Myös Skandinaviassa ja Suomessa kevään lämpeneminen jopa kesäiseksi lämpöaalloksi tapahtui laajasti viime viikonlopusta alkaen, mutta nyt se on päättymässä ko. alueella useita päiviä jatkuvaan kuurosateiseen ja kolean koillisvirtauksen vaiheeseen; lännessä Skandinaviassa on poutaisempaa ja lämpimämpää. Termisen kesän määritelmä ei kuitenkaan pystynyt vielä täyttymään Etelä-Suomessa; 5 päivän sijaan oli vasta n. 3 päivänä yli +10 asteen vuokausikeskilämpötiloja.
Euroopan mittakaavassa suursäätila pysyy pitkälle seuraavalle viikolle lähes samana: Laaja useita eri osakeskuksia sisältävä matalapaineen alue velloo Välimeren lisäksi koko Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopassa; näillä alueilla ilmamassa pysyy silti laajasti kesälämpimänä Itä-Euroopan saadessa kuitenkin Suomesta viileää annosta; ajoittain Länsi- ja Keski-Euroopan pohjoisosiinkin. Muutoin sade- ja ukkoskuurojen (Sateet paikoin hyvin runsaita) sävyttämästä säästä huolimatta edelleen +20 asteen ylittävätkin päivälämpötilat ovat poutahetkillä mahdollisia. Ensi viikolla Espanjan tienoo alkaa poutaantumaan... Länsi-Venäjällä Suomen läheinen alue saa myös matalapaineista koleutta, mutta kaukana Uralin suunnalla etelästä työntyy lämmintä ilmaa kohti Jäämerta. Mustanmeren suunnallakin säilyy edelleen kesäistä ilmamassaa, mutta sielläkin on ajoittain sade- ja ukkoskuuroisen epävakaista (Sateet paikoin hyvin runsaita).
Kasvukausi on edennyt kesäisen täysilehtiseksi laajasti Länsi-, Keski- ja Itä-Euroopassa ulottuen Mustanmerenkin alueelle. Myös Tanskassa, Etelä-Norjassa ja Etelä-Ruotsissa puustot ovat jo yli puolilehtisiä. Juuri puhjennut vihreys on saavuttanut laajasti pohjoisempaa Skandinaviaa, Etelä-Suomen ja Venäjällä Pietarin - Moskovan pohjois-koillispuoleisia alueita. Kevään eteneminen äskettäisessä lämpöaallossa on sulattanut lumet etuajassa jopa Etelä-Lappia myöten. Lumipeitettä laikkuisena on enää Pohjois-Lapissa ja Länsi-Venäjällä pohjoisimmissa osissa. Jatkossa kasvu etenee erittäin hyvin muualla Euroopassa sateidenkin turvin, mutta etenkin Suomessa ja osassa Länsi-Venäjää kasvu lähes jumittuu koleassa säässä; Pohjois-Lapin lumijäänteetkin hidastavat sulamistaan.
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
La 23.4. - Suomen eteläreunalle sijoittui korkeapaine ja sen pohjoispuolitse alkoi virrata lämmintä ilmaa lännestä; sää oli muutoin selkeää, mutta puolen päivän aikaan oli paikoin vähäisiä kumpupilviä ja lännestä itään siirtyneen heikon lämpimän rintaman untuvapilvilauttoja iltapäivästä iltaan. Länsituuli oli heikkoa - tyyntä; etelärannikolla iltapäivällä paikoin merituulta. Yölämpötila oli 0 vaiheilla ja päivälämpötila oli etelärannikon reilusta +10 asteesta sisämaan reiluun +15 asteeseen.
Su 24.4. - Korkeapaine pysytteli Suomen eteläreunalla ja sen ympäri länsikautta jatkui hyvin lämpimän ilman virtaus; sää oli muutamia untuvapilvilauttoja lukuun ottamatta selkeä koko ajan. Länsituulet olivat heikkoja - tyyniä; etelärannikolla iltapäivällä paikoin merituulta. Yölämpötila oli 0 vaiheilla ja päivälämpötila vaihteli etelärannikon +15 asteen vaiheilta sisämaan +19 asteen tienoille.
Ma 25.4. - Korkeapaine alkoi vähitellen heiketä ja siirtyä idemmäksi Suomen eteläreunalta ja samalla lännestä alkoi lähestymään heikko rintamasysteemi; sää pysyi vielä selkeänä muutamia untuvapilvi- ja kumpupilvihattaroita lukuun ottamatta. Länsi-lounaistuulet olivat heikkoja - tyyniä. Yölämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila vaihteli etelärannikon reilusta +15 asteesta sisämaan +20 asteen tienoille; paikoin ylikin.
Ti 26.4. - Lännestä lähestynyt rintamasysteemi sijoittui lounais-koillissuuntaiseksi kylmäksi rintamaksi Suomen poikki siirtyen hyvin hitaasti etelään, muttei saavuttanut vielä etelärannikkoa iltaan mennessä. Lännestä alkoi samalla ulottumaan uusi korkeapaine kohti Suomea. Sää oli selkeää, mutta illalla luoteesta-pohjoisesta alkoi tulla alueelle ylä- ja keskipilvivalli seassaan hyvin heikkoja sadekuuroja. Länsi-lounaistuulet olivat heikkoja; etelärannikolla paikoin merituulta. Yölämpötila oli +2 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila oli etelärannikon reilusta +15 asteesta sisämaan +20 asteen tienoille.
Ke 27.4. - Kylmä rintama siirtyi hitaasti yön ja aamun aikana Etelä-Suomen yli etelään; sinä aikana keskipilvilautat ja -raidat olivat runsaita, mutta oli lähes sateetonta sekä tyyntä. Yölämpötila oli +5 asteen vaiheilla ja paikoin sen yläpuolellakin. Loppupäivän ajan rintama pysytteli vielä lähellä eteläpuolella ja sen myötä sen takareunan untuvapilvilauttailu säilyi kohtalaisena. Ilmamassa oli silti jo vaihtunut pohjoisen ja idän välisen tuulen virittyä heikkona - kohtalaisena. Päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla sekä etelärannikolla että sisämaassa; merituuli kumoutui.
To 28.4. - Korkeapaine jäi Suomen länsipuolelle ja eteläpuolelle lähelle jäi itä-länsisuuntainen rintamavyöhyke erottamaan eteläpuolellaan olleen kesäilmamassan; rintaman takareunalla Etelä-Suomessa kulki itä-länsisuuntaisia untuvapilvilauttoja- ja raitoja; sisämaassa selkeämpää, mutta iltapäivällä pientä kumpupilvisyyttä. Pohjoistuulet olivat heikkoja - tyyniä; merituuli kumoutui. Yölämpötila oli 0 ja +5 asteen välillä ja päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla.
Pe 29.4. - Tänään korkeapaine pysyy edelleen Suomen länsipuolella ja heikot pohjoistuulet tuovat viileähköä ilmamassaa selkeän yön jälkeisessä vaihtelevapilvisessä säässä. Iltaan mennessä sadekuurojen riski voi kasvaa. Yölämpötila oli 0 vaiheilla (Hallaa) ja päivälämpötila kohoaa edelleen +15 asteen vaiheille; pohjoisosissa vähän alempi.
Tuo kuva on otettu eilen torstaina 28.4.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään erästä nurmikkoa keski-ikäisten koivujen varjojen kera alkuilta-auringossa. Nurmikot ovat vihertyneet tällä alueella erinomaisesti runsaan lumen sulamisvesien, paksujen hankien alla olleen vähäisen roudan ja viime päivien lämpöaallon ansioista. Kuvassa varjopaikalla nähdään myös viime syksyn ko. koivujen lehtijäänteitä.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä tiistaina 3.5.2011 klo. 21:45) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->
La 30.4. - Länsipuolinen korkeapaine alkaa siirtyä kohti Lappia - Jäämerta ja Suomen kaakkoispuolelle alkaa kehittymään matalapaine; tuulet kääntyvät koilliseen ja voimistuvat kohtalaisiksi tuoden yhä viileämpää ilmamassaa. Pilvisyys on vaihtelevaa ja etenkin iltapäivällä voi kehittyä vähän sadekuuroja. Yölämpötila on 0 ja +3 asteen paikkeilla (Paikoin hallaa) ja päivälämpötila jää vain +10 asteen vaiheille.
Su 1.5. - Suomen kaakkoispuolelle syntynyt matalapaine siirtyy vähän pohjoisemmaksi itäpuolelle ja syöttää koillisesta yhä koleampaa ilmamassaa; idän ja pohjoisen väliset tuulet ovat kohtalaisia (Puuskissa ajoittain navakoita) ja vaihtelevapilvinen sää tuottaa itäpainotteisesti iltapäiväkuuroja. Yölämpötila on 0 ja +3 asteen paikkeilla (Sisämaassa paikoin n. -1 aste pakkasta; hallaa) ja päivälämpötila jää jopa vähän vajaaseen +10 asteeseen etenkin idässä.
Ma 2.5. - Matalapaine jää pyörimään Suomen itäreunalle ja korkeapaine pysyy edelleen Jäämerellä - Lapissa; kolea koillisvirtaus jatkuu kohtalaisena - ajoittain navakkana ja vaihtelevapilvisessä säässä kuurottaisia sateita tulee edelleen; voi tulla tässä vaiheessa myös yölläkin. Yölämpötila on pilvisyyden mukaan -1 ja +5 asteen välillä (hallaa) ja päivälämpötila jää jopa vain +5 ja +10 asteen välille.
Ti 3.5. - Matalapainetta pysyy edelleen Suomen itä- ja kaakkoispuolella, mutta kolea koillisvirtaus alkanee heiketä; vaihtelevapilvinen sää jatkuu, mutta kuurosaderiski alkaa pienetä lännestä - luoteesta käsin. Yölämpötila on 0 vaiheilla (Hallaa) ja päivälämpötila kohoaa lännessä +10 asteen vaiheille jääden idässä vähän sen alle. Sää on jatkunut tänään erittäin koleana ja runsaahkossa pilvisyydessä päivälämpötila on jäänyt jopa vain +5 ja +7 asteen välille. Toisaalta runsas pilvisyys on ehkäissyt yöhalloja kahtena viime yönä. Koleaa ilmaa on päässyt em. ennustetta etelämmäksi Keski- ja Länsi-Eurooppaankin, mutta Venäjällä on alkanut muodostumaan kesäinen lämpöaalto.
Ke 4.5. - Uusi pieni matalapaine näyttäisi voimistuvan Suomen kaakkoispuolella, joka jatkaisi edelleen koleita pohjoisen ja idän välisiä tuulia korkeapaineen pysyessä lännessä. Samalla kaakosta alkaen sateen riski kasvaisi. Yölämpötila olisi 0 vaiheilla halloineen ja päivälämpötila kohoaisi korkeintaan +10 asteen vaiheille. Kolea koillisvirtaustilanne jatkuu heikkona ja Suomen eteläreunalle muodostuva heikko matalapaineen osakeskus saattaa aiheuttaa lounaaseen - etelään sateen uhkaa; muutoin vaihtelevaa pilvisyyttä ja poutaa. Yöllä n. nollakeliä ja hallaa sekä päivälämpötila +5 ja +10 asteen välillä.
To 5.5. - Tuo uusi matalapaine näyttäisi siirtyvän Suomen itäpuolelle ja samalla Lapin tienoille syntyisi myös matalapainetta; tuulet kääntyisivät pohjoisen kautta vähitellen luoteeseen ja vaihtelevapilvinen iltapäiväkuurojen sää jatkuisi. Yölämpötila olisi edelleen 0 vaiheilla (Yön mahdollisessa sadetilanteessa muutama aste plussalla) halloineen ja päivälämpötila +10 asteen vaiheilla - vähän yli. Mustaltamereltä kohti Suomea alkaa ulottua matalapainetta ja itäpuolella etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi alkaa lähestyä itäpuolellaan kesäinen Venäjän lämpöaalto; runsasta - vaihtelevaa pilvisyyttä ja itäpainotteisesti sateen uhkaa. Tuulet heikkoja idän ja pohjoisen väliltä. Yöllä nollakelihallaa ja päivälämpötila +10 asteen vaiheilla.
Pe 6.5. - Mustaltamereltä Suomen eteläpuolelle näyttäisi parkkeeraavan matalapaine ja korkeapaineen painopiste siirtyisi Lapin tienoille. Näiden välistä olisi jonkinlaiset mahdollisuudet saada itätuulella annos lämmintä ilmaa tuosta Venäjän kesäisestä lämpöaallosta. Epävakaisuus näyttäisi osaksi tämän takia kuitenkin voimistuvan koko viikonlopuksi; ilmamassan lämmetessä ukkosen mahdollisuuskin kasvaisi vähän idästä alkaen... Seuraavassa varsinaisessa ennusteessa lisää.
Kasvukausi on siis alkanut Etelä-Suomessa edetä n. viikon etuajassa, joka on merkinnyt nyt mm. raidan (Salix caprea) ja haavan (Populus tremula) kukinnan huipun ohittumista, koivujen (Betula sp.) hiirenkorvalle puhkeamista ja kukinnan alkamista, metsävaahteran (Acer platanoides) kukintojen esille pilkottamista, monien onnenpensaiden (Forsythia sp.) kukintaa ja valkovuokon (Anemone nemorosa) sekä narsissien (Narcissus sp.) kukinnan huipentumista. Jatkossa kolea sää hidastuttaa kasvua niin, että ensi viikon mittaan kasvutilanteen etumatka tavanomaiseen kutistuu pois ja voi olla siinä ja siinä saadaanko edes ensi viikon loppuun mennessä esim. metsävaahtera ja rusokirsikka (Prunus sargentii) kukinnan alkuun... Maaseudulla peltojen kevätkylvöt ovat päässeet parhailla paikoilla alkuun myös etuajassa, mutta tuleva kolea sää voi hidastuttaa niitäkin. Em. päivitysennusteen perusteella viikonlopun lämpeneminen saattaa kirittää jo sunnuntaihin mennessä esim. tuon rusokirsikan kukinnan alkuun...
Vesistöt ovat lähes kokonaan sulaneet jäästä, mutta itsepintainen jäälautta on edelleen jäänyt hidastamaan Suomenlahden itäosien kevään etenemistä. Vesistöjen pintavedet ovat silti lämmenneet laajasti jo vähintään +5 asteen vaiheille; pienissä ensimmäisenä sulaneissa pikkujärvissä sen ylikin. Jatkon kolea sää pitää huolen vain hyvin hitaasta lämpenemisestä, joten vain osittain vesistölämpötilat päätyvät +5 ja +10 asteen välille ensi viikolla. Joissa sulamisvesitulvat ovat poistuneet kokonaan ja tulevat sadekuurot eivät vähäisyydellään riitä nostamaan virtaamia normaalista ylös. Maaperä on edelleen paikoin hyvin märkä lumien sulamisen jäänteenä varjoalueilla.
No comments:
Post a Comment