Thursday, June 02, 2011

Aluksi lähes poutaa ja tavanomaisen lämmintä, ensi viikon alussa rajujen ukkosten helletyrkkyä etelästä (Päivitys; ankaraa hellettä!)



Kesäinen sää on levittäytynyt koko Eurooppaan vielä Lappia ja osaksi Länsi-Venäjän Jäämeren rannikkoa lukuun ottamatta. Tällä viikolla aluksi Britanniaa ja Skandinaviaa - Suomea vaivannut Pohjois-Atlantin - Jäämeren viileä matalapaine kaikkosi siten, että Itä-Eurooppaan kehittyneestä helteestä ulottui ti - ke maistiainen Suomeen. Samalla lännestä virtasi viileämpää ilmaa Länsi- ja Keski-Eurooppaan rajallaan ukkossateita liikkeessä Keski-Euroopasta Itä-Eurooppaan. Kohtalaisen helteisellä Välimerelläkin on ollut monin paikoin ukkossateita. Venäjällä pysyi vaihteleva osittain kuuro- ja ukkossateisen matalapaineinen, mutta lähes kokonaan Jäämeren rannikkoa myöten kesälämmin ja ainakin Itä-Euroopan läheisiä, eteläosiaan ja kaukaisempia itäosiaan myöten ajoittain helteinenkin sää. Matalapaineen länsireunalla oli hetken koleaakin Uralin suunnalla. Nyttemmin korkeapaine on vahvistunut Britannian tienoille ja aurinkoisen kesälämpimämpi sää on alkanut vallita sielläkin. Helteisin ilmamassa on kuitenkin pysynyt Itä-Euroopassa ja ulottunut tänään pidemmälle Venäjänkin puolelle.

Jatkossa tämän viikonlopun aikana korkeapaineen isoin painopiste vetäytyy Britanniasta länteen, mutta siitä ulottuu aluksi pitkä kiila Etelä-Skandinavian kautta Suomen eteläpuolelle; Aurinkoisen kesälämmin, mutta ei kovin helteinen sää vallitsee Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä osittain Etelä-Skandinaviassa ja Suomessa. Tosin ukkossateita ulottuu etenkin Länsi- ja Keski-Euroopan eteläosiin itätuulissa. Norjanmereltä itään suuntautuva matalapainetoiminta pitää etenkin Lapin tienoota tuulisena, ajoittain sateisena ja leudon - kolean vaihtelevana. Venäjällä muodostuu laajaa hellettä Mustallemerelle karkottavaa matalapainetta, missä kuuro- ja ukkossateet yleistyvät ja matalan länsireunalla tulee myös viileää pohjoisvirtausta. Helteinen ja ajoittain ukkossateinen ilmamassa kattaa edelleen Välimeren ja melko laajasti Itä-Eurooppaa.

Ensi viikon tilanteesta sen verran alustavasti, että Länsi- ja Keski-Eurooppaan näyttää muodostuvan useista osakeskuksista koostuvaa laajaa matalapainetta; viileintä lännessä ja Itä-Euroopassa kovenevaa hellettä paikoin jopa n. +35 asteen päivälämpötiloineen. Lähes koko alueella laajasti ukkossateita; rankimmat sateet ja hyvinkin ankarat ukkoset etenkin keskiosissa - idässä. Skandinaviassa ja Suomessa epävakaista ja lämpimähköä - viileähköä, mutta Itä-Euroopan ukkostava helle ulottunee täpärästi Suomeen. Välimerellä jatkuu kohtalainen helle ja ajoittaiset ukkoset. Venäjällä kaukana vallitsee edelleen matalapaine länsireunallaan viileintä, mutta vähitellen lämpenevää matalan heiketessä. Korkeapaineen selännettä on lännenpänä ja myöhemmin Itä-Euroopan helleilmamassa alkanee edetä pidemmälle koilliseen Venäjällekin... Päivityksessä ilmenneen ensi viikon sään mukaan helleilmamassa laajenee Itä-Euroopasta kunnolla myös kohti Suomea ja Etelä-Lappia myöten voi tulla hellettä; Etelä-Suomessa ajankohtaan nähden poikkeuksellista hellettä! Venäjälläkin kuumenee aluksi laajasti, mutta myöhemmin Jäämerelle siirtyvän korkeapaineen painopisteen takia Länsi-Venäjän pohjoisosiin kiertyy viileää ilmaa pohjoisesta - koillisesta. Länsi-Eurooppaan virtaa myös viileää Atlantilta ja sade- ja ukkoskuuroja tulee. Itään päin siirryttäessä helteytyy ja tulee ankaria ukkosia Itä-Euroopasta laajasti Etelä-Venäjälle ulottuvalla alueella. Välimerellä kohtalaista hellettä ja yhä paikoin ukkosia.

Kasvukauden täyteen kesään päätyminen on vieläkin kesken Skandinavian pohjoisosissa ja Suomessa Keski-Suomen tienoilta pohjoiseen sekä Venäjällä Jäämeren rannan läheisyydessä. Lapin pohjoisperukoilla on vieläkin paikoin puustoja tulematta kunnolla hiirenkorvalle. Jatkossa kunnolla kesälämmintä ei vieläkään ulotu Lappiin, mutta jo sen verran leudohkot säät vallitsevat, että ne edistävät hitaasti hiirenkorvalle myös puhkeamattomia puustoja. Venäjän Jäämeren läheisillä alueilla on tulossa kasvua jarruttavaa koleutta viikonloppuna, mutta ensi viikolla tilanne helpottaa... Muualla Euroopassa kesäinen kasvu etenee hyvin, mutta laajalla alueella ajoittain voimakkaatkin ukkosmyrskyt voivat haitata niin peltoviljelyä kuin aiheuttaa myrskytuhovaaraa tulvavaarojenkin kera. Itä-Euroopan aurinkoisen helteisimmillä alueilla voi kuivuus ja tukahduttava lämpö olla paikoin haittana.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

La 28.5. - Suomen länsireunalla ollut matalapaineen pieni osakeskus alkoi sulautumaan Pohjois-Atlantin laajempaan matalapaineeseen; vielä yöllä - aamulla tuo pieni osakeskus kierrätti lännestä kuurottaisia sateita, mutta sen jälkeen oli enimmäkseen poutaa joskin vaihteleva pilvisyys oli ajoittain runsasta. Länsi-lounaistuulet olivat kohtalaisia. Illalla lännen laajemman matalapaineen okluusiorintama lähestyi; pilvisyys oli yhä vaihtelevaa. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla - vähän alle ja päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla.

Su 29.5. - Britannian ja Islannin välistä Norjanmerelle ulottuva laaja matalapaine toi okluusiorintaman hitaasti Suomen ylitse päivän aikana; yöllä - aamulla oli vielä osittain rakoilevaa pilvisyyttä (Idässä vielä alkuiltapäivälläkin), mutta loppupäivänä runsaassa pilvisyydessä satoi ajoittain heikosti - kohtalaisesti ko. rintaman sadetta. Lounaistuulet olivat kohtalaisia - ajoittain navakoita. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila sateisimmilla alueilla vain reilut +10 astetta sekä vielä poutaisilla idän alueilla +15 asteen vaiheilla.

Ma 30.5. - Lännen laaja matalapaine alkoi siirtyä venyen kohti Jäämerta ja sen eteläreunalla liikkui vielä yksi pieni ärhäkkä osakeskus rintamasysteeminsä kera Etelä-Suomen yli itään aamulla - aamupäivällä. Suomen eteläpuolella ollut korkeapaine alkoi sitten siirtyä kohti Suomen kaakkoiskulmaa. Yön tilapäisen pilvipeiterakoilun jälkeen aamulla - aamupäivällä oli tuon rintaman kuurottaisia sateita, iltapäivällä oli vaihtelevaa pilvisyyttä ja illalla selkeni lopulta kokonaan. Länsi-lounaistuulet olivat yöllä kohtalaisia - navakoita ja ko. rintaman ylityksen aikoihin puuskissa paikoin jopa kovia. Iltaan mennessä tuulet alkoivat kääntyä vähitellen etelään ja tyyntyivät lähes kokonaan. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila +15 asteen vaiheilla - vähän yli.

Ti 31.5. - Korkeapaine asettui Suomen kaakkoiskulmalle ja alkoi venyä etelä-pohjoissuunnassa Suomen itäpuolelle. Samalla Etelä-Skandinaviassa kehittyi pohjoiseen liikkuva pieni matalapaine. Helteistä ilmamassaa alkoi tulla etelästä; lämpimän rintaman ylitys oli hyvin vähäpilvinen, joten sää oli selkeää - lähes selkeää. Illalla ilmamassan utuisuus alkoi lisääntyä ja mukana tuli myös pulleita kumpukerrospilviä. Tyynehkön yön jälkeen etelätuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia. Yölämpötila oli +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötila kohosi +20 ja +25 asteen välille; sisämaassa oli jo paikoin +25 asteen ylittäviä lukemia.

Ke 1.6. - Päivän aikana kylmä rintama liikkui hitaasti lännestä Suomen yli ja siihen liittyvä pieni matalapaine liikkui nopeasti Etelä-Skandinaviasta Lapin yli Jäämerelle sulautuen siellä laajempaan matalapaineeseen. Samalla Suomen itäpuolella oli kapea etelä-pohjoissuuntainen korkeapaine. Sen ja ko. rintamasysteemin välistä pääsi vielä hetken etelästä helleilmamassaa alueelle. Ko. rintaman ylitys mahdollisti rajut ukkoset Keski-Suomessa (Kesän 2011 ukkosseuranta; keskiviikko 1.6.2011 (Hidas kylmä rintama lännestä) ), mutta tällä alueella alkupäivän selkeän sään jälkeen pilvisyys oli illalla vain ajoittain vaihtelevaa ilman sateita. Ilmassa oli myös utua. Etelätuulet olivat heikkoja - kohtalaisia ja illalla ne tyyntyivät lähes kokonaan ja kääntyivät länteen. Yölämpötila oli +15 asteen vaiheilla - paikoin jopa vähän yli ja päivälämpötila oli lähes koko alueella +25 ja +29 asteen välillä (Kesän 2011 kuumin päivä - Osa 1); länsirannikolla ja lounaissaaristossa oli viileämpää, missä myös iltalämpötilat olivat pari astetta matalammat kuin edellisyön lukemat. Illalla Norjanmerelle saapui jo uusi matalapaine...

To 2.6. - Tänään Norjanmerelle tullut matalapaine on siitä irronneen pienen osakeskuksen kera tuonut heikon okludoituvan rintamasysteemin pian tuon ed. päivän kylmän rintaman perään lännestä itään. Siinä yhteydessä pilvisyys on ollut ylä- ja keskipilvipainotteista vaihdellen vähäisestä lähes täysin pilviseen. Uusi rintama toi iltapäivällä vain yksittäisiä heikkoja sadekuuroja sisämaassa. Illalla sää on seljennyt lännestä alkaen. Länsituulet olivat heikkotuulisen yön jälkeen enimmäkseen kohtalaisia; ajoittain navakoitakin. Illalla tuuli on kääntynyt heikenneenä luoteeseen. Yölämpötila vaihteli lännen +10 asteen vaiheilta etelärannikon ja idän +15 asteen vaiheille. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla; lämpimintä sisämaassa.

Tuo kuva on otettu keskiviikkona 1.6.2011 Espoon Suomenojalla ja siinä nähdään erään rehevän niityn alkanutta koiranputken (Anthriscus sylvestris) kukintaa; täydestä kukinnasta se oli kuitenkin vielä selvästi vajaa. Se kuitenkin ilmensi edelleen noin viikon etumatkaa kasvukauden tavanomaiseen aikatauluun verrattuna. Muista tutuista lajeista tätä vaihetta kuvasi pihasyreenin täysi (Syringa vulgaris) kukinta.

Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä sunnuntaina 5.6.2011 klo. 17:30) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

Pe 3.6. - Norjanmerelle jää pyörimään matalapainetta ja korkeapainetta ulottuu Britteinsaarilta Suomen lounaiskulmalle. Edellispäivän heikko rintama siirtyy yön aikana Suomen itäpuolelle ja sen jälkeen on iltapäivän sisämaan kumpupilvisyyttä lukuun ottamatta selkeää - lähes selkeää. Luoteistuulet ovat heikkoja, mutta päivällä kohtalaisia - ajoittain puuskissa navakoita. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila +20 asteen vaiheilla; lämpimintä tuulen suunnan ja merituulen kumoutumisen takia etelärannikolla.

La 4.6. - Lännestä ulottuva korkeapaine voimistuu hetkeksi Suomen eteläpuolella ja syöttää länsi-lounaasta lämpimämpää ilmaa alueelle. Norjanmerellä oleva matalapaine kuitenkin voimistuu samalla liikkuessaan itään ja sen rintamasysteemi ylittää Suomen iltapäivällä ja illalla; yö on selkeä ja länsituulet heikkoja, mutta aamulla - iltapäivällä lounaistuulet ovat kohtalaisia - ajoittain navakoita ja rintamapilvisyys saapuu alkuillaksi yksittäisine kuuroineen. Rintaman jälkeen tuuli kääntyy luoteeseen tuoden viileämpää ilmaa ja sää selkenee nopeasti. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila ehtii kohota +22 ja +25 asteen välille; etenkin idän sisämaassa voi olla paikoin hellettä.

Su 5.6. - Lännen korkeapaineesta ulottuvasta kiilasta voimistuu oma korkeapaineensa nopeasti Etelä-Suomen päälle ja sen myötä luoteistuulet tyyntyvät jo yöllä selkeässä säässä; yölämpötila laskee +5 ja +10 asteen välille ja sisämaassa voi olla paikoin vain n. +5 astetta (Hallanarimmilla paikoilla ehkä lievä hallariski). Iltapäivällä on heikkotuulista (etelärannikolla kohtalaista merituulta) ja lähes selkeää. Illalla korkeapaine alkaa vetäytyä idemmäksi ja Suomen eteläpuolelle muodostunut helleilmamassa alkaa lähestyä etureunassaan lämpimän rintaman ylä- ja keskipilvisyys. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla. Edellispäivän puolelta kylmän rintaman ylitys viivästyi sen verran, että yksittäisiä kuuroja esiintyi vasta tänä yönä - aamulla ja se piti yön leutona (+10 asteen vaiheilla ja ei ollenkaan hallanvaaraa). Muutoin ennuste on pitämässä melko hyvin paikkaansa.

Ma 6.6. - Korkeapaine muotoutuu etelä-pohjoissuuntaisen pitkulaisesti Suomen itäreunalla ja Länsi- sekä Keski-Euroopan matalapainetoiminta alkaa ulottua Etelä-Skandinaviasta pohjoiseen. Näiden välistä uusi annos helleilmamassaa alkaa työntyä Etelä-Suomeen; pilvisyys on vaihtelevan runsasta ja kuurottaisia sateita paikoin jopa voimakkaine ukkosineen alkaa tulla iltapäivällä ja illalla (Potentiaalinen ukkoseurantapäivä!). Etelätuulet ovat heikkoja - kohtalaisia. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila kohoaa +20 ja +25 asteen välille; yli +25 asteen helteisiin saattaa olla mahdollisuus eteläisimmässä osassa - kaakossa, mutta pääosa helteistä jäänee Viroon. Helleilmamassan tuloon ei tässä vaiheessa liittyisikään kummoista ukkosriskiä, mutta länsipainotteisesti voi tulla ainakin kuuroja iltapäivällä - illalla. Muutoin ennuste pitää kutinsa.

Ti 7.6. - Länsi- ja Keski-Euroopan laajasta matalapaineesta ulottuu jono Etelä-Skandinavian kautta kohti Lappia ja siihen liittyvä eteläpuolista helleilmamassaa erottava rintamasysteemi pysyy lähes sijoillaan Etelä- / Keski-Suomen tienoilla; helleilmamassa ulottunee täpärästi etelään-kaakkoon ja sää on hyvin ukkosherkän epävakaista. Vaihtelevassa pilvisyydessä, heikoissa etelä-lounaistuulissa ja utuisen kosteassa ilmamassassa rajujenkin ukkosmyrskyjen mahdollisuutta on etenkin iltapäivällä - illalla (Potentiaalinen ukkoseurantapäivä!). Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla - selvästi ylikin ja päivälämpötila saattaa kohota etelässä - kaakossa +25 ja +30 asteen välille; viileintä länsirannikolla. Skandinaviassa pohjoiseen venyvän matalapaineen ja itäpuolisen korkeapaineen välistä puhaltaa voimakkaasti helleilmamassaa etelästä; länsipainotteisesti on ukkoskuurojen riskiä, mutta laajalti on myös selkeää - osaksi selkeää. Jo tässä vaiheessa sisämaassa on mahdollisuudet n. +30 asteen iltapäivälämpötiloihin paikoin.

Ke 8.6. - Matalapaineen painopiste näyttäisi venyvän Keski-Suomen yli koilliseen päivän aikana, jolloin etelään-kaakkoon ulottunut helleilmamassa alkaisi vähitellen painua pois kaakkoon; vaihtelevan runsas pilvisyys vallitsee ja yöllä - aamulla olisi edelleen ukkosmyrskyjen riskiä ja yölämpötila pysynee hyvin korkeana +15 ja +20 asteen välillä etenkin etelässä - kaakossa. Ukkospuuskia lukuun ottamatta alkupäivällä olleen tyynen vaiheen jälkeen iltapäivästä alkaen alkaisivat vallita matalapaineen jälkipuolen viileämmät lännen ja pohjoisen väliset tuulet, mutta kuurosateita tulisi yhä. Skandinavian matalapaine heikkenee ja itäpuolinen korkeapaine pullistuu vähän enemmän Suomen päälle. Toisaalta Keski-Euroopasta lähestyy Etelä-Skandinaviaa uusi matalapaine. Tämä mahdollistaa yhä eteläkaakosta helleilman virtaamisen; ukkosriski olisi vähäisempi kuin ti eli sää aurinkoisen poutainen, mutta utuinen kuumuus vallitsee yölämpötilan ollessa +15 asteen vaiheilla - paikoin yli ja päivälämpötila +30 asteen molemmin puolin; viileintä meren äärellä.

To 9.6. - Korkeapaineen painopiste alkaa vetäytymään Suomen itäpuolelta kohti Jäämerta, mutta matalapaine jää Etelä-Skandinaviaan; Etelä- ja Keski-Suomeen jää vaikuttamaan helleilmamassa tyyntyvissä tuulissa ja osittain selkeässä säässä yölämpötilan ollessa +15 asteen vaiheilla - vähän yli ja päivälämpötilan +30 asteen molemmin puolin; viileintä meren äärellä.

Pe 10.6. - Tästä eteenpäin helleilma jäisi edelleen vaikuttamaan Etelä-Suomeen, kun Jäämerelle siirtyneestä korkeapaineen painopisteestä huolimatta viilentävän koillisvirtauksen muodostuminen jäisi heikoksi osittain selkeässä säässä. Ilmamassa kuivuisi kuitenkin niin, että ukkosriski pienenisi entisestään. Tämä tuulen suunta toisaalta kumoaisi mielenkiintoisesti etelä- ja lounaisrannikon merituulta sallien jopa rannikkoa myöten tavallaan kasaantuen ankaraakin hellettä +30 ja +34 asteen välillä; mahdollinen tilanne kesäkuun kaikkien aikojen lämpöennätykselle pe - la aikana! Sunnuntaina koillisesta tulisi paremmin viileämpää ilmaa; itäpainotteisesti laskevia lämpötiloja... Viikon lopun säästä tarkemmin seuraavassa varsinaisessa ennusteessa.

Kasvukauden etumatka tavanomaiseen aikatauluun verrattuna on siis edelleen noin viikon luokkaa Etelä-Suomessa. Tämä on tarkoittanut tällä hetkellä mm. noiden em. koiranputken ja pihasyreenin kukinnan lisäksi kotipihlajan (Sorbus aucuparia), hevoskastanjoiden (Aesculus sp.) ja mäntyjen (Pinus sp.) täyttä kukintaa, lupiinien (Lupinus polyphyllus) alkanutta kukintaa ja puuston osalta suurimman osan tuloa jo täyslehtiseen ja täystummaan kesävaiheeseen. Hieman vajaalehtisiä ovat enää vain mm. amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense), lehtosaarni (Fraxinus excelsior) ja tammi (Quercus robur).

Jatkossa sää jatkuu keskimäärin sen verran tavanomaista lämpimämpänä, että kasvu kirii viikosta jo lähemmäksi kahta viikkoa edelle tavanomaisesta aikataulusta ensi viikolle tultaessa. Täten mm. koiranputki ja lupiinit alkavat tulla jo täyteen kukkaan ja pihasyreenien, kotipihlajan sekä mäntyjen kukinnat hiipuvat lopuilleen. Samalla kukintansa aloittavat jo mm. monet pensasruusut joukossaan juhannusruusu (Rosa pimpinellifolia) sekä monet myöhäisemmät syreenit (Syringa sp.) ja kultasade (Laburnum alpinum). Em. vajaalehtiset puulajit tulevat myös täysilehtisiksi ja pian täysi vihreyden tummuuskin muodostuu, mutta esim. suvuissa jalopähkinät (Juglans sp.), trumpettipuut (Catalpa sp.) ja Jumaltenpuun (Ailanthus altissima) isot lehdet kasvavat vielä ensi viikollakin kohti täyttä kokoa. Tuo tuleva helleaalto yhtäältä kiihdyttää kasvien kasvun nopeimmilleen, mutta toisaalta ankarimmat hellelukemat voivat myös jo tukahduttaakin paikoin kasvua etenkin kuivuuden alkaessa vaivata. Joka tapauksessa esim. juhannusruusun kukinta saattaa saavuttaa huippunsa nopeasti jo ensi viikonlopuksi ja näin kasvun etumatka tavanomaiseen alkaa kiriä silloin jo 2 viikon ylitse.

Peltoviljelyssä
viljat kasvavat rehevillä paikoilla jo voimakkaana ja tulevat ma - ti ajan ukkossateet edistävät kasvua kaikkien lajien suhteen edelleen maaperän kastuessa monin paikoin hyvin. Toisaalta rankimmat ukkossateet voivat aiheuttaa haittaakin peltoviljelyssä ja samalla myös taajamatulvat voivat olla paikoin mahdollisia; tarkennuksia myöhemmin... Sateiden katveeseen voi jäädä yhä myös hieman kuivuuttakin. Jokien virtaamat ovat olleet laskussa tavanomaisen alle, mutta alkuviikon ukkossateet saattavat kasvattaa virtaamia selvästikin. Ukkosriskin jäädessä aikaisempaan arvioon verrattuna melko vähäiseksi on helleaallon myötä tiedossa vaaraa kuivuuden huomattavallekin pahenemiselle jo ensi viikon loppuun mennessä; peltoviljelyssä on suurin vaara alkuun, kun yhä on paikoin jo aikaisemman kuivuuden takia heikosti oraantuneita peltokohtia. Nurmikot alkavat kellastumaan paahdepaikoilta alkaen ja kallioisilla rinteillä lehtipuuston kellastumista voi jo alkaa ilmetä poikkeuksellisen aikaisessa kasvun vaiheessa. Jokien virtaamat heikkenevät edelleen.

Vesistöjen pintalämpötilat ovat nousseet järvissä jo monin paikoin +15 ja +20 asteen välille. Suomenlahdessa sisälahdissa on päästy jo paikoin lähes samaan ja ulapalla +10 asteen tienoille. Jatkon varsin lämmin sää edistää lämpenemistä edelleen ja ensi viikon alun mahdollinen helle voisi nostaa ainakin pienten kaakon järvien lämpötiloja jo +20 asteen ylikin... Suomenlahden ulappakin on jatkossa melko nopeassa lämpenemistahdissa, mutta lukemat pysyvät siellä vielä +10 ja +15 asteen välissä. Helleaalto alkaa lämmittää vesistöjä erittäin nopeasti alkavan viikon mittaan; järvien pintavedet lämpenevät yleisesti +20 ja +25 asteen välille ja pienissä - matalissa järvissä jopa reiluun +25 asteeseen! Suomenlahdella sisälahdissakin voidaan saavuttaa jo monin paikoin +20 asteen ylittäviä lukemia ja ulapalla lämpenee +15 ja +20 asteen välille. Ensi viikonloppuun mennessä on tiedossa täten ajankohdan normaaliin nähden useita asteita lämpimämpää uimavettä kaikkialla Etelä-Suomen alueella. Meren näin nopean lämpenemisen myötä merituuli-ilmiön heikentyminen on tapahtumassa selvässä etuajassa eli sen viilentävä vaikutus rannikkosäähän vähenee.

No comments: