Monday, May 23, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; maanantai 23.5.2011 (Okludoituva kylmä rintama lounaasta-lännestä)

On aika aloittaa tämän kesän ukkosseuranta, sillä lounaasta-lännestä on jo saapunut lounaiskolkkaan Norjanmerellä olevaan matalapaineeseen liittyvä okludoituva kylmä rintama, jonka kuurottainen sade on monin paikoin rankkaa ja ukkostakin on seassa. Sateet liikkuvat rintamalinjaa pitkin pohjoiskoilliseen rintaman edetessä itään-koilliseen. Myrsky- ja ukkosseurantaan tarjoan taas tutut linkit: Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka. Kelikamerat ja Vaskinetin salamatutka.

Päivitys maanantaina 23.5.2011 klo. 09:55: Aamu on ollut täällä Espoon Tapiolassa nopeasti paikalle tulleen rintamapilvisyyden aikaa; vaihtelevina aaltomaisina massoina hahtuva-, kumpukerros- ja lopulta kuuropilviä. Jyrinää ei vielä kuulu, mutta ensimmäiset kuurot ovat alkamassa. Ukkostelu on jäänyt toistaiseksi enemmän Viron puolelle, mutta Suomenlahden yli on tulossa voimakkaita kuuroja... Etelätuuli on ollut kohtalaista ja lämpötila on kohonnut yön +10 asteen tienoilta +15 asteeseen.

Päivitys maanantaina 23.5.2011 klo. 10:35: Rintamasateen etureunassa oleva ukkosta sisältävä voimakkaiden kuurojen sarja on saavuttanut Espoon Tapiolan ja ukkosen jyrinää sekä rankkoja sateita on ollut jo n. 15 min ajan. Lisää ukkostavaa kuurottelua tulee Suomenlahden yli, mutta rintaman tasaisemman runsaan sateen alue lähestyy lännestä, jossa ei ukkosta enää niin paljoa. Voimakas kuuroalue on lähestymässä myös Hämeenlinnaa. Etelätuuli on ollut ajoittain navakan puuskaista ja lämpötila on laskenut +12 asteeseen.

Päivitys maanantaina 23.5.2011 klo. 11:40: Kylmän rintaman tultua nyt kohdalle on tasaisemman runsaan sateen alue tullut havaintopaikalle ja etelätuulet ovat tyyntyneet lähes kokonaan. Ilmaan on noussut myös utua ja pilvipeite on muuttumassa tasaisemman harmaaksi sadepilveksi. Ukkosen jyrinää on ollut vain parisen kertaa edellisen päivityksen jälkeen. Ukkostavimmat kuurot ovat siirtyneet Porvoo - Lahti linjalle, mutta pääosa ukkosista pysyy edelleen Virossa. Lämpötila on +11 astetta.

Päivitys maanantaina 23.5.2011 klo. 12:10: Sateeseen on nyt tulossa lounaasta pieni tauko ko. alueelle ja pilvipeite ohenee sekä saattaa hetken rakoillakin, mutta toinen osa saderintamaa on sen jälkeen vielä tulossa lännestä ja se on saavuttanut nyt Hangon tasan. Sen sadealueen osan myötä tuuli näyttää sitten kääntyvän länteen ja voimistuu tuoden uuden viileämmän ilmamassan. Tämä enää hyvin vähän ukkostava ensimmäinen sadealueosa matkaa idemmäksi ja ennen sitä Suomen itäosissa lämpötila on ehtinyt kohota jo +20 asteen yläpuolellekin.

Päivitys maanantaina 23.5.2011 klo. 13:45: Rintaman viimeiset sateet ovat ylittämässä Espoon Tapiolaa; sade on enää vain heikkoa-kohtalaista ja seassa on myös tihkusadetta. Sadepilvien alapuolelle on muodostunut tiheä sumupilvikansi ja ilmassa on utua. Ukkoset ovat pysyneet Suomen eteläpuolella. Tuuli käy vielä hetken ajan etelästä heikosti - kohtalaisesti ennen kääntymistään länteen. Lämpötila on +12 astetta.

Päivitys maanantaina 23.5.2011 klo. 14:40: Viimeiset rintamasateet ovat juuri kaikonneet itäkoilliseen ja niiden yhteydessä tuulet kääntyivät puuskaisen lounaistuulen kautta länsituuleksi, joka on nyt tilapäisesti heikkoa. Sateen loputtua sumupilvikansi aukkoili ja utu on häviämässä ilmasta uuden kuivemman ilmamassan juuri saavuttua. Rintamapilvisyytenä on vielä koilliseen liikkuvia sade- ja verhopilviä ja länsituulen mukana uudessa ilmamassassa lännestä tulee matalalla sumupilvimäisiä kumpukerrospilviä. Lämpötila on laskenut +11 asteeseen.

Päivitys maanantaina 23.5.2011 klo. 16:00: Rintaman takareunan ylä- ja keskipilvisyys alkaa viimein hitaasti kaikota idemmäksi, mutta jäljelle jää vielä illankin mittaan vähitellen vähenevänä alapilvisyytenä nyt jo ajoittain navakan puuskaisena vallitsevassa länsituulessa viilettäviä kumpukerrospilviä. Lämpötila on taas +12 astetta; rintaman itäpuolella Itä-Suomessa on ollut vielä jopa +22 - +23 astetta. Tähän päätän tämän seurannan, mutta korjaan vielä viimeiseksi otsikkoonkin joissakin sääkartoissa luonnehditun tilanteen; tämä Etelä-Suomen ylittänyt rintama okludoitui matkallaan itään ja näin ukkostavin kylmän rintaman osa yllä havaittuunkin tapaan jäi enimmäkseen Suomen eteläpuolelle.

No comments: