Monday, April 16, 2012

Poudan ja epävakaisuuden vaihtelua aluksi viileässä keväässä; viikon lopussa mahdollinen lämpöaalto... (Kaksi päivitystä; su alkaen lämpenee!)

Viime viikolla Etelä-Suomen takatalven tilalle saapui viimein jopa hieman tavanomaista lämpimämmäksi äitynyttä ilmamassaa ajoittain epävakaisen sateisena, mikä edisti kevättä lumia ja jäitä varsin paljon sulattamalla ja herättelemällä monia kasveja ensimmäisiin kasvutilanteisiinsa ilmentäen monin paikoin kolmena peräkkäisenä päivänä termisen kasvukauden alkamisrajan ylittäneitä yli +5 asteen vuorokausikeskilämpötiloja. Suomen etelä-kaakkoispuolella yhä voimistuva lämpöaalto ei kuitenkaan vielä tämän viikon alussa pääse tänne yhden kolean sateisen matalapaineen tullessa etelästä suoraan päälle tiistaiksi, mutta sen jälkeen eteläiset - kaakkoiset lämpimät ilmamassat saattavat parantaa vähitellen mahdollisuuttaan päästä myös Suomeen saakka aiheuttaen ehkä jopa lähes kesäistä lämpöaaltoa viikon lopussa ja siten kasvukauden nopeaa ja etuaikaista alkamista / edistymistä... Katsotaanpa -->

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Tällä hetkellä tilannetta leimaa Länsi- ja Keski-Eurooppaa piinanneen kolean ja hallaisen pohjoisvirtauksen heikkeneminen yhtäältä lännestä saapuvan korkeapaineen selänteen kautta ja toisaalta Välimereltä kohti Suomea tänään ja huomenna tiistaina siirtyvän matalapaineen vaikutuksen poistuessa; ko. matala heikkenee Suomeen tultuaan. Samalla kuitenkin itäiselle Välimerelle ja Mustanmeren tienoille jää matalapainetoimintaa, jolloin niillä seuduilla esiintyy rankkoja ja ukkostaviakin sateita. Lämpöaalto voimistuu ja laajenee Mustanmeren - Kaspianmeren pohjoispuolilla tässä tilanteessa; jopa helteitä Kaspianmeren seudulla.

Jatkossa luoteesta tulee kuitenkin jo huomiseksi hyvin voimakas matalapaine Britannian ja Länsi-Euroopan kiusaksi ja tämä matalapainesysteemi jääkin moneksi päiväksi sijoilleen heikkenemään. Lisäksi se näyttää myöhemmin tällä viikolla yhdistyvän samaksi laajaksi kokonaisuudeksi osakeskuksineen manner-Eurooppaan tuon Välimeren - Mustanmeren tienoon matalapainetoiminnan kanssa. Niinpä laajasti Britanniasta Mustallemerelle saakka viikon mittaan esiintyy ajoittain runsaitakin sateita ja etenkin itäosissa myös jo varsin kesäisen ukkostavina, koska tässä asetelmassa Itä-Eurooppa saa kesäistyvää lämpöä etelästä. Melko koleita ilmamassoja jää kuitenkin vielä ainakin Britannian - Ranskan ja osin Espanjankin kiusaksi, mutta näilläkin alueilla alkanee lämpenemään hitaasti viikon loppuun mennessä.

Kesäinen lämpöaalto Länsi-Venäjän eteläosissa siis voimistuu ja laajenee edelleen, kun tuon tiistaisen Suomeen tulevan matalapaineen jälkeen uusi korkeapaine muodostuu aluksi Itä-Eurooppaan ja sijoittuu sitten vaihtelevan muotoisena Länsi-Venäjälle. Suomen ja Skandinavian kannalta tällöin on mielenkiintoista tuon manner-Euroopan laajan matalapainesysteemin itäreunalla Mustaltamereltä kohti Suomea ja Etelä-Skandinaviaa suuntautuvan matalapaineen osakeskuksen tarkka reitti, joka määrittelee lopulta sen, kuinka lämmintä ilmamassaa Suomeen saakka sen mukana etelästä - kaakosta pääsisi torstain jälkeen: Lisäpäivitykset siitä tarpeen...

Kevät etenee siis Euroopassa erityisen nopeasti juuri itäosissa ja varsinkin Venäjän puolella, missä mm. Baltiaa hipoen ja Moskovan pohjoispuolellakin kasvukausi vihertyy hyvin nopeasti ja Suomen - Uralin välisellä pitkään runsaslumisena säilyneellä alueella jatkuu etenkin eteläosissa suurtulvia aiheuttava lumien pääsulaminen ja samaan syssyyn tunkee jo kasvukauden alkaminenkin erikoisesti. Läntisimmässä Euroopassa kasvukauden eteneminen hidastelee edelleen eikä hallatuhoiltakaan ole liene vältytty, mutta tilanne on paranemassa vähitellen ja sateita tulee runsaasti. Skandinaviassa eteläosissa kasvukausi etenee kohtuullisesti ja Suomessa eteläosissa voi siis alkaa etuajassa ko. viikonlopun lämmöstä riippuen. Lapissa ja Vienanmeren itäpuoleisilla alueilla Jäämeren rannan läheisyydessä sää säilyy vielä aluksi melko talvisenakin lumisateineen ja yöpakkasineen; viikon lopulla tosin lämpöaalto voi ulottua ainakin Venäjän puolella myös Jäämeren rannalle saakka, mutta ehkä hetkeksi myös Lappiin aloittamalla ko. alueilla lumien nopean sulamisen...

Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Suursäätilan luonteeseen ei ole tullut isoja muutoksia koskien tällä viikolla jo toteutunutta ja vielä pe - su aikana tulevaa; mainittakoon tässä kuitenkin, että Länsi-Euroopan sijoillaan heikkenevä matalapaine saanee viikonvaihteessa uutta matalapainetäydennystä luoteesta. Itä-Euroopassa ja Länsi-Venäjälllä on edelleen voimistumassa lämpöaalto, joka sai eilen ke ja tänään to vähän viilennystä lännestä tilapäisesti osaan Länsi-Venäjää, kuten Moskovan tienoille. Lämpöaalto kuitenkin puskee nyt viikonloppuna Mustanmeren pohjois- ja länsipuolelta sekä länteen että pohjoiseen entistä enemmän ja mielenkiintoista esim. juuri Suomen kannalta on se, että miten etäälle kesäisiä ilmamassoja lopulta tarkkaan sanottuna ulottuu. Se on vieläkin hieman mysteeri. Tässä tämän hetken arvio; pe - su aikana kesäisiä lämpötiloja (Vuorokauden keskilämpötilat yli +10 astetta ja päivälämpötiloissa +15 asteen selviä ylityksiä; paikoin +20 asteen lukemiakin) ulottuu lännessä Puolaan ja mahdollisesti osaan Saksaa, myös Baltian maat saavat ko. lämpöä ja Suomen itäpuolella kesäistä lämpöä voi ulottua Vienanmeren etelärannan tasalle ja siitä itään. Niinpä kysymysmerkiksi jää edelleen se, kuinka paljon Baltiasta jo nyt viikonloppuna voisi Etelä-Suomeen lämpöä ulottua. Katsotaanpa alla tarkemmin.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina tuon etelästä saapuvan matalapaineen rintamasysteemin sateiden etummaisena merkkinä on ollut päivän mittaan hitaasti etelästä käsin lisääntyvä yläpilviharso; illalla ensimmäiset vesisateet saapuvat etelästä ja itätuuli on voimistumassa ajoittain navakaksi. Yölämpötila oli etenkin sisämaassa parisen astetta pakkasella ja päivälämpötila on kohonnut +5 ja +10 asteen välillä; lämpimintä länsiosissa. Illalla lämpötila sijoittuu +1 ja +5 asteen välille.

Tiistaina matalapaineen keskus siirtyy alueen ylle etelästä, jolloin itätuulet heikkenevät ja muuttuvat suunnaltaan vaihteleviksi matalapaineen keskuksen liikkeen mukaan. Illalla keskuksen jälkipuolella länsituulet alkavat viriämään etelästä käsin. Yöllä ja aamulla saadaan laajasti rintamasateita yhtenäisesti ja sateet voivat ilmamassan kylmetessä muuttua paikoin rännäksi - lumeksikin yölämpötilan ollessa 0 ja +3 asteen välillä; sisämaassa itäpainotteisesti mahdollisesti useankin sentin lumipeitekertymää, joka iltapäivällä sulaa hyvin! Iltapäiväksi sateet kaikkoavat pohjoiseen, mutta utuinen, tihkusateinen, paikoin kuurosateinen ja runsaspilvinen sää pitkittyy vielä ja vasta illalla alkanee selvemmin poutaantumaan. Päivälämpötila on enimmäkseen +2 ja +5 asteen välillä; poutaisimmilla paikoilla vähän reilut +5 astetta. Illalla lämpötila laskee hitaasti. Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Ennuste piti lähes täysin paikkaansa; tosin poutaantuminen alkoi hieman ennakoitua aikaisemmin ja ko. yön - aamun lumikertymät jäivät mitättömiksi sisämaassakin.

Keskiviikkona Suomen eteläpuolelle muodostuu korkeapaine ja matalapaine etääntyy heikkenevänä vain hitaasti pois Keski-Suomen päältä: Tilanteessa vallitsee kohtalainen - navakka länsituuli, jossa pilvisyys on runsaan vaihtelevaa ja etenkin iltapäivällä syntyy kuurosateita, joista edelleen osa voi olla räntääkin. Illalla on poutaa ja selkenee selvemmin tuulten heiketessä. Yölämpötila on nollan tienoilla ja päivälämpötila +5 asteen vaiheilla; lämpimintä poutaisimmilla alueilla. Illalla voi jo pakastua paikoin. Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Ennuste piti lähes täysin paikkaansa; kuurosateita saatiin muutamia ennakko-odotusten vastaisesti yöllä, mutta iltapäivällä ei enää niinkään runsaan kumpukerrospilvisyyden oltua vallitsevaa. Illalla selkeni osaksi.

Torstaina tuo uusi korkeapaine siirtyy aluksi ulottumaan luode-kaakkosuunnassa pitkulaisena Etelä-Suomen ylle ja painottuu sittemmin Suomen itäpuolelle; yöksi tuulet tyyntyvät ja vähäpilvisessä säässä yöpakkasta voi olla sisämaassa -2 ja -5 asteen välilläkin; etelärannikollakin asteen - parin verran paikoin. Iltapäivällä jatkuu vähäpilvinen sää etelän ja idän välisten tuulten viritessä ja päivälämpötila voi saavuttaa +10 asteen tienoon; sisämaassa paikoin yli +10 asteen lukemia. Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Tänään tuo ennuste on pitänyt muutoin paikkaansa, mutta aamusta lähtien ylä- ja keskipilviharsoa on ollut sen verran runsaasti vaihtelevana kerroksena, että päivälämpötiloissa on jääty vähän alle +10 asteen.

Perjantaina alkaa ennusteessa olemaan epävarmuutta tuon em. eteläkaakosta lähestyvän uuden matalapaineen keskuksen myötä; Jos matalapaine jää selvästi Suomen etelä- ja myöhemmin lounais-länsipuolelle, on siinä säilyvän kaakkoisvirtauksen mukana mahdollistumassa ensimmäinen annos ehkä hyvinkin lämmintä ilmamassaa tänne saakka. Kuitenkin sää epävakaistunee jonkin verran samalla joka tapauksessa. Ko. matalapaineen sijoittumisesta la - su aikana riippuu sitten lämmön mahdollinen jatkuminen - jopa voimistuminen; vuoden ensimmäiset mahdollisuudet mm. +15 astetta ylittäviin päivälämpötilohin saattavat toteutua lämpimässä versiossa. Tätä skenariota on kuitenkin tarkennettava viimeistään torstaina, koska koleakin versio vielä kummittelee säämalleissa...

Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Huomenna perjantaina Mustaltamereltä lähestynyt matalapaine saapuu Baltiaan ja sen rintamasateet alkavat näillä näkymin aamulla etelärannikolla ja keskipäivästä lähtien - vähän sen jälkeen pohjoisempana etelästä käsin. Siitä rintamasateet valtaavat loppupäivänä koko alueen ja vesisateet voivat olla paikoin rankkoja ja sademäärissä voi tulla suurtakin kertymää. Itä-kaakkoistuulet voimistuvat jo aamuksi navakoiksi. Illalla matalapaineen keskus alkaa siirtyä Ahvenanmaalle ja sen myötä rintamasateet alkavat vähitellen loppua etelästä käsin tuulten kääntyessä etelän kautta lounaaseen ja heiketen selvästi etenkin lähellä tuota matalapaineen keskusta. Ilmamassa lämpenee sen verran, että yöllä lämpötila on 0 ja +4 asteen välillä (Kylmintä sisämaassa) ja on sateen alettua vain parisen astetta korkeampi, mutta idässä lämpötila voi kuitenkin nousta vähän yli +5 asteen ja illalla laajemminkin lämpötila vielä nousee. Päivitys punaisella lauantaina 21.4.2012 klo. 16:00: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta sateet alkoivat aikaisemmin ja paikoin läntisimmissä osissa alkoivat lumena.

Lauantaina tuo matalapaineen keskus siirtyy Pohjanlahtea pitkin pohjoiseen ja heikkenee selvästi. Samalla idästä pullistuu Baltiaan ja Etelä-Suomeen korkeapaineen selänne illalla. Ilmamassat käyttäytyvät siten, että aluksi tuo matalapaine kierrättää länsilounaasta sen verran viileää ilmamassaa, että kesäiset ilmamassat eivät pääse Baltiasta kunnolla perille; yöllä rintamasateiden kaikottua länsilounaaseen kääntyvissä heikoissa tuulissa sää pysyy runsaspilvisenä ja lämpötila alkaa laskea aamuksi itäosien mahdollisista yli +5 asteen lukemista +1 ja +4 asteen välille. Aamulla pilvisyys alkaa vähetä ja iltapäivä ollee sisämaapainotteisesti kumpupilvinen ennen illan selkenemistä sielläkin. Tuulet tyyntyvät kokonaankin illaksi. Päivälämpötila on +5 ja +10 asteen välillä; kaakossa - eteläisimmässä osassa mahdollisesti vähän yli +10 astetta. Päivitys punaisella lauantaina 21.4.2012 klo. 16:00: Ennute on pitämässä muutoin paikkaansa, mutta aluksi yöllä tuulen tyynnyttyä hetkeksi kokonaan edellispäivän sateiden kosteus tiivistyi sumuksi ja nyt iltapäivällä pilvipeitteenä olevat kumpukerrospilvet ovat vähenemässä hitaasti. Illalla on kuitenkin selkenemässä ainakin osaksi; pilvipeite ehkäisee vielä +10 asteen ylitykset iltapäivällä.

Sunnuntaina Baltiassa näyttäisi kehittyvän uusi pieni matalapaine ja korkeapaineen selänne siirtyy Keski-Suomeen. Tässä yhteydessä Baltiasta pääsee viimein kaakkoistuulen viritessä lämpimämpää ilmaa myös Suomen puolelle. Selkeän ja tyynen yön jälkeen pilvisyys kuitenkin lisääntyisi ainakin vaihtelevaksi, jolloin se saattaa rajoittaa päivälämpötilojen nousua; yölämpötila on 0 tienoilla ja päivälämpötila saavuttanee monin paikoin ainakin +10 ja +15 asteen välin; selkeimmillä paikoilla eteläosan sisämaassa mahdollisesti +15 asteen ylityksiä... Päivitys punaisella lauantaina 21.4.2012 klo. 16:00: Ennuste pitää edelleen varsin hyvin paikkansa, mutta etelästä voi nousta läntisimpiin osiin vesisateita päivän aikana; muutoin on vaihtelevapilvistä ja kylmähkön yön jälkeen sisämaassa +15 asteen ylitykset voivat mahdollistua monin paikoinkin.

Maanantaina vaikuttaisi tuo Baltiasta käsin ulottuva pieni matalapaine kuurottaisine paikallisine sateineen melko runsaassa, mutta vaihtelevassa pilvisyydessä heikkojen kaakkoistuulten kääntyessä itään, mutta nyt aikaisempaa lämpimämmässä ilmamassassa; yölämpötila olisi +5 asteen vaiheilla - vähän ylikin ja päivälämpötila olisi pilvisyydestä riippuen n. +10 astetta (pilvisempi tilanne) tai n. +15 astetta (selkeämpi tilanne)... Tästä eteenpäin tuon Baltian matalapaineen käytös on epäselvää, mutta eteläiset edelleen kesäisemmäksi lämpenevät ilmavirtaukset olisivat ottamassa valtaa jossain määrin pian ensi viikolla... Tarkennusta vielä la - su tai viimeistään seuraavassa varsinaisessa ennusteessani. Päivitys punaisella lauantaina 21.4.2012 klo. 16:00: Tuo Baltiassa oleva matalapaine näyttää yhä jossain määrin epävakaistavan säätä etelästä käsin nousevine sadekuuroineen, jolloin päivälämpötila jäänee pilvisillä alueilla +10 asteen vaiheille. Selkeimmillä alueilla on yhä mahdollisuudet etenkin sisämaassa +15 asteen paikkeille. Yölämpötila on joka tapauksessa parista useampaankin asteeseen plussalla.

Tämän jälkeen tavanomaista lämpimämmät etelä-lounaisvirtaukset olisivat vallitsevia muutaman päivän ajan, jolloin sää pysynee epävakaisena, mutta yö- ja päivälämpötilat olisivat melko korkeita; yölämpötilat pilvisyyden mukaan parista plusasteesta lähes +10 asteeseen ja päivälämpötilat pilvisyyden mukaan +10 asteen tienoilta yli +15 asteeseen... Lisää seuraavassa ennusteessa.

Sään vaikutuksista luontoon: Lumipeite on huventunut jo varsin hyvin myös Etelä-Suomen pitkään runsaslumisena säilyneellä itäosien alueella; nyt lumipeite on kokonaan kadonnut lounaassa Varsinais-Suomea ja Satakuntaa myöten sekä osittain Uudellamaallakin. Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla on laikuttaista hankea, missä peltoaukeat ovat yli puoliksi - lähes kokonaan sulat. Itäosissakin peltoaukeilla on jo alkanut selvä pälveytyminen. Jatkossa lämpö riittää edistämään sulamista ainakin kohtuullisesti, vaikka viikonloppuna ei tulisikaan tuota mahdollista lämpöaaltoa; itäosissakin viikon loppuun mennessä lunta jäänee enää lähinnä vain metsiin ja varjopaikoille... Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Lumien loppusulaminen saa varmistuneesta lämmöstä viikonloppuna sen verran kyytiä idässäkin, että tuo em. arvio pitää reilustikin paikkaansa.

Routa on sulanut lumien sulamisen mukana suunnilleen samalla kertaa kokonaan pois, koska sitä oli talvella runsaan lumen ansiosta erittäin vähän. Tämä on edesauttanut nyt kaikkien ruohovartisten kasvien kasvuunlähtöä tavanomaista enemmän ja vähentänyt ainavihantien puuvartisten lajien kevätpaahdeongelmia erittäin paljon. Peltoviljelyssä tämä on myös edesauttava piirre tulevissa kevätkylvöissä niitä aikaistavasti.

Vesistöissäkin jäiden lähtö on edennyt varsin hyvin, mutta seisovavetisissä järvissä on vielä ollut laajojakin yhtenäisiä jääpeitteitä, mutta hauraina ja sohjoisina. Nekin sulavat kuitenkin viikon loppuun mennessä joka tapauksessa vain osittaisiksi lautoiksi ja vapaan veden osuus voi saavuttaa enemmistön. Joissa ovat alkaneet sulamistulvat etenkin itäosissa, missä sulavaa lunta on vielä ollut runsaasti. Tulvat jatkuvat tällä viikolla ja tulvahuippu voi tulla viimeistään tuon viikonlopun mahdollisen lämpöaallon myötä; silloin voi olla potentiaalia tulvavahinkoihin... Lännen jo lumettomilla valuma-alueilla ei enää ole sulamistulvia ja virtaamat säilyvät normaaleina. Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Jäiden loppulähtö käynnistyy nopeasti viimeistään nyt viikonloppuna ja lumien loppusulaminen aiheuttaa idän runsaslumisena pitkään säilyneellä alueella jokien sulamistulvahuipun ensi viikon alkuun; Huom!; tuo huominen pe runsas vesisade pahentaa ko. tulvia! Merialueillahan on ollut jo kokonaan sulaa viikon alusta alkaen lukuun ottamatta sisälahtien yksittäisiä jäälauttoja ja Suomenlahden itäisimmän osan jäälauttaa.

Kasvillisuuden kevätherääminen on siis jo selvästi alkanut ja termisen kasvukauden raja-arvon ylityttyä jo kolmena päivänä peräkkäin viime viikolla vuorokausikeskilämpötiloissa, voidaan kasvukauden katsoa alkaneen ainakin osassa Etelä-Suomea (Etenkin juuri lumettomimmat alueet). Tällä viikolla kasvukausi etenee kuitenkin aluksi takellellen / pysähtyenkin, mutta tuo viikonlopun mahdollinen lämpöaalto voi käynnistää koko alueella reippaan kasvun etenemisen; tarkennusta tähän arvioon tulee myöhemmin viikonlopun sään kuvan varmistuttua... Muutoin siihen mennessä mm. haavan (Populus tremula) ja monien pajujen (Salix sp.) kukinnat eivät vielä pääse kunnolla täyteen vauhtiin jo osittain alkuun päässeestä kukintavaiheestaan, mitä etenkin länsiosissa on jo päässyt ilmenemään...

Päivitys vihreällä torstaina 19.4.2012 klo. 17:15: Sunnuntaista alkava selvä lämpeneminen aiheuttaa viimein mm. nämä kasvutapahtumat ensi viikolla; vähäisen roudan ansioista osittain vihreänä talven alta säilyneet nurmikot aloittavat voimakkaan vihertymisen, em. haavan ja monien pajujen kukinnat kiihtyvät täyteen mittaan, lepät (Alnus sp.) ja pähkinäpensas (Corylus avellana) alkavat taantumaan kukinnaltaan, jo osaksi hiirenkorvalle avautuneiden terttuseljan (Sambucus racemosa), kuusamien (Lonicera sp.) ja viitapihlaja-angervon (Sorbaria sorbifolia) lisäksi myös tuomi (Prunus padus) avautuu hiirenkorvalle, sipulikasveissa kukinnan aloittavat myös narsissit (Narcissus sp.), sinivuokkojen (Hepatica nobilis) perään alkaa valkovuokkojenkin (Anemone nemorosa) kukinta ja koivujen (Betula sp.) osaltakin kukinnan alkamista voitaneen odotella jo ensi viikon lopulla... Koivukukinta onkin tänä vuonna ennätysrunsas, josta teenkin vielä erillisen varoituskirjoituksen nyt viikonloppuna ko. kukinnan aiheuttamien vakavien allergiavaarojen takia.

Näissä sääennusteissani käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: