Tuesday, July 12, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; tiistai 12.7.2011 (Baltiasta tulevan voimistuvan matalapaineen rankat ja ukkostavat rintamasateet)

Viime hetkillä laitan vielä tähän seurantaa Baltiasta pohjoiseen Etelä-Suomen yli kulkevan voimistuvan matalapaineen mukana tulevista ehkä hyvinkin runsaiksi äityvistä rankkasateista ja ukkosista niiden kera. Tässä on pidemmittä alustuksitta Myrskyvaroitus.com -sivuston ennuste tilanteesta suoraan lainattuna; "Maan itäosassa mahdollisuus voimakkaille ukkospuuskille. Tilanteessa vielä suurta epävarmuutta riippuen syvenevän matalapaineen reitistä ja ajoituksesta --> kosteuden määrä sekä lämpötilavähete vielä arvoitus. Länsi-Suomessa myös ukkoskuurojen mahdollisuus, mutta vaaraa aiheuttavien ukkosten riski selvästi pienempi.".

Tässä ovat seurantalinkit; Ilmatieteenlaitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka sekä Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu. Iltasanomien huomioima Ilmatieteenlaitoksen varoitus (Ilmatieteen laitos: Vaarallisen kovat sateet alkavat yöllä) ennakoi suurinta sademäärää Keski-Suomeen. Saas nähdä miten menee, sillä sademäärän runsaus voi tosiaan olla tällä kertaa se merkittävin seikka. Tämänkertaiset helteet päättyvät siis paikoin jopa selviin tulviin...

Päivitys tiistaina 12.7.2011 klo. 02:10: Seurantapaikallani Espoon Tapiolassa edellisillan puolella tuli jo etelästä vähän kuurottaista sadetta kertaalleen, mutta tässä viimeisen puolen tunnin sisällä pientä voimakasta kuurottelua on syntynyt pääkaupunkiseudulle Suomenlahdella jo pääkaupunkiseutua lähestyvän ukkostavan kuurottaisen sateen edellä. Salamoita on näkynyt yön tummassa hämäryydessä jo hyvin meren suunnassa ja jyrinääkin on kuulunut. Taivaalla on ollut laskoksellisia, kokkareisia ja vyöhykkeellisiä kuuro- ja kumpukerrospilviä. Itätuulet ovat olleet heikkoja ja lämpötila on pysynyt edellisillasta saakka +20 asteen vaiheilla.

Päivitys tiistaina 12.7.2011 klo. 02:55: Etelästä tullut voimakkaan kuurottaisen sateen alue on alkanut sataa rankahkosti seurantapaikalla heikomman tasaisen sateen oltua edeltävää n. 30 min ajan. Salamointi on muuttunut kuitenkin hyvin harvaksi (Loppumassa...) ja se on ollut laajalle alueelle levinnyttä. Tällä hetkellä voimakkaimman sateen alue on juuri pääkaupunkiseudulla, mutta myös lounaassa ja Mäntsälää - Lahtea kohti ulottuvassa kuurojonossa sataa paikoin rankasti. Taivaan pilvikansi on muodostunut matalalla velloviksi kokkareiksi ja laskoksiksi. Lämpötila ja tuuli ovat ennallaan; kuuroalueen sisällä tuulen suunta tosin näyttäisi muuttuvan paikallisesti ja ajoittain.

Päivitys tiistaina 12.7.2011 klo. 03:20: Kuurottainen sade on selvästi muuttunut tasaisemmaksi sateeksi ja voimakkaat kuurot ukkosineen ovat heikentyneet pois (Virossa tosin ukkostaa vähän lisää); toistaiseksi loppuyön mittaan ei ole tiedossa merkittävää rankkasade- / ukkosseurantaa, joten menen nukkumaan ja palaan aamulla asiaan... Lämpötila on +19 astetta ja tuulet ovat lähes - kokonaan tyyniä. Ilman utuisuus on selvästi lisääntynyt sateen alettua.

Päivitys tiistaina 12.7.2011 klo. 06:10: Klo. 4 ja 5 välillä kuurottainen sade piti ajoittain taukoa ensimmäisen runsaan sademöykyn mentyä etenkin Hämeenlinnan tienoon ylitse pohjoiseen. Nyt viimeisen vajaan tunnin aikana etelästä on ollut lähestymässä melko tiheän jyrinän kera jonossa ukkoskuurottelua. Toinen jono heikompaa sadetta etelästä on tulossa Hankoniemen yli. Lämpötila on +18 astetta, heikko - lähes tyyni tuuli on kääntynyt idästä koillisen kautta pohjoisluoteeseen. Ilmamassa on hyvin kosteaa ja runsaan utuista sateen taas voimistuessa; varhaisaamun aurinko ehti pilkistää hienosti utua siivilöiden ennen rankemman sateen alkamista.

Päivitys tiistaina 12.7.2011 klo. 07:05: Tasaisen rankahko sade on jatkunut yhtenä virtana etelästä, mutta rankimmat ukkostavat sateet ovat siirtyneet sademöykyn itäreunalla yhä idemmäksi Helsingin tasan itäpuolelle; ukkosen jyrinä on etääntynyt ja harventunut. Lämpötila, tuuli ja ilman utuisuus ovat ennallaan. Etelä-Suomen mittakaavassa on havaittavissa länsiosien viilentymistä itää enemmän; lämpötila siellä lähempänä +15 astetta.

Päivitys tiistaina 12.7.2011 klo. 08:05: Sademöykky on siirtynyt ukkostamaan itäreunaltaan Porvoon ja Lahden välille; ukkonen ja rankkasateet ovat siinä jopa voimistuneet. Seurantapaikalla sen sijaan ukkosen jyrinää ei enää kuulu, sade on juuri lakannut ja taivaalle on kuuro- ja sadepilvien takareunan alle muodostumassa yhtenäinen sumupilvimäinen kumpukerrospilvikansi liikkeessä eteläkaakkoon ajoittain puuskissa kohtalaiseksi voimistuneessa pohjoisluoteisessa tuulessa. Lämpötila on kohonnut +19 asteeseen eli yön alin lämpötila oli +18 astetta. Ilman utuisuus on vähentynyt hieman. Tuon ukkoskuuromöykyn jälkeen lounaasta näyttää tulevan vain heikkoa - kohtalaista sadetta...

Päivitys tiistaina 12.7.2011 klo. 10:50: Ukkostavat kaatosateet ovat siirtyneet jo Päijänne - Saimaa alueelle ja runsaasti sataa myös siitä kohti Oulua. Edellisen päivityksen jälkeen seurantapaikalle on tullut enää vain ajoittain heikkoa sadetta - tihkua lounaasta; pilvisyys on ollut laajojen sadepilvien lisäksi alapilvenä tiheää sumupilvimäistä kumpukerrospilveä. On siis aika päättää tämä seuranta tähän, koska sen kummempaa sadetta ei ole enää tulossa ennen iltapäivän vähitellen tapahtuvaa poutaantumista. Tuulet ovat olleet enimmäkseen heikkoja ja puhaltaneet luoteesta (Voivat vielä voimistua iltapäivällä) ja lämpötila on pysynyt +19 - +18 asteessa (Voi vielä laskea ennen poutaantumista; illalla nousee vielä ennen auringon laskua). Itäisimmässä Suomessa on vielä tulossa hellettä ennen sateiden sinne ehtimistä. Tällä hetkellä tuhouutisia ei ole tullut mediaan, mutta saatan palata vielä myöhemmin päivällä täydentämään niitä tähän.

No comments: