Wednesday, August 07, 2013

Kesän 2013 ukkosseuranta; keskiviikko 7. - torstai 8.8.2013 (Kylmän rintaman edellä ukkoskuuroja länsilounaasta)

Tällä viikolla 32 Uusimaa ja varsinkin etelärannikko / pääkaupunkiseutu sai tämän kesän tähän mennessä voimakkaimmat ukkoset vuorokausien vaihteissa ke-to sekä to-pe erillisinä kahtena episodina. Nämä pääsin kokemaan itsekin livenä, mikä pelasti oman myrskybongauskesäni lähes täydelliseltä flopilta. Minulla ei ollut kuitenkaan aikaa tehdä tuttua liveseurantaa tänne blogiini näistä ukkosista. 

Siksi koostan nämä seurannat nyt takautuvasti imperfektissä paikoilleen kahtena erillisenä osana; tässä ensimmäisenä tulee ke-to -vaihteen ukkosepisodin seuranta, jonka sijoitan blogiini keskiviikon 7.8. kohdalle ensimmäisenä kirjatun seurantatilanteen ajan mukaan, vaikka kirjoitus on siis menneessä aikamuodossa. Tästä syystä tämä kirjoitus ei sisällä liveseurannastani tuttuja linkkejä salamatutkiin ja kelikameroihin.

Aineistot näihin takautuviin seurantoihin keräsin yhtäältä omien havaintojeni perusteella ja valokuvaamalla tilanteiden eri vaiheita muistiin. Toisaalta kirjasin muistiin mm. Ilmatieteen laitoksen sadetutka-animaatioiden tietoja sekä Espoota koskevia lämpötilatietoja ko. paikallissääsivustolta.

Lyhyt kokonaiskuvaus keskiviikon 7.8. - torstain 8.8. tilanteesta: Alkutilanteena keskiviikon puolella oli se, että etelä-pohjoissuuntainen korkeapaineen selänne alkoi siirtyä Suomen päältä enemmän itään ja antaa lännestä tietä Skandinaviassa olleelle etelä-pohjoissuuntaiselle rintamasysteemille heikon matalapaineen solan kera. Tämän rintamasysteemin itäreunalla Etelä-Suomeen alkoi tulla ke mittaan kapeana kiilana Saksasta - Baltiasta käsin kosteaa helleilmamassaa, joka mahdollisti iltapäivästä yli puoleen yöhön ukkoskuurottelua Etelä-Suomen länsiosista alkaen ja siirtyen myöhemmin illalla ulottumaan länsilounaasta myös etelärannikolle ja itäosiin, kun em. rintamasysteemi siirtyi alueelle kylmänä rintamana. Perusvirtaukset olivat hyvin heikkoja, mutta ukkospuuskat olivat paikoin voimakkaita.

Rintaman eteneminen itään kuitenkin pysähtyi vuorokauden vaihteeseen mennessä ja niinpä se jäi lounais-koillissuuntaisena Etelä-Suomen päälle seuraavan vuorokauden eli torstain ajaksi jakaen eteläpuolelleen Itä-Euroopan erittäin ankaran helteen alueelta Baltiaan ja siis täpärästi eteläisimpään Suomeen ulottuneen kostean ja ukkosherkän helleilmamassan. Myrskyvaroitus.com -sivuston rajuilmaennuste tästä ukkostilanteesta oli tällainen >> Rajuilmaennuste 7.8.2013.

Oma seurantapaikkani oli tässä ukkostilanteessa Espoon Tapiola, jonne ukkostelua saapui pian iltakymmenen jälkeen ja jatkuen tunnin - parin ajan täpärästi seuraavan vuorokauden puolelle. Seuraavana olen siis koostanut takautuvan seurannan ko. episodin eri tilanteista seurantapisteelläni Espoon Tapiolassa >>

Seurantatilanne 7.8.2013 klo. 13:55: Aikaisemmin päivällä oli ollut vain vähäistä untuvapilvilauttailua, mutta tässä vaiheessa lounaasta vyöryi hajanaisia hahtuvapilvilauttoja seassaan pulleita kumpupilvikokkareita ja ns. vallinharjamaisia osia merkkinä kohonneesta ukkosherkkyydestä eli konvektiivisuudesta. Ilmamassan utu oli vähän sakenemassa. Etelä-lounaistuuli oli hyvin heikkoa ja lämpötila oli +25 astetta. Samaan aikaan ukkoskuurottelua oli jo syntynyt Päijänteen länsipuolella alkaen muodostua eniten Turun seudulta kohti Hämeenlinnan seutua.


Seurantatilanne 7.8.2013 klo. 16:45: Tässä vaiheessa seurantapaikalleni oli alkanut tulla n. klo. 16:00 alkaen yhä paksumpaa ja runsaampaa hahtuva- ja osin kumpukerrospilveä varsin profiilikkaina lauttoina, joissa oli aaltomaisia ja kokkareisia rakenteita vaihtelevasti sekä ajoittain verhopilvimäistä levyisyyttä; pilvet olivat udun samentamia. Tämän mainitun kellonlyömän paikkeilla ko. alueen ylitti em. pilvien seassa myös pieni kuurosadesolu, mutta samaan aikaan voimakkain ukkoskuurottelu pysyi selvästi sisämaassa ja oli muodostanut jonoutuneen systeemin Turun seudulta Hämeenlinnan seudun yli koilliseen Päijänteen itäpuolelle; siinä jonossa yksittäiset ukkossolut olivat lyhytikäisiä ja nopeasti muodostuvia ja voimakkaimman ukkosen alue keskittyi Hämeenlinnan tienoille. Seurantapaikallani lämpötila laski tässä vaiheessa +23 asteeseen runsastuneen pilvisyyden vuoksi. Etelä-lounaistuuli jatkui hyvin heikkona.

Seurantatilanne 7.8.2013 klo. 21:10: Edellisen tilanteen kuurosateen ylityksen jälkeen tähän saakka tilanteet olivat pysyneet melko rauhallisina ja muuttumattomina seurantapaikallani; pilvisyytenä vallitsivat lounaasta tulleet hahtuva- ja ajoittain kumpukerrospilvet lauttoina, joissa ilmeni edelleen profiilikkaita aaltokuvioita sekä yksittäisiä ukkosherkkyyttä ilmentäneitä pulleita kumpupilvikokkareita seassaan. Ajoittain selkeni osittain aurinkoiseksi ja harsopilvilauttaakin oli seassa vähän. Ilmamassa oli yhä utuinen ja tuulet olivat ajoittain jopa täysin tyyniä. Lämpötila oli pysynyt +23 asteen paikkeilla ja tuolla välillä oli sen ylikin ajoittain. 

Em. sisämaan ukkoskuurojono oli alkanut heiketä länsiosistaan alkaen, mutta juurikin Hämeenlinnan seudun ylitse oli jo ehtinyt mennä monta yksittäistä ukkos- ja rankkasadekuuroa. Uusi ukkosalue oli tuolla välillä syntynyt kuitenkin läntiselle Suomenlahdelle ja Hankoniemen seudulle ja se alkoi saapua näiltä hetkiltä alkaen seurantapaikalleni; tässä vaiheessa se ilmeni länsi-lounaistaivaalta nopeaan tahtiin vyöryneenä ukkosta edeltäneenä erittäin aaltomaisesti profiilikkaana, paksuna ja tummana kumpukerrospilvimassana. Jyrinää tai salamoita ei vielä ilmennyt.

Seurantatilanne 7.8.2013 klo. 21:45: Em. uusi ukkosalue lähestyi edelleen pääkaupunkiseutua länsilounaasta monisoluisena järjestelmänä; tässä vaiheessa koko taivas oli jo peittynyt ukkosta edeltäneeseen paksuun ja aaltomaisesti erittäin profiilikkaaseen kumpukerrospilvimassaan. Tästä hetkestä alkaen noin 10 minuutin ajan luoteesta pääsi valaisemaan laskevan auringon punerrus ko. pilvimassaa, jolloin sen radikaali profiilikkuus korostui entisestään värien vaihdeltua oranssien ja punaruskeiden sekä tummansinisten ja tummanharmaiden kesken. Samalla länsi-lounaistaivaalla lähestyi jo ukkosen etureuna entistä tummempana ja kokkareisempana pilvivallina salamoiden ja jyrinän alettua ilmenemään sen takaa taivaanrannassa. Tuulet olivat vielä hyvin tyyniä ja lämpötila oli +22 astetta.

Seurantatilanne 7.8.2013 klo. 22:15: Voimakkaimman ukkosen alue oli nyt valtaamassa Uuttamaata ja pääkaupunkiseutua; ukkosalueen ensimmäinen rankkasateen vyöhyke oli saapumassa seurantapaikalleni lähimmän puolen tunnin sisällä. Edellisen tilanteen jälkeen sade alkoi iltakymmenen kohdilta heikosti pisartelevana ja voimistui vähitellen kohtalaisen tiheän salamoinnin ja jyrinän lähestyttya melko nopeasti. Paksu ukkospilvimassa pimensi iltahämärää hyvin nopeasti, jolloin salamointi alkoi näkyä hyvin jo ennen ukkosen päälle tuloa. Lounaistuuli voimistui jo ajoittain kohtalaiseksi sateen alettua. Lämpötila laski sateen alettua tässä vaiheessa +19 asteeseen.

Seurantatilanne 7.8.2013 klo. 23:00: Ukkosalueen ensimmäinen rankkasadevaihe oli juuri ennen tätä hetkeä n. 10 - 15 minuutin ajan kuurottaisena ja sen jälkeen näiltä hetkiltä jatkui kohtalainen sade tasaisempana. Salamointia oli vaihtelevan normaalina ja lähimmillään parisen iskua tuli n. kilometrin etäisyydelle rankkasadevaiheen aikana. Salamointi oli ilmeisesti enimmäkseen vain pilvisalamoita. Tässä vaiheessa paksu pilvimassa tuotti jo täysipimeyden, vaikka yö ei ollutkaan vielä oikeasti täysipimeä; tasaiseksi mössöksi muuttunut pilvi- ja sademassa heijasti oranssina kaupunkivalaistusta pimeydessä. Rankimpien sadekuurojen aikana etelän ja lännen väliltä puhaltaneet puuskat olivat ajoittain navakoita - kovia ja ne heiluttivat seurantapaikkani korkeita pihapuita varsin reteästi ja kohisevasti. Lämpötila pysyi edelleen +19 asteessa.

Seurantatilanne 7.8.2013 klo. 23:20: Ukkosalueen ensimmäinen osa oli siirtynyt jo pääkaupunkiseudun itä-kaakkoispuolelle ja seurantapaikallani sadekin taukosi lähes kokonaan. Itätaivaanrannalla näkyi vielä ajoittaista salamointia harvakseltaan, mutta ukkosalue oli heikkenemässä. Toisaalta ukkosalueen jälkireunalla pääkaupunkiseudun lounais-länsipuolella merellä oli kehittymässä uusi voimakas kuurosolukko... Ilmamassan utu oli tihentynyt vielä hieman lisää. Tuulet olivat taas tyynempiä, joskin ajoittain heikkoja - kohtalaisia lounaispuuskia ilmeni. Lämpötila pysyi itsepäisesti +19 asteessa.

Seurantatilanne 8.8.2013 klo. 00:00: Em. uusi kuurosolu ylitti tässä vaiheessa seurantapaikkaani suoraan ylitse ja oli juuri ennen sitä alkanut tuoreesti ukkostamaan; salamoita tuli taas ensimmäisen ukkosalueen veroisesti kohtalaisena ja uusi annos rankkasadetta tuli noin 5 minuutin ajan. Tuulet pysyivät kuitenkin korkeintaan kohtalaisina ja tyyntyivät pian tämän viimeisen kuurosolun ylityksen jälkeen lähes tyystin. Ilmamassa pysyi utuisena ja lämpötila pysyi yhä +19 asteessa. Viimeisen ukkosen jälkeen ukkospilvimassan etääntyminen näkyi itäisellä taivaanrannalla hyvin, koska sitä valaisivat Helsingin runsaat kaupunkivalot; oranssina ko. valaistuksessa hehkunut pilvimassa näytti takareunaltaan muutoin tasaiselta, mutta seassa näkyi joitakin kokkareisia ja viiruisia osia, kun alapilviä ei muodostunut haittaamaan näkyvyyttä. Salamointia näkyi vielä n. klo. 01:00 saakka.

Seurantatilanne 8.8.2013 klo. 02:15: Ukkosalue siirtyi heikentyvänä ukkostelemaan Uudeltamaalta kaakonkulmalle - Saimaalle sekä itäiselle Suomenlahdelle puolen yön jälkeen ja alkoi tässä vaiheessa kuolla pois. Seurantapaikalleni jäi vellomaan utuisen sään kera vaihtelevaksi pilvikanneksi hahtuva- ja kumpukerrospilvilauttoja, joita ilmeni tässäkin vaiheessa vielä pimeänä pysyneessä alkuyössä, kunnes sää selkeni lähes kokonaan aamuksi. Tuulet olivat lähes - kokonaankin tyyniä. Lämpötila pysyi +19 asteessa auringon nousuun saakka, kunnes lähti taas nousemaan...

Tähän päättyy tämän ukkosseurannan takautuva kooste, jonka julkaisu tapahtuu täten nyt jo lauantain 10.8.2013 puolella klo. 00:45. Tästä ukkosepisodista jäi upeimpana mieleen ukkosalueen edellä iltaruskonkin kera vellonut erittäin profiilikas kumpukerrospilvimassa, jonkalaista näkee hyvin harvoin. Se oli tavallaan ko. ukkosen hyvin leveäksi ulottunut "vyörypilvi", vaikka oikea vyörypilvirakenne puuttuikin tästä episodista. Rankkasateet olivat tämän kesän kovinta luokkaa tällä alueella, mutteivät silti erityisiä ja samaa voi sanoa esiintyneistä ukkospuuskistakin. Salamointi oli normaalia, mutta pimeässä hienosti näkyvää. Lopputuloksena tämä oli kuluvan kesän upein ukkoskokemukseni, kunnes seuraavana puolenyön tienoona to - pe tuli vieläkin rajumpi ukkonen, josta erillinen seurantaosa tulee kohtapuoliin seuraavaksi...

No comments: