Saturday, November 24, 2012

Ennakkovaroitus talven mahdollisesti ankarasta alkamisesta ensi viikolla: Runsaat lumisateet uhkaavat (Päivitetty!)

Viime päivinä Etelä-Suomessa on saatu lekotella ajankohtaan nähden hyvin leudoissa säissä, mutta ensi viikolle on ollut ennustekartoissa nähtävissä varsin hurjaa muutosta talvisempaan suuntaan. Siksi ryhdynkin nyt arvioimaan sen muutoksen laatua ja kestoa sekä huomauttamaan viimeisten piha- ja puistotöiden mahdollisuudesta ennen ko. talven tuloa.

Katsotaanpa aluksi sitä, mikä tilanne on ollut syksyn mittaan säiden ja luonnon talveen valmistautumisen suhteen tähän mennessä. Sateisen ja suunnilleen normaalilämpöisen kesän jälkeen syksykin on edennyt etenkin syys- ja lokakuun osalta hyvin sateisena, mutta enimmäkseen tavanomaista vähän leudompana, jotka seikat pitivät mm. hallat ja yöpakkaset hyvin kurissa ja poissa aina lokakuun lopulle saakka. Kuitenkin viikolla 43 lokakuun lopuksi saatiin ensimmäinen talvinen maistiainen ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmän sään myötä: Poikkeuksellisen kylmä viikko 43 lokakuussa 2012: Kylmimpien öiden listaus.

Tuon kylmän vaiheen jälkeen marraskuuta alkoi jälleen sävyttää leudot etelän ja lännen väliset ilmavirtaukset, jotka ovat etenkin tällä viikolla tuoneet jopa niin leutoa säätä, että pitkälle sisämaahan saakka lämpötilat ovat olleet lähes koko ajan yötäpäivää +5 ja +10 asteen välillä eikä pakkasia ole ollut ollenkaan; sama jatkuu vielä huomenna. Pilvisyys on ollut tilanteessa erittäin runsasta ja siten tyypillisen hämärät ja harmaat olosuhteet ovat vallinneet pitkään keskellä päiviäkin. Sademäärät ovat jääneet kuitenkin tässä kuussa kahta edellistä kuuta paljon vähemmiksi, joten maaperän suuri märkyys ja vesistöjen tulvaherkkyys ovat päässeet helpottamaan.

Luonnossa puiden ja pensaiden ruska on ollut lähes kokonaan ohi jo tuolta kylmästä jaksosta alkaen, mutta yksittäiset ulkomaiset viljellyt lajit rakennetuilla alueilla ovat kyenneet viivyttämään osaa lehdistään oksillaan ja kehittämään leudon sään ansiosta viimeisiä ruskavaiheita tälle viikolle saakka; näitä lajeja ovat nyt mm. myöhäisimmin neulasensa varistavat lehtikuuset (Larix sp.), muutamat pensasruusut (Rosa sp.), lännenheisiangervo (Physocarpus opulifolius), osa lumimarjoista (Symphoricarpos sp.), villaheisi (Viburnum lantana), muutamat salava- / pajulajit (Salix sp.) ja taikinamarja (Ribes alpinum). Tämän päättyvän syksyn ruskasta ja kasvien muistakin tilanteista palannen kertomaan lisää vielä myöhemmin erikseen...

Vesistöjen pintavedet ovat pysyneet tuosta hetkellisestä talvimaistiaisesta huolimatta tavanomaista lämpimämpinä; Etelä-Suomen järvet ovat edelleen jäättömiä ja niissä pintavesien lämpötilat ovat +3 ja +5 asteen välillä. Suomenlahdella sisälahdissa on suunnilleen yhtä lämmintä tai vähän lämpimämpääkin vettä ja ulapalla on yhä jopa lähes +10 asteistakin pintavettä. Lumestakaan ei ole ollut tietoa tuon kylmän jakson ensilumien jälkeen ja tällä viikolla lumeton alue on kattanut Suomea jopa Etelä-Lappiin saakka; Pohjois-Lapissa tosin on edelleen lumipeitettä monin paikoin jopa 25 - 50 cm:n paksuudelta, mikä sinne marraskuun alkupuolella muodostui.

Ensi viikon talvinen sää alkaa muotoutumaan siten, että korkeapaine alkaa vahvistumaan Jäämereltä aluksi Lappiin ja myöhemmin enimmäkseen Länsi-Venäjälle ja matalapaineet alkavat sijoittumaan laajana alueena manner-Eurooppaan Suomen etelä- ja lounaispuolelle. Tämä mahdollistaa pakkasilmaa tuovan itä-kaakkoisvirtauksen muodostumista Venäjältä Suomeen ja Skandinaviaan. Se muodostuu vähitellen ensi viikon alussa, jolloin lämpötilat laskevat sisämaasta alkaen nollan tienoille enimmäkseen vielä poutasäässä samalla, kun Pohjois-Suomessa pakkanen alkaa kiristymään useilla asteilla. 

Länsi-Venäjälle puolestaan muodostuu talven ensimmäinen laaja ankaran pakkasen alue ko. korkeapaineen myötä. Kylmää talvista ilmaa alkaa virtaamaa lopulta myös Länsi- ja Keski-Eurooppaankin, jolloin la - su mennessä vähintään yöpakkaset yleistyvät siellä ja lumisateita voi tulla monin paikoin Puolaa, Saksaa ja Ranskaa sekä Britteinsaaria myöten. Osaan Itä-Eurooppaa - Mustanmeren tienoolle virtaa kuitenkin Välimereltä leutoa ilmaa ensi viikon mittaan.

Mielenkiintoisin vaihe talven tulossa on tapahtumassa Etelä-Suomen osalta ke - to alkaen, jolloin tuo Suomen etelä-lounaispuolinen matalapaine voimistuisi paljon yhden osakeskuksen tullessa etelästä mahdollisesti jopa lähes perille Baltiaan viikonlopuksi; tämän myötä tuo itä-kaakkoisvirtaus voimistuisi huomattavan paljon Etelä-Suomessa ja etelästä - kaakosta tulisi runsaitakin sadealueita Suomen eteläpuoliskolle. Vielä on epäselvää, kuinka runsaita lumisateita siinä yhteydessä tulee ja jatkuvatko lumisateet jopa koko loppuviikon, jos suursäätila jumittuu sijoilleen. Vai ulottuisiko lopulta etelärannikolle suojasäätäkin hetkeksi uudestaan... Merkkejä on kuitenkin siitä, että lumipeitettä voisi muodostua Etelä-Suomeen laajasti ainakin 10 - 25 cm, mutta paikoin ehkä selvästi enemmänkin ensi viikon su mennessä. 

Lumipyryjen suhteen mielenkiintoisin alue on etelärannikko, jonne vielä hyvin leutona pysyvän Suomenlahden meriveden ansiosta voi muodostua ekstrana huomattavan paljon merellistä lumisadetilannetta, joka saattaisi etenkin itä-kaakkoistuulen rajusti voimistuessa synnyttää useiden kymmenien senttien lumikinoksia tuovaa sakeaa pyryä... 

Joka tapauksessa on syytä varautua etenkin runsaan lumen tilannetta silmällä pitäen lumenauraamisen suorittamiseen siten, kuten olen tähdentänyt eli mahdollisimman vähän istutuksille ja muille rakenteille vaurioita aiheuttaen >> Ongelmakohtien merkitseminen on suositeltavaa ja lumen kasaamista on suunniteltava huolellisesti. Runsas lumisade tietää myös liikenteelle isoja ongelmia varsinkin, kun se on yllättämässä pitkän leudon jakson päätteeksi hyvin yhtäkkisesti.

Lämpötilat pysynevät ensi viikon lopulla Etelä-Suomessa varsinkin lumipyryisillä alueilla vain hillitysti pakkasella (Korkeintaan -5 asteen vaiheilla), vaikka Pohjois-Suomeen voisi tuolta Länsi-Venäjän pakkasalueelta alkaa ulottumaan kireääkin pakkasta; -20 ja -30 asteen väliset lukemat mahdollisia. Etelärannikollakin mennään kuitenkin näillä näkymin sen verran pääosin pakkaselle, että kaikki sateet ovat siis ke alkaen lunta. Lounaissaaristossa voi olla silti ajoittain lievästi suojaa, mutta lunta sinnekin saataneen...

Jos tuo runsaan lumentulon tilanne toteutuu ensi viikon loppupuolella tavalla taikka toisella, niin se merkitsee silloin roudan muodostumisen tyrehtymistä heti alkuunsa, jolloin paksu lumipeite ehkäisee routaantumista jatkossa kireilläkin pakkasilla. Keski-Suomeen voi sen sijaan jäädä hyvin vähälumisia alueita, jolloin kiristyvässä pakkasessa routa alkaa etenemään siellä selvästi... 

Järvien jäätyminen alkaa yleisesti ensi viikon lopulla, mutta lumipyryjen takia se alkanee sohjoisena, jolloin puhdasta teräsjäätä ei muodostune aluksi ollenkaan ja siksi kantavien jääkerrosten muodostuminen ottaa aikaa tavanomaista pidempään jatkossakin. Vähälumisateisessa tilanteessa teräsjäätä muodostuu tietenkin helpommin. Lisäksi tuo voimakas tuuli jäätymistilanteessa viivästyttää, sekoittaa ja asettelee jäätymistä monella tavalla, josta voi toisaalta olla tuloksena esteettisesti mielenkiintoisia jäätymiskuvioita alkuvaiheessa... Suomenlahdella jäätymistä on odotettavissa aluksi ainoastaan sisälahdissa tuulensuojaisilla paikoilla hillitysti.

Nuo viimeiset ruskavaiheet päättyvät tämän talven tulon myötä ja puistoissa sekä puutarhoissa on nyt aika viimeisille lumettoman ajan syystöille varsinkin, jos tuo talven alku toteutuu runsaslumisena. Niinpä mm. viimeiset istutustyöt, haravoinnit ja talvensuojausrakentamiset talvenaroille kasveille on syytä tehdä esim. huomenna sunnuntaina - viimeistään alkuviikolla. Jos nimittäin lunta tulee jopa kymmeniä senttejä, niin sen määrän sulamista lienee enää turha odottaa ennen ensi kevättä... Sama koskee ajankohtaisesti oikeastaan jouluvalojenkin asettamista ulkotiloihin, koska helpompaahan niitä on asetella lumettomana aikana kuin kahlaamalla kymmenien senttien kinoksissa.

Talvi ollee alkamassa termisenkin määritelmän (Vuorokauden keskilämpötilat alle 0 astetta vähintään 5 peräkkäistä vuorokautta) mukaan yleisesti Etelä-Suomea myöten ensi viikolla ke - to paikkeilta, koska näillä näkymin näyttää siltä, että kylmä sää pitää pintansa myös seuraavan viikon puolelle ehkä jopa entisestään ankaroituenkin eikä merkittävää seuraavaa leutoa jaksoa ole pian näköpiirissä... 

Tarkennan näitä tietoja vielä päivityksessä tähän kirjoitukseen viimeistään ensi viikon alussa, jolloin selviää tarkemmin mm. uhkaavien lumisadetilanteiden laatu sekä pakkasjakson pituus ja ankaruus seuraavankin viikon osalta... Vai tyrehtyykö talven tulo sittenkin lupaavan alun jälkeen...

Päivitys maanantaina 26.11.2012 klo. 22:45: Talven tulon luonne on nyt selkenemässä enemmän: Tuo yllä mainittu pätee edelleen varsin hyvin pääelementtien suhteen, mutta tarkennuksena >> Ylihuomisen keskiviikon aikana etelän - lounaan laajan matalapaineen ensimmäinen etelästä ulottuva osakeskus jää vellomaan Itämeren - Baltian tienoille ja se alkaa ulottamaan etelästä runsasta lumipyryaluetta Etelä-Suomeen viimeistään ke illalla. Tilanteessa itä-kaakkoistuuli voimistuu vähintään navakaksi - kovaksi ja merellä voi olla lähes myrskyä, joten talven ensimmäinen lumimyrskytilanne voi hyvinkin olla totta ke illan ja to aamun välillä; to loppupäivänä lumipyry on ajoittain heikompaa. Tämä ollee viikon loppupuolen ensimmäinen pyryalue, joka ei ulottuisi kuitenkaan kovin pohjoiseen; ehkä korkeintaan Pori - Tampere -tasalle... Etelärannikolle voi kuitenkin kertyä tästä jo n. 20 cm lunta.

Lounaissaaristossa lämpötila jäisi tilanteessa hieman plussalle, jolloin siellä sade ollee rännän sekaista ja jossakin Uudenmaan länsiosan rannikolla ja Varsinais-Suomen rannikolla olisi kapealla alueella puihin tarttuvan suojalumisateen vyöhyke, missä saattaa muodostua puustoon lumitaakkaongelmia voimakkaasta tuulesta huolimatta. Pyrytilanteen pakkasalueella sisämaassa lumi ei juurikaan tartu puihin myös juuri tuulen ansiosta, mutta toisaalta pakkaslumi kinostuu silloin voimakkaasti tuulen mukana.

Perjantaiksi etelästä noin Puolan suunnasta Baltiaan näyttää olevan tulossa entistä voimakkaampaa matalapainetta täydennykseksi, jolloin se voi tuoda heti ensimmäisen perään entistäkin rajumman lumimyrskytilanteen Etelä-Suomeen pe - la ajaksi. Tämän pyryn ulottuvuuden aste pohjoiseen on kuitenkin vielä hieman epäselvää, mutta pahimmillaan voisi olla tiedossa todella hurja lumikertymien tilanne ainakin eteläisimpään Suomeen sen myötä; lumihankien syvyydet ehkä paikoin 50 - 60 cm:n paikkeille parissa päivässä?!... Toisaalta ko. pyry voisi jäädä myös varsin paljon Suomen eteläpuolellekin... 

Kummassakin pyrytilanteessa on erikoispiirteenä lumettoman Keski-Suomen jääminen koko loppuviikoksi ehkä paikoin kokonaankin lumisateetta, jolloin kiristyvä pakkanen todella alkaa tekemään siellä routaa...

Joka tapauksessa itätuuli näyttäisi tuossa jälkimmäisessä pyryvaiheessa voimistuvan ehkä lisääkin myrskyisemmäksi pe ajaksi tehden mahdollisesta runsaimman pyryn tilanteesta jopa kaoottisen ja samalla entistä kylmempää ilmaa näyttää tulevan alueelle Venäjältä; lämpötilat laskisivat Etelä-Suomen sisämaassa la - su mennessä jo lähemmäksi -10 astetta ja etelärannikollakin voi olla yötäpäivää n. -5 astetta pakkasta, kun lämpötilan vuorokausivaihtelua ei tilanteessa juuri ole.

Kylmyys näyttäisi jatkuvan seuraavan viikon puolella vielä monta päivää, mutta tässä vaiheessa vielä jossain määrin heikosti ennustettavissa merkeissä. Tuo eteläpuolinen matalapaine alkaa heiketä la jälkeen, mutta voi jäädä joksikin aikaa lähes sijoilleen vellomaan tuottaen yhä lisää lumisateita. Jos tuuli heikkenee su jälkeen riittävästi ja sää selkenee osittain, niin talven ensimmäistä kireän pakkasen tilannettakin voi muodostua ainakin sisämaassa... Tarkennusta myöhemmin.

Hyvin hurjalta talven aloitus siis tällä kertaa yhä vaikuttaa ja se sattuu osuvasti hyvin täsmällisesti ns. kalenterin mukaan, kun joulukuu on samaan syssyyn alkamassa. Nämä pyrytilanteet ollevat joka tapauksessa sen verran hurjia, että todennäköisesti teen niistä tämän talven ensimmäiset lumimyrskyseurannat. Niinpä palaan jo ylihuomenna keskiviikkona ensimmäisen pyryn kohdalla asiaan ja siinä samalla tulee taas lisää tarkennettua tilanteiden luonnetta koko viikonlopun osaltakin. Seuraavalla viikolla saattaa siis ehkä tulla myös jo tämän alkavan talven kylmimmän yönkin kartoituksen ensimmäinen osa edellisvuosilta tuttuna lämpötilaseurantana...

Tähän lopuksi laitan neljänä linkkinä kiinnostuneille niitä sää- ja luontolähteitä, joita olen aina käyttänyt näissä sääennuste- ja luontoseurantakirjoituksissani --->

Weatheronline Expert Charts -sääkarttoja Euroopasta

Vesistöjen pintaveden lämpötila

Vesistöjen jäänpaksuus

Itämeriportaali - Meriveden jäätilanteita ja pintalämpötilaennusteita.

No comments: