Monday, May 14, 2012

Poudan ja epävakaisuuden vaihtelua kesän ja ensimmäiset ukkoset tuovassa lämpenemisessä (Kaksi päivitystä!)

Viime viikolla Etelä-Suomen kevät eteni ajoittain varsin runsassateisissa, mutta välillä melko lämpimissäkin merkeissä, joskin viikonloppuna tapahtui hetkellinen melko raju kylmeneminen voimakkaiden tuulten kera. Tällä viikolla sää on lämpenemässä viimein niin paljon, että terminen kesä alkaa koko Etelä-Suomessa n. viikon etuajassa; alkamispäiväksi tulee joko tämä maanantai tai osassa aluetta viimeistään huominen tiistai. Lämpenemiseen liittyy kuitenkin ajoittain epävakaisuutta etenkin to - pe, jonka myötä kesäkauden ensimmäisiä kunnon ukkosiakin voitaneen odotella paikoitellen. Idässä voisi mahdollistua myös ensimmäiset helteet...

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Islannin suunnasta on tullut Norjanmerelle voimakas matalapaine, joka on epävakaistanut sään etenkin Britteinsaarilla ja Skandinaviassa voimakkaiden tuulten kera. Samalla korkeapaine on muotoutumassa lounaasta käsin Länsi-Venäjälle. Tulevina päivinä tuo matalapaine muodostaa etelä-pohjoissuunnassa osakeskusten vyöhykkeen, joka kattaa ti - to aikana alueen noin Mustanmeren länsipuolelta Keski-Euroopan kautta Skandinaviaan siirtyen painopisteeltään hitaasti idemmäksi ko. aikana. Länsi-Venäjällä säilyy korkeapaine lähes sijoillaan.

Tämä mahdollistaa tuon matalapaineiden jonon itäpuolella (Itä-Eurooppa ja Suomi) yhä kesäisemmäksi lämmittävien etelä-kaakkoisvirtausten muodostumisen ja kaikkein helteisimmän ilmamassan muodostumisen yhä laajemmin ja voimakkaammin Venäjälle; lopulta ajoittain lähes Jäämeren rannalle saakka. Samalla kuitenkin Länsi-Eurooppaa alkaa vaivaamaan ajankohtaan nähden koleat pohjoisvirtaukset ja ke - to tienoilla Islannista Britanniaan - Ranskaan ja Saksaan ulottuva korkeapaine tuonee mukanaan sikäläisittäin erikoisen myöhäisiä ja siten tuhoisia halloja paikoin. Ko. matalapainevyöhykkeellä on vaihtelevan lämpöistä ja runsaasti sateista sekä lämpimässä sektorissa paljon ukkosia etenkin etelämpänä.

Torstaista eteen päin näyttääkin käyvän sitten näillä näkymin niin, että tuosta matalapainevyöhykkeestä yksi osakeskus siirtyy Baltiasta pohjoisluoteeseen Suomen yli to - pe, jolloin Suomi jää pe alkaen tilapäisesti vähän viileämmän ilmamassan puolelle. Samalla kuitenkin tuo Britanniaan - Ranskaan ja Saksaan luoteesta tullut korkeapaine muodostunee vahvemmaksi Suomen eteläpuolelle lauantaina ja Länsi-Eurooppaan muodostuu uusi leudompi laaja matalapaine. Länsi-Venäjällä pysynee edelleen paikallaan tuo em. korkeapaine; sunnuntaista alkaen nämä em. kaksi korkeapainetta näyttäisivät sitten muodostavan yhdessä itä-länsisuuntaisen korkeapainevyön Venäjältä Etelä-Suomen yli Atlantille, jonka myötä matalapaineet siirtyisivät yhtäältä pohjoiselle reitille Islannista Jäämerelle ja toisaalta tuo Länsi-Euroopan matalapaine sulautuisi heikon, mutta laajan painopisteeltään Välimerelle siirtyvän matalapaineen piiriin.

Ilmamassojen suhteen tämä merkkaisi viikonloppuna sitä, että Länsi-Venäjällä Jäämeren rannan tienoota lukuun ottamatta jatkuisivat edelleen ajankohtaan nähden voimakkaat helteet melko laajasti ja poutaantuvien säiden mukana Suomen lisäksi tällä kertaa myös Skandinaviassa alkaa lämmetä uudestaan hyvin kesäiseksi. Myös Länsi- ja Keski-Eurooppa lämpenisivät selvästi, mutta ukkoskuuroisesta epävakaisuudesta huolimatta Välimerellä ei kuitenkaan viilenisi kovin paljoa; aikaisemmin tällä viikolla Espanjan alueella olevat kuumat helteet kuitenkin hellittävät. Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Ennusteisiin ei tämän viikon osalta ole tullut merkittäviä muutoksia suursäätilan suhteen, joten siitä ei ole nyt mainittavaa kuin lähinnä se, että pe - su uusi matalapaine velloo kohtalaisena Länsi- ja Keski-Euroopassa. Sen sijaan jo vihjeenä ensi viikosta --> Silloin nimittäin ainakin alkuviikolla Itä-Eurooppaan ja Länsi-Venäjälle on voimistumassa yhä laajempi ja kuumempi hellealue, kun idän korkeapaine sen sallii. Tämä helle alkaisi ulottumaan Etelä-Suomeen ainakin ma ja ti ajan, mutta ennustemalleissa on ollut viime päivinä ristiriitaa siitä, miten ensi tiistain jälkeen käy. Osa malleista povaa tuon idän - kaakon - etelän helteen lähes sijoillaan pysymistä ja ulottumista jopa yhä hurjemmin myös Suomeen ja toiset ovat povailleet korkeapaineen vahvistumista länteen, joka puskisi hellettä tieltään idemmäksi ja pois Suomesta... Tosi jännittävä tilanne, koska lämpimimmissä ennusteversioissa on ollut näytillä Etelä-Suomeen jopa ennätyshellettä toukokuun puitteissa... Päivitys punaisella sunnuntaina 20.5.2012 klo. 13:25: Tilanne ensi viikon osalta alkaa viimein hahmottumaan kunnolla, vaikkakin epävarmuuksia on edelleen. Sään toteutumisen kannalta keskeistä on Skandinaviaan - Suomen - Länsi-Venäjän alueelle asettuvan korkeapaineen sijainti ja muoto; tällä hetkellä näyttää siltä, että korkeapaineen muodostuminen Norjanmerelle - Lappiin estää aluksi ma - ke aikana kaikkein helteisimpien ilmamassojen pääsyn etelästä täpärästi Etelä-Suomeen, mutta tavanomaista hieman lämpimämpää ja suht kesäistä kuitenkin on. Loppuviikolla korkeapaine vahvistuisi laajana ja voimakkaana Skandinavian ja Suomen ylle, jolloin jopa helleaallon mahdollisuus ajankohtaan nähden voimakkaana eläisi yhä. On kuitenkin olemassa versioita siitäkin, että ko. korkeapaine sijoittuisi lännemmäksi, jolloin viileämpien pohjoisvirtausten vaaraa tulisi... Palaan huomenna paremmin asiaan varsinaisessa uudessa ennusteessani.

Euroopan kesäistyminen täysvihreään kasvukauteen on jo tapahtunut manner-Euroopassa laajasti, mutta etenkin Britanniaa vaivanneet viileät säät ovat siellä jarruttaneet kasvua jälkijunaan tavanomaisesta; viikon lopussa tilanne paranee siellä. Skandinaviassa ja Suomessa kasvukauden eteneminen on ollut tavanomaisella mallilla (Etelä-Ruotsissa jo yli puolilehdessä) ja on lämpenevän sään myötä kiihtymässä Suomessa etuaikaan ja alkamassa viimein Lapissakin, kun siellä samalla sulavat nopeasti viimeiset paikoin vielä jopa puolimetriset hanget. Länsi-Venäjällä tavanomaista lämpimämmät säät ovat jouduttaneet täyskesäistä vihreyttä jo Moskovan pohjoispuolellekin ja tällä viikolla Jäämeren vasta vihertymään alkavaa rantaa lukuun ottamatta kesäistyminen sen kuin harppoo siellä yhä voimakkaapaan etuaikaan tavanomaiseen nähden.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina tuo lännen voimakas matalapaine on voimistanut lounaistuulia navakoiksi - paikoin koviksikin etenkin lännessä. Samalla lännestä lähestyvä rintamasysteemi on runsastuttanut pilvisyyttä, mutta itäosissa taivaalla on ollut hentojen yläpilvilauttojen lisäksi vain iltapäivän kumpupilvisyyttä ajoittain. Lännessä jo yöllä voimistunut tuuli piti yöhalloja kurissa siellä, mutta idässä sisämaassa oli paikoin n. 0 astetta ja hallaa. Nyt päivällä lämpenevässä ilmamassassa maksimilämpötilat kohoavat +15 asteen tienoille. Illalla lännessä voi käväistä sateen riskiä, mutta sää pysynee muutoin vaihtelevapilvisen poutaisena ja tuulet alkavat heiketä. Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta sateet jäivät tulematta länteen.

Tiistaina korkeapaine alkaa vaikuttamaan idästä käsin voimakkaammin, jolloin lännen matalapaineuhka väistyy; etelään ja vähitellen kaakkoon kääntyvät tuulet heikkenevät ja ovat ajoittain varsin tyyniäkin loppupäivän mittaan. Poutainen ja vaihtelevapilvisesti aurinkoinen sää jatkuu yölämpötilojen ollessa jo selvästi kohonneita +5 asteen tienoille ja paikoin ylikin; hallanvaara poistuu. Päivälämpötilat ovat +15 ja +20 asteen välillä ja jo paikoin voi olla mahdollisuuksia +20 asteen tienoille etenkin idässä - kaakossa. Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Ennuste piti paikkaansa; pilvisyytenä oli sisämaassa iltapäivän kumpupilvisyyttä ja muutoin hajanaisesti yläpilvilauttoja. Maksimilämpötiloissa +20 astetta jäi vielä saavuttamatta; paikoin jäätiin vain +15 asteen vaiheille.

Keskiviikkona kaakkoinen lämpenevä ilmavirtaus asettuu kohtalaisena ja lounaassa - etelässä uhkaava em. matalapaineiden vyöhyke ei vielä epävakaista säätä, vaikka ajoittain on ainakin ylä- ja / tai keskipilvilauttoja vaihtelevasti. Lounaiskolkka voi kuitenkin ehkä saada sateita ajoittain. Ilmamassa myös kosteutuu ja siten utuistuu. Yölämpötilat nousevat jo paikoin +10 asteen tienoille ja päivälämpötiloissa saavutettaneen jo vuoden ensimmäisiä +20 asteen ylityksiä etenkin kaakossa - idässä. Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Ennuste piti paikkansa varsin hyvin, mutta etelästä vyöryi jo illalla ravakoita kuurottaisia sateita Helsingin ja Hangon välistä pitkälle pohjoiseen paikoin heikkoine ukkosineen. Läntisimmissä osissa päivälämpötilat jäivät paikoin alle +15 asteen. Kaakkoistuuli oli iltapäivästä alkaen ajoittain navakkapuuskaista.

Torstaina Baltiasta alkaa lähestymään matalapaineen osakeskus, joka epävakaistaa säätä aluksi etenkin lännessä; tilanteessa
etelä-pohjoissuuntainen rintamasysteemi siirtyy hitaasti lännestä itään, missä kuurottaisia sateita liikkuu etelästä pohjoiseen ja mahdollisesti ensimmäisten kesäisten ukkosten kera paikoitellen. Sateiden tarkka sijainti ja liike ovat vielä kuitenkin epäselviä... Rintaman itäpuolella etelä-kaakkoistuulet ovat aluksi voimistumassa, mutta rintaman siirtyessä itään heikkotuulinen - tyyni vyöhyke tulee mukana. Ilmamassa on utuisen kosteaa. Yölämpötila jäänee ensimmäistä kertaa jo paikoin selvästi +10 asteen yläpuolelle ja runsastuvasta pilvisyydestä huolimatta päivälämpötila ollee etenkin idässä +20 asteen vaiheilla - paikoin ehkä selvästikin sen yli lähes +25 asteeseen saakka. Lännessä kuitenkin viilenisi hieman päivän mittaan... Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Tänään tuo etelä - pohjoissuuntainen ilmamassoja jakava rintamasysteemi on sijainnut lähes sijoillaan siten, että edellisillasta alkaen kuurottaisia sateita on saatu noin Helsinki - Tampere -linjan länsipuolella ja iltapäivästä alkaen voimakkaita kuurottaisia sateita on alkanut tulemaan etelästä ko. linjan itäpuolella paikoin ukkosten kera. Ilmamassat ovat jakautuneet siten, että läntisimmissä osissa on päivälämpötilojen osalta jääty edelleen paikoin alle +15 asteen, Helsinki - Tampere -tasalla on päästy lähes +20 asteeseen ja sen itäpuolella maksimilämpötilat ovat olleet +20 ja +26 asteen välillä; lämpimintä on ollut Lappeenrannassa +26,2 astetta (Iltasanomien juttu). Yölämpötilat olivat +10 asteen molemmin puolin; lämpimintä idässä. Etelä-kaakkoistuulet ovat vallinneet idässä ja lännessä on ollut tyyntä tai heikkoja suunnaltaan vaihtelevia tuulia. Illan mittaan tämä rintamasysteemi jää etelästä tulevine kuurottaisine sateineen vielä itä-länsisuunnassa sijoilleen kastellen pitkään eli paikoin runsaasti Hangon ja Haminan väliseltä seudulta Pohjanmaalle ulottuvaa aluetta; idässä vielä hetken helleilmamassaa ja poutaa.

Perjantaina vaikuttaa yhä tuon etelä-pohjoissuuntaisen rintamasysteemin siirtyminen itään, joka jakaa idän yhä
helteisemmäksi yltyvän ilmamassan lännen viileämmästä ilmamassasta. Pilvisyys on vaihtelevan runsasta, mutta sateiden tarkka sijainti on vielä epäselvää; kuurottaisia sateita mahdollisten ukkosten kera siirtyy rintamalinjaa pitkin pohjoiseen ja viimeistään illalla alkanee poutaantumaan ja ilmamassa kuivumaan lännestä - lounaasta; yölämpötila on laajasti +10 ja +15 asteen välillä ja paikoin ehkä jopa +15 asteen paikkeilla. Päivälämpötiloissa korostuisi torstaita enemmän ilmamassojen raja; idässä voi olla paikoin mahdollisuus vuoden ensimmäisille hellelukemille, mutta läntisimmissä osissa jäätäisiin vajaaseen +20 asteeseen... Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Tuo em. säärintama sinnittelee edellispäivän päivityksessä mainitulla tavalla vielä sijoillaan yön ajan, mutta sitten Skandinaviassa - Perämerellä ja sittemmin Lapissa voimistuva matalapaine alkaa aamusta lähtien siirtää rintamaa kuurottaisine sateineen ja paikoin ukkosineen nopeutuvasti itään; sen jäljessä helleilmamassan korvaa navakan puuskainen länsituuli sekä viileämpi ja kuivempi ilmamassa. Loppupäivänä on vaihtelevaa pilvisyyttä runsaana ja sisämaassa voi tulla vielä sadekuuroja. Illalla alkaa poutaantumaan ja selkenemään paremmin. Yölämpötila on lännessä vähän vajaat +10 astetta ja idässä +10 ja +15 asteen välillä. Päivälämpötila jää koko alueella +15 asteen vaiheille; sateisimmilla paikoilla voidaan jäädä paikoin sen allekin. Päivitys punaisella sunnuntaina 20.5.2012 klo. 13:25: Ennuste piti muutoin hyvin paikkaansa, mutta länsi-lounaistuuli oli pe iltapäivällä yllättävän voimakasta ja koleaa (Paikoin päivälämpötila jäi +10 asteen vaiheille); puuskissa jopa kovaa ja se riipi mm. koivuista kukintansa lopettaneita hedenorkkoja ja rusokirsikasta kukkien terälehtiä suurina massoina maahan.

La ja su olisi vuorossa tuon uuden korkeapaineistuvan tilanteen myötä aurinkoisen poutaiset säät aikaisempaa kuivemmissa ilmamassoissa, missä aluksi lauantaina vähän viilentävä länsituuli vallitsee ja se laskisi yölämpötilat jo pe - la yönä etenkin lännessä +5 ja +10 asteen välille ja päivälämpötiloissa jäätäisiin koko alueella +15 ja +20 asteen välille. Sunnuntaina olisi heikkotuulisempaa ja selkeämpää yölämpötilojen pysyessä samoina - idässä alempina, mutta päivälämpötilojen kohotessa taas paikoin +20 asteen ylikin... Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Ennustekuvio toteutuu edelleen tuossa mainittuun tapaan varsin hyvin; lauantaina vaikuttaa vielä yöllä ja aamulla länsi-lounaistuuli, mutta tuulet ovat tyyntymässä loppupäivänä sään ollessa enimmäkseen vähäpilvistä (Sisämaassa kumpupilvisyyttä). Yölämpötila on sisämaassa +5 asteen vaiheilla; rannikolla vähän yli. Päivälämpötila on +14 ja +19 asteen välillä. Sunnuntaina on kaakosta työntyvän korkeapaineen ansiosta aluksi tyyntä ja enimmäkseen selkeää yölämpötilan ollessa yhä sisämaassa +5 asteen vaiheilla ja rannikolla +5 ja +10 asteen välillä. Loppupäivällä etelä - kaakkoistuulet alkavat viritä (Iltapäivällä etelärannikolla merituulta) tuoden helleilmamassaa takaisin Suomeen ja yläpilvilauttailua voi olla. Päivälämpötila on sisämaassa +20 asteen vaiheilla - paikoin ylikin ja rannikolla vähän alempi. Päivitys punaisella sunnuntaina 20.5.2012 klo. 13:25: Ennuste piti lauantain osalta hyvin paikkaansa ja tänään sunnuntaina etelä-lounaistuulet ovat heikkoja - kohtalaisia pilvisyyden vaihdellessa runsaasta vähäiseen; yläpilvilauttoja ja sisämaassa myös seassa kumpupilvisyyttä. Illalla tyyntyy ja yläpilvilauttailua voi yhä olla. Yölämpötila oli +5 asteen vaiheilla ja etelärannikolla paikoin lähes +10 astetta. Päivälämpötila saavuttanee sisämaassa paikoin +20 asteen tienoon.

Ensi viikon säästä on siis ollut viime päivinä hyvinkin hurjia skenarioita piirtymässä; nimittäin yhden version mukaan silloin olisi iskemässä hyvinkin voimakas helleaalto Etelä-Suomeen kaakosta. Välillä ennustemallit ovat livenneet tästä ja ennustelleet selvästi viileämpää, mutta näillä näkymin ainakin maanantai ja tiistai olisivat tuon Idän - kaakon korkeapaineen länsilaidalla etelä-kaakkoistuulissa koko ajan lämpeneviä vähäpilvisessä, mutta kosteutuvassa ja utuistuvassa säässä ukkosriskinkin taas jonkin verran kohotessa. Yö- ja päivälämpötilat kohoaisivat siten, että viimeistään tiistaina mitattaneen jo monin paikoin hellelukemia (Yli +25 astetta) ja yölämpötilatkin nousisivat selvästi yli +10 asteen. Tästä eteen päin ennustemallit ovat olleet hyvin ristiriitaisia; joko helle jatkuu hurjistuen ehkä jopa ennätykselliseksi tai sää koleutuu jollakin tavalla... Tätä jännittävää joko tai -leikkiä tarkastelen tässä vielä ylihuomenna lauantaina... Päivitys punaisella sunnuntaina 20.5.2012 klo. 13:25: Alkuviikolla on siis näillä näkymin poutaa vaihtelevassa pilvisyydessä yölämpötilojen ollessa +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötilojen ollessa +20 asteen vaiheilla - sisämaassa monin paikoin vähän sen yli. Sitten poutasää jatkuisi edelleen, mutta em. tapaan lämpötilojen tarkka kohtalo on vielä korkeapaineen sijainnin ja muodon huomassa kehkeytymässä....

Sään vaikutuksista luontoon: Lämpenevä sää alkaa edistämään kasvukauden etenemistä hyvin nopeasti (Lännessä hieman hitaammin) ja viikon loppuun mennessä kehityksen aste alkaa olemaan jo hieman etuaikaista ajankohdan
tavanomaiseen verrattuna. Tällä hetkellä mm. rusokirsikka (Prunus sargentii), metsävaahtera (Acer platanoides) ja japaninmagnolia (Viikon 19 kasvivalokuva: Japaninmagnolia (Magnolia kobus) ) ovat vielä täydessä kukassa ja hiirenkorvalle ovat vielä lähes kokonaan puhkeamatta monet tammet (Quercus sp.), lehmukset (Tilia sp.), amurinkorkkipuu (Phellodendron amurense) ja haapa (Populus tremula).

Viikon loppuun mennessä ne kuitenkin puhkeavat nopeasti jo isollekin hiirenkorvalle ja em. kukkijat lopettavat kukintansa. Sen sijaan viikon loppuun mennessä mm. tuomi (Prunus padus) ja terttuselja (Sambucus racemosa) aloittavat kukkimisen ja reilusti yli puolilehteen (alkavat havisemaan tuulessa) tulevat jo monet koivut (Betula sp.) sekä pensaista mm. tuhkapensaat (Cotoneaster sp.), pensasangervot (Spiraea sp.) ja viitapihjala-angervo (Sorbaria sorbifolia). Valkovuokkojen (Anemone nemorosa) ja narsissien (Narcissus sp.) kukinnat alkavat hiipumaan, mutta tilalle tulevat täyteen voimaansa mm. tulppaanit (Tulipa sp.) ja luonnossa voikukkien (Taraxacum officinale) jo alkanut kukinta.

Nurmikoilla on jo tehty ensimmäisiä leikkuita, mutta tällä viikolla nurmikoiden leikkuukausi alkaa toden teolla yleisesti, koska vielä varsin kostea maaperä, tulevat ilman kosteus ja ukkosluonteiset lisäsateet sekä kesäinen lämpö hurjistavat nurmikoiden kasvua huippunopeuteen. Muutoinkin on huomattava ruohovartisten lajien kohdalla se, kuinka menneen talven hyvin vähäisen roudan ansiosta näiden lajien aikaistunut kasvuunlähtö näkyy myös tässä vaiheessa selvänä kasvun etuaikaisuutena ja siksi mm. voikukat tulevat nyt varhain keltamerelliseen kukkaan. Myös maaseudun peltoviljelyssä vähäisen roudan mahdollistamana kevätkylvöt ovat nyt jo lähes valmiita ja viikon edullisissa säissä viljojen oraantuminen etenee nopeasti etuaikaan. Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Ensi viikolla mahdollisesti tuleva ajankohtaan nähden huikea helle voi nopeuttaa kasvien kasvua niin, että sillä viikolla voi tapahtua kasvien parissa kuin kahden viikon edestä... Seuraavassa ennusteessa lisää, kun on varmistunut paremmin tuon helteen laatukin.

Lämpenevä sää edistää tietenkin myös vesistöissä pintavesien lämpenemistä tavanomaista lämpimämmiksi ajankohtaan nähden. Jo nyt järvivesien lämpötilat ovat paikoin vähän yli +10 astetta pienistä järvistä alkaneena, mutta viikon loppuun mennessä ne kohoavat jo yleisesti +10 ja +15 asteen välille; pienissä ja matalissa järvissä paikoin yli +15 asteenkin. Merellä sisälahdissa tapahtuu lämpenemistä yli +10 asteen, mutta mm. Suomenlahden ulapalla säilyy vielä kylmää vettä +5 ja +10 asteen välillä. Joet virtaavat tavanomaisissa vesimäärissä, mutta tuon to - pe ajan ukkosluonteiset sateet saattavat nostaa virtaamia ja taajamissa voi rankimpien kuurojen sattuessa olla kesäkauden ensimmäisten ukkossadetulvien riskiä... Päivitys vihreällä torstaina 17.5.2012 klo. 20:30: Mainittakoon, että Lapissa viime päivinä lämmenneet säät ja runsaat sateet ovat aiheuttamassa seuraavina lähipäivinä suurtulvia sikäläisissä joissa ja siten ehkä jopa tulvavahinkoja, kun viimeisten lumien hyvin nopeat poissulamiset ovat tässä mukana (Hesarin juttu).

Näissä sääennusteissani käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: