Monday, February 06, 2012

Poikkeuksellisen ankara pakkasaalto jatkumassa lähes koko Euroopassa myös tämän viikon ajan

Viime viikkoa vietettiin Euroopassa poikkeuksellisen ankarassa pakkasaallossa eikä tämäkään viikko ole tuomassa siihen muutosta. Pakkasaalto jäi viime viikolla aikaisempia arvioitani heikommaksi ja ajoittaiseksi ainoastaan Britannian, Espanjan ja Italian - Balkanin eteläosien suunnilla, missä oli ajoittain leudompaa. Tällä viikolla myös niillä alueilla voi kylmetä entistäkin enemmän ja muualla Euroopassa jatkuvat suunnilleen entisen kaltaiset pakkaset päivittäin.

Viime viikon Euroopan pakkasista tein tämän analyysin; Eurooppaa tällä viikolla kurittavan erittäin ankaran pakkasaallon luonteesta ja vaikutuksista (Päivitys; viikon 6 pakkaset). Siellä arvioimani yöpakkasten ankarimmat lukemat eri Euroopan alueille pätevät nytkin varsin hyvin, mutta etenkin siis Britannian, Espanjan, Italian ja Kreikan suunnilla voi olla paikoin vieläkin kylmempää. Paikoin voi tulla yhä lumipyryjäkin etenkin merien äärellä ja erityisesti Välimeren ympäristössä matalapaineiden toisen painopisteen velloessa siellä edelleen, mutta muutoin lumisateet jäänevät jatkossa enimmäkseen vähäisiksi laajoilla alueilla mannereuroopassa ja täällä Suomessakin ilmamassan kuivuuden takia.

Pakkasaalto johtuu edelleen siitä, että ensinnäkin Pohjois-Atlantin matalapainetoiminta on jäämässä yhä heikoksi. Sen leudontava vaikutus on ulottumassa tällä hetkellä ainoastaan osaan Skandinaviaa ja Suomea länsi-lounaistuulina, mutta huomisesta alkaen Venäjältä alkaa ulottumaan Etelä-Suomen yli Länsi-Eurooppaan vahva ja pitkä korkeapaine, joka kuljettaa jatkuvasti erittäin kylmää ilmamassaa kaukaa Siperiasta läntisimpään ja eteläisimpään Eurooppaan saakka. Täten myös Skandinavian ja Suomen nyt leudontuneet alueet kylmenevät uudelleen kireisiin pakkaslukemiin (Mainittakoon tässä, että viime yönä Lappiin jääneellä kireän pakkasen alueella mitattiin taas uusi koko Suomen tämän talven pakkasennätys: -42,7 astetta Inarissa). Poikkeuksena alkaa toisaalta olemaan etenkin viikon lopussa Pohjois-Atlantin matalapaineiden leudontavien länsi-lounaistuulten ulottuminen Skandinavian ja Suomen pohjois-länsiosiin asteittain enemmän.

Tämän viikon lopusta alkaen yksi mahdollinen skenario viimeinkin tämän erikoisen pakkasaallon lopettamiseksi saattaakin olla se, että tuo lännen matalapainetoiminta alkaisi laajentamaan vaikutustaan ja tuo pitkä korkeapaine alkaisi vetäytymään Euroopan mantereella etelämmäksi ja / tai hajoaisi osiin... Tätä täytyy tarkastella kuitenkin tuonnempana uudestaan ja ihmetellä pakkasaallon mahdollista jatkumista peräti seuraavankin viikon puolelle.

Tämä pakkasaalto on jo aiheuttanut Euroopassa yli 300 ihmisen kuoleman ja monenlaisia ongelmia mm. liikenteelle. Myös tuossa edellisessä Euroopan pakkasanalyysissäni mainitsemani muut haitat ovat päässeet toteutumaan mitä todennäköisimmin varsin runsaasti ja ne pahentuvat tällä viikolla tietenkin lisää monin paikoin. Tässä on yksi poliittisestikin merkittävä pakkasaallon vaikutus / vaikutuspohja --> Venäjä katkaissut kaasun toimittamisen EU:hun.

Nyt pidän taas muutaman päivän bloggaustaukoa, mutta palaan mm. tämän pakkasaallon käänteiden ja vaikutusten ihmettelemiseen (Ehkä uutis- tai muuta koostettakin voi tulla...) viikon lopussa. Seurantaani tulee todennäköisesti myös uusi annos tämän talven kireimpien pakkasten kartoittamista Etelä-Suomen alueelta, missä sittenkin voi olla mahdollisuuksia uudestaan päättyneen viikon kaltaisiin koviin pakkasiin tämän viikon loppupuolella...

No comments: