Monday, May 07, 2012

Vaihtelevaa; aluksi lämpenevää poutaa ja viikon lopulla rankkasateisen voimakastuulinen viileneminen (Kaksi päivitystä!)

Viime viikkoa vietettiin Etelä-Suomessa poutaisten ja sateisten säiden vaihdellessa ja lähes koko ajan tavanomaista viileämmissä lämpötiloissa. Tämä alkanut viikko tuo viimein selvästi lämpenevää säätä, mutta epävakaistakin on edelleen ma - ke välistä poutajaksoa lukuun ottamatta ja viikon lopussa tapahtuu ainakin tilapäinen raju viileneminen mahdollisesti jopa myrskymatalapaineen kera...

Euroopan mittakaavassa suursäätilan luonteesta: Skandinaviaa ja Suomea päättyneen viikon lopulla vaivannut isohko matalapaine on siirtymässä heikkenevänä Norjanmereltä Jäämerelle ja viime yönä Kaakkois-Suomeen rankkasadetta tuonut pieni matalapaine on siirtymässä nopeasti koilliseen. Länsi-Eurooppaan kehittynyt korkeapaine siirtyy tiistaiksi Suomen eteläpuolelle ja asettuu sen jälkeen pe tienoille saakka kauemmaksi Venäjälle ulottaen selännettä lounaaseen Välimerelle; Välimeren itäosissa - Mustallamerellä säilyy lievää matalapainetoimintaa. Sen sijaan Britanniaa ja Ranskaa kastelee jo tänään länsilounaasta tullut matalapaine. Se siirtyy hitaasti Britanniasta Suomen länsireunalle torstaiksi heiketen sitten Lapissa pe - la. Sen perään toinen matalapaine saapuu ke-to tienoilla Britanniaan ja siirtyy siitä nopeasti Suomeen perjantaina voimistuen ilmeisesti varsin rajuksi; myrskyä ja rankkasadetta Etelä-Skandinaviaan ja Suomeen!?... Sen jälkeen se siirtynee la aikana Suomesta koilliseen. Sunnuntaina jo seuraava voimakas matalapaine lähestyisi Islannin suunnasta tuoden kuitenkin eteläpuolellaan korkeapainetta Länsi- ja Keski-Eurooppaan lännestä.

Ilmamassojen käyttäytyminen muodostuu em. skenariossa siten, että matalapaineiden reitin keskellä olevia sateisimpia Britanniaa ja Skandinaviaa lukuun ottamatta manner-Eurooppa ja to saakka myös Suomi lämpenevät; ko. lämpenevällä alueella em. matalapaineet kuitenkin voivat aiheuttaa ajoittain kuurottaisia sateita ja lämpimimmillä alueilla ukkosiakin. Tuo pe Suomeen tuleva voimistuva raju matalapaine tuonee jälkipuolellaan la Skandinaviaan ja Suomeen hetkeksi erittäinkin kolean annoksen pohjois-luoteesta ja laajasti Länsi- ja Keski-Eurooppaankin viileämpää ennen tuota su tienoon uutta lämpenevää korkeapainetta. Välimerellä vahvistuvat alkukesäiset helteet etenkin lännessä ulottuen Etelä-Ranskaan (To - pe hellettä myös Saksan - Puolan - Etelä-Baltian tasalle saakka); itäosissa on enemmän ukkoskuuroisen epävakaista.

Länsi-Venäjällä kesäinen lämpö- ja helleaalto vahvistuu aluksi, missä Suomen ja Uralin välissäkin Jäämeren rannalle saakka saapuu ke jälkeen hyvin lämmintä säätä. Etelämpänä velloo nauhoissa ja ryppäissä ukkosia, joiden kaakkoispuolelle jää helteisin ilmamassa; Kaspianmeren - Mustanmeren pohjoispuolella yli +30 astetta. Tuo pe Suomeen tuleva raju matalapaine viilentää ja epävakaistaa säätä viikonloppuna myös Länsi-Venäjän pohjoisosissa; Lapissa (Ainakin pohjoisimmissa osissa...) voi tulla silloin taas jopa rajua takatalvea (Runsasta lumipyryä) hetkeksi...

Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Merkittäviä muutoksia ei ennusteeseen ole tullut muutoin kuin nämä --> Tuo pe - la matalapaine ei ole aivan myrskyluokkaa, mutta erittäin voimakas ja runsassateinen silti. Lämmintä ei ulotukaan aivan niin pohjoiseen Venäjällä, että Jäämeren rannalla viimeiset lumet sulisivat kokonaan ja kasvukausi alkaisi su mennessä. Sunnuntaina tuon Suomesta itäkoilliseen liikkuneen voimakkaan matalapaineen viilentävä vaikutus etenee kylmän rintamansa ja sen ukkoskuurojen kera suunnilleen Pohjois-Italia - Mustanmeren luoteisreuna - Moskova - Ural -tasalle saakka itään ja Länsi-Venäjän pohjoisosissa tulee voimakkaiden tuulten mukana runsaita sateita; Jäämeren lähellä räntää - luntakin. Tuo lännen uusi voimakas matalapaine jäänee pyörimään keskukseltaan alkuviikolla Norjanmeren tienoille, joten sen viilentävä ja sateinen vaikutus ulottunee silloin voimakkaimmin Britanniaan ja Skandinaviaan; muualla ja etenkin idässä taas mahdollisuuksia lämpenemiselle... Päivitys lauantaina punaisella 12.5.2012 klo. 14:55: Em. ennusteet ovat pitämässä yhä varsin hyvin paikkansa. Ensi viikosta vihjeenä; korkeapaineen asettuessa melko pysyvästi Länsi-Venäjälle ja matalapaineiden jäädessä Länsi- ja Keski-Euroopan sekä Skandinavian asiaksi on sää lämpenemässä ensi viikon mittaan hyvin kesäiseksi Itä-Euroopassa ja osin Suomessa saakka. Länsi-Venäjälle on kehkeytymässä laajasti hellettä...

Manner-Euroopan kasvukauden kesäistyminen täyteen vihreyteen edistyy Britannian yhä hieman takeltelevaa kehittymistä lukuun ottamatta
hyvin ja edelleen etenkin itäosat ja Länsi-Venäjän laajat alueet edistyvät paljonkin tavanomaista aikataulua edellä kesään. Skandinaviassa ja Suomessa keväinen vihertyminen on Norjan ja Ruotsin eteläosissa jo yli - n. puolilehdessäkin, mutta Etelä-Suomessa etenee vasta hiirenkorvavaiheissa; viikon muutamaksi päiväksi lämpenevä sää edistää sitä kuitenkin melko hyvin. Lapissa on edelleen paksu lumihanki, jonka sulaminen kiihtyy ti - pe ennen tuota viikonlopun mahdollista uutta takatalvea. Venäjällä lumihankia on vielä Jäämeren rannan tienoilla, mutta em. lämpöaalto sulattaa ne ja Venäjän etuaikainen vihertyminen pääsee jo sinnekin saakka.

Sääennuste Etelä-Suomeen: Tänään maanantaina viime yönä saatiin siis rankkoja sateita paikoin heikon ukkosen kera Etelä-Suomen itäosissa; sateen länsireuna jäi suunnilleen Lohja - Hämeenlinna - Jyväskylä -tasalle. Aamusta alkaen on poutaantunut ja vaihtelevaa yläpilviharsoa sekä paikoin iltapäivän kumpupilviä on jäämässä vielä loppupäiväksi. Matalapaineen kaikottua pohjois-luoteeseen kääntyneet tuulet ovat heikkenemässä ja kääntymässä länteen. Yölämpötila oli +5 asteen vaiheilla; kylmintä lännen pouta-alueella sisämaassa. Päivälämpötila on +10 ja +15 asteen välillä; viileintä itäosissa.

Tiistaina tuon eteläpuolisen korkeapaineen myötä länsituulet ovat heikkoja (Iltapäivällä etelärannikolla paikoin merituulta) ja sää on vähäpilvisen poutaista. Yölämpötila on etelärannikon +2 ja +5 asteen väliltä sisämaan paikoin nollan tienoille ja hallaa esiintyy etenkin siellä. Päivälämpötila on +15 asteen vaiheilla. Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Ennuste piti hyvin paikkansa.

Keskiviikkona korkeapaineen vaikutus vähenee, jolloin etelän ja lännen väliset tuulet voimistuvat vähitellen ja ylä - keskipilvilauttoja alkaa esiintymään etenkin lännessä enteillen lännestä lähestyvää säärintamasysteemiä. Ilmamassa kuitenkin lämpenee; yölämpötila on +5 asteen vaiheilla (Kylmintä sisämaassa) ja päivälämpötila saavuttaa etenkin sisämaassa laajasti +15 ja +20 asteen välin. Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Ennuste piti muutoin hyvin paikkansa, mutta länsirannikolle ennätti jo illaksi rintamasateita.

Torstaina lännestä lähestyvän matalapaineen rintamasysteemi tuonee kuurottaisia sateita etenkin alueen länsiosiin ja pilvisyys on joka tapauksessa runsaahkon vaihtelevaa. Etelän ja lännen väliset tuulet ovat enimmäkseen kohtalaisia. Ilmamassa on kostean lämmintä etenkin idässä; yölämpötila on koko alueella +5 ja +10 asteen välillä; paikoin +10 asteen tienoilla. Päivälämpötila jäänee länsiosissa vähän vajaaseen +15 asteeseen, mutta on muutoin +15 ja +20 asteen välillä; poutaisimmilla hetkillä voidaan ehkä saavuttaa +20 asteen lukemia. Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Ennuste on pitänyt hyvin paikkaansa; kylmän rintaman mukana kuurottaisia sateita liikkui alueen yli itäkoilliseen, niin, että aamulla satoi länsiosissa ja iltapäivällä vielä hetken itäosissa. Rintamasateiden jälkeen on ollut poutaa ja vaihtelevasti ylä- ja keskipilvilauttoja sekä sisämaassa kumpupilvisyyttä. Itä-kaakkoisosissa ennen em. rintamasateita ehdittiin lähes +20 asteeseen. Tuo mainittu "myrskymatalapaine" tuokin jo nyt illalla ensimmäiset reippaat rintamasateet länsilounaasta alkaen vähän voimistuvissa lounaistuulissa.

Perjantaina onkin jännityksen kohteena tuon rajun matalapaineen tulo; aikataulu tapahtumille on vielä epäselvää, mutta lounaasta on näillä näkymin saapumassa ehkä hyvinkin rankkoja rintamasateita pe aikana paikoin jopa ukkosten kera ja etelän - lännen väliset tuulet voimistuvat huomattavasti; myrskyn mahdollisuutta voi jo olla... Yölämpötila on +10 asteen vaiheilla, mutta päivälämpötila jäänee +15 asteen vaiheille ja laskisi rintamasateiden myötä +10 asteen tienoille... Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Aluksi pitkulaisena länsilounaasta Etelä- ja Keski-Suomen ylle venyvä voimakas matalapaine tuokin enimmät paikoin rankat rintamasateet jo edellisillasta alkaen - yöllä ja aamulla; aamusta alkaen jo poutaantuu osaksi, mutta pilvisyys pysynee melko runsaana ja kuurosateita esiintyy etenkin sisämaassa ja paikoin ravakoina. Lounaistuulet ovat yöllä voimakkaita, mutta loppupäivällä ajoittain heikompia etenkin lähellä em. matalapaineen venymisen keskusta. Lämpötilat ovat yhä em. ennusteen kaltaiset. Päivitys lauantaina punaisella 12.5.2012 klo. 14:55: Päivitysennuste piti paikkaansa; lisäksi vielä leuto ilmamassa oli utuista ja etelärannikolle jäi koko päiväksi sumupilvikansi. Sisämaassa pilvipeitteen rakoillessa päivälämpötila nousi jopa +18 asteen paikkeille paikoin; etelärannikon sumupilvikannen takia yö- ja päivälämpötilat olivat samat +10 ja +13 asteen välillä.

Lauantain aikana näyttäisi tulevan
hetki tuon matalapaineen jälkipuolen kylmälle pohjois-luoteistuulelle, joka voi olla ko. matalapaineen myrskyisin vaihe. Vesisateita tulisi vielä runsaasti alkupäivästä, mutta illalla poutaantuisi ja tuulet heikkenisivät jo selvästi... Yölämpötilat olisivat +5 ja +10 asteen välillä, mutta päivällä ei olisi ko. koleassa puhurissa sen lämpimämpää. Ehkä jopa alle +5 asteen lukemat saattavat mahdollistua hetkeksi ja vaara silloin jopa räntäsateelle olisi ehkäpä itäosan sisämaassa!... Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Nyt näyttää siltä, että lauantain aikana ko. venynyt matalapaine koostaa voimansa yhdeksi voimakkaaksi lähes myrskymatalapaineeksi Suomen yllä ja siirtyy siitä sitten itäkoilliseen; pilvisyys pysyy runsaana ja kuurottaisia sateita saadaan. Eniten iltapäivällä ja sisämaassa sekä paikoin ravakoina. Länsituulet kääntyvät matalapaineen keskuksen liikkeen mukaan aamusta alkaen luoteeseen ja voimistuvat sen myötä navakan - kovan puuskaisiksi. Ilmamassa kylmenee ja lämpötilat ovat em. kaltaiset, mutta mainittua kylmintä vaihtoehtoa ei tapahtune... Illalla lännestä alkaen tuulet alkavat heiketä ja sää alkaa poutaantumaan sekä selkenemään osaksi. Päivitys lauantaina punaisella 12.5.2012 klo. 14:55: Tänään tuo päivitysskenario on toteutumassa melko hyvin; tuulet ovat ehkä hieman ennustettua heikompia. Viime yö on ollut monin paikoin jopa tätä iltapäivää lämpimämpi lämpötilojen laskettua yön +10 asteen tienoilta parilla kolmella asteella. Lapissa ei tule lunta / räntää kuin nimeksi kuuroissa, kun ko. matalapaineen pääsateet eivät edes sinne saakka ylety etelästä.

Sunnuntaina olisi vuorossa vaihtelevapilvinen ja enimmäkseen poutainen vaihe lämpenevässä ja heikompituulisessa säässä... Torstaina tulee lisää tietoja etenkin tuosta mahdollisesta myrskymatalapaineesta. Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Sunnuntaina tuo voimakas matalapaine etääntyy nopeasti Suomesta itäkoilliseen ja lännestä saapuu heikko korkeapaineen selänne iltapäiväksi - illaksi; lännen ja pohjoisen väliset tuulet heikkenevät selvästi ja kääntyvät vähitellen länteen. Illalla on hetken lähes tyyntä ennen voimistuvia etelän ja lännen välisiä tuulia. Pilvisyys voi olla aluksi vielä runsaahkoa etenkin idässä yöllä - aamulla, mutta muutoin päivä on vähäpilvinen; sisämaassa iltapäivällä kumpupilviä. Yölämpötila on +2 ja +5 asteen välillä, mutta tuulisuuden takia halla pysyy kurissa. Päivälämpötila on +10 ja +14 asteen välillä. Päivitys lauantaina punaisella 12.5.2012 klo. 14:55: Päivitysennuste pitää yhä hyvin paikkansa; ehkä on ennustettua selkeämpääkin (Sisämaan iltapäiväkumpupilvet jäämässä vähiin).

Ensi viikon alussa tuo em. lännen uusi voimakas matalapaine lähestyy; näillä näkymin se jäisi sen verran Suomen länsipuolelle, että epävakaistuvasta säästä huolimatta ilmamassat olisivat muuttumassa tavanomaista vähän lämpimämmiksi... Siitä lisää viimeistään seuraavassa ennusteessani.... Päivitys lauantaina punaisella 12.5.2012 klo. 14:55: Maanantaina yöllä on vielä enimmäkseen selkeää ja jos tuon lännen matalapaineen voimistuvat etelän ja lännen väliset tuulet eivät ehdi alkaa edellisillasta lähtien, niin yölämpötila on heikossa tuulessa alhainen; sisämaassa lämpötila voi olla paikoin 0 tienoilla ja varsin laajasti esiintyy hallaa. Tuuliseksi käyvillä alueilla etenkin lännessä yölämpötila voi jäädä +5 asteen tienoille. Aamun jälkeen ylä- ja keskipilvet lisääntyvät lännestä alkaen voimistuvissa em. tuulissa ja päivälämpötila on +15 asteen vaiheilla; paikoin ehkä ylikin. Illalla länsiosiin voi ulottua sateita, mutta ne etääntyvät uudestaan länteen tiistaiksi.

Tiistaista eteen päin säät näyttävät lämpeneviltä korkeapaineen ottaessa vallan idässä - koillisessa ja matalapaineiden pysyessä länsi - eteläpuolilla; päivälämpötilat nousevat ensimmäistä kertaa yli +20 asteen ehkä jo ti - ke ja yötkin lämpenevät kesäisiksi. Ke - pe voi olla epävakaista, mutta suht lämmintä ja ehkä jopa ensimmäisten kesäisten ukkosten kera. Pian sen jälkeen näyttäisi jopa entisestään lämpenevän; viikon lopussa / viimeistään viikonvaiheessa ehkä mahdollisuus jopa ensimmäisille helteille!... Terminen kesä on kuitenkin joka tapauksessa alkamassa ensi viikolla koko Etelä-Suomessa ja itse asiassa Lapissakin saakka lämpenee rajusti, jolloin siellä vielä paikoin säilyneet reilun 50cm:n lumihanget sulavat äkkirysäyksellä suurtulvaisesti ja kasvukausi alkaa samaan syssyyn kiihkeästi. Lisää seuraavassa ennusteessani maanantaina.

Sään vaikutuksista luontoon: Etelä-Suomen kasvukausi on takellellut etenemisessään sen verran viime aikoina, että kehityksen aste on nyt jo hieman jäljessä tavanomaisesta aikataulusta; sen mukaan mm. koivut (Betula
sp.) eivät ole vieläkään kauttaaltaan hiirenkorvilla ja metsävaahteran (Acer platanoides) kukinta on vasta alkanut paikoin lievänä. Tässä viime viikon kasvutilannetta kuvaava kasvivalokuva; Viikon 18 kasvivalokuva: Terttuselja (Sambucus racemosa). Tämän viikon lämmin sää edesauttaa kuitenkin kasvua niin, että koivut vihertyvät yleisesti kunnolla ja niiden ennätysrunsaan kukinnan (Varoitus allergikoille koivujen ennätysrunsaasta kukinnasta! - Huomioita myös muusta kevään 2012 kukinnasta) runsain siitepölyvaihe toteutuu. Metsävaahteran kukinnan runsastumisen lisäksi mm. rusokirsikka (Prunus sargentii) aloittaa kukintansa. Kukintansa sen sijaan päättävät monet pajut (Salix sp.) ja haapa (Populus tremula) sekä vähitellen nyt kukassa olevat jalavat (Ulmus sp.) puhjeten samalla hiirenkorville. Moni puulaji jää kuitenkin vielä lehdettömäksikin viikon loppuun mennessä, kuten haavat, lehtosaarnet (Fraxinus excelsior) ja monet tammilajit (Quercus sp.). Nurmikoiden kasvu voimistuu ja ensimmäisten leikkausten aika voi saavuttua paikoin viikon loppuun mennessä. Sipulikasveista mm. narsissit (Narcissus sp.) jatkavat kukintaansa runsaana. Kasvukausi ei näin ollen kiri ainakaan normaaliaikataulua edelle. Peltoviljelyssä tällä viikolla on kiivain kevätkylvöjen aika ja viikon loppuun mennessä ensimmäiset kylvökset alkanevat jo oraantumaankin.

Vesistöissä on jo saavutettu yleisesti pintavesien lämpötiloissa +5 ja +10 asteen väli. Viikon lämmin sääjakso nostaa pintavesilämpötiloja paikoin jo yli +10 asteen alkaen pienistä järvistä ja merellä sisälahdista. Joet ovat olleet normaalivirtaamissa, mutta tuon viikonlopun mahdolliset rankkasateet saattavat nostaa virtaamia selvästi ja taajamissa voi esiintyä paikoin tulvimista. Maaperä joka tapauksessa kastunee silloin ajankohdalle epätyypillisen paljon uudestaan, jolla saattaa olla pelloilla paikoin viimeisiä kevätkylvöjä viivyttävää vaikutusta... Toisaalta muu kasvillisuus kiittää runsaasta kosteudesta. Päivitys torstaina vihreällä 10.5.2012 klo. 19:25: Ei muutoksia. Päivitys lauantaina punaisella 12.5.2012 klo. 14:55: Ensi viikon paljon lämpenevässä säässä alkanee kasvukauden nopea pyrähdys kohti kesäistä täysvihreyttä...

Näissä sääennusteissani
käytän lähteinä mm. näitä: Iltalehden ilmanpaineanimaatio Euroopasta, Weatheronline -sivuston Expert Charts -osio ja Wetter3.de -sivuston animation -osio.

No comments: