Friday, May 13, 2011

Lämpöaallon jälkeistä epävakaista, mutta tavanomaisen leudohkoa termisen kesän alkua (Päivitys!)Tällä viikolla kesäinen lämpöaalto helli Etelä-Suomea ja suurta osaa Skandinaviastakin, kun korkeapaineen alueella sää lämpeni viime viikonlopulta alkaen jopa paikoin hellelukemiin. Tämän myötä terminen kesä on saatu alkuun Etelä-Suomessa etuajassa. Lapissa oli selvästi viileämpää jopa heikkoine yöpakkasineen ja etenkin Venäjälle alkoi virrata korkeapaineen itäpuolitse koleaa ilmaa ja Jäämeren rannan läheisyydessä siellä onkin ollut jopa takatalven tuntua. Lähempänä Moskovaa kesä on antanut silti vain vähän periksi sade- ja ukkoskuuroissa. Euroopassa kaikkein lämpimin helleilmamassa siirtyi Länsi- ja Keski-Euroopasta Itä-Eurooppaan, kun Atlantin matalapainetoiminta kierrätti viileämpää ilmaa länsiluoteesta Länsi-Eurooppaan (Ja etenkin Britanniaan); kuurosateet ja ukkoset liittyivät monin paikoin tyypillisesti tilanteeseen ja näitä sateita ulottui viime päivinä myös Etelä-Skandinaviaan ja Baltiaan.

Nyttemmin hellesää on antanut ja antaa viikonlopun aikana vähän periksi myös Itä-Euroopassa matalapainesään ottaessa valtaa sielläkin vähän sade- ja ukkoskuuroineen. Samalla Atlantilta Skandinavian yli itään-koilliseen suuntautuva matalapainetoiminta ylläpitää tavanomaisen viileähköä / leudohkoa länsivirtausta Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä lounaisempaa virtausta Skandinaviassa ja Suomessa. Eniten sateita saadaan Skandinaviassa ja Suomessa, mutta vain ajoittaisina kuuroina muulla em. alueella. Välimerellä on ajoittain myös vähän epävakaista, mutta myös aurinkoista ja helteisintä useana päivänä Espanjan ja toisaalta Turkin suunnilla. Venäjällä alkaa jo viikonloppuna lämpeneminen Jäämeren rantaa myöten, jonne tosin voi ulottua vähän tuo Skandinavian matalapainetoimintakin. Ensi viikon puoliväliltä alkaen korkeapaineen vahvistuessa Suomen kaakkoispuolella alkaisi helleaallon muodostuminen Itä-Euroopasta Venäjälle ulottuvalla laajalla alueella, mistä saattaisi tulla maistiaista Suomeenkin ensi viikon lopulla...

Kasvukausi on edennyt täyteen kesään jo laajasti Euroopassa sekä Länsi-Venäjän eteläosissa; varsin yleisesti Euroopan puolella yhä myös etuajassa. Puolilehtisiä puustoja on enää kapealla vyöhykkeellä Keski-Norjasta ja -Ruotsista Etelä-Suomen kautta laajemmin Moskovan pohjoispuolelle ja siitä itään. Ainoastaan lähes koko Lappi ja Jäämeren ranta Länsi-Venäjällä on vielä tulematta lehtien puhkeamisvaiheeseen. Jatkossa Lapissa pohjoisimpia paikkoja lukuun ottamatta kasvukausi alkaa etenemään hitaasti ajoittain runsassateisessa ja aikaisempaa vähän leudommassa yöpakkasettomassa säässä, mutta etenkin ensi viikolla Venäjällä Jäämeren rantaa myöten (ja Itä-Euroopassa) kesäiseksi lämpenevä sää edistää taas kasvua siellä paljon. Muualla Euroopassa kasvu etenee kohtalaista nopeutta kussakin sikäläisessä mittakaavassa.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät;
Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 7.5. - Päivän aikana korkeapaine vahvistui Suomen päälle ja ko. alueella oli koko ajan selkeää lukuun ottamatta iltapäivän paikallisia hyvin vähäisiä kumpupilviä. Pohjoisen ja idän väliset tuulet olivat heikkoja - tyyniä. Etelärannikolla oli iltapäivällä paikoin merituulta. Yölämpötila oli 0 vaiheilla (Hallaa) ja päivälämpötila kohosi +15 asteen tienoille; sisämaassa parisen astetta sen yli.


Su 8.5. - Korkeapaine pysyi Suomen yllä Etelä-Suomi -painotteisesti. Muutamia vähäisiä untuvapilvilauttoja lukuun ottamatta oli koko ajan selkeää. Tuulet olivat heikkoja - tyyniä ja suunnaltaan vaihtelevia; etelärannikolla iltapäivällä paikoin merituulta. Yölämpötila oli yhä 0 vaiheilla (Hallaa) ja päivälämpötila kohosi sisämaassa jo +20 asteen tienoille jääden etelärannikolla paikoin +15 asteen vaiheille.

Ma 9.5. - Korkeapaine alkoi vähän heiketä Etelä-Suomen päällä ja pohjoisesta lähestyi kylmä rintama. Rintamaan liittynyttä untuva- ja harsopilvilauttailua oli koko päivän ajan heikosti - kohtalaisesti. Tuulet olivat tyyniä ja ajoittain heikkoja vireitä pohjoisen ja lännen väliltä. Yölämpötila oli vähän +5 asteen molemmin puolin ja hallanvaara oli jo lähes kokonaan poistunut. Päivälämpötila oli sisämaassa +20 - +23 asteen paikkeilla ja etelärannikolla merituulialueilla vähän alle.

Ti 10.5. - Em. kylmä rintama alkoi heiketä Etelä-Suomen ylle tultuaan ja sen jälkipuolella Lapista alkoi ulottumaan etelään uusi kapea korkeapaineen kiila. Etelä-Suomeen jäi täpärästi vaikuttamaan lämmin ilmamassa ja ed. päivän untuva-harsopilvilauttailu oli kadonnut ja vain ajoittain vähäistä yläpilvisyyttä esiintyi. Tuulet olivat tyyniä - heikkoja vireitä pohjoisesta - koillisesta; etelärannikolla iltapäivällä paikoin merituulta. Yölämpötila oli +5 asteen tienoilla (Ei enää hallaa); paikoin vähän yli. Päivälämpötila kohosi +20 ja +25 asteen välille; sisämaassa paikoin n. +25 astetta.

Ke 11.5. - Lapista etelään ulottunut korkeapaineen kiila alkoi siirtyä vähitellen Suomen itäreunalle ja Etelä-Suomessa vaikutti edelleen tyynellä alueella (Etelärannikolla iltapäivällä paikoin merituulta) lämmin ilmamassa. Skandinaviassa lähestyi hitaasti heikko rintamasysteemi. Yhä vain vähäisiä määriä untuvapilvilauttoja oli paikoin ja muuten oli selkeää; illalla länsilounaasta alkoi tulla em. rintaman untuva-harsopilvivyöhykettä. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä; paikoin jopa n. +10 astetta. Päivälämpötila oli +20 ja +25 asteen välillä; sisämaassa paikoin n. +25 astetta.

To 12.5. - Korkeapaineen kiila Jäämereltä Suomen itäreunalle pysyi paikallaan. samalla Skandinaviasta lähestyi lounaiskulmalle heikko rintamasysteemi. Etelä-Suomessa vaikuttanut tyynen alueen lämmin ilmamassa alkoi kaventua kaakkoon - etelään päin ja tämän koillisreunalle muodostui kylmä rintama noin. Hamina - Vaasa -linjalle: Näin ollen koko päiväksi tuli vaihteleva ylä- ja keskipilviharso, jonka sekaan etenkin tuon viime mainitun rintaman kohdalle sisämaahan länsipainotteisesti syntyi iltapäiväksi - illaksi sade- ja heikkoja ukkoskuuroja; etelärannikolla oli poutaa. Aluksi oli lähes tyyntä, mutta iltapäivästä alkaen kaakkoistuuli voimistui kohtalaiseksi - paikoin navakaksikin. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila ehti kohota vielä tuossa kapenevassa lämpimän kiilassa +20 asteen vaiheille.

Pe 13.5. - Tänään korkeapaineen kiila Jäämereltä Suomen itäreunalle on pitänyt edelleen pintansa ja eilisen päivän kahdesta erillisestä rintamasta eteläisempi on jäänyt eloon Suomen etelä-lounaisreunan lähelle ja samalla Balttiaan on ko. rintamassa muodostunut pieni matalapaineen osakeskus. Tämän myötä kaakkois-itätuuli oli lähes koko päivän navakkaa ja puuskaista pilvisyyden oltua vaihtelevaa. Sateita ulottui lähinnä vain lounaissaaristoon. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla - vähän alle ja päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla; sisämaan poutaisimmilla alueilla +17 asteen tienoille saakka.

Tuo kuva on otettu tänään perjantaina 13.5.2011 Espoon Tapiolassa ja siinä nähdään erään nurmikon kohdalla vieressä olevan rusokirsikan (
Prunus sargentii) tänään voimakkaassa tuulessa varisseita kukkiensa terälehtiä voikukan (Taraxacum officinale) puhjettua samalla jo täyteen kukkaan ko. kohdalla. Tästä havaitsemmekin erinomaisesti, kuinka nopeaa kasvukauden eteneminen tämän viikon lämpöaallossa olikaan; tuon rusokirsikan kohdalla sen kukinta eteni siten, että viime sunnuntaina kukat olivat avautumassa ja tiistain - keskiviikon paikkeille sattui sen täyden kukinnan vaihe, kunnes siis tänään eteni nopeasti sen kukinnan päättyminen runsaaseen terälehtisateeseen. Viime vuonna rusokirsikan täyden kukinnan vaihe oli vasta 15. - 17. päivän vaiheilla toukokuussa silloisen helleaallon alettua.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä tiistaina 17.5.2011 klo. 23:55) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen;
Weatheronline Expert Charts) -->

La 14.5. - Korkeapaine on edelleen Suomen itä-koillispuolella lähellä ja em. kapea rintamavyöhyke majailee lähes paikoillaan luode-kaakkosuunnassa hipoen etelä-lounaisrannikkoa; rintamasta ulottuu kuurottaista sadetta ainakin lounaiskolkkaan, mutta sisämaassa / idempänä lienee vaihtelevapilvisen poutaista. Kaakkois-itätuulet heikkenevät vähitellen ja rintaman kohdalla voi olla lähes tyyntäkin; rintama alkanee etenemään koilliseen illalla heiketen samalla ja heikkeneviä kuuroja voi tulla idempänäkin. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä lounaan pilvisemmillä alueilla ja idempänä selkeämmillä alueilla paikoin vähän alle +5 astetta. Päivälämpötila jää +10 ja +15 asteen välille; sateessa viileintä. Paikoin poutaisimmilla paikoilla voi olla +15 astetta - vähän yli.

Su 15.5. - Korkeapaine vaikuttaa Suomen itäpuolella ja Skandinavian eteläosista alkaa lähestyä uusi matalapaine rintamasysteeminsä kera. Edellispäivän rintama kuolee jo yöllä ja heikoissa - kohtalaisissa etelä-kaakkoistuulissa (Illalla tuuli voimistuu) on vaihtelevapilvistä ennen illalla lännestä tulevia rintamasateita; mahdollisesti ukkosta seassa. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila voi kohota +15 asteen paikkeille - paikoin ylikin vähäpilvisimmillä alueilla.

Ma 16.5. - Matalapaine voimistuu Suomen länsipuolella ja päivän aikana rintamasysteemi kulkee Suomen yli itäkoilliseen; ko. alueella kapeahko kuurottaisen sateen alue kastelee paikoin rakkasateillakin ja mahdollisesti ukkosen kera. Rintaman etupuolella tuulee eteläkaakosta ja jälkipuolella lounaasta noin kohtalaisella voimakkuudella. Pilvipeite on rakoilevaa sekä rintaman etu- että jälkipuolilla. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila sateisimmilla alueilla +10 - +12 asteen paikkeilla sekä poutahetkillä +15 asteen vaiheilla - vähän yli; lämpimintä idässä.

Ti 17.5. - Laajahko matalapaine ulottuu Pohjois-Atlantilta Lappiin ja ko. alueella vallitsee kohtalainen lounaisvirtaus, jossa vaihtelevapilvisessä säässä tulee etenkin iltapäivällä sisämaapainotteisia kuurosateita. Heikon ukkosen mahdollisuutta voi olla. Yölämpötila on yhä +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +10 ja +15 asteen välillä; poutaisimmilla alueilla n. +15 astetta - vähän yli. Ennuste on pitänyt lähes paikkaansa; illalla lännestä tulevan matalapaineen osakeskuksen mukana uusi rintamasade on kuitenkin tullut puoleen yöhön mennessä alueelle.

Ke 18.5. - Voimakas matalapaineen osakeskus näyttäisi voimistuvan Suomen länsipuolella ja sen myötä lounaistuulet voimistuisivat iltaan mennessä huomattavasti ja runsas sadealue tulisi samalla rintamasysteemin kera; etelärannikko voisi jäädä vähille sateille. Yölämpötilat edelleen +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila ennen ko. sadealuetta +15 asteen vaiheilla. Matalapaineen osakeskus liikkuu Keski-Suomen yli itään ja rintamasade kastelee yöllä - aamulla aluetta. Rintamasysteemin jälkeen luoteis-länsituuli on kohtalaista - navakkaa ja iltapäiväkuuroja voi tulla vielä. Iltaa kohti heikkeneviä tuulia ja selkenevää heikon korkeapaineen selänteen tullessa. Yölämpötila kuten em. ja päivälämpötila n. +15 astetta - vähän yli.

To 19.5. - Tuon voimakas matalapaine suuntautuisi Lapin yli koilliseen ja matalapainetta jäisi häntänä myös Norjanmeren suuntaan. Samalla kaakossa näyttäisi voimistuvan korkeapaine. Näin ollen yöllä kulkisi tuon ed. illalla tullut sadealue voimakkaiden länsi-lounaistuulten kera itäkoilliseen ja sen jälkeen vaihtelevapilvinen loppupäivä kuluisi vain hajanaisten iltapäiväkuurojen ja heikkenevien etelään kääntyvien tuulten kera... Yölämpötila olisi +10 asteen vaiheilla ja iltapäivälämpötila olisi +15 ja +20 asteen välillä ilmamassan alkaessa lämmetä etelästä käsin... Pohjois-Atlantilta kohti Lappia venyy matalapainetta ja siihen liittyen uusi rintamasadealue tulee kuurottaisine sateineen Etelä-Suomeenkin länsi-lounaistuulten voimistuessa ajoittain navakoiksi. lltaan mennessä poutaantuu ja selkenee osaksi. Yölämpötila +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +15 asteen vaiheilla; sateisimmilla alueilla on viileintä
.

Pe 20.5. - Pieni korkeapaine muodostuu Suomen eteläpuolelle ja Atlantilta Lapin yli itään on matalapainejonoa; lämpenevä länsi-lounaisvirtaus jatkuu enimmäkseen poutasäässä, jossa iltapäivällä voi olla sisämaassa vielä yksittäisten kuurojen riskiä. Yölämpötila on enimmäkseen +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila kohoaa jo +20 asteen vaiheille etenkin sisämaassa.

Tästä eteen päin Suomen etelä - kaakkoispuolella näyttäisi yhä voimistuvan erittäin helteinen korkeapaine, jonka länsipuolitse on mahdollista saada erittäin kesäinen maistiainen Suomeen jo viikonlopun mittaan jonkin verran epävakaisissa merkeissä, joka tietäisi mm. ukkosen todennäköisyyden kasvua... Seuraavassa varsinaisessa ennusteessa lisätietoja ja tarkennusta.

Kasvukausi on siis jo hyvässä vauhdissa Etelä-Suomessa 1 - 2 viikkoa etuajassa tavanomaisesta, merkiten tällä hetkellä mm. alkanutta tuomen (Prunus padus) kukintaa, hiirenkorvaisia tammia (Quercus robur) ja puistolehmuksia (Tilia X vulgaris), yli puolilehtisiä koivuja (Betula sp.), haapojen (Populus tremula) erivaiheisia lehteentuloja hiirenkorvista puolilehtisiin ja päättynyttä rusokirsikan (Prunus sargentii) kukintaa. Jatkossa aikaisempaa vähän viileämpi sää jarruttaa kasvua aikaisempaan nähden, mutta sateiden ja leudohkojen öiden turvin kasvu etenee silti varsin mallikkaasti etuajassa; ensi viikon mittaan voidaan täten odotella jo vetreimpien koivujen täysilehtisyyttä vielä ilman lopullista vihreän tummuutta, omenapuiden (Malus sp.) kukinnan alkamista ja laajasti tuomen täyttä kukintaa. Myös myöhäiset lehteentulijat hiirenkorvautuvat, kuten amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense). Kuuset (Picea sp.) kerkkääntyvät ensi viikolla (Paikoin jo nytkin vähän kerkkien alulla) ja aloittavat kukintansa. Sateiden myötä nurmikot jatkavat kasvuaan hyvin ja perennamaailmassa esim. vuorenkilpien (Bergenia sp.) kukinta on näyttävää ja särkyneetsydämetkin (Dicentra spectabilis) ovat jo aloittaneet kukintansa. Luontaisista lajeista etenkin voikukat (Taraxacum officinale) jatkavat hyvin runsasta kukintaansa. Peltoviljelyssä viljat ovat jo osaksi oraantuneet ja sateiden myötä se etenee erinomaisesti ensi viikon mittaan, kun hallanvaaraakaan ei ole.

Vesistöt lämpenivät tämän viikon lämpöaallossa tavanomaista selvästi korkeampiin lukemiin etenkin järvien osalta, joissa saavutettiin jopa reilun +15 asteen lukemia etenkin pienissä järvissä. Suomenlahdella yli +10 asteen päästiin vain sisälahdissa ja nyt voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vettä viileämmäksi ja ensi viikollakin merivesi pysyy pääasiassa vain +5 ja +10 asteen välillä. Järvissäkin otetaan vähän takapakkia viileämpään suuntaan, mutta lämpötilat pysyvät pääosin +10 ja +15 asteen välillä. Paahdepaikoilla on ollut jo vähän kuivuusongelmia ja jokivirtaamat ovat olleet tavanomaista matalammalla viimeaikojen sateettomuuden takia, mutta korjausta siihen on tulossa sateiden myötä; kesälle tyypillinen paikallinen vaihtelevuus on kuitenkin sateissa jo olemassa.

No comments: