Friday, September 30, 2011

Mittaushistorian lämpimin syyskuun 30. päivä!

Tänään on Etelä-Suomessa tehty säähistoriaa, kun ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämmin ilmamassa nostatti päivälämpötilat säätilastojen koko historian korkeimmiksi! Tämän myötä tapahtuivat myös mittaushistorian myöhäisimmät +20 asteen ylitykset syyskaudella. Korkein lukema +22,3 astetta mitattiin Porvoossa. Tämän ilmamassan alkuperä oli Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Etelä-Skandinaviassa koko tämän viikon ajan viihtyneestä poikkeuksellisen kesäisestä lämpöaallosta, missä jopa lähes +30 asteen helteitä on mitattu päivittäin vielä niinkin pohjoisessa kuin Etelä-Englannissa - Pohjois-Saksassa! Tänään länsituulet toivat ko. kesästä maistiaisen Etelä-Suomeen juuri sopivan selkeän sään kera, jolloin nämä ennätykset mahdollistuivat. Tässä on Iltasanomien juttu lämpöennätyksestä; Porvoo ponnahti ennätyslämpöön ohi Kemiön.

Kokosin alle paikkakunnittain Etelä-Suomen alueelta ko. lämpöaallon korkeimmat päivälämpötilat. Ko. paikkakuntavalikoima on tuttu sekä talven pakkasennätysten että kesän helle-ennätysten kartoittamiskirjoituksistani. Lähteenä on tuttuun tapaan Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Tällä kertaa huomaamme listauksestani lämpimimmän alueen keskittyneen suunnilleen Turun - Tampereen - Lahden - Porvoon rajaaman etelä-lounaiskolkan sisään, missä korkeita lämpötiloja oli etenkin juuri etelärannikon tuntumassa, koska länsi-luoteistuuli painoi ilmamassaa jonkin verran sisämaasta meren ylle. Tarkastelualueen itä-koillisosiin lämpöaalto ulottui vaisusti ja "vain" n. +15 asteen maksimilämpötiloja mitattiin. Tämä johtui yhtäältä ko. ilmamassan ulottuvuuden heikkoudesta itään ja toisaalta siitä, kun jo tähän vuodenaikaan idän mantereisemmat ilmasto-olosuhteet alkavat jo vaikuttaa viilentävästi auringon säteilytehon laskettua jo paljon.

Tämä huippukesäinen ilma on jäämässä hyvin lyhyeksi, sillä jo lauantaina 1.10. on pohjoisesta tulossa selvästi viileämpää ilmamassaa, jolloin päivälämpötilat jäävät selkeässä säässäkin pääasiassa alle +15 asteen ja vain lounaisimmassa kolkassa on vielä mahdollisuuksia +15 asteen tienoille. Lisäksi la-su yöksi lännestä tulee korkeapaineen selänne Etelä-Suomen päälle, jolloin selkeässä ja tyynessä säässä mahdollistuu viimein laajasti sisämaassa ensimmäinen hallatilanne. Paikoin lämpötila voi laskea hieman pakkasen puolelle jopa kahden metrin korkeudellakin eli silloin on hallan lisäksi myös yöpakkasta! Etelärannikolla - saaristossa (Ja jonkin verran myös isojen järvien äärellä) on selvästi leudompaa ajankohtaan nähden lämpimän meren ansiosta ja hallanvaaraa onkin ko. vyöhykkeellä vain yksittäisillä alavimmilla aukeilla mailla.

Seuraava varsinainen sääennusteeni viivästyy maanantaille 3.10.2011, mutta vihjattakoon tässä vaiheessa seuraavaa: Sunnuntaina alkaa lännestä tulla uudestaan leudompaa ilmamassaa, mutta myös vähän epävakaisempaa säätä ja tämä länsivirtaus jatkunee muutaman päivän ajan, missä etenkin yöt ovat taas leudompia ja hallanvaara poistuu. Ensi viikon lopussa saattaa jonkin verran kylmentyä voimakkaan matalapainetoiminnan myötä, jolloin olisi ajoittain myös hyvin tuulista ja runsassateista... Lopuksi alla ko. maksimilämpötilat perjantailta 30.9.2011 -->

Perjantain 30.9.2011 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +19 astetta, Turku +20 astetta, Salo +21 astetta, Pori +19 astetta, Hämeenlinna +20 astetta, Tampere +19 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +22 astetta, Vantaa +21 astetta, Hyvinkää +21 astetta, Lahti +20 astetta, Kouvola +20 astetta, Porvoo +22 astetta, Lappeenranta +18 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +19 astetta, Mikkeli +19 astetta, Jyväskylä +18 astetta, Savonlinna +17 astetta, Joensuu +15 astetta ja Ilomantsi +15 astetta.

No comments: