Friday, March 04, 2011

Vaihtelevan epävakaista kevättalvea leutojen Föhn- ja lounaistuulten sekä kylmien pohjoistuulten vuorotellessa (Päivitys!)



Skandinavian ja Suomen säätä on viime aikoina pitänyt edellisviikon ankariin pakkasiin verrattuna ällistyttävän paljon leudompana Föhntuulinen länsivirtaus, missä päivisin on ollut suojaa. Samasta syystä Venäjällekin on tullut paljon aikaisempaa leudompaa pikkupakkaskeliä. Korkeapaine on vallinnut Keski- ja Itä-Euroopan pohjoisreunalla itä-länsisuuntaisena, minkä eteläreunalla idästä on virrannut Länsi-Eurooppaan saakka vielä melko koleaa, mutta enimmäkseen poutaista ilmaa heikkoine yöpakkasineen. Välimerellä on ollut myös koleaa ja matalapaineisen epävakaista. Viikonloppuna Suomen itäpuolelle siirtyvä iso matalapaine purkaa tilapäisesti pohjoisesta kylmää ilmaa Suomeen, Venäjälle ja laajasti Itä-Eurooppaankin. Ensi viikolla uuden länsituulisen Föhn-annoksen jälkeen matalapaineen painopiste sijoittuu länteen ja korkeapaineen kaakkoon - itään; Länsi-Euroopassa ja Keski-Euroopassa myös leudompaa ja myöhemmin vähitellen myös Venäjällä. Välimerelle tuo em. kylmän purkaus ulottuu rajuna itäosiin heti ensi viikon alussa, mutta sitten sielläkin leutonee vähitellen. Välimeren länsiosissa sää lämpenee jo viikonloppuna; poutaisinta keskiosissa. Etelä-Suomessa ei ajoittaisista leudoista päivistä huolimatta vielä saavuteta termisen kevään alkamista.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Pe 25.2. - Lännen voimakas matalapaine alkoi syrjäyttää ankaran pakkasilmamassan kaakkoon etelä-lounaistuulten huomattavasti voimistuttua ja sään pilvistyttyä kokonaan lännestä alkaen. Etenkin kaakossa yön selkeässä säässä oli vielä pakkasta -20 ja -30 asteen välillä, mutta iltaan mennessä pakkanen oli leudontunut lännen 0 ja -5 asteen sekä idän -5 ja -10 asteen välille.

La 26.2. - Lännestä Jäämerelle ulottuneen matalapaineen reunalla voimakkaat lounaistuulet vallitsivat, mutta alkoivat heiketä päivän mittaan. Pilvisyys oli runsasta, mutta ajoittain rakoilevaa ja heikko lännestä tullut rintamasysteemi antoi heikkoja lumisateita. Lämpötila vaihteli koko päivän enimmäkseen 0 ja -5 asteen välillä; yöllä idässä vähän kylmempää.

Su 27.2. - Idän korkeapaineen pullistuttua vähän takaisin lännemmäksi heikentyneet tuulet alkoivat kääntyä etelään ja sää selkeni pilvisen yön ja aamun jälkeen lähes kokonaan. Lämpötila oli yöllä 0 ja -5 asteen välillä ja lännessä päivälämpötila nousi paikoin jopa asteen pari plussalle. Illalla selkeässä säässä pakkanen kiristyi -5 ja -10 asteen välille.

Ma 28.2. - Suomen eteläreunalle mudostui itä-länsisuuntainen korkeapaineen selänne, mistä johtuen vain heikot etelän ja lännen väliset tuulet vallitsivat ja sää oli koko päivän selkeä - lähes selkeä. Illalla lännestä-lounaasta virtasi kuitenkin sumupilvilauttoja. Yöpakkasta oli vähän -10 asteen molemmin puolin ja päivälämpötila jäi aikaisempaa kylmemmän ilmamassan takia 0 ja -5 asteen välille.

Ti 1.3. - Itä-länsisuuntainen korkeapaineen alue vahvistui Suomen eteläpuolella, mistä johtuen koko päivän vallitsi heikko länsivirtaus ja siinä lähes rakoilematon sumupilvikansi. Lämpötila pysyi koko päivän enimmäkseen -2 ja -5 asteen välillä.

Ke 2.3 - Korkeapaine velloi edelleen Suomen etelä-lounaispuolella ja Norjanmerellä alkoi muodostua voimakas matalapaine. Yöllä länsituulten oltua vielä heikkoja vallitsi sumupilvilautat ja yöpakkasta oli -5 asteen tienoilla. Aamusta lähtien sää oli selkeää vain ajoittaisten yläpilvilauttojen kera ja Föhntuulisen länsivirtauksen voimistuttua päivälämpötila kohosi +1 ja +5 asteen välille; lännessä paikoin +5 asteen tienoille.

To 3.3 - Norjanmereltä Jäämerelle liikkuneen voimakkaan matalapaineen kylmän rintaman kuurottaiset lumisateet ylittivät alueen itään aamulla. Ennen sitä oli sumupilvilauttailua ja ko. rintaman jälkeen iltapäivä oli vaihtelevapilvinen. Illalla oli taas selkeää. Koko päivän ensin länsi- ja ko. rintaman jälkeen luoteistuulet olivat voimakkaan puuskaisia. Yöpakkasta oli vain pari-kolme astetta ja päivälämpötila oli +1 ja +5 asteen välillä.

Pe 4.3. - Tänään Norjanmerellä kehittyi uusi matalapaineen osakeskus osana laajaa matalapainetta, jonka rintamasysteemin pilvisyys tuli lännestä jo aamuksi hajanaisena; iltapäivällä ja illalla on ollut tiiviimpää pilvisyyttä ja ajoittaisia heikkoja vesi- ja lumisateita. Länsi-luoteistuuli on ollut edelleen voimakasta. Yöpakkasta oli edelleen vain pari-kolme astetta ja päivälämpötila nousi +2 ja +5 asteen välille; paikoin +5 asteen paikkeille ennen tiiviimpää pilvisyyttä.

Tuo kuva on otettu tänään perjantaina 4.3.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään lumihangen pintaa eräällä nurmikkoalueella. Rusakko (Lepus europaeus) oli jättänyt jälkensä ilmeisesti edellisyönä hangen pintaan. Ko. jälkien osittainen painautumattomuus hankeen paljasti jo osittain kehittyneen kevättalvisen hankikeli-ilmiön, missä yö- ja päivälämpötilojen vaihtelut nollan molemmin puolin tekevät hangen pintaan kantavan jääkuoren öiksi ja aamuiksi. Seuraavan parin - kolmen viikon aikana tämä ilmiö tulee voimistumaan miesmuistiin vahvimmaksi...

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 6.3.2011 klo. 20:35) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

La 5.3. - Iso matalapaine siirtyy Jäämereltä Suomen itäpuolelle, joka takia voimakkaat tuulet kääntyvät pohjoiseen yön ja aamun aikana kuurottaisten lumisateiden kera. Loppupäivä on poutaisempaa, mutta heikkoja lumikuuroja voi tulla. Yöpakkasta on korkeintaan -5 asteen vaiheilla ja päivälämpötila jää kylmentyvässä ilmamassassa nollan tienoille.

Su 6.3. - Vähitellen itään etääntyvän ja heikkenevän matalapaineen länsireunalla pohjoistuulet heikkenevät vähitellen ja sää on poutaista; iltapäivällä voi olla ensimmäinen mahdollisuus tänä vuonna poutaisille kumpupilville. Yöpakkasta on -10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila jää asteen pari pakkaselle.

Ma 7.3. - Yöllä vallitsee lännestä tullut heikkotuulinen ja selkeä korkeapaineen selänne, missä pakkasta voi olla sisämaassa paikoin -15 asteen vaiheilla; rannikoilla leudompaa. Päivällä Föhntuulinen länsivirtaus valtaa alan vaihtelevassa pilvisyydessä ilman mainittavia sateita ja päivälämpötila voi taas kohota 0 ja +5 asteen välille; lännessä ehkä korkeammallekin. Ennuste pitää edelleen kutinsa.

Ti 8.3. - Lännessä voimistuvan matalapaineen takia vähitellen voimistuvat
tuulet kääntyvät lännestä enemmän lounaaseen ja kosteutuvan ilmamassan takia sumupilvien mahdollisuus kasvaa; yöpakkasta on korkeintaan parisen astetta ja päivälämpötila jää runsaammassa pilvisyydessä pariin plusasteeseen. Ennuste pitää edelleen kutinsa.

Ke 9.3. - Voimakkaat lounaistuulet vallitsevat laajan matalapaineen itäreunalla ja pilvisyys on kosteassa ja utuisessa ilmamassassa runsasta, mutta edelleenkään ei mainittavia sateita tulisi. Lämpötila vaihtelee vähän nollan molemmin puolin; etenkin päivällä suojaa. Ennuste pitää muuten kutinsa, mutta lännestä tulee jo jonkin verran sateita; vettä, räntää ja lunta.

To 10.3. - Lännen voimakas matalapainetoiminta toisi viimein tässä vaiheessa rintamasateita lännestä-lounaasta ja noin nollakelissä sataisi lunta, räntää ja tihkua lounaistuulten ollessa voimakkaita rintaman etupuolella. Yön aikana näyttäisi hajanainen räntä-lumisadealue liikkuvan alueen yli itään, jonka jälkeen heikkenevät länsi-lounaistuulet vallitsisivat vaihtelevapilvisessä ja räntäkuurosateisessa säässä. Lämpötilat vähän nollan molemmin puolin; etenkin päivällä suojaa.

Pe 11.3. - Lounaassa kehittyvä uusi pieni matalapaineen osakeskus näyttäisi liikkuvan päivän aikana alueen yli koilliseen räntä- ja lumisateineen lämpötilan vaihdellessa edelleen vähän nollan molemmin puolin; etenkin päivällä suojaa. Matalapaineen reitin ja sen sadealueen runsauden tarkentamista tulee seuraavassa varsinaisessa ennusteessa...

La 12.3. - Etelä-Suomi näyttäisi jäävän laajemman matalapaineen etelä-kaakkoisreunalle, jossa yhä noin nollakelit ja ajoittaiset vesi-, räntä- ja lumisateet olisivat mahdollisia... Seuraavassa ennusteessa tarkennusta.

Viime aikojen yllättävän leudot säät suojakeleineen ovat aloittaneet lumihankien sulattamisen Etelä-Suomessa, mutta kyse on vasta parin sentin veroisesta hankien ohenemisesta. Tyypillisesti tähän aikaan aurinkoisimpien paikkojen hanget ja likaisen tummat lumet ovat kuitenkin sulaneet nopeimmin. Jatkossa viikonlopun kylmä vaihe hidastaa selvästi sulamista ja rajaa sen vain aurinkoisimpiin kohtiin. Ensi viikolla hidasta parin sentin veroista sulamista tapahtuu taas enemmän. Hankien paksuudet säilyvät silti vielä silloinkin ainakin itäosissa vielä reilussa 50 sentissä. Routa on alkanut sulamaan hitaasti maan alta päin ja sama jatkuu edelleen.

Merijäät alkoivat hajoamaan, puristumaan ja kasaantumaan tämän viikon voimakkaissa länsituulissa ja Gotlannin saaren tienoilta jäät ovat poistuneet. Sulamista ei kuitenkaan merkittävästi vielä tapahdu ja jäiden haurastuminenkin on vasta alkuvaiheessa, joten Suomenlahtikin pysyy yhä kauttaaltaan tavanomaista runsaammin jäässä sisälahtien jopa yli 50 sentin jäineen.

Järvissä jäät ovat jopa 50 - 70 sentin vahvuisia, mutta virtapaikoilla leudontuneen sään takia jäiden ohentuminen on jo ollut huomattavaa. Sama jatkuu edelleen viikonlopun pientä keskeytystä lukuun ottamatta ja sama koskee jokien jäitä. Jokivirtaamien selvää lisääntymistä ei silti vielä juurikaan tapahdu suojasäistä huolimatta, kun sulamisvedet pysyvät vasta lähinnä vain tieliikennealueiden haittana. Joki-, järvi- ja merijäiden päällä olevat hanget muuttuvat nekin yhä enemmän hankikantoisiksi.

Kasvillisuuden suhteen kevättalven kuivattava paahdevaihe on alkanut ja selkeinä keski- ja iltapäivinä sen aiheuttama stressi on jo huomattavaa ainavihannille lajeille lämpötilojen ollessa päivisin suojalla. Viime aikojen suojasäät ovat sulattaneet jo lähes kaiken lumikuorrutteen puustoista, mitä oli jäljellä edellisestä runsaan lumipyryn tilanteesta Helmikuun alussa. Ainoastaan varjoisissa metsien sisäosissa on vielä lumikuorrutteita, mutta nekin sulavat viimeistään ensi viikolla pois.

Leudot säät ovat myös jatkaneet Helmikuun ankaran pakkasen aikana taukoa pitänyttä pajujen (Salix sp.) ja haapojen (Populus tremula) kissavaiheisten norkkojen esikasvattamista ja sama jatkuu ensi viikollakin. Leppien (Alnus sp.) hedenorkot alkavat myös jo hitaasti notkistua ja punertua, mutta ensi viikollakaan ei vielä saavuteta kukinnan alkamista; 3.3. merkitty siitepölytiedote sanoo, että "Leppä ja pähkinäpensas kukkivat tällä hetkellä Alankomaissa, Saksassa ja Puolassa.".

No comments: