Sunday, August 28, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; sunnuntai 28.8.2011 (Kylmä rintama länsilounaasta päättäen kesän viimeisen helleaallon)

Tässä vaiheessa laitan vielä lyhyeksi ja vaisuksi jäävän seurannan tämän päivän ukkostilanteesta. Varsinaisen sääennusteeni viivästyessä vielä vähän on tämä myös maininta sään kehittymisen tilanteesta, jossa olemme siis viikonlopun aikana huomanneet aikaisemmassa ennusteessa mainitun kesän todennäköisesti viimeiseksi jäävän helleaallon jatkuneen vielä tämän sunnuntain puolelle, kun helteen päättävän kylmän rintaman tulo on viivästynyt näin paljon.

Rintama on jo saapunut lounaiskolkkaan maatamme ja jatkaa matkaansa itäkoilliseen loppupäivän aikana. Myrskyvaroitus.com -sivusto on taas luonnehtinut tilannetta pitkässä ennusteessaan, josta lainaukset: "Kesän ukkoskausi puristaa sunnuntaina vielä viimeiset mehut ennen syksyisempien säiden saapumista. Etenkin Pohjanmaan maakunnissa ja entisen Oulun läänin alueella saattaa välkyntää riittää ja myös ukkospuuskia esiintyä. Muualla maan etelä- ja keskiosassa syvää kosteaa konvektiota estävä tulppa saattaa pysyä liian vahvana koko päivän ajan." ja "Lounaasta on päivän aikana liikkumassa kylmä rintama koilliseen. Sen myötä kuumin ja kostein ilma karkaa Venäjälle maanantaihin mennessä. Rintamavyöhyke toimii sunnuntaina pääasiallisena ukkosten käynnistävänä tekijänä.".

Seurantapaikkani on tällä kertaa Hämeenlinna ja tässä on jälleen seurannassa oivallisia linkkejä: Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu. Koko Suomen sadetutkaa tarkastellessa suurin huomio kiinnittyy Keski- ja Pohjois-Lapin rajamailla aamun ja alkuiltapäivän aikana itään liikkuneeseen erittäin valtavaan kaatosadealueeseen! Ukkosen esiintymisestä siellä onkin jonkin verran havaintoja tämän ukkostutkan puitteissa.

Päivitys sunnuntaina 28.8.2011 klo. 13:55: Aamulla sää oli tarkastelupaikallani vielä enimmäkseen selkeää, mutta ilmamassan utuisuus oli lisääntynyttä runsaan kosteuden kehityttyä alueelle. Kylmän rintaman nyt lähestyessä paikkaa on taivaalle muodostunut nopeasti parisen tuntia sitten tiheä sumupilvikerros, joka siis valitettavasti toimii nyt sinä ukkospilvikehitystä ehkäisevänä tulppana rintaman edellä. Sadetutka kuitenkin näyttää kapean etelä-pohjoissuuntaisen sadekuuronauhan olevan liikkeellä itään saapuneena mm. pääkaupunkiseudulle. Kuurot ovat voimakkaimmillaan n. Hyvinkäältä etelään, mutta Hämeenlinna jäänee jopa lähes sateetta... Ilman lämpötila ehti kohoamaan ennen sumupilvikerrosta +24 asteeseen, jossa se on tosin vielä edelleen pysynyt. Yö oli erittäin leuto; Hämeenlinnan minimilämpötila oli +17 astetta ja esim. Helsingin Kaisaniemessä jopa lähes +20 astetta! Etelätuuli on ollut kohtalaista ja puuskissa ajoittain navakkaa; tuuli on kääntymässä rintaman ylityksen jälkeen länsilounaaseen.

Päivitys sunnuntaina 28.8.2011 klo. 15:00: Etelä-pohjoissuuntainen kylmän rintaman kuuronauha on liikkunut idemmäksi ja sitä pitkin yksittäiset nopeasti elävät ja muuttuvat pienialaiset kuurosolut ovat liikkuneet pohjoiskoilliseen. Yksi niistä on saapunut nyt Hyvinkään länsipuolelta Hämeenlinnan päälle; tilanteessa kuvastuu hyvin tämän em. sumupilvikannen aiheuttama tulppa, jonka takia kuurot pystyvät olemaan vain pieniä hetkiä kerrallaan rankahkoja ja muutoin sade on vain heikkoa ja tihkusateista, kuten nyt seurantapaikallani. Ukkosta ei siis ole juuri ollenkaan esiintynyt. Ilmamassa on yhä utuista, etelälounaistuuli on kohtalaista ja ilman lämpötila on laskenut +21 asteeseen. Pääkaupunkiseudulla viileneminen on edistynyt jo +20 asteen paikkeille ja lounaiskolkassa rintaman jälkipuolella on jo alle +20 astetta, mutta rintaman etupuolella idässä vielä aurinkoisessa säässä lämpötilat ovat kohonneet hellelukemiin +26 asteen paikkeille. Seuraava seurannan päättävä loppupäivitys tuleekin Espoon Tapiolaan siirryttyäni...

Päivitys sunnuntaina 28.8.2011 klo. 17:35: Loppupäivitys Espoon Tapiolasta; kylmän rintaman ylityksessä runsaimman säämuutoksen vaihe oli koko Hämeenlinna - Helsinki -linjalla klo. 15:00 ja 16:00 välillä. Tällöin viileämpi polaari-ilmamassa saapui alueelle lännestä hajottaen sumupilvikannen ja poistaen ilmasta udun hyvin nopeasti navakan puuskaisen tuulen käännyttyä länsilounaaseen. Tämän jälkeen on vielä jäänyt vellomaan rintaman takaosan aaltomaisesti kokkareista sade- ja kuuropilvien lauttamaista jäännettä kantena alapuolellaan rakoilevaa kumpukerrospilvimassaa liikkeessä tuulen mukana etenkin sisämaassa. Rintamapilvisyyden länsireunalla on kehittynyt vielä vähän kuurojonoja liikkeessä itään, mutta niissä ei ole ukkosta ja sade on enimmäkseen heikkoa. Pohjanmaalla on alkanut tosin kehittymään vielä rankahkojakin kuuroja, joissa voi vielä paikoin ukkostaakin niiden siirtyessä koilliseen. Lämpötila on pysynyt n. +20 asteessa - vähän alle molemmilla tarkastelupisteilläni ja hellelukemia on enää vain itärajan tuntumassa. Seuranta päättyy tähän.

No comments: