Tuesday, August 16, 2011

Kesän 2011 ukkosseuranta; tiistai 16.8.2011 (Konvektioita eteläkaakosta ulottuvassa lämpimässä sektorissa kylmän rintaman lähestyessä lännestä)

Päätin aloittaa tälle päivälle ukkosseurannan, vaikka aluksi ukkosten todennäköisyys näytti varsin pieneltä jo eilisestä saakka vallinneen paksun alapilvikannen (sumupilvimäistä kumpukerrospilveä) toimittua kuuropilvien kehitystä estävänä tulppana. Nyt alapilvikansi on hälventynyt osaksi ja siten eteläkaakosta Etelä- ja Keski-Suomen ylle ulottuvassa kapeassa kostean ja lämpimän ilman sektorissa lännestä hitaasti tulevan kylmän rintaman auttamana voi esiintyä varsin mehevääkin konvektiokuurottelua ukkosineen. Kuitenkin ns. kohokonvektiotilanne pysyy lähes ainoana kunnon kuurottelua aiheuttavana elementtinä. Ilmatieteen laitoksen varoituksissa on tuotu esille rankat sateet ja ukkospuuskat, joissa voi puhaltaa yli 15 m/s. Tässä on eilisillalta Myrskyvaroitus.com -sivuston pitkä rajuilmaennuste tälle päivälle. Tässä ovat tutut seurantalinkit; Ilmatieteen laitoksen sadetutka, Testbedin Etelä-Suomeen rajoittuva sadetutka, Kelikamerat sekä Finnish Lightning Centerin palvelu.

Päivitys tiistaina 16.8.2011 klo. 15:50: Muutaman viime tunnin aikana seurantapaikallani Espoon Tapiolassa sumupilvimäinen kumpukerrospilvikansi on ohentunut ja rakoilee varsin paljon, mutta ilmassa on utua. Alapilvien yläpuolella ei ole muita pilviä toistaiseksi näkyvillä. Pilviä nopeasti mukanaan liikuttava itäkaakkoinen tuuli on kohtalaista - puuskissa ajoittain navakkaa ja lämpötila on +21 astetta. Kuurottelua on tällä hetkellä jonossa nousseena eteläkaakosta Hankoniemen yli länsirannikolle ja Virossa kuurottelee myös, mistä tullee pian aktiviteettia pääkaupunkiseudullekin... Ukkosta on jonkin verran sateiden seassa. Rankkakuuroisen jonon länsipuolella Itämerellä ja Ahvenanmaalla on tasaisemman sateen alue kylmän rintaman merkkinä. Yöllä ja varhain aamulla kuurottaista sadetta ja paikoin ukkosta oli kaakonkulmalla - Kymenlaakson tienoilla, mistä kuurot siirtyivät heikkenevinä Keski-Suomeen.

Päivitys tiistaina 16.8.2011 klo. 17:15: Suomenlahden puolivälissä on jo lähestymässä ensimmäinen rankkasateinen kuuromöykky pääkaupunkiseutua ja kuurottelua on runsaasti Virosta Länsi-Suomeen ulottuvalla vyöhykkeellä suunnilleen Lohjanjärvi - Vaasan tasan länsipuolella. Rintama on etenemässä hitaasti idemmäksi yksittäisten kuurojen liikkuessa melko vauhdikkaasti rintamalinjaa pitkin pohjoisluoteeseen. Ukkosta on toistaiseksi hyvin vähän mukana. Tapiolassa on yhä vain vähän rakoilevaa sumupilvimäistä kumpukerrospilveä, jonka taakse eteläkaakosta lähestyvän kuuropilven näkyminen aluksi jää; myöhemmin taivas tummuu tulosuunnassa ja kumpukerrospilvi alkanee järjestäytymään kuuropilven mukaisesti valleiksi / laskoksiksi... Lämpötila on yhä +21 astetta ja itäkaakkoinen tuuli enimmäkseen kohtalaista - puuskissa paikoin navakkaa.

Päivitys tiistaina 16.8.2011 klo. 18:15: Kuuropilven sade on nyt alkanut Tapiolassa ja sen paikalle hiipiminen jäi tosiaan varsin paljon piiloon kumpukerrospilvien taakse. Kumpukerrospilviin heijastui jonkin verran valööri- ja värimuutoksia kuuropilven tullessa ja ko. alapilvikansi oli myös hieman kokkareisempaa ja vallimaisempaa. Lämpötila on laskenut +20 asteeseen ja itätuuli on navakan puuskaista. Sade voimistuu, mutta ukkosta ei ole tässä pilvessä. Suurin ja voimakkain kuurorypäs on ylittämässä Lohjanjärven tienoota pohjoisluoteeseen.

Päivitys tiistaina 16.8.2011 klo. 19:30: Em. kuuro oli ja meni ollen lähes yhtä tyhjän kanssa. Ukkosta ei ole ollut enää Suomen maaperällä missään ko. rintaman kuurojonossa, joka ulottuu nyt kapeana nauhana Suomenlahdelta ja pääkaupunkiseudun itäpuolelta koilliseen Länsi-Suomeen, missä kuurottelu on laajempaa. Taivasta peittää edelleen vain ajoittain rakoileva sumupilvimäinen kumpukerrospilvikansi ja ajoittain sataa tihkua - pieniä "jälkikuuroja". Lämpötila on +19 astetta ja itätuuli on heikentynyt. Tässä vaiheessa näyttää siltä, että mitään oleellista uutta kuurottelua ei ole tulossa...

Päivitys tiistaina 16.8.2011 klo. 21:45: Seuranta päättyy tähän.

No comments: