Sunday, September 18, 2011

Tavanomaista leudompaa ja epävakaista jo menneen lyhyen poutaviileän keskeytyksen kera; syyskuun 30. päivästä ennätyslämmin!...




Toissa viikosta (12. - 18.9.) saakka blogikirjoittamiseni into on ollut lopahtanutta tyystin, joten sen myötä tämä sääennustaminen ja luontoseurantakin keskeytyivät. Tarkoitukseni oli julkaista tämä ennustekirjoitus viimeistään jo toissa viikon sunnuntaina 18.9. Keskeytyksen takia se jäi hautumaan luonnoksena tähän päivään (Tiistai 27.9.) saakka, mutta nyt kirjoitusinnon palattua jonkin verran teenkin tämän julkaisemisen ja reaaliaikaan täydentämisen kanssa seuraavasti: Sijoitan sen alkuperäiselle julkaisupäivälle (18.9.), mutta sisällytän tekstiin takautuvina "ennusteina" viime viikon (19. - 25.9.) ja osin tämänkin viikon (26.9. -->) sää- ja luontotapahtumat tavallaan nyt jo menneisyysvaiheena ja tästä päivästä (27.9.) alkaen lisään tämän viikon lopulle saakka oikeita varsinaisia ennusteita. Täten kirjoituksestani tulee nyt tavanomaista paljon pidempi.

Pitkähköstä julkaisuviivästymisestä huolimatta etenkin luontoseurannan suhteen ei ole ehtinyt kuitenkaan tapahtumaan kovin merkittäviä muutoksia, sillä melkein koko ajan tavanomaista selvästi leudommat olosuhteet ovat alkaneet viivästyttää ruskan etenemistä ja samasta syystä myös termisen syksyn alkaminen ei ole ehtinyt vieläkään tapahtumaan Etelä-Suomessa tähän päivään (27.9.) mennessä! Viime viikon lopussa (23. - 25.9.) tapahtuivat ensimmäiset alle +10 asteen vuorokausikeskilämpötilat, mutta vaadittavaa yli 5 vuorokauden alitussarjaa ei termisen syksyn alkamiselle syntynyt ja itse asiassa nyt näyttää jopa siltä, että termisen syksyn alkaminen viivästyy Etelä-Suomessa tämän viikon (26.9. -->) uuden leutouden takia peräti lokakuun puolelle! Se on jo todella poikkeuksellista viivästystä!!

(Viikkoa 12. - 18.9. koskeva menneisyys): Toissa viikolla Suomen säätä sävytti alkupäivinä hirmumyrsky Katian jäänteistä muodostuneen laajan ja myrskyisän matalapaineen vaikutus runsaine sateineen ja ti - ke ajan Etelä-Suomen tuulituhoja tehneine tuulineen. Euroopan mittakaavassa tuo myrskymatalapaine vaikutti aluksi seuraavasti; se nosti edellään Ranskan - Saksan tasalle helleilmaa, joka syrjäytyi pian pois viileähköjen länsituulien myötä. Länsi- ja Keski-Eurooppa olivat epävakaisia, mutta etenkin Britannia oli aluksi tuon myrskymatalan kourissa. Viikon puolivälissä Länsi-Eurooppa poutaantui ja lämpeni vielä vähän kesäisemmäksi korkeapaineen myötä; viime päivinä korkeapaine on siirtynyt Itä-Eurooppaan ja Britanniaan - Länsi-Eurooppaan on tullut uusi matalapaine.

Skandinavia ja Suomi olivat myös alkuviikon tuon myrskymatalapaineen kourissa runsaine sateineen ja rajuine tuulineen, mutta viime päivinä Skandinaviaan on ulottunut tuo uusi korkeapaine; myrskymatalapaine heikkeni, mutta sen jälkipuolella on tullut syksyisen viileää ilmaa lukuun ottamatta eteläisintä Skandinaviaa, jonne on alkanut vaikuttaa Britannian uusi matalapaine. Itä-Euroopassa oli aluksi enimmäkseen poutaa ja kesäistä; hellettä kuitenkin lähinnä vain Mustanmeren tasalla ja hetken lähes Puolan tasalla. Viikon puolivälissä em. myrskymatalapaineen ja lännen uuden korkeapaineen myötä sinnekin on valunut luoteesta - pohjoisesta selvästi viileämpää ilmaa ilman merkittäviä sateita. Viime päivinä ko. viikolla korkeapaineen saapuminen lännestä on alkanut lämmittää Itä-Euroopan säätä uudestaan kesäisemmäksi ja helleannosta on ulottunut aluksi osaksi Keski-Eurooppaan ja myöhemmin Puolaan kiilana etelästä.

Länsi-Venäjällä oli eteläosissa aluksi heikkenevä matalapaine ja laajasti ajankohtaan nähden leutoa ja hallatonta. Viikon mittaan tuo myrskymatalapaine on saapunut heikkenevänä alueen pohjoisosiin Suomesta sateineen ja viilenemistä on alkanut tapahtumaan luoteisosista alkaen. Eteläosat ovat säilyneet melko poutaisina ja lämpiminä. Välimerellä ovat edelleen jatkuneet pääosin poutasäät ja helteet, jotka ovat paikoin yltäneet ajankohtaan nähden korkeisiin yli +30 asteen lukemiin. Helteiden pohjoisraja on ollut melko tarkasti em. poikkeuksia lukuun ottamatta noin Etelä-Ranska-Alpit-Mustameri -tasalla.

(Viikkoa 19. - 25.9. koskeva menneisyys): Viime viikon alkupuolella matalapaineiden vaikutus ulottui Atlantilta eniten Britanniaan, Skandinaviaan ja Suomeen sekä aluksi myös Keski-Eurooppaankin, mutta ilmamassa pysyi enimmäkseen leutona lukuun ottamatta Lappia, missä sää jatkui enimmäkseen koleana ajoittain vain muutamiin lämpöasteisiin laskien ja parina yönä esiintyi hallaa - heikkoa yöpakkasta. Välimeren keskiosiin erkani pohjoisesta oma ukkostava matalapaineensa, joka siirtyi kuitenkin itään heiketen nopeasti pois. Tuloksena oli kuitenkin ko. vaikutusalueella tilapäinen helteiden selvä keskeytyminen. Länsi-Venäjällä viileni ja poutaantui hallaöiden palattua pohjoisosiin monin paikoin, mutta ajankohtaan nähden melko leutoa oli edelleen.

Viikon loppupuolella tilanne muuttui siten, että Keski- ja Länsi-Eurooppaa alkoi hallita korkeapaine ja sen myötä kesäiseksi lämpenevä sää (helteiden paluu lounaasta jopa Pariisi - Berliini -tasaa myöten). Britanniaan ulottui kuitenkin vielä epävakaisuutta Atlantilta. Välimerellä jatkui ajankohtaan nähden kesäinen ja taas kauttaaltaan - yhä monin paikoin helteinen poutasää. Länsi-Venäjälle puolestaan siirtyi Suomesta käsin matalapainetta, jonka etupuolella vallitsi leutoja hallat laajasti karkottaneita etelä-kaakkoistuulia. Matalapainetta jäi sinne vellomaan vaihtelevana; yhä varsin leutoa ja lähinnä vain pohjoisosissa ajoittain koleaa ja vain paikoin hallaista - heikkoja yöpakkasia. Lapissa oli yhä melko koleaa ja paikoin pohjoisimmissa osissa saatiin ensimmäisiä lumisateita.

Viikkoa 26.9. - 2.10. koskeva tulevaisuus): Tällä alkaneella viikolla Euroopan mittakaavan tilanteeksi on muodostunut ja myös jatkossa useita päiviä pysyvä erikoinen tilanne, missä vahva korkeapaine pysyy Länsi- ja Keski-Euroopan yllä ja kaukana Atlantilla pysyy laajaa ja voimakasta matalapainetoimintaa. Tämän myötä Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Etelä-Skandinaviassa on alkanut viikon loppuun saakka kestävä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kesäinen sää; lieviä helteitä edelleen jopa Lontoon - Berliinin tasaa myöten! Itä-Euroopassa on vähän viileämpää, mutta varsin leutoa yhä sielläkin. Skandinavian pohjoisosissa ja Suomessa on myös leutoa ja Lappikin leudontuu viimein, mutta viikon lopussa kylmempää annosta odotellaan pohjoisesta ainakin tilapäisesti. Sitä ennen tapahtuu Etelä-Suomeen ulottuva ennätyslämmin hetki pe 30.9. lounaan lämpöaaltoalueelta!

Välimerellä jatkuu edelleen enimmäkseen poutainen ja myös siellä ajankohtaan nähden kesähelteinenkin sää paikallisine ukkosteluineen, mutta Mustallemerelle helteet eivät enää yllä etenkään pohjoisosien puolelle, vaikka sielläkin jatkuu vielä suht kesäiset olosuhteet. Länsi-Venäjälle jää yhä vellomaan vähäistä matalapainetta vaihtelevasti ja sää viilenee vähän ainakin alueen pohjoisosissa, mutta muutoin yhä melko leudot ja epävakaisen runsaspilviset olosuhteet pitävät yöhalloja ja -pakkasia vieläkin melko hyvin kurissa. Jäämeren rannan lähellä voi kuitenkin alkaa esiintymään kylmimmillä hetkillä ensimmäisiä lumisateita ja viikon lopussa voi tulla vähän ronskimmin ja laajemmin kylmää pohjoisesta...

Ruskan eteneminen viime viikon (19. - 25.9.) aikana on ohittanut huipennuksensa Lapissa ja Länsi-Venäjän pohjoisosissa, jolloin lehtipuusto on jo suurimmaksi osaksi kokonaan varistunutta ko. alueella. Ruskahuipennus onkin majaillut viime aikoina Keski-Skandinaviasta Keski-Suomen kautta Moskovan selvästi pohjoispuolisille alueille ulottuvalla vyöhykkeellä. Myös etelämpänä Skandinaviassa ja Etelä-Suomessa on jo melko runsaasti ruskaa. Sen sijaan vasta häilyvää ja yksittäistä ruskaa laikkuina esiintyy eteläisimmässä Skandinaviassa, Baltiassa ja Moskovan tienoon - sen eteläpuolisilla alueilla. Siitä etelään vallitsee vielä täysi kesävihreys lukuun ottamatta mahdollisia ruostesieni- ym. kasvitautien ja tuhohyönteisten aiheuttamia valeruskatilanteita. Välimerellä em. keski- ja itäosien sateet ovat helpottaneet kuivuutta ja siitä aiheutunutta kellastumista.

Jatkossa (27.9. --> ) leuto sää viivyttää ruskan etenemistä Keski-Skandinavian - Etelä-Suomen alueilla melko selvästi sekä erityisesti niiden eteläpuolisessa Euroopassa erittäin selvästi ruskan alkamistakin poikkeuksellisen kesäisen sään takia; täysi kesävihreys jatkuu. Idempänä ruskavaiheet siirtyvät helpommin etelämmäksi, kuten Länsi-Venäjällä. Ruskahuipennusvyöhyke muodostuu erittäin kapeaksi osassa Keski-Skandinaviaa - Keski-Suomea ja tämän pohjoispuolella puusto tyhjenee entisestään noin normaaliaikataulussa. Länsi-Venäjän pohjoisosissa leutous ja yöpakkasten vähyys viivästyttää ruskan päättymistä. Välimerellä vähiten sateita saaneilla alueilla kuivuus voi vieläkin paikoin pahentua ja kuivuuskellastumista voi siten tulla niillä paikoilla lisää.

Edellisen ennusteen jälkeistä toteutumista Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea näistä sääkartta-arkistoista suursäätilan luonteet ja muun Euroopan säät; Wetter3 sääarkisto - Wetter3 weather archive ja Wetter3 sääarkisto 2 - Wetter3 weather archive 2) -->

Su 11.9. - Etelä-Venäjälle jäi edelleen pyörimään matalapaine heikkenevänä etelä-pohjoissuuntaisen korkeapaineen selänteen siirtyessä Suomen yllä hitaasti itään. Britannian luoteispuolella velloi voimakkaan matalapaineen keskus, jonka seuraksi saapui lännestä nopeasti hirmumyrsky Katian jäänne. Se sulautui em. voimakkaaseen matalapaineeseen päivän aikana ja tuloksena syntyi yksi laaja ja erittäin voimakas myrskymatalapaine, jonka keskus jäi aluksi Irlannin länsireunalle. Tarkastelualueella vallitsi osittain selkeä sää lukuun ottamatta yön ja aamun sisämaapainotteisia paikallisia sumuja - sumupilviä. Lännen ja pohjoisen väliset tuulet tyyntyivät yön jälkeen ajoittain kokonaan. Illalla lännestä alkoi lähestymään rintamasysteemi runsastuttaen pilvisyyttä ja voimistaen vähän etelä-lounaistuulia länsiosissa; idässä selkeni vielä hetkeksi kokonaankin. Yölämpötila oli sisämaassa n. +10 astetta - vähän vajaa; etelärannikolla vähän yli +10 astetta. Päivälämpötila nousi +16 ja +20 asteen välille; lounaassa paikoin n. +20 asteeseen.

Ma 12.9. - Rajun myrskymatalapaineen keskus (Ex-Katia hirmumyrskystä syntynyt) siirtyi hitaasti koilliseen Britannian pohjoispuolella aiheuttaen myrskytuhoja Irlannissa ja Skotlannissa. Sen edellä pieni matalapaineen osakeskus siirtyi lounaasta Lapin länsipuolelle mukanaan koko Suomen lännestä itään hitaasti itään ylittänyt etelä-pohjoissuuntainen okludoitunut rintama; tarkastelualueella runsas pilvisyys ja rintamasateet saapuivat yöllä - aamulla länsiosiin ja siirtyivät hitaasti päivän aikana itään. Kuurottaiset sateet olivat paikoin rankkoja. Illalla poutaantui ja selkeni osittain lännestä alkaen. Tuulet olivat ennen rintamaa etelästä ja ajoittain navakoita. Sen jälkeen lounaasta kohtalaisia. Yölämpötila vaihteli vähän +10 asteen molemmin puolin; leudointa lännessä ja etelärannikolla. Päivälämpötila jäi sateisimmilla paikoilla +15 asteen vaiheille; ennen sadetta idässä oli hetken lähes +20 astetta.

Ti 13.9. - Myrskymatalapaineen keskus alkoi edetä yhdeksi laajaksi matalapaineeksi muotoutuneena nopeammin koilliseen Britannian pohjoispuolelta ja Pohjanmereltä Keski-Skandinavian yli kohti Selkämerta - Perämerta. Tämän myötä tarkastelualueella vallitsi vielä melko leuto lounaisvirtaus, jossa toinen okluusiorintama saapui yöllä alueelle ja ajoi itään jääneen aikaisemman ja hitaamman okluusiorintaman kiinni sulautuen sen kanssa yhdeksi. Tämän myötä runsaassa pilvisyydessä rintamasateita saapui melko yhtenäisenä jo yöllä lounaaseen jatkaen nopeahkosti iltapäiväksi itään. Rintamasateiden jälkeen pilvisyys oli runsaan vaihtelevaa ja nopealiikkeisiä kuurosateita tuli yhä tiheään; etelärannikolla ajoittain rankkoina. Lounais-länsituuli oli aluksi kohtalaista - navakkaa, mutta voimistui illalla puuskissa kovaksi (Merellä alkoi myrskyämään). Yölämpötila oli +11 ja +15 asteen välillä; etelärannikolla +15 asteen vaiheilla. Päivälämpötila oli vain parisen astetta yötä korkeampi +14 ja +17 asteen välillä.

Ke 14.9. - Tuo laaja myrskymatalapaine jäi tässä vaiheessa hidasliikkeisenä keskukseltaan Perämeren - Keski-Suomen tienoille; tarkastelualueella jatkui aluksi hyvin voimakas länsi-lounaispuhuri, missä tuulivahinkoja tehneitä kovia - myrskyisiä puuskia esiintyi etelä- ja lounaisrannikolla (Hesarin juttu). Sisämaassa ja lähempänä matalapaineen keskusta oli vähän heikkotuulisempaa. Pilvisyys pysyi lähes koko päivän runsaana ja vain hetkittäin rakoilevana nopealiikkeisten kuurosateiden oltua taajaan toistuneita ja paikoin yhtenäisiä. Illalla kuurot ja pilvisyys vähenivät hieman lännestä alkaen tuulten heiketessä vähitellen ja alkaessa kääntymään luoteeseen. Lämpötila oli tuulen ja runsaan pilvisyyden takia lähes sama koko päivän vaihdellen enimmäkseen +11 ja +15 asteen välillä; leudointa etelärannikolla.

To 15.9. - Tässä vaiheessa Länsi-Eurooppaan muodostui korkeapaine ja heikkenevä myrskymatalapaine siirtyi keskukseltaan vähitellen Keski-Suomesta Vienanmeren tienoille. Tarkastelualueella oli aluksi vaihtelevapilvistä ja vain paikoin kuurosateita. Loppupäivällä matalapaineen jälkipuolella kehittyi jonoiksi muotoutuneita kuurottaisen sateen nauhoja liikkeessä etelään-kaakkoon; vaiheittain runsasta pilvisyyttä ja kohtalaista kuurottaista sadetta. Niiden jäljessä alkoi poutaantua puolilta öin. Tuulet olivat aluksi navakan puuskaisia ja länsiluoteesta, mutta ko. kuuronauhojen myötä tuulet heikkenivät vähän ja kääntyivät pohjoisluoteeseen. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla - etelärannikolla vähän yli. Päivälämpötila oli vain parisen astetta korkeampi +12 ja +15 asteen välillä; leudointa etelärannikolla.

Pe 16.9. - Matalapaine etääntyi vähitellen Suomen itäpuolella pitkulaiseksi venyneenä ja heikkenevänä. Korkeapaine siirtyi Länsi-Euroopasta itään muodostaen korkeapaineen selännettä Skandinaviaan. Uusi matalapaine saapui lännestä Britanniaan. Tarkastelualueella pohjois-luoteistuulet olivat enimmäkseen kohtalaisia ja pilvisyys oli runsaan vaihtelevaa. Kuurosateita esiintyi kuitenkin enää vähän ja heikkoina; eniten iltapäivällä ja itäpainotteisesti. Illalla poutaantui ja pilvisyys väheni. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla - vähän yli; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila oli +13 ja +16 asteen välillä; leudointa etelärannikolla.

La 17.9. - Korkeapaine siirtyi lännestä Suomen eteläpuolelle ja siitä Skandinaviaan - Norjanmerelle ulottuva korkeapaineen selänne alkoi siirtymään lännestä Suomen päälle. Britanniaan jäi vellomaan uusi matalapaine ulottaen rintamasysteemeitään Etelä-Skandinaviaan ja Keski-Eurooppaan. Tarkastelualueella lännen ja pohjoisen väliset tuulet heikentyivät edelleen ja iltaan mennessä etenkin lännessä tyyntyi lähes kokonaan. Pilvisyys oli vaihtelevaa ja iltapäivällä esiintyi heikkoja sadekuuroja. Illalla kuurot poistuivat, mutta runsaahkoa pilvilauttailua jäi paikoitellen. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila kohosi +15 asteen vaiheille; leudointa etelärannikolla. Illalla selkeimmillä sisämaa-alueilla lämpötila oli laskussa +5 ja +10 asteen välillä päivän minimilukemissa.

Su 18.9. - Korkeapaine muotoutui Suomen päälle ulottuen luode-kaakkosuuntaisena Mustallemerelle. Matalapaine siirtyi Britanniasta vähän idemmäksi ja sen rintamasysteemit lähestyivät Etelä-Suomea Skandinaviassa. Islannin länsipuolella muhi laajaksi ja voimakkaaksi kehittyvän matalapaineen keskus. Tarkastelualueella jatkui vaihtelevapilvinen sää ja aamun - iltapäivän aikana esiintyi paikoin heikkoja sadekuuroja. Tuulet olivat heikkoja - lähes tyyniä, mutta illalla etelä-kaakkoistuulet alkoivat voimistua lännestä alkaen. Yölämpötila vaihteli pilvisyyden mukaan; sisämaassa vähän +5 asteen molemmin puolin (Selkeimmillä paikoilla oli lievää hallanvaaraa alavilla mailla itäosissa ja yllättäen Ahvenanmaalla tyynen ja selkeän tilanteen oltua sopiva) ja etelärannikolla vajaassa +10 asteessa. Päivälämpötila oli +15 asteen vaiheilla.

Tuo yllä oleva kuva on otettu keskiviikkona 14.9.2011 Espoon Tapiolassa em. myrskyisän päivän iltana. Kuvassa nähdäänkin erään hiekkapintaisen kevyenliikenteen väylän päällä kolme viikolle (12. - 18.9.) tyypillistä ilmiötä yhdessä; metsämännyn (Pinus sylvestris) vanhimman neulasvuosikerran tyypillisen syysruskan aiheuttamaa neulasvarisemista, myrskyisän tuulen aiheuttamaa varisemisen voimakasta runsautta ja tilanteessa sattuneiden runsaiden sadekuurojen aiheuttamaa neulasten kasaantumiskuviointia veden virtaamisen mukana.

Ennuste tuleville päiville Etelä-Suomessa (Voitte itse lukea esim. näistä sääkartoista ennusteen luonnetta suursäätilan ja muun Euroopan sään suhteen; Weatheronline Expert Charts) -->

(Viikkoa 19. - 25.9. koskeva menneisyys poikkeuksellisesti) Ma 19.9. - Luode-kaakkosuuntainen korkeapaine siirtyy hitaasti Suomen yltä itään. Etelä-Skandinaviaan saapuva matalapaine alkaa sulautua lännen laajaan ja voimakkaaseen matalapaineeseen, jonka keskus pysyy lähes sijoillaan Islannin länsipuolella. Tästä johtuen tarkastelualueella kaakkoistuulet voimistuvat lännestä alkaen ja ovat loppupäivän aikana ajoittain jopa navakan - kovan puuskaisia; idässä tuuli voimistuu myöhemmin. Rintamasateet lähestyvät lännestä ja ne siirtyvät kohtalaisina - paikoin runsaina loppupäivän aikana alueen yli jääden loppuillalla vielä itäisimpiin osiin. Rintaman jälkeen poutaantuu ja heikkenevät tuulet kääntyvät lounaaseen lounaiskolkasta alkaen. Yölämpötila jää lännessä korkeaksi; +10 asteen vaiheille - rannikolla vähän yli. Idässä on kylmempää +5 asteen vaiheilla; sisämaassa lievää hallanvaaraa alavilla paikoilla. Päivälämpötila kohoaa +15 asteen vaiheille; pilvistyneimmillä alueilla jäädään vähän alle. Illalla koko alueella lämpötila jää +10 asteen tienoille - lounaassa vähän yli.

Ti 20.9. - Lännen laajan matalapaineen keskusalue jää vellomaan edelleen Islannin tienoille ja pieni osakeskus näyttää muodostuvan uudelleen Suomen länsireunalle mukanaan lännestä lähestyvä uusi okludoituva rintamasysteemi. Edellispäivän rintamasysteemi kaikkoaa koilliseen idästä, mutta Keski-Suomeen jää heikkenevä okluusiorintama ns. häntänä. Tarkastelualueella tuulet kääntyvät idässäkin lounaaseen ja ovat enimmäkseen kohtalaisia. Pilvisyys on vaihtelevaa ja idän yöllisten sateiden jälkeen sadekuuroja esiintyy vain harvakseltaan ja vähän. Illalla selkenee tilapäisesti lähes kokonaan ennen lännen uuden rintamasysteemin runsaampaa pilvisyyttä. Ilmamassa on leutoa: Yölämpötila on +9 ja +13 asteen välillä; leudointa etelärannikolla. Päivälämpötila on +14 ja +17 asteen välillä; leudointa etelärannikolla / vähäpilvisimmillä paikoilla.

Ke 21.9. - Pieni matalapaineen osakeskus jää heikentymään Perämeren tienoille ja länsilounaasta yöllä tullut okludoituva rintamasysteemi jää hidastelemaan itään liikkuessaan Etelä- ja Keski-Suomen ylle. Lännessä Islannissa ollut laaja matalapaineen keskus alkaa illalla liikkua idemmäksi ja edellään se alkaa syöttää uutta rintamasysteemiä lounaasta Etelä-Suomeen. Pieni korkeapaine muotoutuu koillisessa. Tarkastelualueella pilvisyys runsastuu yöllä jääden ajoittain rakoilevaksi ja kuurottaisia sateita esiintyy monin paikoin. Illalla lounaasta kokonaan pilvistä ja yhtenäisempää sadetta. Etelän ja lännen väliset leudot tuulet ovat heikkoja - kohtalaisia, mutta voimistuvat illalla ajoittain navakoiksi. Heikkotuulisimmilla alueilla sisämaassa voi esiintyä yöllä - aamulla sumua. Yölämpötila on sisämaan paikoin vajaasta +10 asteesta etelärannikon +11 ja +14 asteen välille. Päivälämpötila on +14 ja +17 asteen välillä; leudointa vähäpilvisimmillä paikoilla.

To 22.9. - Perämeren tienoilla ollut pieni matalapaineen osakeskus sulautuu lännestä viimein lähestyvään voimakkaaseen matalapaineeseen, mutta pian perään tuloksena syntyy uusi voimakkaampi Perämerta lännestä lähestyvä matalapaineen osakeskus. Keski-Eurooppaan muodostuu lännestä korkeapaine. Tarkastelualueen itäosiin edellispäivästä alkaen hidastelemaan jääneen rintamasysteemin perään tulee uutta okludoituvaa rintamasysteemiä ja nämä yhteen sulautuneena siirtyvät loppupäivällä viimein alueelta itään; lounaasta tulee kuurottaista sadetta jatkuvasti alkupäivällä, mutta loppupäivän mittaan poutaantuu pienien sadekuurojen kautta länsilounaasta alkaen ja sää selkenee osaksi. Päivän mittaan etelä-lounais- ja myöhemmin länsi-lounaistuulet ovat ajoittain navakan puuskaisia. Yö- ja päivälämpötilat ovat lähellä toisiaan eli lämpötila pyörii koko päivän enimmäkseen +11 ja +15 asteen välillä; leudointa etelärannikolla ja yöllä sisämaassa voi olla vajaat +10 astetta paikoin.

Pe 23.9. - Vähitellen heikkenevän matalapaineen keskus siirtyy hitaasti Perämereltä Keski-Suomen yli itään. Keski-Euroopassa vahvistuu korkeapaine ja Britannian länsi-luoteispuolella oleva matalapaine alkaa syöttämään Länsi-Eurooppaan hyvin kesäistä ilmamassaa lounaasta. Tarkastelualueella pilvisyys on vaihtelevaa ja iltapäivällä syntyy kuurosateita aluksi hajanaisesti ja illan mittaan myös paikoin runsaampina vyöhykkeinä, jolloin myös pilvisyys on runsaampaa. Tuulet ovat enimmäkseen kohtalaisia ja ne kääntyvät päivän mittaan vähitellen länsilounaasta viilenevinä luoteeseen. Yölämpötila on +6 ja +10 asteen välillä; kylmintä sisämaassa. Päivälämpötila on +11 ja +14 asteen välillä; viileintä sisämaassa.

La 24.9. - Matalapaine kaikkoaa Suomen itäreunalla hitaasti idemmäksi ja pieni korkeapaineen selänne lähestyy Skandinaviasta. Korkeapaine siirtyy Keski-Euroopassa vähän idemmäksi ja hyvin lämmin lounaisvirtaus jatkuu Länsi-Euroopassa rintamasateiden tullessa Britanniaan lounaasta keskukseltaan Islannin lounaispuolella olevan laajan matalapaineen syöttämänä. Tarkastelualueella yöllä ja aamulla esiintyy vielä kuurosateita, mutta lännestä alkaen poutaantuu loppupäiväksi. Alapilvilauttaa jää kuitenkin runsaasti ja vain ajoittain - paikoin pilvipeite rakoilee. Kohtalaiset luoteistuulet heikkenevät vähitellen lähes tyyniksi illalla lännestä alkaen. Yölämpötila on +5 ja +9 asteen välillä; kylmintä sisämaassa. Päivälämpötila jää +10 asteen vaiheille - vähän sen ylle; kylmintä sisämaassa. Illalla yksittäisillä selkeimmillä alueilla lämpötila laskee +5 asteen tienoille.

Su 25.9. - Vienanmeren itäreunalle jäänyt matalapaine heikkenee ja alkaa sulautumaan kauempana kaakossa olevaan matalapaineeseen. Pieni korkeapaineen selänne siirtyy Skandinaviasta Suomen ylle etelä-pohjoissuuntaisena. Korkeapaine asettuu Keski-Euroopasta Itä-Eurooppaan ja keskukseltaan yhä Islannin tienoilla oleva laaja matalapaine syöttää yhä lounaasta rintamasateita Britanniaan, hyvin kesäistä ilmaa muualle Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä alkaa työntää lämmintä Skandinavian kautta myös Suomeen. Tarkastelualueella pilvisyys pysyy yöllä ja aamulla vaihtelevana. Iltapäivästä alkaen lounaasta lähestyvän lämpimämmän ilmamassan etureunalla vallitsee vaihtelevasti ylä- ja keskipilvilauttoja. Tuulet ovat heikkoja - ajoittain tyyniä kääntyen luoteesta vähitellen lounaaseen. Yölämpötila on +5 asteen vaiheilla; selkeimmillä sisämaan alueilla kylmintä lievän alavien maiden hallanvaaran kera. Päivälämpötila on enimmäkseen +11 ja +15 asteen välillä; leudointa lounaiskolkassa.

Ma 26.9. - Suomen yllä ollut etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne siirtyy hitaasti idemmäksi ja korkeapaine vahvistuu Itä-Euroopasta uudestaan myös lännemmäksi. Pohjois-Atlantilla voimistuu laajaa matalapainetoimintaa Islannista länteen ja lounaaseen, mutta Islannin tienoilla ollut vanhempi matalapaine heikkenee siirtyessään itään Norjanmerellä. Tähän liittyen lännestä lähestyy nopeasti rintamasysteemi, johon muodostuu pieni ja voimakas matalapaineen osakeskus Keski-Skandinaviassa illalla. Tarkastelualueella alkupäivällä on vaihtelevasti ylä- ja keskipilvilauttaa, mutta loppupäivällä alapilvikansi tihenee ja utu lisääntyy. Lähestyvät rintamasateet pysyvät kuitenkin vielä Skandinavian puolella länsirannikkoa lukuun ottamatta. Hyvin leudot lounaistuulet ovat aluksi heikkoja, mutta voimistuvat kohtalaisiksi - navakoiksi iltaan mennessä lännestä alkaen. Yölämpötila on idän vajaasta +10 asteesta lännen ja etelärannikon +10 ja +13 asteen välille. Päivälämpötila on +12 ja +16 asteen välillä.

Ti 27.9. - (Tänään kirjoituksen julkistamisen päivänä: Varsinaiset tulevaisuuden ennusteet tämän päivän jälkeen) Länsi- ja Keski-Eurooppaan asettuu vellomaan laaja korkeapaine. Edellispäivän iltana Keski-Skandinaviassa muodostunut pieni ja voimakas matalapaine siirtyy päivän aikana entisen Oulunläänin yli itään (Myrskytuulia ylityksen alueella!) ja sen okludoituva rintamasysteemi ylittää Etelä- ja Keski-Suomen yön ja aamun aikana. Länsi-, Keski- ja osin Itä-Euroopassa jatkuu ajankohtaan nähden erittäin kesäinen ilmamassa ja voimakasta matalapainetoimintaa on laajalla alueella kaukana Pohjois-Atlantilla, mikä syöttää lounaasta hyvin lämmintä ilmamassaa Eurooppaan. Tarkastelualueella kohtalaiset rintamasateet siis ylittävät alueen yöllä ja aamulla, mutta sen jälkeen tapahtuu nopea poutaantuminen, osittainen selkeneminen ja udun katoaminen loppupäiväksi. Illalla on vaihtelevasti ylä- ja keskipilvilauttoja. Ajoittain navakat tuulet käyvät aluksi lounaasta, mutta rintaman ylityksen myötä kääntyvät länsiluoteeseen ja heikkenevät vähän illalla. Yölämpötila on erittäin korkea +10 ja +15 asteen välillä; leudointa lännessä - etelärannikolla! Päivälämpötila on vain parisen astetta yötä korkeampi +14 ja +17 asteen välillä. Illalla lämpötila laskee päivän minimilukemiin ja etenkin sisämaassa paikoin vajaaseen +10 asteeseen.

Ke 28.9. - Entisen Oulunläänin edellispäivänä ylittänyt pieni myrskymatalapaine heikkenee Suomen itäreunalla ja alkaa sulautumaan Länsi-Venäjälle jääneeseen laajempaan matalapaineeseen. Heikko korkeapaineen selänne siirtyy hitaasti Pohjois-Suomen päälle lännestä ja uutta heikkoa rintamasysteemiä siirtyy lännestä Etelä-Suomeen. Vahva korkeapaine vaikuttaa edelleen lounaassa painottuneena Keski-Euroopaan ja sen länsipuolitse Pohjois-Atlantin erittäin laajan ja voimakkaan useita osakeskuksia sisältävän matalapaineen kaukaa lounaasta ja osin etelästä syöttämänä tulee yhä ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kesäistä ilmaa laajasti Länsi- ja Keski-Eurooppaan sekä Etelä-Skandinaviaan. Tarkastelualueella vallitsee koko päivän heikko - kohtalainen länsi-luoteistuuli ja vaihtelevapilvinen sää, mutta lännestä tulee loppupäivällä runsaampaa pilvisyyttä ja ajoittain heikkoa sadetta. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla - vähän sen alle; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila on +13 ja +16 asteen välillä; viileintä pilvisimmillä alueilla.

To 29.9. - Laaja matalapaine pysyy kaukana Pohjois-Atlantilla ulottuen Azoreilta Islannin kautta Norjanmerelle ja vahva korkeapaine pysyy edelleen lähes paikallaan Keski-Euroopassa säilyttäen ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kesäisen sään laajasti Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Etelä-Skandinaviassa. Heikko korkeapaineen selänne siirtyy Pohjois-Suomen yltä itään ja Norjanmeren kautta Lapin pohjoisreunalle saapuvan matalapaineen osakeskuksen myötä taas uusi rintamasysteemi ylittää päivän aikana Suomen itään. Tarkastelualueella pilvisyys on aluksi vaihtelevaa, mutta rintaman ylityksen myötä runsaampaa ja heikkoja sateita voi taas tulla. Myöhemmin lännestä poutaantuvaa ja osittain selkenevää. Tuulet käyvät enimmäkseen lännestä ja voimistuvat heikosta kohtalaiseen - ajoittain navakkaan päivän mittaan. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla; viileintä idässä. Päivälämpötila vaihtelee sateisuuden mukaan +13 ja +17 asteen välillä; leudointa kuitenkin lounaassa.

Pe 30.9. - Korkeapaine näyttää edelleen pitävän mahtinsa Keski-Euroopassa säilyttäen ajankohtaan nähden yhä ennätysmäisemmäksi kehittyvää kesäistä ilmamassaa laajasti Länsi- ja Keski-Euroopassa sekä Etelä-Skandinaviassa. Lapin pohjoisreunalle lännestä saapunut matalapaine jatkaa hitaasti idemmäksi ja toinen voimakas matalapaine muotoutuu Islannin lounaispuolella. Etelä-Suomeen ulottuu nyt annos erikoisen lämmintä ilmamassaa tuosta lounaan lämpöaaltoalueelta länsituulilla, mutta illan mittaan korkeapaineen selänteen vahvistuessa Skandinaviasta Norjanmerelle ulottuvalle alueelle viileämmät luoteis-pohjoistuulet alkavat vaikuttaa. Tarkastelualueella vallitsee siis enimmäkseen kohtalaiset aluksi länsi- ja illan mittaan luoteis-pohjoistuulet poutaisessa, kuivahkossa ja vaihtelevan vähäpilvisessä säässä. Yölämpötila on +9 ja +13 asteen välillä; leudointa lounaassa. Päivälämpötila kohoaa ennätyksellisesti +17 ja +20 asteen välille ja paikoin saattaa olla mahdollista jopa +20 asteen ylityksetkin! Illallakin lämpötila jää vielä +10 ja +15 asteen välille viilenevästä ilmamassasta huolimatta.

La 1.10. - Skandinaviaan syntynyt korkeapaineen selänne siirtynee nopeasti Suomen päälle etelä-pohjoissuuntaisena, jolloin koleimmat pohjoistuulet jäänevät täpärästi Suomen itäpuolelle matalapaineen etääntyessä Länsi-Venäjän pohjoisosissa. Korkeapaine jatkaa otettaan edelleen Keski-Euroopassa siirtyen ehkä vähän idemmäksi. Islannin tienoilla on voimakas matalapaine ja toinen heikompi matalapaine näyttäisi muodostuvan Ranskan - Espanjan länsipuolelle. Tässäkin vaiheessa erikoisen kesälämmin ilmamassa kattaa vielä laajasti Länsi- ja Keski-Eurooppaa sekä Etelä-Skandinaviaa. Ehkä aikaisempaa laajemmin myös Itä-Eurooppaa. Tarkastelualueella yön heikot - kohtalaiset pohjoistuulet tyyntyvät loppupäiväksi ja sää on enimmäkseen selkeää tai mahdollisesti on ajoittaisia pilvilauttoja. Yölämpötila laskee +5 ja +10 asteen välille; viileintä sisämaassa ja idässä. Päivälämpötila vaihtelee lounaan +13 ja +16 asteen väliltä idän +10 ja +13 asteen välille... Seuraavassa varsinaisessa ennusteessani pe tai la tarkennan tilanteita ja jatkoa tästä eteen päin, mutta tässä vaiheessa arvioituna seuraavalla viikolla (3.10. --> ) jatkuisi aluksi erittäin leudot säät, mutta myöhemmin olisi merkkejä rajustakin kylmenemisestä niin Suomessa kuin tuolla Länsi- ja Keski-Euroopan ennätysmäisellä lämpöaaltoalueellakin...

Etelä-Suomen kasvukauden viimeiset etenemisvaiheet ovat toteutuneet tämän sääennusteen takautuvasta alkamispäivästä (su 18.9.) alkaen lähes koko ajan tavanomaista lämpimämmissä olosuhteissa, josta johtuen ylikin kuukauden verran kehitysetumatkaa on säilynyt mm. viimeisenä kypsyneiden satojen valmistumisessa ja varisemisessa. Jo viime viikolla (19. - 25.9.) varisivat runsaana esim. tammen (Quercus robur) ruskean kypsät terhot, mitä ei normaalisti tapahdu vielä tällaisissa lähes - kokonaan kesäasuisissa ko. lajin puissa eikä edes syyskuussa. Kokonaan ovat jo kypsyneet - ovat olleet kypsymässä viime viikolla (19. - 25.9.) myös mm. myöhäisimmät viiniköynnösten (Vitis sp.), mustaseljan (Sambucus nigra), amurinkorkkipuun (Phellodendron amurense) ja talviomenalajikkeiden sadot (Huom., nyt ensimmäistä kertaa tunnetun historian aikana talviomenalajikkeilla on kypsymismahdollisuus jo kasvukauden aikana ulkona puussa eikä vasta varastossa!). Monien em. lajien sadoissa on tällä viikolla tiedossa jo peräti ylikypsyyttäkin, mikä on todella erikoista ajankohtaan nähden. Ylikypsiä ovat jo pitkään olleet mm. aronioiden (Aronia sp.) ja pihlajien (Sorbus sp.) marjasadot.

Ruskan eteneminen alkoi hidastelemaan normaaliin nähden viime viikolla (19. - 25.9.) leutouden ja runsaiden sateidenkin takia. Tällä viikolla (26.9. --> ) uudestaan jatkuvan erittäin leudon sään ansiosta hidastelu jatkuu ja keskimäärin ruskan kehitysaste alkaakin olla jo noin 1 viikon jäljessä tavanomaisesta aikataulusta. Tähän on tuonut jo viime viikollakin kuitenkin erikoisen poikkeuksensa kaksi merkittävää erikoistapahtumaa: Ensinnäkin ennätyksellisen runsas ruostesienien ja siten niiden aiheuttamien valeruskatilanteiden määrä alkaen etenkin koivuista (Betula sp.) ja monista pajuista (Salix sp.). Toisekseen ennätyksellisen paljon tavanomaista kehitystä edellä kehittyneen loppukasvukauden kehitysasteen eli lämpösumman kertymisen ennätyssuuruuden takia joillakin varhain kesäkasvunsa päättävillä puilla ja pensailla vaihtelevasti ennenaikaistuneet yksittäiset ruskatilanteet.

Nuo tapahtumat ovat niin erikoislaatuiset tänä vuonna, että teen niistä erikseen oman kirjoituksensa kuvaesimerkein... Kerrottakoon tässä kuitenkin, että varhaisimmin ruskaantuneista lajeista esim. punasaarnien (Fraxinus pennsylvanica) ensimmäiset ruskahuipennukset tapahtuivat viimeistään viime viikon (19. - 25.9.) alussa ja tälle viikolle (26.9. --> ) tultaessa ko. yksilöt ovatkin jo tyhjentyneet lehdistä kokonaan. Seuraavassa ruskaantumisvaiheessa olevista lajeista esim. toisen ruskavaiheen metsävaahterat (Acer platanoides) olivat viime viikolla laikuttaisessa kirkkaassa ruskavaiheessa, mutta tällä viikolla ne ovat huipentamassa ruskaansa. Samalla maaseudulla esim. haavan (Populus tremula) ruska alkaa myös osittain huipentumaan samaan tapaan tällä viikolla. Sen sijaan koivuista monet ovat siis kohdanneet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen runsasta ja aikaista varistumista runsaan ruostesieniruskan takia, mutta osittain sen sekaan on ehtinyt tulla täksi viikoksi (26.9. --> ) hieman varsinaista kirkkaampaa ruskaakin. Tuttuun tyyliin ruostesieniruskat ovat vähäisimmät taajamissa ja kokonaisruska on vähän jäljessä etelärannikolla sisämaahan nähden, kuten aina muutenkin.

Puistoissa ja puutarhoissa parasta väriloistoa viime viikolla (19. - 25.9.) laikuttain ja tällä viikolla (26.9. --> ) hitaasti ja osittain laajemmaksi huipentuen ovat tarjonneet - tarjoavat mm. rusokirsikat (Prunus sargentii), katsurat (Cercidiphyllum japonicum), pilvikirsikat (Prunus pennsylvanica), monet pensasangervot (Spiraea sp.), monet vaahterat (Acer sp.), tuhkapensaat (Cotoneaster sp.) ja aroniat (Aronia sp.). Ruskan kehityksen viivästyminen alkaa näkymään etenkin myöhään ruskaantuvilla lajeilla, kuten tammilla (Quercus sp.), lehmuksilla (Tilia sp.), ruostesieniruskattomilla raidoilla (Salix caprea), balkaninhevoskastanjoilla (Aesculus hippocastanum) ja viimeisen ruskavaiheen metsävaahteroilla eli useat näistä ovat vielä kokonaankin kesäasussa myös tämän viikon (26.9. --> ) ajan. Lisäksi jo ruskaantuneilla lajeilla leutous on osittain samentanut ruskaa ilman ruostesienikomponenttiakin. Nurmikot ovat kasvaneet leudoissa ja kosteissa oloissa edelleen erittäin rehevästi ja ajankohtaan nähden nopeasti; viikottaista leikkuuta on edelleen tarvittu. Kosteat ja leudot olosuhteet ovat suosineet poikkeuksellisen hyvin edelleen myös sieniä ja sammalia eikä nurmikoiden lisäksi tällekään näy loppua vielä tämän viikonkaan (26.9. - 2.10.) aikana!

Poikkeavana jatkunut lämpö on aiheuttanut syyskuun mittaan myös sen, että laajasti Etelä-Suomessa hallaa ei ole vieläkään esiintynyt edes sisämaassa. Viime viikonlopun (23. - 25.9.) lyhyt tähän mennessä syksyviilein jaksokin sisälsi vain äärimmäisen minimaalisesti hallanvaaraa sisämaan alavilla mailla ja tälläkin viikolla (26.9. --> ) erikoisen leuto sää pitää hallat yhä poissa. Niinpä erikoisen harvinaisella tavalla koko syyskuu tulee olemaan koko Etelä-Suomessa hallanarkojen kasvien kannalta häkellyttävän totaalisesti pakkasvauriotonta aikaa ja tämä suosii myös arkoja puita ja pensaitakin erityisellä tavalla! Myös kaikki kesäkukat saavat runsaan kukoistuksen mahdollisuuden lokakuun puolelle saakka ja hyötykasviviljelyssä esim. kurpitsojen ja avomaankurkkujen sato-olot jatkuvat hyvinä laajasti. Tosin suuri kosteus on jo aiheuttanut jonkin verran haittaa näille lajeille. Muussa peltoviljelyssä syysviljojen oraat ovat yhä kehittyneet pääasiassa hyvin ko. lämmön turvin, mutta paikoin runsaat sateet ovat olleet haitaksi. Lisäksi sänkivaiheisia peltoja on alettu kyntämään talvikuntoon. Sokerijuurikkaat jatkavat vielä kasvuaan ehkäpä ennätysmittoihin...

Vesistöjen pintalämpötilat ovat olleet edelleen tavanomaista lämpimämpiä. Vihdoin viime viikolla (19. - 25.9.) järvien vesilämpötilat laskivat kuitenkin vähän alle +15 asteen ja etenkin ko. viikonlopun viileys laski lukemia pienissä järvissä lähelle +10 astettakin. Tällä viikolla (26.9. --> ) leuto sää pitää viilenemisen kurissa, joten edelleen vesilämpötilat pysyvät pääasiassa +12 ja +15 asteen välillä. Suomenlahdella viileneminen on ollut myös hidasta ja kauttaaltaan merilämpötiloissa on päädytty reilusta +15 asteesta melko tasaisesti noin +15 asteen lukemiin - vähän sen alle. Tällä viikolla meriveden lämpötilat pysyvät näissä lukemissa edelleen varsin tasaisesti. Jokien virtaamat ovat nousseet viime viikon sateiden aikana, mutta pysyneet ajankohtaan nähden suht normaaleissa määrissä eikä taajamatulviakaan ole merkittävästi esiintynyt. Tällä viikolla on jatkossa sen verran vähän sadetta, että jokivirtaamat saattavat jopa laskea hieman. Maaperä pysyy kuitenkin hyvin kosteana kaikkialla edelleenkin, kun haihtuminen on heikentynyt jo paljon hyvin lämpimästä säästä huolimatta.

No comments: