Monday, February 27, 2012

Brittiläisen imperiumin ikeen alla syntynyttä popmusiikkia: The Beloved - Sweet Harmony

Edellinen musiikkisarjani osa oli varsin paljon vihan - agressiviisuuden purkua, mutta nyt esittelen puolestaan sille antiteesillisen rakkauden ja harmonian luomisen asenteen. Sen tarjoaa brittiläisen The Beloved -yhtyeen hitti "Sweet Harmony" vuodelta 1993. Tässä nykyisessä transatlanttisen maailman rapautumisprosessissa molemmat sekä viha - agressio että rakkaus - harmonia ovat keskeisiä emotionaalisen toiminnan muotoja ihmisyydessämme. Tunnemme vihaa ja agressiota ilmenneitä epäoikeudenmukaisuuksia ja tuhoamisia vastaan, mutta tarvitsemme kipeästi rakkautta ja harmoniaa parantumisen ja parantamisen mahdollistamiseksi. Molemmat ovat tarpeellisia, mutta niitä on opeteltava käyttämään oikein hyödyksi...

Ensin tietoja bändistä ja ko. laulusta: The Beloved tuli tunnetuksi 1990 -luvun alkupuolella omalaatuisena dance- / dancepop -yhtyeenä aikana, jolloin etenkin Euroopassa ja Britanniassa oli vallalla erilaisiin house- ja teknotyyleihin perustunut dancemusiikkivillitys rave-juhlineen kaikkineen. The Beloved toi siihen keitokseen mukaan orgaanisen sekoituksen 80- ja 90 -lukujen pop- ja dancemuusiikkityylejä; risteytys 80 -luvun new wave -genreä syntikkapoptyyleineen ja noita 90-luvun alun trendikkäitä dancemusiikkityylejä. Pikanttina piirteenä kaiken päällä oli yhtyeen johtohahmon ja laulajan Jon Marshin lempeän ja kuiskailevan puhetyylinen laulutapa.

Bändin menestys huipentui juuri tuona vuonna 1993 ja tämä esiteltävä biisi Sweet Harmony oli ensimmäinen singlelohkaisu bändin varsinaiselta toiselta albumilta Conscience. Biisistä tuli bändin uran isoin hitti saavuttaen Britannian singlelistalla sijan 8. Kaksi muutakin pienempää hittiä kuoriutui esille tuolta albumilta; tupla A-puolinen Celebrate Your Love (Ääniraita) / You've Got Me Thinking (Video) sekä Outerspace Girl (Video). Yhdysvalloissa bändin suosio jäi kuitenkin pieneksi marginaaliin myös tässä suosionsa huipennuksen vaiheessa. The Beloved oli tämän toisen varsinaisen albuminsa aikoina muuttunut kokoonpanoltaan Jon Marshin vaimon Helena Marshin sisältäväksi ja hän esiintyy noissa kahdessa jälkimmäisessä videossa, mutta ei tämän esiteltävän biisin videossa.

Itselleni ensitutustuminen The Beloved -bändiin sattui heidän ensimmäisen varsinaisen albuminsa "Happiness" aikoihin vuodenvaihteessa 1989 - 1990, jolloin seurailin tarkkaan silloisia Britannian populaarimusiikin tapahtumia. Niinpä olin jo valmiiksi tykästynyt bändiin, kun tämä Sweet Harmony -biisi ilmestyi ja se saikin minut entistä ihastuneemmaksi bändin musiikkiin. Itse asiassa tällä biisillä oli tuolloin minuun hyvin syvä vaikutus mm. juuri sanomansa puolesta ja tykkäsin toki sen äänimaisemastakin heti hyvin paljon. Lisäksi tuolloin elämässäni oli pilkahduksenomaisesti onnellisia hetkiä mm. rakkauselämässäni, mihin tämä biisi soveltuikin oikein hyvin äänimaisemaksi taustalle sulostuttamaan vaikutelmia ja muistoihin syvää jälkeä muodostamaan. Olin silloin ko. vuoden alussa aloittanut opiskelun puutarhuriksi Mänstälän Saaren puutarha- ja maatalousoppilaitoksessa (Silloinen oppilaitoksen nimi).

Nyt tässä nykyisessä maailmantilanteessa onkin hyvin merkityksellistä tuoda biisin sanomaa esille tavallaan uudessa kontekstissa, kun olen aloittanut taipaleeni kunnolla humaaniksi ihmiseksi heräämisessä oligarkkisen periaatteen vastustajana. Biisin lyriikoista paljastuukin kiinnostavasti Jon Marshin tapa luoda hyvin henkisiä ja maailmoiden ytimiä syleileviä - ymmärtäviä sisältöjä; tässä tapauksessa ko. biisin lyriikoissa havaitaan maailman ja ihmisten olevan syvästi vinoutuneita ja tarvitsevan radikaalia oikaisua parempaan ja Jon kehottaakin biisissä voimakkaasti parannusprosessiin ryhtymistä sen ongelman ratkaisemiseksi. Erinomaisesti ja polttavasti ajankohtainen sisältö on siis kyseessä.

Katsotaanpa tarkemmin --> Jon laulaa "ihmisten yhdentymisen tarpeesta samaan ykseyden harmoniaan". Toisaalta hän tähdentää, että "aika on vähissä sen korjausliikkeen tekemiseksi". On kuitenkin nopeasti mm. "ratkaistava asiat", "tehtävä maailmanparantamisesta pääasia", "elettävä ekologisesti" ja "osattava sijoittaa itsensä laajempaan kokonaisuuteen sekä elettävä unelmaansa isommin". Aivan erinomaisia ja suositeltavia tavoitteita, mutta eivät kuitenkaan ongelmattomia, kuten olemme havainneet tässä nykyisessä maailmantilanteessa.

Yksi vaaranpaikka siinä on juuri se, että keiden ja minkälaisen periaatteen valossa kaikkea em. ryhdytään toteuttamaan. "Ykseyden harmonia" voi näet olla juuri oligarkkisen periaatteen mukaista yhdentymistä eli silloin eliittivallan keskittämistä kansojen kustannuksella ykseyden harmonian valekaapuun puettuna (Yksi maailmanhallitus), kuten on ollut EU- ja euro-agendojen tapauksissa käynnissä. Myös "ekologisesti eläminen" voi kätkeä sisällensä tuon oligarkkisen periaatteen ansan, missä ehdot saneleekin humaanien tavoitteiden sijaan pankkiirieliitin neofeodaalinen tyrannia ja viherfasismi hämärtäen piiloon oikeita ekologisia vaaranpaikkoja ja oikeita humaaneja mahdollisuuksia. Silloinkin itsensä "laajempaan kokonaisuuteen sijoittaminen" onkin katalasti keskitetyn eliittivallan ikeeseen alistamista neofeodaalisesti.

Tehtävänä meillä on siis tarkkailla, opetella ja luoda puitteet antioligarkkisesti noiden em. tavoitteiden toteuttamiselle, missä lähtökohdat syntyvät pikemminkin humaanien periaatteiden käyttämisestä kuin alistumisesta oligarkkisen periaatteen näivettävälle ja tuhoavalle moraalittomuudelle --> "Ihmisten yhdentyminen samaan ykseyden harmoniaan" on siten opettelemista heräämään todellisen humaanisuutensa totuuteen yksilö- ja ryhmäpsykologioiden harmonian luomiseksi eli ykseyttämiseksi koherentiksi kokonaisuudeksi.

Niinpä "elettävä ekologisesti" tarkoittaa siinä osaltaan harmoniaa ihmispopulaatioiden ja ympäristön kesken koostavia voimia tähdentäen (Antientropia) eikä alistumista oligarkkisen periaatteen hajottavia voimia tähdentävään epäharmoniaan ja tyranniaan (Entropia). "Osattava sijoittaa itsensä laajempaan kokonaisuuteen sekä elettävä unelmaansa isommin" muodostuu vasta sitten oikeasti hedelmälliseksi kasvualustaksi toteuttaa ihmisyyttä osana Universumin kokoista viljapeltosysteemiä meidän ollessa siinä yhdellä erikoislaatuisella pellolla (Maapallo) Luojan kehittyviä taimia kukin sekä yksilöinä että yhteisön osana hierarkkisesti oman peltomme puitteista koko peltosysteemiin saakka. Se on oikeaa ykseyttä - Tajuta yhdessä erilaisina sama elinalustamme ja sama kasvun mahdollisuutemme antientrooppisesti. Oligarkkisen periaatteen ikeessä tätä on mahdotonta tajuta, koska se erottelee meidät jo lähtökohtaisesti eliittiin ja alammaisiin - vihollisiin vs. "meihin" pois tajuamasta tuota ykseyttä ja harmoniaa.

Sweet Harmony -biisin video oli aikoinaan varsin provokatiivinen sen kuvatessa Jon Marshia laulamassa alastomana alastomien naisten keskellä vitivalkoisessa ympäristössä. Tämä kuvaa hienosti juuri sitä, kuinka me ihmiset olemme alunperin niitä samanarvoisia ja samanarvoisilla mahdollisuuksilla olevia eli puhtaita "Luojan taimia" samalla kasvualustalla. Olemme tässä maailmassa aina olleet enemmän tai vähemmän ja eri tavoin vaihtelevasti "sairastuneita" tuohon ihanteeseen nähden, mutta meidän tehtävänämme on täältä ikuisuuteen yrittää parantaa ko. sairauttamme sekä yksilöinä että yhteisöinä päästäksemme etääntymään ko. sairauden ikeestä eli meitä vangitsevista ajatusvirheistä ja maailmankuvavääristymistä kohti harmonisempaa ja rakkaudellisempaa "ykseyttä". Se on yksi ihmiselämän päätehtävistä. Tämä biisi ja sen musiikkivideo ovat sille hyvät metaforat.

Ihmiselämän puitteissa se ihannetavoite ei koskaan tietenkään täyty täydellisesti, koska muutoinhan meidän pitäisi kaikkien muuttua tässä maailmassa ollessamme jumaliksi, mikä on mahdotonta. Ykseyden tavoittelu ihmiselämässä ei siis ole muuttumista itse Jumalaksi (Se on puolestaan oligarkkisen periaatteen mukainen itsekäs ja ahne hallusinaatiotavoite), vaan se on koko ihmiselämän ja ihmiskunnan harmonisoimista kohti kauttaaltaan yhdenvertaisempaa koherenttiutta luoda yhä rakkaudellisempaa yhteisöä. Ihmiselämää onkin ajateltava työkaluksi, joka käyttää tuota ihannetta hyväkseen rakentaessaan Luojan omalla "viljapellolla" yhä korkealaatuisempaa "viljaa"...

Lopuksi vielä biisin videot ja lyriikat. Mainittakoon tässä vielä, että tuo Top Of The Pops -performanssi on 90 -luvulla tyypilliseen tapaan tehty puolilivenä eli laulaminen tulee livenä ja musiikki tulee nauhalta. Tämä oli ko. ohjelman reaktio 80 -luvulla ja 90 -luvun alussa tulleisiin syytöksiin kokonaan playbackinä ko. ohjelmasarjassa esiintymisistä.


The Beloved - Sweet Harmony (Video) ja (TOTP -performanssi)

Lyriikat:

"Is it right or wrong
Try to find a place
We can all belong?
Be as one
Try to get on by
If we unify?
We should really try...

All this time
Spinning round and round
Made the same mistakes
That we've always found
Surely now
We could move along
Make a better world?
No it can't be wrong

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah

Time is running out
Let there be no doubt
We should sort things out
If we care
Like we say we do
Not just empty words
For a week or two

Make the world
Your priority
Try to live your life
Ecologically
Play a part
In a greater scheme
Try to live the dream
On a wider scene

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Oh yeah
Oh yeah
Oh yeah

Oh yeah
Oh yeah
Oh yeah

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony

Oh yeah
Oh yeah

Oh yeah
Oh yeah
Oh yeah

Oh yeah
Oh yeah
Oh yeah...".

No comments: