Sunday, December 11, 2011

Big Brother 2011 -kausi arviointiin yhteiskuntatilanteemme ilmiönä: Alustuksena BB:n tutkivaa seuraamista puoltava mielipiteeni

Tänään aivan kohta huipentuu Suomen Big Brother 2011 -realityn kausi, kun asukkaista viimeiset (Suvi, Janica, Tanja, Mikael ja Ben satunnaisessa järjestyksessä) ovat viettäneet nyt kaikkiaan 104 päivää BB-talossa ja heistä valitaan voittaja klo. 21:00 Sub-TV:llä alkavassa suorassa lähetyksessä.

Viime vuoden joulukuulta tämän blogin lukijat saattavat muistaa, kuinka minua on kiinnostanut BB:n seuraaminen ja tutkiminen yhteiskunnallisosiaalisena ilmiönä ja nimenomaan osana näitä paljon esille muutenkin tuomiani länsimaisen kulttuurin rapautumisen piirteitä ja ominaisuuksia. Viime kaudellahan erityisen herkullisen tarkastelupisteen tässä mielessä tarjosi asukas nimeltään Marika.

Tällä kertaa kiinnostavinta antia ovat samassa katsantokannassa tarjonneet ei niinkään kukaan erityinen asukas (Koska sellaista ehkä Sebastiania lukuun ottamatta ei tälle kaudelle ilmaantunut...), vaan sen sijaan itse BB-tuotannon ideoimat viikko- ja muut tehtävät olivat huomiotaherättävimpiä tarkastelukohteita arvioida niitä suhteessa kulttuurimme tilaan.

Käynkin etenkin niihin liittyviä seikkoja läpi erikseen tämän illan päätösshown jälkeen, mutta sitä ennen tarjoan teille nyt ihmeteltäväksenne tämän BB-kauden alussa Facebookissa tekemäni statusaineiston syyskuun toiselta päivältä. Aineiston innoittajana toimi suorasukaisen provokatiivinen eräs toinen blogiteksti, johon minä annoin tavallaan täydentävän provokatiivisesti vastakommentin ko. facebook-aineiston myötä. Lainaan sen kokonaisuudessaan alle -->

"Fun Pastimes for Stupid Children » nyt on taas se aika vuodesta ---> Kappas löytyi mielenkiintoisella tavalla provokatiivinen teksti: Paljon ihan ok huomioita, mutta myös ylimielisyyteen ja aliarvioimiseen kompastelevaa sokeutta ja sosiaalisten konstruktioiden metafysiikkaa ymmärtämätöntä pintapuolisuutta eli ei osata nähdä BB:n tapauksessa prosessien ja sisältöjen ulottuvuuksia kunnolla sekä negatiivisessa että positiivisessa valossa.

Tässä kaksi viime vuoden kirjoitustani osoittamaan, kuinka BB voidaan käsittää myös mahdollisuutena hedelmällisenä yhteiskunnallisena tutkimuskohteena: Big Brother -reality ja NWO: BB -asukas Marika esimerkkinä kaunosielulääkkeestä NWO -pahuutta vastaan ja Lisähavaintoja keskuspankkikartellin monetarismin pahuudesta Big Brother -realityn kautta havainnollistettuna.

Kaikkein fiksuimmat ja edistyksellisimmät sielut pystyvät kääntämään ja käyttämään hyväkseen yhteiskunnan mädännäisyyden peilejä erottelemaan jyviä akanoista ja tuottamaan sen pohjalta malleja moraaliltaan parhaille sosiaalisille sisällöille ja konstruktioille: BB on siis oivallinen työkalu sekä itsetutkiskeluun että yhteiskuntarakentamiseen, mutta ko. blogin kirjoittaja "Mikki" ei tästä ilmiselvästi tiedä juuri mitään... No, länsimaiden moraalin ja kulttuurin alasajo onkin niin radikaalia ja syvällistä, että kyseenalaistamisen ja kritiikin lisäksi on myös osattava esittää antientrooppisesti luovia vaihtoehtoja, joita ei voida tehdä pelkkien oireiden ja "mitä tekee" -havaintojen perusteella. On ymmärrettävä oireiden taustoilla olevia motiiveja ja prosesseja ja pidennettävä tutkimista "miksi tekee" -juonteiden syvyyteen.

BB sisältää toki paljon sitä "örveltämistä" ja "julkkistyrkkyyttä", mutta hienovaraisimmat paljon yhteiskunnan sosiaalisesta ja psykologisesta luonteesta kertovat seikat ilmenevät vain tarkkaan katsomalla ja ymmärtämällä tunneälyllä tapahtumien sisään ja katveeseen rakentuneita sisältöjä: Esim. viime vuonna oli hyvin mielenkiintoista ja kuvaavaa havainnoida tuon BB-Marikan ja monien muiden asukkaiden välistä juopaa ja ristiriitaa em. kirjoituksissani avatulla tavalla.

Minusta vaikuttaa siltä, että nämä BB:n positiivisia sisältömahdollisuuksia ymmärtämättömät ovat jotenkin vajaita näkemään ja ymmärtämään sosiaalisia tilanteita...?

Itse en siis ole BB:tä seuraavana mikään idiootti, kuten "Mikki" tuossa lataa kaikkien BB:tä seuraavien muka olevan automaattisesti, vaan olen yhteiskunnalliseen ja sosiologiseen valveutumiseen ja ymmärtämiseen mahdollisimman täydellisesti ja parhaalla tavalla pyrkivä ;)

Tämän vuotisista asukkaista en osaa vielä sanoa, onko mukana viime vuoden Marikan kaltaista valopilkkua....".

Siinä lainaus; palaan siis pohtimaan tämän vuoden kauden sisältöä erikseen (Tod. näk. jo huomenna tai ainakin alkavan viikon aikana...) ja sananen riittänee siinä myös asukkaistakin ainakin muutamien osalta ja samalla kommentit voittajasta ja häviäjistä...

No comments: