Monday, April 02, 2012

Tavanomaista kylmempää ja takatalvisen epävakaista; ajoittain lumipyryjä ja ankaria yöpakkasia (Päivitys!)

Suomi on joutunut päättyneen viikon lopusta alkaen laajan kylmän ilmamassan alueeseen, missä takatalvisuus on vaivannut ja näillä näkymin sellainen sama uhkaa jatkua jopa Pääsiäisen aikaan saakka ja mahdollisesti vielä senkin yli... Niinpä terminen kevät on nyt pysähtynyt ja Etelä-Suomen itäisimmissä osissa edelleen jopa alkamatta. Katsotaanpa tarkemmin tämän viikon säätä:

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Korkeapaine on siirtynyt Pohjois-Atlantille ja laaja matalapaine on alkanut vallitsemaan osakeskuksineen Skandinaviassa ja Suomessa ulottuen myös Länsi-Euroopasta Itä-Euroopan kautta Länsi-Venäjälle. Ajankohtaan nähden kylmää ilmaa on päässyt tämän myötä matalapaineen länsipuolella ja keskellä valtaamaan alaa Euroopassa juuri em. alueilla. Kuitenkin niin, että lämmintä ilmamassaa on jäänyt Välimerelle jo varsin pysyvästi melko kesäisenä (Ainakin n. +20 asteen päivälämpötiloja). Kuitenkin myös siellä on epävakaistunut ja pohjoisempana Euroopassa on ollut paikoin hyvin sateistakin. Sateet ovat tulleet lumena Skandinaviassa, Suomessa ja osassa Itä-Eurooppaa. Tuon laajan matalapaineen itä-kaakkoisreunalla Mustanmeren tienoilta Kaspianmeren kautta Uralin tienoon Venäjälle on päässyt virtaamaan kevättä edistävää lämpöä, mutta Suomen ja Uralin välissä on viihtynyt edelleen talvista kylmyyttä vielä jopa n. metristen lumihankien säilyttyä siellä laajalla alueella ja lisääkin lunta on satanut edelleen!

Jatkossa asetelmaan tulee seuraavia muutoksia; huomenna yksi matalapaineen osakeskus vetäytyy Suomen eteläreunalta Länsi-Venäjälle ja samalla Länsi- ja Keski-Eurooppaan muodostuu oma laajahko matalapaineensa. Myös Jäämerellä voimistuu oma matalapaineensa. Näiden matalapaineiden väliin muodostuu ti - ke tienooksi korkeapaineen selänne Suomen eteläreunalla itä-länsisuuntaisesti; tilanteessa Länsi- ja Keski-Eurooppa pysyvät viileinä ja monin paikoin sateisina, mutta Mustanmeren länsi- ja pohjoispuolelle alkaa pumpaantumaan etelästä lämpimämpää ilmaa. Skandinavian ja Suomen eteläosat poutaantuvat ja hieman lämpenevät iltapäivien osalta, mutta pohjoisempana ja osin Länsi-Venäjällä jatkuu lumisateisen epävakainen talvi. To - pe aikana Länsi- ja Keski-Euroopan matalapaine vetäytynee Välimerelle (Siellä etenkin länsiosissa viilenevää) ja Etelä-Suomen tienoille syntynee uusi matalapaine. Sitten la - su muodostuisi laaja matalapaineen alue kattamaan vaihtelevine osakeskuksineen Skandinaviaa, Suomea ja Länsi-Venäjää. Korkeapaine on pysymässä koko tämän viikon ajan Pohjois-Atlantilla.

Näin ollen kevään edistymistä jumittavaa kylmää ilmamassaa pysynee edelleen vaikuttamassa laajasti Skandinaviassa, Suomessa sekä Länsi- ja Keski-Euroopassa, missä näiden kokonaisuuden pohjoisosissa lumisateiden ja ajankohtaan nähden ankarienkin yöpakkasten vaara vaanii ja etelämpänä hallat uhkaavat pitkälle edistynyttä kasvien kasvua ajoittain. Kevättä edistävät lämmöt pakottuvat ohjautumaan edelleen lähinnä vain Mustanmeren - Kaspianmeren alueille ja sieltä Uralin tienoille - itäpuolelle.

Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Ennuste on pitänyt varsin hyvin paikkaansa, mutta Keski- ja Itä-Eurooppa ovat jääneet enemmän kuurosateisen ja laajan matalapaineen vaikutuspiiriin, jonka länsipuolella koleaa ilmaa on päässyt läntiselle Välimerellekin saakka pohjoisesta. Sen sijaan Mustanmeren ja Kaspianmeren pohjoispuolilla lämpöaalto on voimistunut kesäiseksikin ja siitä lämpöä on alkanut virtaamaan entistä selvemmin myös Uralin tienoille; keväistyvää lumien sulamistulvaa siellä päin. Viikonvaihteessa Itä-Euroopan matalapaine siirtyy heikkenevänä sen verran itään, että Mustanmeren tienoolle tulee koleaa annosta luoteesta - pohjoisesta. Samaan aikaan lännempänä lämpenee, mutta epävakaistuukin etenkin Britteinsaarilla sinne asettuvan uuden voimistuvan matalapaineen takia. Uralille virtaa Kaspianmeren suunnasta yhä lämpimämpää kevättä. Skandinavia ja Suomi ovat aluksi poutaisen ja osin talvisenkin kylmiä, mutta tuo lännen uusi laajeneva matalapaine leudontaa etelätuulillaan ja epävakaistaa Skandinaviaakin jo la - su. Maanantaina seuraavassa ennusteessa lisää.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina tarkastelualueen eteläreunalle luoteesta tullut matalapaine on tuottanut paikoin hyvinkin sakeita kuurottaisia lumisateita, joista on kertynyt uutta lunta paikoin jopa yli 10 cm (Päivitys 2.4.2012 klo. 23:55 --> Tampereen (Etelä-Suomen) lumikaaos poikkeuksellisen runsaan lumipyryn aiheuttamana 2.4.2012!). Lumisateet jatkuvat ensi yön yli monin paikoin. Tuulet ovat olleet suunnaltaan vaihtelevia, mutta nyt illalla itätuulet ovat vakiintumassa. Yölämpötila oli -1 ja -5 asteen välillä runsaan pilvisyyden ansiosta, mutta päivälämpötila vain nollan tienoilla. Illalla pakastuu taas vähän.

Tiistaina matalapaineen etääntyessä itään on sää poutaantumassa ja selkenemässä osaksi; viimeistään loppuiltaan mennessä lumisateet lakkaavat. Päivän aikana kohtalaiset tuulet kääntyvät idästä pohjoisen kautta luoteeseen ja heikkenevät illaksi. Yölämpötila on runsaan pilvisyyden takia -1 ja -5 asteen välillä ja päivälämpötila kohoaa 0 ja +3 asteen välille. Illalla alkaa pakastumaan nopeasti. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Ennuste piti varsin hyvin paikkaansa; päivälämpötila tosin jäi paikoin jopa vain nollan paikkeille. Iltapäivällä oli vaihtelevaa pilvisyyttä ja lumikuuroja ennen illan selkenemistä.

Keskiviikkona heikot
länsiluoteiset tuulet vallitsevat korkeapaineen selänteen pohjoisreunalla ja sää on enimmäkseen poutaista vaihtelevan vähäisessä pilvisyydessä. Yölämpötila on taas (Kuten viime la - su yönä) ajankohtaan nähden hyvin alhainen; pakkasta -10 asteen tienoilla, missä kylmintä on sisämaassa paikoin ehkä -15 asteen lähelle saakka. Päivälämpötila nousee +1 ja +5 asteen välille. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Ennuste piti muutoin hyvin paikkaansa, mutta yöllä lännestä itään vaelsi kohtalainen lumikuuroalue, joka hillitsi hieman kovimpia yöpakkasia.

Torstaina pohjoisesta
- luoteesta käsin alkaa muodostua uusi matalapaine Etelä-Suomen ylle / lähelle, missä aluksi länsivirtaus voimistuu huomattavasti ja pohjoisesta - luoteesta lähestyy rintamasateita runsastuttaen pilvisyyttä vähitellen; sateet eivät kuitenkaan vielä ehtisi to puolella paikalle. Yö on taas kylmä pakkasen ollessa -10 asteen vaiheilla ja kylmintä on sisämaassa. Päivälämpötila voi nousta varsinkin vähäpilvisinä vielä säilyvillä alueilla +5 asteen vaiheille - vähän yli. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Ennuste piti varsin hyvin paikkaansa, joskin yöpakkaset olivat etenkin lännessä ja etelärannikolla vain -5 asteen vaiheilla ja päivälämpötiloissa tosiaan päästiin lounaiskolkkapainotteisesti vähän yli +5 asteen.

Perjantaina tuo uusi matalapaine muodostuu ja voimistuu Etelä-Suomen yllä - lähellä, jonka takia sää on runsaspilvistä ja sateista tuulten ollessa suunnaltaan ja voimakkuudeltaan vaihtelevia. Ilmamassa on yhä sen verran kylmää, että sateet tulevat enimmäkseen lumena; paikoin voi taas kertyä useita senttejä uutta lunta. Yölämpötila on runsastuneen pilvisyyden ansiosta nollassa - parisen astetta pakkasella, mutta toisaalta päivälämpötila pääsee nousemaan vain parisen astetta plussalle. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Sateinen rintamasysteemi jättäytyi tosiaan Etelä-Suomen ylle siirtymään hitaasti eteläpuolelle, mutta matalapaineen osakeskus syntyi enemmän Suomen lounaispuolelle. Rintamasateet olivat melko räntäisiä, joten niistä ei jäänytkään maahan juuri ollenkaan lumipeitettä. Illalla sateet väistyivät etelään ja länsi-lounaistuulet kääntyivät idän ja pohjoisen välille sään pakastuessa etenkin sisämaassa useilla asteilla alkupäivän 0 ja +4 asteen väliltä.

La - su ajan sääskenario on vielä
jonkin verran epäselvä, mutta seuraava voi mahdollistua: La tuo uusi matalapaine etääntyy Suomen itäpuolelle, missä puuskaisissa pohjoistuulissa sää poutaantuu ja selkenee osaksi; iltapäivällä voi olla lumikuuroriskiä idässä. Yölämpötila on pilvisyyden vähenemisen mukaan -2 ja -10 asteen välillä ja päivälämpötila nousee +1 ja +5 asteen välille. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Tänään lauantaina pieni matalapaineen osakeskus on siirtynyt Baltiassa itään ja Suomen eteläreunalle on jäänyt edellispäivän puolelta rintamasysteemin takareunan yläpilvivyöhykkeitä sekä etelärannikolle ajoittain heikkoja lumisateitakin; tarkastelualue on jäänyt kylmän ja kuivan ilmamassan alueelle, missä idän ja pohjoisen väliset tuulet ovat olleet heikkoja ja sää on seljennyt hitaasti pohjoisesta käsin. Yöpakkasta oli sisämaassa -5 ja -10 asteen välillä ja etelärannikolla muutama aste. Päivälämpötila on ollut 0 ja +3 asteen välillä.

Sunnuntaina olisi aluksi vuorossa itään etääntyneen ja Etelä-Skandinaviassa kaakkoon liikkuvan toisen matalapaineen välissä pilvipoutaisen korkeapaineen selänteen heikkotuulinen vaihe, jonka jälkeen lännestä käsin voimistuisi pohjoistuulinen ja lumikuuroinen vaihe; yöpakkasta olisi taas jopa -10 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötila nousisi +1 ja +5 asteen välille... Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Matalapaineen osakeskus siirtyy Baltiasta pois itään heiketen ja korkeapaineen selänne siirtyy lännestä Suomen päälle; viimeisetkin rintamapilvet ja lumisateet poistuvat etelärannikolta aamuksi, mutta iltapäivällä voi olla hieman kumpupilvisyyttä koko alueella. Muutoin on selkeää - lähes selkeää. Heikot pohjoistuulet tyyntyvät illalla kokonaankin. Yöpakkasta on sisämaassa monin paikoin jopa -10 ja -15 asteen välillä ja etelärannikolla -5 ja -10 asteen välillä. Päivälämpötila kohoaa +1 ja +5 asteen välille.

Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Alkavalla viikolla länsipuolella voimistuva ja muotoutuva matalapaine alkaa työntämään viimein etelästä lämpimämpää ilmaa (Viimeistään to +10 astetta ylittynee päivälämpötilossa...), mutta myös epävakaisuutta ja kosteutta tulee mukana. Aluksi kuitenkin su - ma yönä on selkeää, tyyntä ja hyvin kylmää; sisämaassa pakkasta paikoin lähes -15 astetta ja etelärannikollakin -5 ja -10 asteen välillä. Ma päivän aikana etelätuulet alkavat voimistumaan lännestä alkaen ja pilvisyys lisääntyy pienen saderiskin kera... Tarkemmin ensi viikon reipastuvasta kevään etenemisestä seuraavassa varsinaisessa ennusteessani.

Viikon sään vaikutuksista luontoon:
Takatalven tultua päälle on vanhan lumen suhteen jäänyt päälle tilanne, missä lounaiskolkka Varsinais-Suomea ja Satakuntaa myöten on jo lähes kauttaaltaan lumeton, mutta vaihettumisvyöhykkeen kautta Tampere - Hämeenlinna - Porvoo -tasan itäpuolelle on jäänyt yhä jopa 25 - 50 cm paksuudelta vanhaa hankea. Lisäksi tänään on tullut etenkin Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Hämeessä ja Pirkanmaalla 5 - 20 cm uutta lunta (Päivitys 2.4.2012 klo. 23:55 --> Tampereen (Etelä-Suomen) lumikaaos poikkeuksellisen runsaan lumipyryn aiheuttamana 2.4.2012!). Huomiseen mennessä uutta lunta voi sataa myös lännempänäkin vielä muutaman sentin lisää. Seuraava useita senttejä mahdollisesti tuova lumipyrytilanne voi olla perjantain tienoilla.

Lumipyryjen väleissä keski- ja iltapäivien auringonsäteily pystyy vähäisistä lämpöasteista huolimatta sulattamaan jo tehokkaasti
nimenomaan uutta lunta. Uusi lumi sulaa parhaiten pois niiltä aurinkoisilta paikoilta, missä ei ole vanhaa lunta alla. Uusi lumi jää pisimpään sulamatta varjoisilla vanhan lumihangen paikoilla. Vanha jäisen kova lumipeite sulaa uutta lunta paljon vaivalloisemmin, joten sen tilanteeseen ei ole tulossa viikon mittaan merkittäviä muutoksia, kun yöpakkasetkin saattavat vielä jäädyttää lumettomilla paikoilla maata muutamia senttejä routaan, mikä ei jaksa juurikaan sulaa iltapäivisinkään. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Perjantain lumisade olikin sen verran räntäistä, että uutta lumipeitettä ei muodostunut. Nyt loppuviikolla viime maanantain runsaat uudet lumet ovat sulaneet aurinkoisilla paikoilla hyvin, missä alla ei ole ollut vanhaa lunta. Vanhan lumen sulaminen on ollut yhä hidasta ja isoja muutoksia sen tilanteeseen ei ole tarkastelualueella ilmennyt eikä ilmenemässä vielä ensi viikon alkuunkaan mennessä. Ensi viikon loppupuolen paljon keväistyvä sää käynnistää lumen pääsulamisen myös idän runsaslumisella alueella.

Vesistöissäkin voi muodostua yöpakkasten takia uutta jäätä ohuina lauttoina jo sulaneille kohdille ja vanhat jäät voivat vähän vahvistua etenkin vähiten tuota uutta lunta sataneilla alueilla. Pääosin vanhat jäät ovat silti jo kulkukelvottoman hauraita etenkin lännessä. Järvissä jäätä on ajankohdalle tyypillisesti paksuudeltaan hyvin vaihtelevasti virtapaikkojen sulakohdista paikoin vielä n. 40 cm saakka. Merialueilla jäätä on enää vain sisälahdissa ja hajanaisesti saaristossa ja rannikoilla. Joet ovat pääasiassa sulia ja lännen aikaisemmat sulamistulvat ovat niissä laskemassa. Tällä viikolla jäät sulavat jonkin verran keski- ja iltapäivien auringonsäteilyssä poutahetkillä takatalvisista olosuhteista huolimatta, mutta nopeaa jäiden lähtöä ei ole vielä odotettavissa. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Jäät sulavat vielä ensi viikon alkuun saakka hitaasti, mutta sitten alkaa jäidenkin lähdössä nopea vaihe sään keväistyessä paljon. Jokien sulamistulvat alkavat silloin nousta etenkin idän vielä runsaslumisella alueella.

Kasvillisuuden kevätherääminen on myös takatalvisesti lähes pysähtynyt, mutta etenkin Etelä-Suomen länsiosissa lepät (Alnus sp.) ja pähkinäpensas (Corylus avellana) ehtivät aloittaa ennen kylmää kukintansa; lounaissaaristossa kaikkein pisimmälle, missä jopa haavan (Populus tremula) ja raidan (Salix caprea) kukkimisten alkaminen sekä nurmikon kasvu lämpimillä paikoilla ehtivät arviolta lähes / osaksi mahdollistumaan. Lumettomilla paikoilla myös sipulikasvit pääsivät jo pitkälle alulle ja näin osin myös roudattomuuden ansiosta, missä mm. lumikellojen (Galanthus nivalis), virvaliljojen (Bulbocodium vernum) ja talventähtien (Eranthis hyemalis) kukintaa on ollut jo monta päivää. Tämän viikon kylmät säät eivät mahdollista vielä merkittäviä muutoksia kasvillisuuden kehitysasteeseen ja etenkin sisämaassa yöpakkasista voi jopa koitua jonkin verran haittaa monille sipulikasvien versoaluille lumettomilla - vähälumisilla paikoilla huolimatta niiden tunnetusta kestävyydestä. Päivitys 7.4.2012 klo. 18:50 vihreällä: Kasvillisuus pysyy vielä muutaman päivän lähes kokonaan kehitysjumituksessa, mutta ensi viikon lopulla alkaa nopeutuva keväistyminen edelleen vähän etuajassa tavanomaisesta aikataulusta. Yöpakkasten takia sipulikasvien isoissa versoaluissa on ilmaantunut paikoin kellastumista lehtivihreän paetessa tilapäisesti uudestaan talteen sipuleihin suojauskeinona. Toisaalta paikoin taajamissa on tapahtunut tällä viikolla kestävien kevätkukkien istutusta ulos, kuten Espoon Tapiolassa orvokkien (Viola sp.) laitto ulkoastioihin.

Näissä sääennusteissani käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: