Monday, March 26, 2012

Epävakaista ja lännestä aluksi lämpöaallon yritystä; viikon lopulla takatalvista (Kolme päivitystä!)

Viljelysääennustetta luonnehtii tällä kertaa tämän viikon alkupuolella vielä viimeisen kerran lännestä yrittävä leutous, mutta sen jälkeen takatalven huomattava voimistuminen astuu kuvaan viikon lopulla -->

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Länsi- ja Keski-Euroopassa vellonut korkeapaine on pitänyt siellä säätä tavanomaista paljon lämpimämpänä ja aurinkoisena. Sen vastapainona Länsi-Venäjällä on pysynyt itsepintaisesti ajankohtaan nähden talvinen ilmamassa, missä päivälläkin on oltu laajasti pakkasella sekä yöaikaan jopa kireissä pakkaslukemissa etenkin pohjoisessa. Näiden sää-ääripäiden väleillä Suomi ja etelämpänä Baltia-Ukraina -tasa ovat olleet eräänlaisessa välitilassa, jossa vuorotellen kummastakin ilmamassasta matalapaineiden luoteesta kaakkoon suuntautuneiden liikkeiden mukaan on tullut maistiaisia.

Tämä asetelma jatkuu tällä viikolla vielä ke tienoille saakka, missä vielä yksi Norjanmereltä kaakkoon suuntaava matalapaine tuo tänään Suomeen lännestä leutoa annosta ja huomenna ti pohjoisesta kylmän annoksen. Sitten toisen leudon annoksen pyrittyä lännestä tapahtuu dramaattinen muutos takatalven suuntaan jopa koko Euroopan mittakaavassa, jonka aiheuttaa tuon Länsi- ja Keski-Euroopan korkeapaineen vetäytyminen Atlantille. Se sallii Jäämeren - Norjanmeren suunnasta Skandinavian ja Suomen sekä Länsi-Venäjän päälle voimistuvan ja laajenevan matalapaineen, joka alkaa kierrättää länsipuolellaan kylmää ilmaa pohjoisesta lopulta jopa Länsi-Eurooppaa ja osittain Välimeren itäosiakin myöten; Britannia ja Ranska jäänevät vähimmille kylmyyksille lännessä.

Näin ollen Länsi- ja Keski-Euroopan lämpöaalto päättyy viikon lopulla ja sään epävakaistuessa kuurosateiseksi ja tuulisemmaksi etenkin idässä, voivat hallat ja yöpakkaset iskeä paikoin tuhoisastikin monin paikoin, mikäli selkeä ja heikkotuulinen tilanne sattuu kohdalle silloin. Ennen kylmenemistä kasvuhan pääsee vielä etenemään Saksan - Puolan tasalla isolle hiirenkorvalle ja Ranskan - Etelä-Britannian tasalla ollaan paikoin puolilehdessä. Etelä-Ruotsissa ja -Norjassa on myös jo alkanutta hiirenkorvakehitystä.

Skandinaviassa ja Suomessa sekä osin Itä-Euroopassa lähes Mustanmeren luoteis-pohjoispuolia myöten talvinen sää voimistaa otettaan lumisateina ja päivälämpötilojen jäädessä entistä laajemmin vain nollan tienoille - Lapissa ja Vienanmeren itäpuolella selvästi pakkasellekin. Toisaalta Länsi-Venäjän talvi-ilmamassa kaventuu idästä - kaakosta käsin, kun Kaspianmeren suunnasta mahdollistuu kevättä edistäviä etelä-lounaistuulia sinne. Aivan viikon lopussa - viikonvaihteessa on merkkejä siitä, että tuo korkeapaine alkaisi uudestaan siirtyä idemmäksi hellittäen takatalven otetta Euroopassa ja lähes kesälämmön palatessa etenkin Britannian - Ranskan tienoille...

Päivitys 27.3.2012 klo. 17:00 vihreällä: Merkittäviä muutoksia ei ole juuri tullut laajassa skaalassa, mutta viikonloppuna pe - su Norjanmereltä kaakkoon suuntautuisi erittäin rajuksi voimistuva matalapaine, mikä toisi osaan Skandinaviaa ja Etelä-Suomeen - Baltiaan jopa pahan lumimyrskyn. Keski- ja Itä-Eurooppa saisivat tästä samalla pohjoisesta viikon voimakkaimman annoksen kylmää... Päivitys 29.3.2012 klo. 17:30 punaisella: Laajassa mittakaavassa ei edelleenkään ole tullut merkittäviä muutoksia, mutta Skandinavian - Suomen osalta muutoksena on pe - la aikaisemmin lumimyrskyisältä vaikuttaneen matalapaineen keskuksen jääminen jopa lähes kokonaankin muodostumatta; tällä erää näyttää siltä, laaja matalapaine velloo vain hajanaisine ja vähäisine osakeskuksineen Suomen kaakkoispuolipainotteisesti Länsi-Venäjän ja Pohjois-Euroopan yllä tuottaen takatalvea.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina on siis uusi matalapaine siirtymässä Norjanmereltä kaakkoon edellisen la - su matalapaineen reittiä vähän idempänä, missä heikenneiden pohjoistuulien ja selkeän pakkasyön jälkeen (pakkasta -5 asteen molemmin puolin; kylmintä sisämaassa ja idässä) lämpimän rintaman kerrospilvisyyttä on tullut länsiluoteesta ja länsituulet ovat voimistumassa. Päivälämpötila on kohoamassa lännessä vähän +5 asteen yläpuolelle, mutta pysyy idässä +1 ja +5 asteen välillä. Illalla matalapaineen ylityksen mukana voimakkaiden tuulten (Idässä heikkoa suunnaltaan vaihtelevaa tuulta matalapaineen keskuksen reitillä) alkaessa kääntyä pohjoiseen toinen okludoituva rintama tuo luoteesta sateita, jotka tulevat lännessä enimmäkseen vetenä ja vähäisinä sekä idässä myös lumena ja runsaampina. Lämpötila sijoittuu nollan vaiheille; idässä kylmintä.

Tiistaina tuo matalapaine poistuu aamulla Suomen etelä-kaakkoispuolelle, jolloin yöllä vielä tulevat vesi- ja lumisateiden rippeet poistuvat lännestä ja sää poutaantuu sekä selkenee osittain ainakin lännessä pohjoistuulten heiketessä iltapäivän mittaan; itään voi jäädä lumi-räntäsateita pidemmäksi aikaa. Yölämpötila pysyy sateiden ja tuulten takia nollan tienoilla - lännessä pari astetta plussalla ja päivälämpötila nousee lännessä taas reilummin +5 asteen yläpuolelle (Ahvenanmaalla taas mahdollisuus +10 asteen ylitykseen), mutta idässä jäätäneen edelleen vain +1 ja +5 asteen välille. Illalla lännestä työntyvä heikko korkeapaineen selänne pitää (Idässä muuttaa) sään vähäpilvisenä ja heikkotuulisena, jolloin sää pakastuu laajasti ja etenkin idässä useammankin asteen verran, jos siellä selkenee riittävästi. Päivitys 27.3.2012 klo. 17:00 vihreällä: Tänään ti ennusteeseen on tullut seuraavia muutoksia; heikkoja vesikuuroja (Idässä räntää) on tullut odotettua lännempänä ja lännessä päivälämpötilat ovat nousseet +10 asteen tienoille Ahvenanmaan lisäksi myös Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa. Yö oli lännessä hyvin leuto ja monin paikoin myös yöllä oli yli +5 astetta lämmintä. Illalla lännestä pyrkivä uusi annos leutoa ilmamassaa on aikaisemmassa aikataulussa; länsiluoteinen tuuli voimistuu jo illalla lyhyen tyynen vaiheen jälkeen lännestä käsin ja kerrospilvisyyttä saapuu. Rintamasateet jäävät kuitenkin enimmäkseen Pohjois- ja Keski-Suomeen.

Keskiviikkona toinen annos leutoa ilmamassaa alkaa jo alkuyöllä - edellisillan puolelta työntyä länsiluoteesta maahamme, kun matalapaine alkaa voimistumaan Norjanmerellä - Jäämerellä; länsituulet voimistuvat ja runsasta pilvilauttaa
saapuu heikkojen sateiden kera. Illalla lännestä voi tulla voimistuva matalapaineen osakeskus suoraan päälle ehkä runsainekin rintamasateineen (vesi- ja räntäsateita), jonka jälkeen tuulet kääntyvät luoteeseen - pohjoiseen tuoden kylmempää ilmaa. Yölämpötila lähtee nousuun nollan yläpuolelle jo lännessä, mutta idässä voidaan mittailla vielä sisämaassa -5 astetta kylmempiäkin lukemia. Päivälämpötila ollee lännessä taaskin vähän yli +5 astetta, mutta muutoin +1 ja +5 asteen välillä. Illalla pysytään nollassa - lännessä parisen astetta plussalla. Päivitys 27.3.2012 klo. 17:00 vihreällä: Tässä vaiheessa leuto länsiluoteinen virtaus pääsee kattamaan jo yöstä alkaen myös itäosia niin, että runsaahkossa vaihtelevassa pilvisyydessä yölläkin on pääasiassa plussaa +1 ja +5 asteen välillä. Pilvipoudassa päivälämpötilat voivat nousta myös itäosissa yli +5 asteen ja noin - reilun +10 asteen lukemia saavutettaneen lännessä eniten tähän mennessä kevättä. Illalla tuo uusi matalapaineen osakeskus liikkuisi eteläisempää reittiä, jolloin vesisateiden riski olisi vähäisempi. Päivitys 29.3.2012 klo. 17:30 punaisella: Ennuste piti lähes täysin paikkaansa; päivälämpötiloissa länsiosissa tosin lounaisosaa illalla vesisateistaneen sadealueen pilvisyys esti +10 asteen ylitykset, mutta idässä oli yli +5 astetta.

Torstaina tuon uuden matalapaineen osakeskuksen saapumisen myötä matalapaineen painopiste voimistuisi Suomen kaakkois-itäpuolella voimakkaasti, joka tietää kylmien pohjoistuulien vahvistumista. Matalapaine pitää sään runsaspilvisenä ja sateisena (Yhä lumisempia sateita kaikkialla sään kylmetessä) pohjoistuulten voimakkuuden riippuessa ko. matalapaineen tarkasta sijainnista ja muodosta. Yölämpötila on nollan tienoilla - lännessä vähän sen yli ja päivälämpötila nousee siitä vain asteen parin verran. Illalla pakastuu lähes koko alueella. Päivitys 27.3.2012 klo. 17:00 vihreällä: Tähän ennusteeseen ei ole odotettavissa juurikaan muutoksia; pohjoiseen kääntyvät tuulet tosin pysynevät heikkoina ja päivälämpötila noussee lounaassa vielä +5 asteen vaiheille, jolloin kuurosateet ovat vielä vetisiä. Muualla sateiden lumisuus on lisääntynyttä. Päivitys 29.3.2012 klo. 17:30 punaisella: Tänään to tuo viimeisin päivitys on pitämässä varsin hyvin paikkaansa; pohjoistuulet ovat olleet heikkoja, vähäisiä vesi- ja räntäkuuroja on tullut ja päivälämpötiloissa +5 astetta on ylittynyt vielä Etelä-Suomessa.

Perjantaista lähtien hyvin laajaksi voimistuva matalapaineen alue jäänee vellomaan keskusalueeltaan Etelä-Suomen päälle itäpainotteisesti. Tilanteessa voi elää kaksikin matalapaineen osakeskusta, mutta niiden sijainti ja liike ovat vielä epäselviä --> Tiedossa on kuitenkin sateisen epävakaista ja ajoittain tuulistakin takatalvisäätä, missä lunta voi tulla parin päivän aikana runsaastikin ja lämpötilat pysyvät päivälläkin vain nollan paikkeilla sekä öisin pakkasella vähäpilvisten tilanteiden jopa -5 ja -10 asteen välille saakka. Tarkennusta viikonlopun takatalven luonteeseen tulee myöhemmin.

Päivitys 27.3.2012 klo. 17:00 vihreällä: Viikonlopun säät pe alkaen näyttävät nyt seuraavalta; Aluksi perjantaina tarkastelualue jäisi kaakkoon etääntyvän ja Norjanmerellä nopeasti voimistuvan uuden matalapaineen väliselle heikkotuuliselle solan alueelle, missä olisi runsasta vaihtelevaa pilvisyyttä yölämpötilan ollessa nollassa - vähän pakkasella (etenkin sisämaassa ja idässä). Pe loppupäivän aikana tuo uusi matalapaine alkanee siirtyä luoteesta päälle ja sen ensimmäiset sateet saapunevat viimeistään illalla melko lumisina n. nollakelissä. Päivälämpötila on +1 ja +5 asteen välillä.

Tuo uusi matalapaine onkin näillä näkymin erikoisen mielenkiintoinen, sillä ennustemalleissa siitä on väläytelty jopa hurjan myrskyisäksi voimistuvaa liikkuessaan keskukseltaan lauantain aikana Etelä-Suomen yllä - lähellä kaakkoon --> Kylmän ilmamassan tilanteessa tämä voisi tuoda lauantaina jopa hurjan lumimyrskyn Etelä-Suomeen lämpötilojen ollessa nollan vaiheilla (Tämän tilanteen kehittymistä on tarkkailtava lisää myöhemmin)! Sunnuntaina olisi vuorossa tuon matalapaineen etääntyminen kaakkoon hyvin kylmässä pohjoisviimassa ja vähitellen poutaantuvassa säässä...

Päivitys 29.3.2012 klo. 17:30 punaisella: Pe - la ajan lumimyrskyisäksi uumoiltu matalapaineen keskus jää siis tulematta, mutta pe - la ajan säätä hallitsee edelleen kaakkoispuolisesti keskukseltaan vellova laaja matalapaine: Kylmät tuulet käyvät vaihtelevasti idän ja pohjoisen väliltä, pilvisyys pysyy vaihtelevan runsaana ja kuurottaisia sateita tulee päivittäin; su kohti yhä lumisempina, mutta toisaalta su voi poutaantua. Lämpötilat laskevat su kohti niin, että päivälämpötilatkin alkavat jäädä vain nollaan tai vähän jopa pakkaselle. Yöpakkaset eivät ole aluksi muutamia asteita kovempia runsaan pilvisyyden ansiosta, mutta sään seljetessä voi pakkanen kiristyä sisämaassa lähelle -10 astettakin. Poikkeuksellisesti saatan vielä kolmannenkin kerran päivittää näitä pe - su ajan säätietoja tarkemmiksi...

Päivitys 31.3.2012 klo. 21:30 kursivoidulla punaisella: Pe - la ajaksi saapui sittenkin jonkin verran lumisateita, kun viime yönä ja tänä aamuna Hämeeseen - Varsinais-Suomeen - Satakuntaan satoi enimmillään n. 5 cm lunta. Luoteesta käsin Suomen lounaiskolkkaa viistäen siirtyi kuin siirtyikin jonkinmoinen matalapaineen keskus ja se on tämän la päivän aikana etääntynyt jo eteläpuolellamme; alkupäivän lumisateet ja lumikuurot ovat väistyneet ja sää on seljennyt koillistuulten tyyntyessä enteillen erittäin kylmää yötä. La - su yö onkin myös Etelä-Suomessa ajankohtaan nähden erittäin kylmä; sisämaassa pakkasta jopa -10 ja -18 asteen välillä ja etelärannikollakin ainakin -5 ja -10 asteen välillä. Su päivällä uusi vähäinen matalapaineen keskus tulee luoteesta voimistuvana, joka runsastuttaa pilvisyyttä ja etenkin lännessä - etelässä voidaan saada taas lumisateita muutamiakin senttejä illan mittaan. Tuulet ovat suunnaltaan vaihtelevia. Päivälämpötila jää nollan tienoille. Tuo uusi matalapaine näyttäisi jäävän voimistuneena Etelä-Suomen liepeille maanantaiksi aiheuttaen edelleen lumisateita ja pohjois-itätuulet voimistuvat matalapaineen jälkipuolella; tämän ansiosta yöpakkaset eivät ole su - ma yönä la - su yön tapaan kireitä, mutta päivälämpötila jää ma yhä vain nollan tienoille hyvin kylmän ilmamassan saapuessa edelleen pohjoisesta Skandinaviaan ja Suomeen sekä Eurooppaankin laajasti. Tästä lisää maanantaina ja takatalven uhkaavasta pitkittymisestä Etelä-Suomessa ainakin muutaman päivän ajaksi...

Viikon sään vaikutuksista luontoon: Viime aikoina Etelä-Suomen lumipeitteeseen on muodostunut erikoisen voimakas länsi-itäkontrasti lännessä vaikuttaneiden itää selvästi leudompien säiden
takia; lännessä (Ahvenanmaa, Varsinais-Suomi ja Satakunta) on jo monin paikoin lumetonta - lähes lumetonta aukeilla alueilla, mutta jyrkkärajaisesti Porin pohjoispuolelta pääkaupunkiseudulle ulottuvan vaihettumisvyöhykkeen itäpuolella on lumipeitteeksi jäänyt yhä laajasti yli 25 cm syvyisiä hankia ja pälvimistä on siellä vain etelärinteillä, -luiskilla ja -seinustoilla. Keskiviikkoon saakka sulamista tapahtuu vielä melko hyvin etenkin juuri lännessä jyrkentäen vielä vähän lisää tuota itä vs. länsi -lumipeite-eroa, mutta viikon lopulla takatalvi lähes keskeyttää sulamisen ja lisäksi uutta luntakin voi tulla monin paikoin useitakin senttejä. Uuden lumen ajoittumisesta ja tarkemmasta määrästä on kuitenkin vielä epäselvyyttä. Toisaalta idässä voi jo ensi yönä tulla paikoin useita senttejä uutta lunta. Päivitys 29.3.2012 klo. 17:30 punaisella: Lumipeite on sulanut lähes kokonaan pois Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Ahvenanmaa (lounaissaaristo) on ollut lumeton jo pitkään. Uusimaa, Kantahäme ja Pirkanmaa -vyöhyke on sulanut aukeilta jo peltojen kynnösten selvään esilletuloon; paikoin jopa yli puoleksi paljaaksi. Kuitenkin suunnilleen Tampere - Hämeenlinna - Porvoo -tasan itäpuolella on yhä laajasti yli 25 cm paksut aukeillakin pälveilemättömät hanget. Jatkossa uutta lunta ei siis tule korkeintaan paria senttiä enempää, mutta toisaalta sulaminen on lähes kokonaan pysähtymässä. Routaa on siis ollut hyvin vähän talven lumien alla ja ne ovatkin sulaneet pois noin samalla kertaa lumien kanssa. Viikonlopusta alkavat yöpakkaset voivat jäädyttää maata muutamia senttejä uudestaan etenkin lumesta paljastuneilla kohdilla.

Järvien jäät ovat heikentyneet etenkin lännessä jo kulkukelvottomiksi, vaikka edelleen on jopa 20 - 40 sentin paksuisiakin jäitä. Virtapaikoilla on kuitenkin
jo avautunut paljon sulia alueita etenkin juuri lännessä. Etelä-Suomen merialueillakin jäät ovat haurastuneet jo etenkin lännessä kulkukelvottomiksi ja jäätä on enää vain rannikolla, saaristossa ja sisälahdissa sekä Suomenlahden osalta ulapalla enää vain itäisimmässä kolkassa. Viikonlopun takatalvi voi vahvistaa jäitä yöpakkasineen vähän, mutta toisaalta jään päälle satava uusi mahdollinen paksukin lumi kumoaa sitä vaikutusta. Joissa on lännessä noussut jonkin verran sulamistulvia, mutta viikon lopulla takatalvi vähentää tulvimista. Päivitys 29.3.2012 klo. 17:30 punaisella: Viikonlopun yöpakkaset voivat lisätä vanhojen jäiden lähellä sulakohtiin uutta jäätä ja vahvistaa vanhoja, mutta toisaalta keskipäivän - iltapäivän auringonsäteily lämmittää jo väkisinkin sulaneita vesiäkin hieman.

Kasvillisuuden kevätherääminen on edennyt leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) kukintaan lounaissaaristossa
jo lähes täyteen vaiheeseen sekä Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja etelärannikolla alkuun lämpimillä paikoilla. Nämä kukinnat eivät kuitenkaan ehdi juurikaan edetä ennen viikon lopun takatalvista kehityskeskeytystä. Etenkin lännen lumesta paljastuneilla lämpimillä paikoilla on jo kehittynyt selvää sipulikasvien kasvua sekä mm. lumikellojen (Galanthus nivalis) ja leskenlehtien (Tussilago farfara) osalta kukintaakin, mutta sekin kehitys on tekemässä paussia viikon lopulla. Päivitys 29.3.2012 klo. 17:30 punaisella: Ei muutoksia.

Näin ollen kevään edistyminen on jäämässä jumiin lännessäkin joksikin aikaa... Sen mukaan itäisimmissä Etelä-Suomen osissa ei vieläkään varmistu termisen kevään alkaminen ja lännempänä sen jo alettua viikon lopulla voidaan sanan mukaisesti puhua puhtaasta takatalvesta.

Näissä sääennusteissani käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: