asteen vaiheille.

Ma 31.1. - Yöllä - aamulla lämpimän rintaman vähäinen lumisadealue toi mukanaan kohtalaisen länsivirtauksen sekä runsaspilvisen ja utuisen sään. Lämpötila kohosi alkuyön -10 ja -17 asteen väliltä nopeasti ja aamusta lähtien oli noin nollakeliä; etelässä ja lounaassa n. aste suojaa. Illaksi länsiluoteesta alkoi tulla kuivempaa ilmamassaa ja pilvipeite alkoi rakoilla.

Ti 1.2. - Aamuksi lännestä saapui heikko korkeapaineen selänne; yöstä iltapäivään pilvipeite oli vaihtelevaa lähes selkeästä lähes pilviseen ja heikkoja lumikuuroja oli paikoin. Länsituuli heikkeni. Lämpötila oli nollassa - aste pari pakkasella (Yöllä). Illalla lännestä tullut rintamasysteemi toi heikkoja lumi-, räntä- ja vesisateita sekä ajoittain myös sumua ja tihkua länsi-lounaistuulen vähän voimistuttua ja suojakelin levittyä laajemmin itään (Aste pari plussaa enimmillään).

Ke 2.2. - Pieni matalapaineen osakeskus liikkui päivän aikana Keski-Suomen yli itään ja edellisiltana tulleet rintamasateet kaikkosivat sen myötä itään, mutta yhä esiintyi vesi- ja räntäkuuroja lämpötilan pysyttyä yöstä iltapäivään +1 ja +3 asteen välillä. Iltapäivästä alkaen kuivemman ilmamassan saapuminen aukkoilutti pilvipeitettä ajoittain ja sää poutaantui lämpötilan laskiessa hitaasti vähän pakkaselle. Lounaasta luoteeseen vähitellen kääntyneet tuulet olivat heikkoja - kohtalaisia.

To 3.2. - Heikko korkeapaineen selänne lännestä tulleena piti yön poutaisena ja tilapäisesti pilvipeitettä aukkoilluttaneena pakkasen kiristyttyä paikoin -5 asteen vaiheille. Pieni ja pippurinen matalapaineen keskus liikkui päivän aikana Keski-Suomeen lännestä: Aamulla lounaistuulet voimistuivat kohtalaisiksi ja loppupäivänä länteen-luoteeseen kääntyneet tuulet olivat navakan puuskaisia; ei siis aivan tullut aikaisemmassa ennusteessa ennakoitua myrskyä. Aamupäivällä lännestä tullut rintamasysteemi toi ajoittaisia lumisateita ja iltapäivällä myös räntää, vettä ja lumirakeita kuurottaisesti lämpötilan kohottua -1 ja +1 asteen välille. Illalla lounaassa ja etelärannikolla poutaa ja rakoilevaa pilvisyyttä; sisämaassa ja idässä edelleen lumisateita.

Pe 4.2. - Tänään yöstä iltapäivään vallitsi heikkenevä länsiluoteistuuli vaihtelevassa pilvisyydessä lämpötilan pysyttyä 0 ja -2 asteen välillä; idässä vielä aluksi lumisateita. Illaksi vanha okluusiorintama toi voimistuneiden lounaistuulten mukana lumi- ja räntäsadealueen lämpötilan kohottua taas nollan vaiheille; etelässä ja lounaassa taas suojaa n. +1 asteen verran. Ko. sadealue siirtyy muodostuvan heikon matalapaineen osakeskuksen kera heikkenevänä hitaasti itään tyyntyvissä tuulissa ja n. nollakelissä.

Tuo kuva on otettu tänään perjantaina 4.2.2011 keskipäivän vasta-auringossa Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään lumihangen pintaa. Tällä ennustejaksolla lumihankien pinnat ovat olleet tämän talven mittakaavassa kaikkein esteettisimmillään monenlaisten säätapahtumien vaikutettua niihin voimakkaasti. Ensin tuo viime su yön myrsky kuvioitti hankien pinnat erittäin näyttävillä hilseily-, dyyneily- ja tuiskuilukuvioilla alustanaan sopiva sekoitus jäistä vanhaa suojalunta ja uudempaa pakkaslunta. Sitten tällä viikolla suojasäistä pikkupakkaseen edestakaisin vaihdelleissa lämpötiloissa lumi-, räntä- ja vesisateineen on muodostunut tuon kuvan hangen mukaista aalto- ja mattakuviointia vetiseltä näyttävien jäähilekohtien kera; pakkasella tämä tiesi puolihankikelejä.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 6.2.2011 klo. 12:50) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 5.2. - Etelä-Suomi jää matalapaineen itä-länsisuuntaiselle ja heikkotuuliselle sola-alueelle, jossa pilvisyys on runsasta (Voi rakoilla) ja länsiluoteesta liikkuu yön vanhan lumisateen jälkeen uusia lumisateita lounaiskolkkaa viistäen. Lämpötila on nollan vaiheilla lounaassa ja muualla asteen pari pakkasella koko päivän; illalla pohjoisosassa pakkanen voi kiristyä -5 asteen tienoille.

Su 6.2. - Etelä-Suomi on edelleen matalapaineen solan alueella, missä pohjoispuolelle tulee idästä vähitellen kireää pakkasta. Tuulet pysyvät heikkoina; lounaassa voi olla ajoittain voimakkaampaa länsituulta. Pilvisyys on yhä runsasta paikallisine rakoiluineen ja heikkoja lumisateita voi olla ajoittain lämpötilan vaihdellessa edellispäivää jyrkemmin lounaan nollan tienoilta sisämaan ja idän -5 ja -10 asteen välille. Lounaan leudompi ilmamassa on pidemmällä sisämaassa ym. verrattuna. Lisäpäivitys; sää on selkenemässä illalla lähes kokonaan ja pakkanen kiristyy -5 ja -10 asteen välille.

Ma 7.2. - Yöllä vallitsee vielä heikkotuulinen poutavaihe pakkasen vaihdellessa lounaan parista asteesta idän -10 asteen vaiheille. Loppupäivänä voimakas matalapaine näyttäisi liikkuvan suoraan alueen päälle lännestä aiheuttaen vaaraa kunnon runsassateiselle lumimyrskylle erilaisine tuulivaiheineen matalapaineen keskuksen liikkeen mukaan. Samalla lämpötila nousee ja tasaantuu tilapäisesti koko alueella nollan tienoille - pariin pakkasasteeseen; lounaassa ja etelärannikolla räntäsateen mahdollisuus... Erikseen tehtävä lumimyrskyseuranta ehkä tulossa!... Lumimyrskyn vaihe siirtynee tiistain puolelle; sitä ennen ma on vähitellen voimistuvien lounais-etelätuulien aikaa pilvistyvässä ja lähes nollan vaiheille leudontuvassa säässä; yöllä voi olla vielä n. -10 astetta pakkasta.

Ti 8.2. - Alkupäivän aikana ym. mahdollinen myrskymatalapaine siirtyy hitaasti itään; voimakkaat tuulet kääntyvät pohjoiseen tyynen keskusvaiheen jälkeen ja lumisateet kaikkoavat vähitellen lännestä alkaen. Loppupäivällä matalapaine jäisi sijoilleen heikkenevänä; etenkin idässä edelleen lumisateita. Pakkanen alkaa kiristymään Lappiin tulleen ankaran pakkasen suunnalta; -10 asteen kylmemmälle puolelle illan aikana... Lumimyrskytilanne näyttää olevan pahimmillaan yöllä ja aamulla; matalan keskuksen tarkka reitti ja aikataulu on vielä epäselvä, joten palaan erikseen tehtävän lumimyrskyseurannan tiimoilta asiaan...

Ke 9.2. - Päivän aikana tuo itäreunalle jäänyt matalapaine siirtyisi vähitellen idemmäksi ja sää poutaantuisi pilvisyyden vähetessä ja pohjoistuulten heiketessä. Pakkasta voisi olla yöllä jo -10 ja -20 asteen välillä ja päivällä aurinko lämmittäisi jo viitisen astetta. Illalla voisi olla edellisyötä kovempaa pakkasta... Tuon em. matalapaineen länsireunan pohjoistuulet vallitsevat, mutta tässä vaiheessa kylmentyminen ei vielä näytä kiristävän pakkasta tuulen ja runsaan pilvisyyden takia kovin paljoa -10 asteen kylmemmälle puolelle.

To 10.2. - Pieni korkeapaine näyttäisi majoittuvan Suomen länsipuolelle; se ylläpitäisi edelleen heikkoa pohjoisvirtausta ja ohjaisi lännestä tulevaa uutta matalapainetoimintaa Suomen eteläpuolelle. Näin ollen vähäpilvisessä poutasäässä yöpakkasta voisi olla -15 ja -25 asteen välillä ja päivälämpötila olisi -10 ja -15 asteen välillä... Pohjoistuulet heikkenevät lännestä tulevan korkeapaineen selänteen vaikutuksesta ja sää selkenee; yöllä pakkasta jo monin paikoin -15 ja -20 asteen välillä. iltapäivän aurinkoisessa säässä viitisen astetta leudompaa, mutta illalla nopeasti kiristyvää pakkasta...

Pe 11.2. - To kaltainen ankaran pakkasen tilanne näyttäisi yhä jatkuvan... Ennustettavuuden heikkouden takia täsmennystä on tehtävä myöhemmin... Jo yöllä lounaiskolkkaa uhkaisi lännestä lumimyrskyinen matalapaine, jonka jälkeen jopa seuraavan viikon alkuun saakka alkaisi vaikuttamaan ehkä jopa poikkeuksellisen kylmä koillisvirtaus; Varoitus mahdollisesta hyvin ankarasta pakkasesta!... Palaan tarkentamaan tilannetta seuraavassa ennusteessa.

Etelä-Suomen lumihankipaksuudet ovat kokeneet tällä viikolla aikaisempaan nähden erilaista muutosta. Nimittäin etenkin lännen / lounaan - etelärannikon eniten suojasäitä nauttineilla alueilla on tapahtunut jopa selvää hankien sulamista ja tiivistymistä uusista lumi- ja räntäsateista huolimatta, mikä on aiheuttanut hankien paksuuden laskemista alle 50 sentin yhä laajemmin. Idässä sulaminen ja tiivistyminen on ollut heikompaa ja uutta lunta on tullut länttä selvästi enemmän, joten hankien paksuudessa idän ja lännen ero on korostunut idän hankien paksuuden ollessa paikoin jopa 75 sentin tienoilla. Lopputalvelle tyypillinen jäinen kerrostuneisuus ja lumen vesiarvojen nousu ovat yhä voimistuneet etenkin lännessä. Jatkossa tuo uusi mahdollinen lumimyrsky voi tuoda ma - ti aikana pahimmillaan ehkä paljonkin yli 10 senttiä uutta lunta... Tämän illan - yön sateista voi tulla yli 5 senttiä lunta paikoin. Routa (Vaihtelee laajasti 2 - 50 sentin välillä) on edelleen sulanut maan alta käsin ja ensi viikon lopun kovat pakkasetkaan eivät juuri routaa lisää paksujen hankien ja tuon uuden lumen runsaan lisäyksen takia.

Järvien jäänpaksuudet ovat edelleen melkolailla ennallaan 30 ja reilun 50 sentin välillä ja jäiden päällä on lopputalvisen kerroksellista ja jäistä lunta; ensi viikolla tuo mahdollinen uusi runsas lumilisäys saattaa toteutua. Suojasäät ovat tuoneet monin paikoin vettä jäiden päälle ja virtapaikat joet mukaan luettuna ovat paikoin jopa sulaneet aukoille. Ensi viikon lopun kovat pakkaset jäädyttävät sulapaikat uudestaan ja ohutlumisiksi jäävillä kohdilla järvijäät paksuuntuvat yhä.

Suomenlahdella on tapahtunut erikoinen jäiden kasaantuminen itään viimeaikaisten kovien tuulten takia; sulaa ulappaa on muodostunut uudestaan kauas Suomenlahden keskivaiheille ja jopa lähelle rantaa saakka, kun edellisen ennusteen aikana jään reuna oli vielä Itämerellä. Sisälahdissa ja itäosan ulapalla jäät ovat kuitenkin 20 - 45 senttiä paksuja ja jäiden päällä on em. kaltaista vanhaa lumihankea. Merialueillakin uutta lunta voi tulla ensi ma - ti aikana paljon ja sitten tuo uusi pakkasjakso jäädyttää länsiosan ulapan nopeasti uudestaan Itämerelle saakka.

Kasvillisuuden parissa lumitaakkaongelmat katosivat siis tuon em. viime su yön myrskyssä niiden varisemiseen lähes kokonaan. Tämän viikon lumi- ja räntäsateista on kuitenkin tullut ajoittain lisäystä lumikuorrutteeseen, mutta etenkin etelän - lounaan leudoimmilla alueilla sulaminen ja sulamisvarsiseminen on ollut selvää. Tuo ensi ma - ti mahdollinen lumimyrsky on tärkeä tarkkailtava tapahtuma; runsas lumisade ja nollakeli voi olla siinä uuden vaarallisen lumitaakkaongelman aiheuttaja, mitä kovat tuulet voivat pahentaa...

Kasvien suhteen vielä lopuksi on mainittava talven tavallaan kahtia jakaneen tämän leudon jakson aiheuttamia seikkoja. Ensinnäkin alkutalven poikkeuksellisen pitkän yhtenäisen pakkasen aikana "pakastemarjoina" säilyneiden hedelmien - Mm. aroniapensaiden (Aronia sp.) ja ruusujen (Rosa sp.) sadot - kohtalona on ollut nyt suojasäissä muuttua viimein mädäntyessään ns. rusinaisiksi. Toisekseen leutous on myös herättänyt yhä enemmän pajujen (Salix sp.) ja etenkin hedepuolisten haapojen (Populus tremula) kissoja vähän esille. Ne eivät ole kuitenkaan arkoja tulevien kovien pakkasten kourissa.

No comments: