Etelä-Suomessa vallitsi alkuviikosta lähtien aikaisempaa selvästi viileämpi ja epävakainen sää, mutta uusi lämpeneminen on alkanut tänään. Euroopan mittakaavan puitteissa kerrottuna laaja matalapaine useine osakeskuksineen piti säätä Länsi-Euroopasta Skandinavian ja Suomen kautta Pohjois-Venäjälle epävakaisena ja viileänä; viileys oli huomattavinta Norjassa ja Lapissa, mutta niillä alueilla yöhallat pysyivät suht kurissa epävakaisuuden ansiosta. Helleilmamassat ohjautuivat samalla Välimereltä Itä-Eurooppaan ja keskittyivät myöhemmin vain Länsi-Venäjän eteläosiin viileän levittyä lännestä myös Itä-Eurooppaan; viileän ja helteen rajamailla esiintyi monin paikoin rajujakin ukkosia. Välimerellä oli enimmäkseen aurinkoisen helteistä, mutta viikon puolivälissä pohjoisemman Euroopan matalapainetoiminta toi hetkeksi viileämpää pohjoisesta myös sinne etenkin keskiosiin. Erityisen kuumaa hellettä alkoi muodostua viime päivinä Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolelle (Lähes +40 astetta) ja sen myötä helleilma on alkanut laajenemaan takaisin Itä-Eurooppaan, pohjoisemmaksi Venäjällä ja kohti Suomeakin. Tätä on helpottamassa Suomen itäpuolelle vahvistuva korkeapaine. Myös Länsi- ja Keski-Eurooppaan alkoi viikon puolivälin jälkeen virtaamaan lounaasta lämpimämpää, mutta nyt Britannian - Islannin tienoille majoittunut matalapaine on alkanut kierrättää uudestaan vähän viileämpää ja epävakaista säätä ko. alueille.
Jatkossa Länsi- ja Keski-Eurooppa jäänee pahimmilta Atlantin matalapainevaikutuksilta sivuun ja sää lämpenee siellä paikoin helteeksi korkeapaineen yrittäessä työntyä lännestä annoksittain alueelle seassaan pientä ukkostavaa matalapainetta. Sen sijaan Britteinsaaret ainakin pohjoisosiltaan ja Skandinavia ovat selvemmin viileämmän ja epävakaisemman Atlantilta tulevan matalapainesään kourissa. Itä-Eurooppa on vaihtelevan epävakainen ja ajoittain viileä matalapainevyöhykkeen vaivatessa Mustaltamereltä Skandinaviaan lännen viileämmän ja Venäjän eteläosien erittäin helteisen ilmamassan välillä; runsaasti ukkosia ko. alueella. Myöhemmin lännestä tulee alueelle lämmittävää pientä korkeapainetta kuumimman helteen siirtyessä idemmäksi. Tuosta helteestä Suomi saa ukkostavan epävakaisen maistiaisen ma - ti, mutta helle tyrehtyy hieman sen jälkeen kaakkoon. Myös Lappi lämpenee huomattavasti ja lämpöä riittää aluksi myös Länsi-Venäjän pohjoisosiin, mutta myöhemmin Vienanmeren tienoolla pysyvän korkeapaineen itäpuolitse kiertyy alueelle koillisesta koleaakin ilmaa ja yöhallat yleistyvät taas ko. korkeapaineen itä-kaakkoisreunalla. Välimerellä jatkuvat tyypillisen aurinkoiset ja paikoin varsin ankarankin helteiset säät, mutta ajoittain voi esiintyä ukkoskuuroja.
Ruska alkanee etenemään Länsi-Venäjän Jäämeren läheisillä alueilla. Lapissa sen sijaan ruska on vasta häilyvissä esivaiheissa ja muualla lauhkealla alueella lehtien paikalliset kellastumiset johtuvat vielä vasta mm. erilaisten ruostesienien aiheuttamasta valeruskasta. Välimerellä ja Mustanmeren ympäristössä on vaivaamassa paikoin myös kuivuuskellastuminen, mikä onkin tässä vaiheessa kesää aina varsin tyypillistäkin monin paikoin.
Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->
Su 7.8. - Korkeapaine säilyi Mustanmeren pohjoispuolella ja Britannian suunnasta venyi voimakasta matalapainetta kohti Etelä-Skandinaviaa ja Suomea; tässä yhteydessä helleilmaa ohjautui etelälounaasta Itä-Eurooppaan, mutta Suomi jäi tästä paitsi, kun tuon matalapaineen yksi osakeskus alkoi lähestyä lounaasta länsirannikkoa okludoituvan rintamasysteemin kera iltaan mennessä korvaten edellispäivänä päälle tulleen heikkenevän matalapaineen osakeskuksen. Aluksi yöllä oli vaihtelevan pilvistä (Pohjoistaivaalla oli myös ns. valaisevia yöpilviä), tyyntyviä länsituulia, paikoin usvaa / sumua ja sadekuurot kaikkosivat itään. Aamulla ja alkuiltapäivällä oli kumpupilviä ja heikkotuulista. Loppuiltapäivästä lähtien etelätuulet voimistuivat vähitellen kohtalaisiksi - navakoiksikin ja länsilounaasta lähestyneen okludoituvan rintaman etummainen yläpilviverho alkoi paksuuntua ja kuurottaiset sateet saapuivat jo lounaisosiin loppuillalla. Yölämpötila oli jopa +15 ja +20 asteen välillä; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila ehti kohoamaan ennen rintamasateita +20 ja +25 asteen välille.
Ma 8.8. - Korkeapaine pysyi lähes paikallaan Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolilla ja voimakas matalapaine jäi painopisteeltään Suomeen nähden länteen ulottuen Britanniasta Skandinaviaan ja tilanteessa pieni, mutta pippurinen matalapaineen osakeskus venyi Selkämereltä kohti Vienanmerta. Edellisillan puolella saapunut rintamasysteemi ylitti tarkastelualueen yön ja aamun aikana kuurottaisine sateineen; runsaiten satoi itäosissa. Loppupäiväksi Pohjois-Suomeen jää okluusiorintama, mutta etelään tuli em. rintaman jälkeen kuivempi ja vähän viileämpi ilmamassa navakan puuskaisen länsi-lounaistuulen kera; pilvisyys oli vaihtelevaa ja paikoin tuli edelleen sadekuuroja. Loppuillalla uusia kuurosateita alkoi kehittymään merellä paikoin ukkosten kera ajatuen kohti etelärannikkoa. Yölämpötila pysyi korkeana +15 asteen vaiheilla - vähän yli, mutta päivälämpötila jäi +20 asteen vaiheille. Illalla lämpötilat laskivat sisämaassa +10 ja +15 asteen välille ja länsilounaistuulet heikkenivät.
Ti 9.8. - Matalapaine alkoi siirtymään heikkenevänä Suomen päälle Skandinaviasta sisältäen osakeskukset Perämeren tienoilla ja Etelä-Skandinaviassa; tilanteessa pilvisyys oli runsaan vaihtelevaa ja runsaiten ukkostavia kuurottaisia sateita esiintyi iltapäivällä, mutta ukkostavia kuuroja oli ajankohdalle tyypillisesti etelärannikolla myös yöllä ja aamulla meren yltä tulleena. Seassa oli paikoin raesateitakin (Satakunnan kansan juttu). Illalla alkoi sisämaassa poutaantua ja seljetä, mutta meren yllä jatkui ukkostava kuurottelu kauniine pilvineen (Hesarin Oma kaupunki -juttu). Etelän ja lännen väliset tuulet olivat enimmäkseen heikkoja - kohtalaisia ja illan tyyntyvillä ja selkenevillä hetkillä alkoi esiintymään monin paikoin usvaa ja sumuja. Yölämpötila oli +10 ja +15 asteen välillä; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila vaihteli +16 ja +20 asteen välillä.
Ke 10.8. - Lounais-koillissuuntaisesti venynyt matalapaine pysyi lähes sijoillaan Suomen päällä. Korkeapainetta oli yhä kaukana kaakossa - idässä ja toisaalta Britanniaan lännestä tulleen uuden matalapainetoiminnan eteläpuolella kohti Keski-Eurooppaa työntyi lännestä uutta korkeapainetta. Tarkastelualueella pilvisyys oli yöllä vähäistä lukuun ottamatta etelärannikolle meren yltä tulleita kuuro- ja ukkospilviä. Iltapäiväksi kumpupilvisyys lisääntyi taas sisämaassakin, mutta kuurosateet jäivätkin edellispäivää vähäisemmiksi ja keskittyivät itäosiin. Illalla poutaantui taas, mutta meren yllä kehittyi jälleen paikoin sadekuuroja jonossa. Tuulet olivat hyvin heikkoja - ajoittain tyyniä suuntinaan vaihtelevasti etelän ja luoteen väli; heikkotuulisuus mahdollisti taas yöllä ja uudestaan loppuillalla paikoin usvia - sumuja. Yölämpötila oli sisämaan +10 asteen vaiheilta etelärannikon lähes +15 asteeseen. Päivälämpötila oli n. +20 astetta - vähän vajaa.
To 11.8. - Korkeapainetta alkoi työntyä Islannin suunnasta Skandinaviaan ja matalapaine pysyi yhä Suomen yllä, mutta edelleen heikkenevänä; lounaasta Etelä-Suomen ylitse koilliseen siirtyi aluksi hyvin vähäinen matalapaineen osakeskus, jonka myötä kapealla alueella esiintyi vielä kuurottaisia sateita yöllä ja aamulla aluksi etelärannikon tuntumassa ja iltapäivällä vähän enemmän sisämaan puolella. Illalla poutaantui ja runsaan vaihteleva pilvisyys alkoi vähentyä. Usvaa - sumuja esiintyi edelleen paikoin yöllä ja loppuillalla tuulten pysyttyä heikkoina - ajoittain tyyninä. Tuulen suunnat vaihtelivat erittäin paljon alkupäivän mittaan em. osakeskuksen liikkeen mukaan, mutta loppupäivällä pohjoistuulet vakiintuivat.
Pe 12.8. - Matalapaine Suomen yllä katosi koilliseen ja toisaalta uutta heikkoa matalapainetta työntyi Britannian suunnasta Suomen eteläpuolelle. Lännessä ollut uusi korkeapaine alkoi yhdistyä Etelä- ja Keski-Suomen yllä idästä ulottumaan alkaneeseen toiseen korkeapaineen selänteeseen. Yöllä ja aamulla pilvisyys oli vähäistä ja paikallisia usvia esiintyi edelleen etenkin sisämaassa. Etelärannikkolle tuli kuitenkin taas paikoin sadekuuroja mereltä. Iltapäivällä ja alkuillalla oli runsaahkoa kumpupilvisyyttä, joka tuotti yksittäisiä iltapäiväkuuroja. Illalla selkeni lähes kokonaan. Tuulet olivat heikkoja ja yöllä ajoittain tyyniä; suuntana aluksi noin pohjoinen ja myöhemmin suunta alkoi muuttua itään. Yölämpötila oli sisämaassa +7 ja +10 asteen välillä ja etelärannikolla reilussa +10 asteessa. Päivälämpötila oli +20 asteen vaiheilla.
La 13.8. - Tänään tuo em. itä-länsisuuntainen korkeapaine on alkanut vahvistumaan pitkulaisena Suomen itäpuolella ulottuen Suomesta pitkälle Siperiaan. Matalapainetoiminta on jäänyt samalla yhtäältä Britannian tienoille ja toisaalta Mustanmeren - Kaspianmeren ylle sekä hyvin heikkona Suomen eteläpuolelle. Itä-kaakkoistuulet ovat vallinneet heikkoina; yöllä oli tyyntä. Yöllä ja aamulla pilvisyys oli muutoin vähäistä, mutta sisämaassa oli sumuja ja sumupilviä. Iltapäivällä on ollut vaihtelevasti kumpupilviä, mutta ei enää kuurosateita. Illalla pilvisyys vähenee ja tuulet ovat vielä lähes tyyniä - tyyniä. Yölämpötila oli sisämaassa +7 ja +10 asteen välillä ja etelärannikolla reilussa +10 asteessa. Päivälämpötila on kohonnut +20 asteen vaiheille - paikoin vähän yli.
Tuo kuva on otettu eilen 12.8.2011 Hämeenlinnassa Vanajaveden rantavedessä, missä nähdään ulpukoiden (Nuphar lutea) lehtiä ja runsaahkosti sinilevää. Ulpukoiden lehdillä nähdään myös runsaasti joidenkin toukkien tms. syöntijälkiä ja lehtien mätäneminen keltaisenruskeaksi ja ruskeaksi on jo alkanut. Nämä kaikki kolme ilmiötä ovat olleet tavanomaista runsaampia ja viimeksi mainitun kohdalla myös etuaikaista. Syynä on tavanomaista paljon lämpimämpi kesä, joka on edesauttanut levien kasvua lämpimissä järvivesissä, sallinut kasveja syöville hyönteisten toukille yms. hyviä elinolosuhteita ja kasvukauden poikkeuksellisen suuren etumatkan takia myös nämä vesikasvit ovat tulleet hyvin aikaisin kehityksen loppuun ja siten "tuleentumisensa" alkamiseen.
Ennuste tuleville päiville (Päivitys vihreällä maanantaina 15.8.2011 klo. 23:55) Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->
Su 14.8. - Korkeapaine pysyy lähes sijoillaan Vienanmeren tienoilla ja matalapaine pysyy Islannin - Britannian tienoilla. Lännestä ulottuu Suomen eteläpuolelle rintamavyökyke, jossa esiintyy ukkoskuuroja lähellä idän helleilmamassaa. Kaakosta alkaa lähestymään ko. kosteaa helleilmamassaa. Tarkastelualueella vallitsee etelän ja idän väliset tuulet enimmäkseen heikkoina - kohtalaisina; illalla tuulet vähän voimistuvat. Pilvisyys on aluksi vähäistä, mutta yöllä voi olla taas usvaa / sumua ja sisämaassa sumupilviäkin. Loppupäivällä pilvisyys vaihtelee ja eteläinen rintama- ja ukkostelualue tuottanee etelästä alkaen runsastuvaa pilvisyyttä ja ukkoskuuroriski voi kasvaa. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla sisämaassa ja etelärannikolla lähempänä +15 astetta. Päivälämpötila kohoaa +20 ja +25 asteen välille.
Ma 15.8. - Korkeapaine näyttää yhä pysyvän Vienanmeren tienoilla - vähän sen itäpuolella ja Islannin - Britannian matalapaineesta ulottuu kapeahko vyöhyke Suomen lounaispuolitse Mustallemerelle. Sen itäpuolella Suomeen alkaa työntymään kosteaa ja utuista helleilmamassaa kaakkoistuulien ollessa kohtalaisia - ajoittain navakoitakin. Rintamasysteemi asettuu tilanteessa täpärästi Suomen lounaispuolelle. Pilvisyys on runsaan vaihtelevaa ja eteläkaakosta alkaa ajoittaisten ukkoskuurojen vyöry; paikoin ukkoset saattavat olla voimakkaita ja ukkosriskiä on eniten iltapäivällä - alkuillalla; potentiaalinen ukkosseurantatilanne! Yölämpötila on +15 asteen vaiheilla; lämpimintä etelärannikolla. Päivälämpötila vaihtelee +25 asteen molemmin puolin; ukkossateessa viileintä ja pouta-alueilla kaakossa helteisintä. Illalla viilenee vain hyvin hitaasti. Tilanne on ollut tänään pilvisempi ja siten päiväsaikaan ennustettua viileämpi (Koko päivän lämpötila oli +15 ja +20 asteen välillä), kun kostean ja lämpimän ilman virtaus on aiheuttanut paksua alapilvikantta ja tihkusateita. Ukkoset jäivät täten kokonaan Suomen etelä-kaakkoispuolelle.
Ti 16.8. - Korkeapaine pysynee yhä Vienanmeren tienoilla ja Britannian - Islannin tienoon matalapaineesta Mustallemerelle ulottuvassa matalapainevyöhykkeessä yksi osakeskus näyttäisi kehittyvän Suomen lounais-länsipuolella; ko. osakeskus alkaisi työntämään lounaispuolella pysynyttä rintamasysteemiä hitaasti koilliseen Suomen päälle. Siinä yhteydessä voimakkaidenkin ukkosten (Ukkospuuskat vaarallisia, runsaita kaatosateita ja tiheää salamointia; potentiaalinen ukkoseurantatilanne!) riskiä on runsaan vaihtelevassa pilvisyydessä koko ajan, mutta eniten iltapäivällä ja alkuillalla. Illalla alkaisi poutaantumaan rintaman ylityksen jälkeen läntisimmissä osissa, mutta usvaa - sumua esiintyy. Tuulet puhaltavat ennen rintamaa kaakosta kohtalaisina - navakoina, rintaman kohdalla on tilapäisesti tyyntä ja rintaman jälkeen lounais-länsituulet alkavat viritä. Yölämpötila on +15 ja +20 asteen välillä; etelärannikolla leudointa. Päivälämpötila on +24 ja +28 asteen välillä; ukkossateissa tilapäisesti n. +20 astetta. Sääelementit ovat lähes aikaisemman ennusteen mukaiset, mutta edelleen maanantain tapaan näyttää siltä, että sekä helle että ukkoset tukahtunevat liian paksun alapilvikannen alle, mutta kuurottaisia sateita esiintyy ainakin ns. kohokonvektioina ja rankkasateista ukkosta voi olla mukana etenkin etelärannikolla. Ilmamassa on kuitenkin niin lämmintä, että yölämpötila pysyy +15 ja +20 asteen välillä ja päivälämpötila voi kohota heti +20 asteen yläpuolelle, jos pilvipeite rakoilee. Illalla Virosta saattaa tulla pienen matalapaineen osakeskuksen kera runsaimmat kuuroryppäät...
Ke 17.8. - Korkeapaine alkaisi vetäytymään Vienanmeren tienoilta vähän Jäämerelle ja matalapainetta on yhä laajana Islannin - Norjanmeren alueilla. Tässä vaiheessa edellispäivänä Suomen yli koilliseen siirtymään alkanut rintamasysteemi olisikin jäämässä lähes sijoilleen kaakko-luodesuuntaisena Etelä- ja Keski-Suomen päälle, missä tuulet olisivat heikkoja ja eteläkaakosta tulisi jatkuvasti uusia ukkostavia voimakkaiden kuurottaisen sateen alueita rintamalinjaa pitkin; ko. sateiden tarkka sijainti on vielä epäselvää, mitä täytyy myöhemmin tarkennella (Kuitenkin ehkä taas potentiaalinen ukkosseurantatilanne!)... Pilvisyys on joka tapauksessa runsaan vaihtelevaa ja utuistakin on yhä etenkin idässä. Läntisimmissä osissa voi olla jo enimmäkseen poutaa. Yöllä heikkotuulisilla alueilla on myös usvaa / sumuja. Helteisin ilmamassa on jäämässä itään ja kuroutumassa pois kaakkoon, mutta yölämpötila olisi yhä korkea +15 ja +20 asteen välillä; lännessä voi olla vähän alle +15 astetta. Päivälämpötila olisi enimmäkseen +20 ja +25 asteen välillä; helteisiin voi olla mahdollisuuksia idän mahdollisilla pouta-alueilla ja sateisimmilla paikoilla voidaan jäädä ajoittain alle +20 asteen. Em. rintamasysteemi näyttääkin siirtyvän uusimpien tietojen mukaan vähän vauhdikkaammin koilliseen, joten kuurottaiset sateet eivät jää vellomaan sijoilleen pitkäksi aikaa ja näin riskit erittäin suurille sademäärille ovat vähäisemmät. Ukkosriski on myös vähäisempi kuin ti aikana. Rintaman jälkeen lännestä tulee viileämpää ja kuivempaa ilmamassaa; utu vähenee ja pilvipeite rakoilee. Yölämpötila on vielä em. tapaan korkea, mutta päivälämpötila jäänee +20 asteen vaiheille myös poutaantuvilla alueilla ja illalla viilenee etenkin lännen sisämaassa jo alle +15 asteen.
To 18.8. - . Lännen matalapaine heikkenisi yhden osakeskuksen jäädessä Skandinaviaan ja rintamasysteemi Etelä- ja Keski-Suomen yllä alkaisi myös heiketä sekä siirtyä viimein koilliseen, kun etelästä alkaisi työntymään uutta korkeapainetta Suomea kohti koillisen korkeapaineen antaessa vähän lisää periksi. Kuurottaiset sateet siirtyisivät täten vähitellen pois ja iltapäivästä alkaen enimmäkseen poutaisen, vaihtelevapilvisen ja kuivempana uduttomamman ilmamassan osuus kasvaisi lounaasta käsin; yöllä olisi taas kuitenkin usvia - sumuja. Heikot etelä-lounaistuulet vallitsisivat rintaman jälkeen yhä melko lämpiminä, joten yölämpötilat olisivat yhä +15 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla - idässä. Päivälämpötilat olisivat +22 ja +25 asteen välillä; sateisilla paikoilla jälleen myös vajaa +20 astetta. Rintamasysteemi saattaa peruuttaa hieman takaisin lännemmäksi tässä vaiheessa, mikäli Venäjältä tuleva pieni matalapaineen osakeskus liikkuu sopivasti Suomen puolelle; idässä edelleen riskiä kuurottaisille sateille, mutta ukkosen mahdollisuus on pieni. Lännessä ollee enimmäkseen vaihtelevapilvisen poutaa ja ehkä vähän iltapäiväkuuroja. Tuulet ovat rintaman länsipuolella heikkoja ja lännen - pohjoisen väliltä. Ilmamassa on viileämpää; yölämpötilat ovat lännen sisämaan pouta-alueiden +10 asteen vaiheilta idän +15 asteen vaiheille. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla ja sateessa sen alle.
Pe 19.8. - Ennustettavuus on kehnoa tässä vaiheessa, mutta näillä näkymin etelästä yrittävä uusi korkeapaine alkaisikin häviämään taistelussa lounaasta yrittävälle pienelle kehittyvälle matalapaineelle, jonka myötä päivän aikana kuurottaisten sateiden ja taas ukkostenkin mahdollisuus kasvaisi. Lämmintä olisi kuitenkin yhä; yölämpötilat +15 asteen vaiheilla - vähän yli ja päivälämpötilat paikoin +25 asteen tienoilla. Tarkennuksia alkuviikon jälkeiseen säähän myöhemmin ja ainakin ti - to aikana on tulossa myös ukkosseurantaa... Näyttää siltä, että tuo rintaman lännemmäksi peruutus poistuu siirtyen Lappiin tässä vaiheessa ja pieni korkeapaineen selänne ulottunee etelä-kaakosta; vaihtelevapilvisen enimmäkseen poutainen ja heikkotuulinen sää vallitsee yölämpötilojen ollessa +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötilojen +20 asteen tienoilla... Viikonloppuna lounaasta näyttäisi tulevan pieni, mutta ehkä pippurinen matalapaine suoraan Etelä-Suomen päälle, jolloin rankat sateet ovat mahdollisia ehkä voimakkaiden tuulten kera. Ukkosriski olisi kuitenkin pieni. Ilmamassa myös viilenisi päivien osalta selvästi alle +20 asteen... Lisää seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.
Kasvukauden eteneminen noin 3 viikkoa etuajassa on edelleen toteutumassa Etelä-Suomessa alkavan viikon tavanomaista lämpimämpien säiden turvin, vaikka tällä viikolla onkin ollut kasvua hieman jarruttavan viileää. Tämän myötä ensi viikon mittaan esim. syyshortensioiden (Hydrangea paniculata "Grandiflora") valkoinen kukinta alkaa muuttua vahvasti vaaleanpunaiseksi, hedelmäsadoissa alkaa tulla kypsiksi jo syysomenalajikkeita ja varhaisia luumuja. Viiniköynnösten (Vitis sp.) ja mustaseljan (Sambucus nigra) sadot alkavat kypsymään vähitellen. Poikkeuksellista kehityksen etumatkaa kuvaavat myös jo mm. terttuseljan (Sambucus racemosa) marjojen variseminen ylikypsinä, luontaisilla niityillä viimeisten hedelmävaiheiden alkaminen, kuten pietaryrtin (Tanacetum vulgare) ja pujon (Artemisia vulgaris) tapauksissa sekä talvenaroilla - eteläisillä puilla ja pensailla tämän kesän oksien huomattavan hyvä puutumisen aste. Perennakukinnassa kehitysetumatkaa kuvaavat mm. monien tarhapiiskujen (Solidago cv.) ja nauhusten (Ligularia sp.) kukinnan loppuminen sekä syysastereiden (Aster novi-belgii) kukinnan alkaminen.
Luontaisten ja kestävien viljeltyjen puuvartisten lajien kohdalla uusien oksien ja silmujen valmistuminen talveen on ollut jo pitkäänkin suurimmaksi osaksi visuaalisesti täysin lopullista, mutta tulevan lämmön ja runsaiden ukkossateiden myötä maaperään tulevan kosteuden avuilla etenkin monien pajujen (Salix sp.), koivujen (Betula sp.), leppien (Alnus sp.) ja haavan (Populus tremula) taimilla - nuorilla puilla pääversojen pituuskasvu jatkuu vielä lähes täydessä kesämoodissa tuottaen yhä poikkeuksellisemman pitkiä versopiiskoja ja niissä jättiläislehtiä. Esim. monet haavat ja viljellyissä lajeissa esim. jopa metsävaahterat (Acer platanoides) ovat taimina tuottaneet rehevillä paikoilla jo peräti 2 - 3 metrin pituista vuosikasvua! Muutamat viljellyt pensaslajitkin tuottavat yhä versojen pituuskasvua, kuten norjanangervot (Spiraea "Grefsheim"). Tämä on muodostumassa sopivan kostean ja erittäin lämpimän kesän tunnuspiirteeksi sen aiheutettua kasvukauteen rehevää ja ko. suurta kehitysetumatkaa. Tämä näkyy tulevaisuudessa mm. kaadettujen puiden kannoissa hyvin leveinä vuosirenkaina muiden vuosien renkaisiin verrattuna.
Vastapainona yhä jatkuvalle superkesäkasvulle yksittäisissä tapauksissa on jo ilmennyt huomattavan etuaikaista ruskaa: Näin on käynyt varhaisimmin kaikki kehitysvaiheensa loppuun valmistaneilla lajeilla, kuten tuomella (Prunus padus) ja viljellyillä lajeilla esim. pikkuherukalla (Ribes glandulosum) ja muutamilla pensasangervoilla (Spiraea sp.). Ruskan laukaisevana tekijänä on ollut kuitenkin pikemminkin ennen tämän viikon sateita vallinnut paikallinen kuivuus kuin viileä sää, sillä yleisesti ruska ei ole alkamassa kuitenkaan vastaavan ajan verran aikaisemmin kuin mitä kasvukauden etumatka tavanomaiseen nähden on ollut; näin etenkin talvenarat puu- ja pensaslajit hyötyvät saavutetusta kolmen viikon lisäkehitysajasta erittäin paljon kehittämällä oksiaan ja silmujaan poikkeuksellisen hyvin talvea varten. Tuleva lämpö ja ukkossateinen märkyys keskeyttävät ja poistavat etuaikaiset ruskat suurimmaksi osaksi, mutta lehtien ruskeentumista ja kellastumista ovat silti edelleen aiheuttaneet ja aiheuttamassa erilaiset ruostesienet monilla pajuilla ja koivuilla, mutta tämä valeruska on pysynyt vieläkin aikaisempia vuosia paljon vähäisempänä etenkin koivuilla.
Maanviljelyssä pelloilla on ollut käynnissä tavanomaista varhaisempi viljojen puinti, mutta tämän viikon sateet ovat haitanneet ko. toimintaa. Nyt viikonloppuna poutaa on jonkin aikaa ja puinnit ovat kiivaimmillaan, mutta alkavalla viikolla voimakkaat ukkossateet aiheuttavat taas paljonkin haittaa. Joillakin peltoalueilla voivat vaania jopa tulvariski, maaperän liika vettyminen (Työkoneet alkavat upottaa) ja viljojen homehtuminen liikakosteudessa. Joka tapauksessa jo nyt näkyy monin paikoin puituja sänkivaiheisia peltoja, joiden säilyttäminen ennallaan ennen maan kyntämistä voi muodostua erittäin pitkäaikaiseksi.
Loppukesän yhä nopeammin vähenevä auringonsäteilyn teho alkaa jo näkymään mm. lämmitystehon laskuna ja veden haihtuminen hidastuu yhä selvemmin, joka tietää kasvien käyttöön jäävän kosteuden parempaa säilymistä, mutta toisaalta tulevien rajujenkin ukkossateiden myötä liikamärkyystilanteiden pidentymistä. Myös yökosteus on lisääntymässä kasteen runsastuessa ja etenkin sisämaassa usva - sumutilanteiden yleistyessä tietyissä säätilanteissa. Kosteusolot ovatkin tärkeässä osassa tällä ennustejaksolla, koska ilmamassa kosteutuu ja paikoin saattaa olla tulossa muutamassa päivässä erittäinkin runsaita sademääriä (Useita kymmeniä millimetrejä, 50 - 100mm !...) monipäiväisistä ukkossateista. Siitä voi syntyä ehkä suurtakin vaaraa tulville niin taajamissa kuin maaseudulla ja jokien virtaamatkin ovat joillakin alueilla vaarassa nousta tulvakorkeuksiin... Lisääntyvä kosteus ja märkyys tosin suosivat entistäkin enemmän nurmikoita, sieniä ja sammalia. Päivityksen mukaan suurten sademäärien riski on vähäisempi, mutta edelleen voi tulla varsin paljon sadetta monin paikoin.
Vesistöjen pintavesien lämpötilat ovat jatkaneet edelleen hyvin hidasta viilenemistään ja järvissä on täten ollut nyt pääasiassa +18 ja +20 asteen välisiä lukemia. Sama koskee Suomenlahtea, jossa tosin sisälahdissa on ollut edelleen jopa hieman yli +20 asteistakin vettä. Alkava tavanomaista lämpimämpi sääjakso keskeyttää viilenemisen ja etenkin järvissä vesien lämpötilat voivat nousta vielä paikoin hieman yli +20 asteen. Meriveden lämpötilat pysyvät melkolailla ennallaan ja pienet muutokset johtunevat enemmän virtausten tuomista vaihteluista kuin säästä. Aikaisempaa ennustetta viileämmät päivälämpötilat ja runsas pilvisyys pitävät vesistöjen lämpötilat edelleen pääasiassa +18 ja +20 asteen välillä.
No comments:
Post a Comment