Friday, December 09, 2011

Talven 2011 - 2012 lumimyrskyseuranta (Osa 1): Myrskytuulia ja suojalumipyryä (rannikoilla räntää ja vettäkin) lännestä matalapaineen keskuksen mukana

Talven 2011 - 2012 ensimmäinen lumimyrskytilanne virittää blogiani uudestaan sääseurannankin piiriin. Kyseessä on eilisen torstain puolella jo Skotlannissa myrskytuhoja aiheuttaneen hyvin voimakkaan matalapaineen keskuksen siirtyminen tämän pe päivän aikana lännestä Etelä- ja Keski-Suomen länsireunalle. Matalapaine tuo mukanaan reippaasti sateita sekä vaarallisen voimakasta ja puuskaista etelä-kaakkois- ja myöhemmin etelä-lounaistuulta. Tuulet ovat voimakkaimmillaan jälleen kerran etenkin Etelä-Skandinaviassa ja Baltiassa, mutta Etelä-Suomikin saa todennäköisesti tuta taas paikallisista myrskytuhoista puuskien voiman saavuttaessa noin 20 m/s. Voimakkaimmat tuulet jäävät länsiosiin.

Matalapaineen okluusiorintaman tuomat sateet tulevat jo nyt aamupäivällä lounaisrannikolle ja leviävät siitä iltapäiväksi jo suureen osaan Etelä- ja Keski-Suomea. Ne ovat olomuodoltaan kaikkea vedestä rännän kautta lumeen lämpötilan vaihdellessa etelärannikon asteen - parin lämpöasteesta sisämaan nollan tienoille. Sisämaassa sataa siis yksinomaan lunta - märkää lunta, mutta etelärannikolla ainakin jossain vaiheessa päivää sade voi muuttua vedeksikin etenkin lounaiskolkassa, jonne Itämeren lämmitysvaikutus ja matalapaineen leudon ilmamassan kieleke ulottuu parhaimmin. Lounaissaaristossa sade voi jäädä kokonaankin vedeksi. Vieläkin on silti jonkin verran epäselvää se, kuinka paljon vetenä ja kuinka leveällä rannikkokaistaleella sen olomuotoinen sade tapahtuu... Lumisateisimmilla alueilla voidaan kuitenkin odotella yli 10 sentinkin uutta lumikertymää. Etelärannikko voi jäädä vain parin - kolmen sentin kertymiin...

Joka tapauksessa tässä myrskytilanteessa lisätuhoja aiheuttava vaaratekijä tulee mitä ilmeisemmin olemaan Etelä-Suomessa myös tuo märkä lumi, sillä se takertuu vahvasti puihin myös kovalla tuulella, mikä aiheuttaa puiden kaatumisen vaaraa lisää lumen kertyessä puihin toispuoleisesti / epäsymmetrisesti ja voimakas tuuli painaa näitä taakkoja repeytymisvaaraakin aiheuttaen. Tämä lumitaakkaongelma on tavanomaista vaarallisempi myös siksi, kun hyvin leutona jatkuneet säät ovat pitäneet maan jäätymisen hyvin minimaalisena myös sisämaassa, jolloin hyvin paljon märkä maa on nyt tavanomaista löyhempää puiden kaatumiselle. Näillä näkymin vaarallisin tällainen lumitaakkaongelma voi kertyä Salpausselän tienoille ja vähän siitä etelään, muttei aivan mahdollisesti vesisateisimmalle etelärannikolle...

Matalapaineen keskus jää lauantaiksi pyörimään Etelä- ja Keski-Suomen ylle, mutta alkaa samalla täyttymään. Tämän myötä kovia tuulia riittää vielä lauantainkin puolelle, mutta ne heikkenevät vähitellen ja ovat matalapaineen keskuksen sijainnin mukaan suunnaltaan vaihtelevia. Sateet jäävät perjantaita hajanaisemmiksi ja kuurottaisemmiksi, mutta uutta lunta voi etenkin sisämaassa kertyä vielä joitakin senttejä. Ilmamassa alkanee myös kylmenemään asteella - parilla, jolloin sen myötä lopulta etelärannikolle voi tulla perjantaita jopa enemmänkin lunta, mikäli ajankohtaan nähden lämmin merivesi vielä edesauttaisi sitä sopivilla tuulilla...

Tässä ovat pyryn seurannassa oivalliset mediat: Testbed -sadetutka Etelä-Suomesta, Ilmatieteenlaitoksen sadetutka ja Kelikamerat Etelä-Suomesta. Seurantapaikkani on Espoon Tapiola ja seuraavaksi tuttuun aikaisempien talvien tyyliin ensimmäinen tilannepäivitys:

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 10:45: Etelä-kaakkoistuuli on voimistunut seurantapaikallani jo navakan - kovan puuskaiseksi puiden humistessa voimakkaasti puuskissa. Taivas on kokopilvessä; alimpana tuulessa nopeasti seilaavaa kokkareista kumpukerrospilvilauttaa ja ylempänä paksunevaa verhopilveä sadealueen edellä. Lämpötila on +1,5 astetta, jolloin on oletettavissa tulevan sateen olomuodon olevan osittain lumista... Sateen etureuna on saavuttanut jo Hanko - Pori -tasan; kelikamerakuvat paljastavat sateen olomuodon olevan lounaissaaristossa ja -rannikolla kokonaan vettä. Lumitilanne ennen sadetta on se, että eilen iltaisista lumikuuroista on Tapiolaan ja pääkaupunkiseudulle jäänyt ohutta laikuttaista "nimellishuurua" ja sama pätee varsin hyvin koko etelärannikolle. Sisämaassa Etelä-Suomessa on maahan jäänyt tämän viikon lumisateista selvemmin lunta, mutta sielläkin laajasti pääasiassa vasta alle 5 cm.

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 13:20: Sade on alkamaisillaan pääkaupunkiseudulla ja tulee tässä vaiheessa tihkuna - vetenä lämpötilan ollessa +2 astetta. Runsain sade kattaa jo Helsinki - Vaasa -linjan lounaispuolella sisämaa-alueita, missä nollakelissä satava lumi on haittaamassa liikennettä huomattavasti; ko. märkä lumi ei toisaalta kinostu kummoisesti edes voimakkaassa tuulessa. Sade on muuttunut osaksi rännäksi - lumeksi myös lounaisrannikolla. Ahvenanmaalta vesisateet ovat toistaiseksi ohi. Tuuli on voimistunut edellisen päivityksen jälkeen humisuttaen myrskyisästi puita niin, että ääni on jylinää kovimmissa puuskissa ja oksia on alkanut varisemaan koivuista.

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 13:55: Nyt sade on voimistumassa pääkaupunkiseudulla ja lämpötilan laskettua +1 asteeseen on sateen olomuoto myös esim. täällä Tapiolassa märkää lunta. Maahan ei ole tällä hetkellä vielä kertynyt mitään ja edellisestäkin lumihuurusta on aamun jälkeen ehtinyt sulaa lähes kaikki. Tuuli vaikuttaa olevan tällä hetkellä vähän aikaisempaa heikompaa.

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 15:25: Sadealue on pysynyt sen verran heikkona, että etelärannikon räntä- ja lumisateesta esim. pääkaupunkiseudulla on vasta nyt viime minuuttien aikana alkanut kertymään maahan vähän valkoista. Runsain lumisade on ollut pääkaupunkiseudusta vähän pohjoiseen ja Hyvinkään tienoilla. Etelä-kaakkoistuuli on edelleen ollut kovan - myrskyisän puuskaista ja uutisten mukaan tuhannet ovat jo ilman sähköä ja mm. merivesi on noussut voimakkaasti. Lämpötila Espoon Tapiolassa on tällä hetkellä melkolailla tasan 0 astetta ja sisämaassa paikoin pakastaakin 0 ja -1 asteen välillä. Lounaisrannikolla ja Hankoniemellä on sen sijaan edelleen +1 ja +3 asteen välillä lämmintä ja vesikelistä säätä.

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 16:40: Tämä melko heikoksi jäänyt sadealue on jo siirtymässä Helsinki - Vaasa -linjan itä-koillispuolelle ja sen lounaispuolella sade on siis lakannut. Matalapaineen keskuksen ympäri on kuitenkin kiertymässä lisää sateita jo Ahvenanmaalle. Täällä Tapiolassa räntä- ja lumisade on myös lakkaamassa, mutta etelätuuli on edelleen ajoittain myrskyisän puuskaista. Lämpötila on noussut takaisin +1 asteeseen ja maahan tullut hyvin ohut lumihuurre on sulamassa samantien pois. Sisämaassa on kuitenkin paikoin kertynyt muutamia senttejä uutta lunta joten mm. Hyvinkään tienoilla lumipeitteen kokonaispaksuus lienee ylittänyt 5 sentin. Lumikertymät ovat kuitenkin jääneet arvioitua selvästi vähäisemmiksi sielläkin eikä näin ollen ole syntynyt em. puiden lumitaakkaongelmaa missään päin.

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 19:30: Ensimmäinen sadealue on muodostanut koko ajan jälkipuolelleen uutta lumipyryä pääkaupunkiseudun lähelle itä-koillispuolelle ja siitä itään. Niinpä sillä alueella lumikertymät ovat muodostumassa Etelä-Suomen suurimmiksi... Espoon Tapiolassa sen sijaan on ollut edellisen päivityksen jälkeen koko ajan sateetonta, mutta pilvistä (Edelleen alimpana kokkareista nopeasti tuulen mukana viilettävää kumpukerrospilvilauttaa). Lännestä - lounaasta on tulossa kuitenkin sateita kuurottaisesti; lounaissaaristossa rankastikin. Lämpötila on kohonnut lounaiskolkassa paikoin jopa +4 asteen vaiheille ja täällä Tapiolassakin +2 asteeseen. Näillä rannikkoalueilla sateet ovatkin jatkossa vettä. Sisämaassa lämpötila on edelleen 0 vaiheilla ja lievästi pakastavaa etenkin itäosissa. Tuulet ovat kääntyneet hitaasti kaakosta enemmän etelään ja heikentyneet vähän, mutta puuskissa on edelleen navakkaa - kovaa tuulta.

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 21:50: Runsaimmat lumipyryt ovat siirtyneet kaakonkulmalle, jossa kertyy lunta useita senttejä. Matalapaineen keskuksen ympäri kiertyneet uudet sateet ovat vallanneet lounaisen Suomen ja ovat parhaillaan tulossa pääkaupunkiseudullekin. Sateet ovat paikoin rankkoja ja tulevat siis etelärannikolla tällä kertaa enimmäkseen vetenä; Tapiolassa alkoi juuri vesisade, jossa on seassa ajoittain räntää. Lumisen sateen raja on siirtynyt parikymmentä kilometriä pohjoisemmaksi. Lämpötila on etelärannikolla +1 ja +3 asteen välillä; lounaiskolkassa paikoin jopa +5 astetta. Sisämaassakin on leudontunut suojaksi 0 ja +1 asteen välille länsiosiltaan, mutta kaakonkulman lumipyryisessä sisämaassa on lievää pakkasta -1 asteen tienoille. Tuulten pahin vaihe on nyt ohi, mutta etelätuulet jatkuvat edelleen navakan - kovan puuskaisina. Tämän päivityksen jälkeen teen vielä illan päätteeksi loppuyhteenvedon ja viimeisen tilannekatsauksen.

Tilanne perjantaina 9.12.2011 klo. 23:55: Sateet ovat taas tauonneet melkein kokonaan pääkaupunkiseudulla ja Espoon Tapiolassa lämpötila on +2,5 astetta. Edellisen päivityksen lämpötilat ovat siis vallinneet edelleen ja sama on jatkumassa läpi yön eikä huomisen päivän aikanakaan juuri muutoksia lämpötiloihin ole tulossa; idässä tosin leudontunee vielä asteella parilla. Uusia kuurottaisia sateita paikoin hetkittäin runsainakin on tulossa jatkuvasti matalapaineen keskuksen kierrättämänä ja noiden uusien lämpötilatietojen valossa näyttää siltä, että etelärannikko ja lounaiskolkka saavat lähes koko lauantain ajan sateensa enimmäkseen vetenä. Näin ollen etelärannikon lumettomuus tulee vielä jatkumaan 5 - 10 km sisämaahan päin, mutta sisämaassa on mahdollisuuksia mittailla huomisaamun viralliseen lumensyvyysmittaukseen mennessä paikoin n. 10 cm:n lumipeitteitä; todennäköisimmin kaakonkulmalta Hyvinkää - Riihimäki tienoolle ulottuvalla vyöhykkeellä. Ja huomisen aikana lisääkin lunta on tulossa ainakin paikoin muutamia senttejä. Etelästä vähitellen lounaaseen kääntyvät tuulet pysyvät myös yön yli navakan - kovan puuskaisina ja vasta huomisen aikana alkaa hidas tuulten heikkeneminen.

Lopuksi tarjoan vielä uutiskoosteen tästä myrskystä sekä Suomesta että sen ulkopuolelta: Iltasanomien juttuja; Myrsky nosti veden maalle - bensa-asema veden alla - katso myrskykuvat!, Varsinais-Suomessa kolarisuma iltapäivän aikana ja Myrsky räjäytti tuulivoimalan liekkeihin Skotlannissa. Hesarin juttuja; Myrsky katkoi sähköt tuhansilta, puita kaatui talojen päälle ja Ankara myrsky raivosi Tanskassa, Länsi-Ruotsi varautui nietoksiin.

No comments: