Monday, May 21, 2012

Poutaista ja vähäpilvistä alkukesää tavanomaista lämpimämmissä ilmamassoissa (Kaksi päivitystä!)

Viime viikolla kunnolla kesäiset säät tekivät vuoden ensivisiitin Etelä-Suomeen itäosien helteineen torstaina ja ke - to jakson ukkosineen. Ukkosista puuttui kuitenkin vielä keski- ja loppukesällä nähtävä "terä". Viikon lämpöaallossa termisen kesän alkaminenkin oli tarjolla, mutta aikaisempaan arviooni verrattuna perjantaina yllättävä hetkellinen koleus rajussa länsi-lounaistuulessa keskeyttikin ko. prosessin ja vasta joko viime lauantaita tai sunnuntaita voidaan pitää termisen kesän alkamispäivänä. Koko tällä viikolla termisen kesän alkamista edistääkin poutaisessa korkeapainesäässä tavanomaista lämpimämpi kesäsää, joskin ke tienoilla voi olla vähän viileämpi hetki.

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Tällä hetkellä korkeapaine on muotoutunut siten, että Länsi-Venäjän korkeapaineesta ulottuu selänne Etelä-Suomen yli Norjanmerelle. Pohjois-Atlantilla on sinne jäävää voimakasta matalapainetta ja yksi matalapaine kattaa laajahkosti läntistä Välimerta sekä Länsi- ja Keski-Eurooppaa aiheuttaen runsaasti kuurottaisia sateita ja ukkosia viileimmän sään ollessa Britanniassa ja Ranskassa. Jäämerelläkin on matalapaine, joka on alkanut kierrättämään Lappiin koleampaa ilmaa vesikuuroineen. Itä-Eurooppaan ja Länsi-Venäjälle pohjoisosia lukuun ottamatta on kehittynyt viime viikolta alkaen voimakas helleaalto (N. +30 asteen päivälämpötiloja laajasti), joka ulottuu läntisen Euroopan matalapaineen ohjaamana nyt Saksaan - Baltiaan ja Moskovan pohjoispuolelle, mutta on jäämässä ulottumatta täpärästi Etelä-Suomeen. Tässä yhteydessä ukkosia esiintyy Baltiassa ilmamassojen rajalla.

Jatkossa ma - ti korkeapaine vahvistuu Norjanmerellä - Lapissa ja heikkenee Länsi-Venäjällä. Samalla tuo läntisen Euroopan matalapaine vetäytyy kohti itäistä Välimerta ja asettunee loppuviikolla etenkin Mustanmeren tienoille. Atlantin matalapaineet eivät sen sijaan pääse koko viikkona Eurooppaan lukuun ottamatta Irlannissa esiintyvää sateen uhkaa ajoittain, sillä tuo vahvistuva korkeapaine valtaa loppuviikoksi Skandinavian ja Suomen alueen laajasti ja vahvasti.

Ollessaan ti - ke Norjanmerellä - Lapissa se kierrättää itäpuolitseen vähän viileämpää ilmaa Suomeen ja Itä-Eurooppaan sekä erityisen paljon Länsi-Venäjälle, jolloin em. helleaalto kaikkoaa kauaksi Kaspianmeren ympäristöön ukkosten kera, kunnes kuiva ja viileä koillisvirtaus korvaa ne. Länsi-Venäjän pohjoisosissa koleutuu jopa niin, että öisin alkaa iskeä laajasti halla. Skandinavia sen sijaan lämpenee kesäisemmäksi ja samoin läntisin Eurooppakin tuon kaikkoavan matalapaineen ansiosta; Ranskan tienoilla helteen mahdollisuus kasvaa.

Korkeapaine muotoutuu ke - pe siten, että sen keskusalue on Skandinavian ja Suomen eteläosien yllä; tälloin Skandinavia lämpenee paikoin jo helteille keskiosia myöten ja Suomikin Lappia myöten uudestaan kesäisemmäksi. Lappiin voi ulottua kuitenkin ajoittain vesisateita Jäämeren matalapainetoiminnan mukana. Länsi-Venäjäkin lämpenee länsituulten mukana tilapäisesti uudestaan. Sen sijaan korkeapaineen eteläpuolella viileämmän itä-koillisvirtauksen vaikutus leviää lännemmäksi, jolloin vähän voi viilentyä uudestaan myös Ranskaa ja Britanniaa myöten; Itä-Eurooppa pysyy viileänä ja Itä-Välimeren - Mustanmeren matalapaineen alueella esiintyy runsaasti kuurottaisia sateita ukkosineen.

Pe jälkeen korkeapaineen painopiste siirtyisi keskukseltaan vähän Suomen länsipuolelle ja matalapainetoimintaa syntyisi jonkin verran Espanja - Ranska - Britannia -alueelle kuuroineen ja ukkosineen viileähkössä säässä; kuuroja alkaisi ulottumaan myös Keski-Eurooppaan. Jäämereltä liikkuisi matalapainetta Länsi-Venäjän pohjoisosiin, jolloin sinne ohjautuisi uudestaan koleaa ilmaa ja epävakautta. Sen sijaan Suomi pysyisi kesäisen lämpimänä ja / tai viilenisi ehkä vain vähän lähinnä itäosiltaan. Skandinavia pysyisi hyvin kesäisen lämpimänä yhä paikoin helteineen alueen keskiosia myöten ja Itä-Eurooppa lämpenisi vähitellen koillisvirtauksen heiketessä. Kunnolliset helleilmamassat pysyisivät kuitenkin vielä lähinnä vain Välimeren alueella ja siellä etenkin itäosissa ja Mustanmeren ympäristössä jatkuisivat ukkoskuuroiset säät monin paikoin. Ensi viikon alkuun on merkkejä siitä, että tuon korkeapaineen idemmäksi muotoutumisen myötä Itä- ja Keski-Eurooppaan tulisi taas helteitä ja Suomessakin mahdollistuisivat Skandinavian lisäksi hellelukemat paikoin... Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Muutoksina on pe - su ajalle tullut seuraavaa; tämä Skandinavian - Suomen korkeapaine vaikuttaa vielä jonkin verran (Tänään - ensi yönä heikko kuurosaderintama vaeltaa Skandinaviaa ja Suomea etelään) la - su, mutta alkaa su - ma siirtyä nopeasti kohti länttä - Islantia ja samalla Jäämerelle voimistuu uusi matalapaine, joka alkaa syöttää Skandinaviaan ja Suomeen kunnolla viileämpää ilmaa pohjoisesta ma alkaen. Pe - su aikana Länsi- ja Keski-Eurooppaan ei synnykään kovin mainittavaa matalapainetta (Paikoin tulee silti kuuroja ja ukkosta), jolloin siellä on vähän poutaisempaa ja kesäisen lämmintä yleisesti. Itä-Euroopassa ja etenkin Mustanmeren tienoilla jatkuu ukkoskuuroinen epävakaus, mutta Länsi-Venäjällä lämpenee (Tosin ajoittain kuuroja ja paikoin ukkosta sielläkin) eikä Jäämereltä tulekaan enää uutta koleaa annosta pohjoisosiin. Kaspianmeren suunnasta työntynee hellettä kohti Uralia. Euroopan alueella kunnon helteet pysynevät vielä kuitenkin lähinnä vain Välimeren alueella... Päivitys punaisella sunnuntaina 27.5.2012 klo. 22:25: Suursäätilaan ei ole ilmaantunut merkittäviä muutoksia. Ensi viikon tilanteesta voidaan vihjaten sanoa, että Skandinavia ja Suomi ovat saamassa useaksi päiväksi viileää säätä pohjoisesta ja muualla jatkuvat enimmäkseen kesäisen lämpimät säät. Kunnon kesähelteet jäävät kuitenkin toistaiseksi lähinnä vain Välimerelle (Etenkin Espanjan seutu) ja toisaalta Kaspianmereltä Uralille ulottuen.

Euroopan mittakaavassa puustot ovat tulematta täyskesäiseen lehteen enää lähinnä vain Skandinaviassa eteläisimpiä osiaan lukuun ottamatta ja Suomessa sekä Länsi-Venäjän pohjoisimmissa osissa. Lapissa pohjoisosissa on vielä alastomat lehtipuut. Tällä viikolla maisemien vihertyminen kohti täyskesää kiihtyy lämpimässä säässä etenkin Skandinaviassa ja vähän vähemmän Suomessa, mutta kuitenkin Lapissakin vihertyy viikon loppuun mennessä tavanomaista nopeammin ja siellä pohjoisosissa vielä paikoin olevat lumilaikut sulavat kokonaan pois antaen suur- ja tuhotulvaisille jokien sulamistulville mahdollisuuden huipentua ja kääntyä nopeasti laskuun. Sen sijaan Länsi-Venäjän pohjoisimpiin osiin luvassa olevat ajoittain koleat säät jarruttavat siellä kasvun kehitystä täyskesään melko paljon.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina tarkastelualueella on heikkotuulista - ajoittain tyyntä ja vaihtelevan vähäpilvistä; sisämaassa kumpupilvisyyttä ja muutoin ylä- ja keskipilvilauttailua (Viimehetken uusi tieto klo. 19:50: Viron ukkoskuuroalueesta voi ulottua pieniä kuuroja paikoin eteläisimpiin osiin illan mittaan). Ilmamassa on vähän kostean utuinen. Yölämpötila oli +10 asteen vaiheilla ja päivälämpötila on kohoamassa +20 ja +24 asteen välille. Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Tilanteeseen ei tullut enää merkittäviä muutoksia.

Tiistaina pohjoiseen vahvistuvan korkeapaineen myötä idän ja pohjoisen välinen viileämpi ja kuivempi tuuli voimistuu vähän, mutta sää jatkuu enimmäkseen vähäpilvisenä; laajasti voi olla täysin selkeääkin loppupäivästä alkaen ja vähemmän sisämaan kumpupilviä iltapäivällä. Ilmamassan utu poistuu. Yölämpötila on +10 asteen tienoilla - vähän sen yli, mutta päivälämpötila jää +20 asteen vaiheille; lämpimintä lounaiskolkassa. Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta etelään kaikonneen heikon säärintaman ylä- ja keskipilvilauttailua oli vielä yöllä - alkuiltapäivällä, mutta ne kaikkosivat illalla etelään viileämmän ilmamassan vallatessa alaa. Yölämpötila oli etelärannikolla paikoin jopa lähes +15 astetta ja päivällä saavutettiin vielä monin paikoin yli +20 asteen lukemia.

Keskiviikkona idän ja pohjoisen välinen tuuli tuntuu heikkona - kohtalaisena vähän viileältä, mutta sää on enimmäkseen jopa täysin selkeää. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila kohoaa +20 asteen tienoille; paikoin voi olla asteen pari tiistaita viileämpää etenkin itäosissa. Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta sisämaassa oli ennakoidusta poiketen vähäisiä kumpupilviä iltapäivällä. Muutoin oli selkeää. Yölämpötila oli vielä paikoin yli +10 astetta etelärannikolla.

Torstaina korkeapaineen tyyni keskusalue on siirtynyt alueen ylle, jolloin meren rannikolla merituuli-ilmiö pääsee vaikuttamaan iltapäivällä selvästi. Sää jatkuu yhä enimmäkseen jopa täysin selkeänä. Ilmamassa alkaa lämmetä uudestaan, mutta yölämpötila on vielä alhainen +5 asteen vaiheilla sisämaassa ja etelärannikolla vähän sen yli. Päivälämpötila on +20 asteen vaiheilla ollen asteen pari keskiviikkoa korkeampi; merituulialueella voi olla paikoin selvästi viileämpää. Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Ennuste piti muutoin paikkansa, mutta päivän mittaan pohjoisessa liikkuneet säärintamat alkoivat ulottamaan jo hajanaista ja vaihtelevaa yläpilvilauttailua alueelle; paikoin esiintyi hienoja ns. mantelipilviä.

Perjantaina korkeapaineen tyyni keskusalue vaikuttaa vielä, mutta päivän mittaan sen pohjoispuolella lämmittävät länsituulet voivat ajoittain viritä. Etelärannikolla on taas merituulta iltapäivällä. Sää on yhä enimmäkseen selkeää, mutta pohjoisessa liikkuvien säärintamien mukana voi kulkeutua alueelle yläpilvilauttailua. Yölämpötila on +5 ja +10 asteen välillä; viileintä sisämaassa. Päivälämpötila ylittänee torstaita enemmän +20 asteen sisämaassa. Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Ennuste on pitänyt muutoin hyvin paikkansa, mutta lämpötilat ovat olleet parisen astetta korkeampia; yöllä paikoin +10 asteen vaiheilla ja päivällä +20 ja +25 asteen välillä. Hajanainen ylä- ja keskipilvilauttailu on jatkunut etenkin loppupäivällä, missä seassa on esiintynyt edelleen mantelipilviä. Korkeapaine on siirtymässä vähän lännemmäksi, jolloin pohjoisesta on lähestymässä nyt illalla heikko kylmä rintama etelään, jossa pilvisyys on runsaampaa ja melko yleisesti alkaa tulla kuurosateita myöhäisillasta alkaen; seassa voi olla myös ukkosta ja rankkoja kuuroja. Länsi-luoteistuuli voimistuu hieman samalla.

Lauantaina ja sunnuntaina korkeapaineen vähän lännemmäksi siirtymisen vaikutuksesta heikot tuulet kääntyvät lännen ja pohjoisen välille vaikuttaen eniten itäosissa; lännessä voi olla ajoittain tyyntä. Vähäpilvinen sää jatkuu, mutta yläpilvilauttailua voi edelleen olla ajoittain pohjois - koillispuolella liikkuvien säärintamien vaikutuksesta. Sisämaassa on ehkä vähän iltapäivän kumpupilviäkin. Ilmamassa pysynee tasaisen lämpimähkönä - saattaa vähän lämmetä lisääkin lännessä; yölämpötilat ovat enimmäkseen +5 ja +10 asteen välillä ja päivälämpötilat +20 asteen vaiheilla - lännessä vähän sen yli; sunnuntaina päivälämpötila voi olla lauantaita korkeampi...

Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Tuo em. kylmä rintama ylittää Etelä-Suomen etelään lauantain yön ja aamun aikana, missä yhteydessä pilvisyys on runsasta ja kuurottaista sadetta paikoin ukkosen kera tulee melko yleisesti. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilta vähän sen yli. Aamun jälkeen sää alkaa poutaantumaan ja pohjoistuulet voimistuvat kohtalaisiksi, pilvisyys pysyy kumpupilvisen vaihtelevana ja päivälämpötila nousee yhä paikoin +20 asteen paikkeille. Illalla selkenee ja tuulet heikkenevät. Päivitys punaisella sunnuntaina 27.5.2012 klo. 22:25: Päivitysennuste piti muutoin paikkansa, mutta kuurosateet jäivät oletettua vähän heikommiksi ja siirtyivät jo varhain aamulla Suomen eteläpuolelle sään seljettyä nopeasti kokonaan. Lisäksi kumpupilvisyys jäi iltapäivällä varsin vähäiseksi ja etelärannikolla pohjoistuulen kumoaman merituuli-ilmiön ansiosta päivälämpötila saavutti n. +22 asteen lukemia; eli siellä oli lämpimämpää kuin perjantaina.

Sunnuntaina korkeapaine Suomen länsipuolella ulottuu hetkeksi uudestaan idemmäksi selänteenä, jolloin pohjoistuulet tyyntyvät ja sää selkenee osittain jopa kokonaan yöksi - aamuksi. Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla - vähän alle. Jäämerellä voimistuva uusi matalapaine alkaa voimistaa loppupäivän aikana länsituulia ja pohjoisessa liikkuvat säärintamat alkavat ulottaa taas ylä- ja keskipilvilauttailua alueelle. Päivälämpötila kohoaa +20 asteen vaiheille - vähän yli. Päivitys punaisella sunnuntaina 27.5.2012 klo. 22:25: Päivitysennuste on pitämässä muutoin paikkansa, mutta em. korkeapaineen selänteen kaikkoaminen etelään on hidastumassa, jolloin sää pysyy nyt illalla tyynenä - lähes tyynenä ja iltapäivän kumpupilvien jälkeen selkeänä.

Ensi viikon alussa tuo korkeapaine saattaisi asettua idemmäksi ja siinä yhteydessä sää lämpenisi jopa niin, että hellelukemia voitaneen saavuttaa jo maanantaina yhä aurinkoisen poutasään jatkuessa. Siitä lisää myöhemmin...
Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Ensi viikon alussa tuo Jäämeren melko voimakas uusi matalapaine alkaa syöttää ma - ti pohjoisesta viileämpää ilmaa, jolloin pilvisyys on vaihtelevaa ja ajoittain voi tulla sadekuuroja etenkin iltapäivällä. Lämpötilat laskevat ehkä useallakin asteella viikonlopun lukemista. Tämä viileämpi ja epävakaisempi sääjakso näyttäsi jatkuvan ainakin ko. viikon to - pe tienoille... Lisää ja tarkemmin viimeistään seuraavassa ennusteessa. Päivitys punaisella sunnuntaina 27.5.2012 klo. 22:25: Kylmeneminen ensi viikoksi pitää edelleen kutinsa, mutta maanantaina saattaa vielä etelä-kaakkoisosissa keretä olemaan yli +20 asteen päivälämpötiloja ennen pohjoisluoteesta ylittävää kylmää rintamaa kuurottaisine sateineen. Edelleen näyttää myös siltä, että koleahko ja epävakainen säätyyppi jatkuisi ainakin viikon lopulle saakka...

Sään vaikutuksista luontoon: Viik
on sää on sen verran tavanomaista lämpimämpi, että kasvukausi etenee myös tavanomaista ripeämmin saavuttaen viikon loppuun mennessä jo ainakin muutaman päivän etumatkan ajankohdan tavanomaiseen kasvutilanteeseen verrattuna. Sen mukaan mm. seuraavia kasvutapahtumia ilmenee tällä viikolla; tuomi (Prunus padus) ja terttuselja (Sambucus racemosa) saavuttavat täyden kukinnan, monet koivut (Betula sp.) tulevat jo täyteen lehteen (Ennätysmäinen allergikkojen kauhuna ollut koivukukinta päättyy viimein), lehmukset (Tilia sp.), tammet (Quercus sp.) ja useat haavat (Populus tremula) siirtyvät hiirenkorvavaiheesta jo paljon yli puolilehteen, hiirenkorville tulevat harvinaisuudet; maakkia (Maackia amurensis), jumaltenpuu (Ailanthus altissima) ja keltatrumpettipuu (Catalpa ovata). Omenapuut (Malus sp.), kotipihlaja (Sorbus aucuparia), balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum) ja pihasyreeni (Syringa vulgaris) aloittavat kukintansa ja havupuista kuuset (Picea sp.) kerkkääntyvät pitkälle ja aloittavat kukintansa. Atsaleojen ja alppiruusujen (Rhododendron sp.) kukinnat alkavat myös käynnistymään useiden lajikkeiden voimin.

Ruohovartisten lajien parissa tulppaanit (Tulipa sp.) saavuttavat täyden kukinnan, voikukkien (Taraxacum officinale) kukinnan valtakausi jatkuu ja osittain siirtyy jo hedelmävaiheeseenkin ja nurmikkojen kasvu jatkuu rehevän nopeana, sillä sateeton ja aurinkoinen sää ei ehdi vielä kummoisesti paahdepaikoillakaan muodostaa kuivuusongelmia. Maaseudun peltoviljelyssä kylvetyt viljat oraantuvat nopeasti vihreämerisiksi pelloiksi laajasti ja viimeaikaisten sateiden takia vielä liikamärkinä kylvämättä jääneet yksittäiset pellot tulevat poutasäässä kylvökuntoon.

Vesistöissä pintavesien lämpötilat ovat saavuttaneet järvissä jo paikoin +15 asteen tienoon alkaen pienistä vesistöistä. Tällä viikolla lämpimät ja aurinkoiset säät lämmittävät tehokkaasti vesiä tavanomaista lämpimämmiksi, jolloin viikon loppuun mennessä järvien pintavedet lämpenevät varsin laajasti +15 ja +20 asteen välille; pienissä ja matalissa vesissä paikoin jopa +20 asteen paikkeille. Suomenlahden sisälahdissakin voidaan loppuviikolla mittailla yli +15 asteen lukemia, mutta ulapan pintavedet lämpenevät hitaasti +10 asteen yli. Jokien virtaamat ovat laskussa viime viikon sadesääkorkeuksista ja päätynevät jo vähän tavanomaista virtaamamäärää alemmaksi viikon loppuun mennessä.

Päivitys vihreällä perjantaina 25.5.2012 klo. 19:15: Ensi yön kuurottaiset sateet jopa ukkosineen kastelevat maata taas paikoin reilustikin ja ehkä taajamatulvien riskiäkin voi olla hieman. Joka tapauksessa kasvillisuus kiittänee ja kuittannee monin paikoin. Päivitys punaisella sunnuntaina 27.5.2012 klo. 22:25: Arviota vähäisemmäksi jääneet sateet jättivät maaperän kastumatta kunnolla.

Näissä sääennusteissani käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden
ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: