Päätin sittenkin tehdä tästä vielä meneillään olevasta helteestä seurantaa, vaikka sen kuumuus ei ylläkään tämän kesän tähän mennessä voimakkaimpaan helleaaltoon, joka koettiin kesäkuun viimeisellä viikolla. Silloin ke 26.6. oli kuumin päivä, jolloin +30 asteen raja rikkoontui tarkastelualueella monin paikoin >> Kesän 2013 kuumin päivä - Osa 4.
Tämän helteen haluan sisällyttää osaksi tämän vuoden seurantasarjaa, koska se on jäämässä koko heinäkuun kuumimmaksi. Täten se kuvaa varsin erikoisesti kuumuuden painottumista tässä vaiheessa alkukesän puolelle.
Tämän kertaisen tilanteen suursäätilallinen asetelma on ollut se, että manner-Eurooppaan on ulottunut Britannian tienoon matalapaineen itäpuolella Välimereltä hyvin ankaraa hellettä yli +35 asteen lukemineen; se on kuitenkin syrjäytymässä itään. Samalla Moskovan tienoolta itään yhä velloneen matalapaineen pohjoispuolella idästä on kiertynyt ukkoskuuroista hellettä Länsi-Venäjän pohjoisosiin edelleen. Suomen kohdalla on ollut etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne, missä on ollut lievempää hellettä ulottuen Skandinaviaan ja Lappiin saakka. Itäkolkkaan Venäjän oman helteen länsireunalla on kuitenkin tullut Vienanmeren suunnasta vähän viileämpää säätä. Hellettä oli ollut jo to ja pe tällä ko. viikolla, mutta lievemmin kuin la ja su, joiden lämpötilat kirjaan tutuksi listaksi alle >>
Lähteenä lukemille ovat olleet Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Aikaisemmilta kesiltä tuttu värikoodaus on edelleen käytössä mahdollisia äärilämpötiloja varten --> Värikoodit: +30 asteen ja sitä korkeammat helteet +34 asteeseen saakka merkitsen punaisella ja +35 asteen helteet sekä sitä kuumemmat lukemat paksufonttisella ruskehtavan punaisella.
Lauantain 27.7.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +20 astetta, Turku +28 astetta, Salo +28 astetta, Pori +25 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere +27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +24 astetta, Vantaa +27 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +26 astetta, Porvoo +26 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +24 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +23 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +23 astetta, Joensuu +24 astetta ja Ilomantsi +21 astetta.
Tämän seurantapäivän kuumin kolkka oli Varsinais-Suomi ja itäkolkassa oli muuta aluetta selvästi viileämpää ilman hellerajan ylityksiä. Tämä johtui etelä-pohjoissuuntaisen korkeapaineen selänteen asettumisesta; Moskovan itäpuolisen matalapaineen ja Barentsinmeren korkeapaineen välistä pääsi vielä koillistuulella Vienanmeren viileyttä enemmän itäkolkkaan. Varsinais-Suomen ja Satakunnan itärajojen tienoilla ukkoskuurotteli heikosti, joten niillä oli lämpötiloihin vain vähäistä vaikutusta. Lounaiskolkan helteisyys mahdollistui aikaisemmin viikolla koillisvirtauksen lämpöä sinne pakanneesta vaikutuksesta. Sen sijaan Pohjois-Itämeren pintavesilämpötilat olivat edeltäneen viikon viileyden jäljiltä vielä matalalalla ja se viilensi Ahvenanmaata selvästi. Suomenlahdella pintavesilämpötilat olivat ehtineet palautua takaisin melko lämpimiksi ja se viilensi etelärannikkoa ja mm. Kotka Rankkia vain vähän.
Sunnuntain 28.7.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +19 astetta, Turku +26 astetta, Salo +27 astetta, Pori +27 astetta, Hämeenlinna +27 astetta, Tampere +27 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +25 astetta, Hyvinkää +27 astetta, Lahti +27 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +25 astetta, Lappeenranta; Lepola +23 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +25 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +24 astetta, Mikkeli +24 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +24 astetta.
Asetelma oli edellispäivän kaltainen edelleen, mutta nyt itäkolkassa viilentävän koillistuulen vaikutus oli vähentynyt etelä-pohjoissuuntaisen korkeapaineen selänteen siirryttyä vähän idemmäksi; niinpä siellä päästiin viimein hellerajalle. Kuuminta oli edelleen länsiosissa, mutta tällä kertaa ei niin selvästi lounaiskolkkaan keskittyen. Meren vesien pintalämpötilavaikutukset olivat edeltäneen päivän kaltaiset ja pientä ukkoskuurottelua esiintyi myös samaan tapaan samoilla seuduilla vain vähän lämpötiloihin vaikuttaen.
Maanantain 29.7.2013 korkeimmat päivälämpötilat: Maarianhamina +20 astetta, Turku +24 astetta, Salo +23 astetta, Pori +21 astetta, Hämeenlinna +25 astetta, Tampere +24 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +23 astetta, Vantaa +24 astetta, Hyvinkää +24 astetta, Lahti +25 astetta, Kouvola +25 astetta, Porvoo +24 astetta, Lappeenranta; Lepola +25 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +26 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +24 astetta, Mikkeli +25 astetta, Jyväskylä +25 astetta, Savonlinna +24 astetta, Joensuu +25 astetta ja Ilomantsi +25 astetta.
Etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne oli siirtynyt tässä vaiheessa vielä enemmän itään, mutta vaikutti vielä Suomen itäosissa. Länsiosiin saapui lännestä okludoituvan rintamasysteemin runsasta verho- ja hahtuvapilvilauttaa sekä kuurosateita, mutta ne olivat enimmäkseen heikkoja; tosin nyt illalla tätä kirjoitettaessa rankempiakin sateita on saapumassa Itämereltä lounaissaaristoon ja Varsinais-Suomeen. Tämä itä-länsiasetelma vaikutti lämpötiloihin niin, että itäosissa päästiin vielä hellerajalle - lievästi sen yli ja länsiosan pilvisemmällä alueella siitä jäätiin hitusen; ilmamassan lämpimyydestä johtuen kuitenkin yli +20 asteen lukemat olivat joka tapauksessa taattuja.
Päätän tämän seurantaosan nyt tähän, koska Baltiaan saapuva entistäkin helteisempi ilmamassa on jäämässä yhä varmemmin saapumatta Suomeen ti - ke ja tuona aikana rintamasysteemin / matalapaineen solan alueella runsas pilvisyys ajoittaisine sateineen muutenkin ehkäisee helteet; tosin itäkolkkaan hellettä voi ulottua uudestaan ke aikana rintaman itäpuolella. Tulevana viikonloppuna helteet näyttävät palaavan kunnolla, joten silloin katsotaan vielä uuden helleseurannan tarpeellisuutta...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment