Tuesday, February 18, 2014

Viikkosääraporttien takautuva julkaisu jatkuu viikosta 52 / 2013 alkaen - Lisäksi sääennustetta viikoille 8 ja 9 (Päivitetty viimeisen kerran sääennusteella viikolle 10 saakka!)

Viikkosääraporttien valmiiksi tekeminen on ollut yhä vaikeaa ajanhallintaongelmien takia, mutta viimein mm. sille vapautin nyt tekoaikaa luopumalla facebookkailusta joksikin ajaksi. Facebook-tauolle on muitakin syitä, kuten yhteiskunnallispoliittisen aktivismini roolin pohdiskelu, mutta siitä ehkä myöhemmin lisää... Nyt olen kuitenkin taas aloittanut viikkosääraporttien takautuvan julkaisemisen ja tässä kirjoituksessa tulen päivittämään tuohon alle linkit kustakin valmistuvasta osasta ajallaan. Yritän saada niiden teossa reaaliaikaa kiinni maaliskuun alkuun mennessä... Viimeksi viikkosääraporttien valmistamisessa jäin viikkoon 51 / 2013.


Valmistuneet viikkosääraportit linkkeinä >>

Viikon 52 / 2013 raportti on valmistunut: Viikon 52 sää vuonna 2013: Koko ajan erityisen leutoa, kosteaa ja vesisateista etelän ja lännen välisissä virtauksissa.

Viikon 1 / 2014 raportti on valmistunut: Viikon 1 sää vuonna 2014: Kosteaa, hieman vesi- ja lumisateita sekä tavanomaista paljon leudompaa; leudointa alussa ja lopussa.

Viikon 2 / 2014 raportti on valmistunut: Viikon 2 sää vuonna 2014: Aluksi erittäin leutoa, kosteaa ja pääosin vesisateista; viikonloppuna talventulo vähäisten lumisateiden kera kohtalaiseksi kiristyneessä pakkasessa.

Sääennustetta Etelä-Suomeen viikoille 8 ja 9 >>

Edellinen viikko 7 oli erittäin leuto lämpötilojen oltua nollassa - asteen pari plussalla hyvin tasaisesti monta päivää ja sen aikana Etelä-Suomen ennestäänkin vähäiset lumipeitteet alkoivat sulaa ajankohtaan nähden poikkeuksellisesti ja laajoilla alueilla länsiosissa tulikin tämän meneillään olevan viikon 8 alkuun mennessä jopa ennätysmäisen lumetonta. Sateet olivat vettä, räntää ja märkää lunta, mutta uudet lumipeitteet jäivät korkeintaan 5 cm:n tienoille ja tilapäisiksi ihastuksiksi. 

Leutous jatkui tälle viikolle 8 tähän tiistaille suojasäänä, mutta huominen keskiviikko on vähän viileämmän ja aikaisempaa kuivemman sään aikaa; silti lämpötila pysyy nollan tienoilla ja sää enimmäkseen runsaspilvisenä. Tuulet ovat hyvin heikkoja - tyyniä eikä sateita juuri tule. Tästä alkaakin kylmempi vaihe pilvipoutaisessa säässä, josta uumoilin edellisviikolla kunnon pakkasaaltoa, mutta hyvin torsoksi pikkupakkaseksi se nyt jääkin. Tätä enimmäkseen poutaista ja korkeintaan heikkojen lumikuurojen sävyttämää heikon pakkasen aikaa jatkuu to - pe ajan, kun hyvin heikko matalapainejono asettuu Suomen eteläreunalle itä-länsisuunnassa.

Muutos uudestaan hyvin leudoksi sääksi tapahtuu kuitenkin nopeasti pe-la vaihteen tienoilta alkaen, kun Pohjois-Atlantilla - Norjanmerellä vellova uusi erittäin voimakas matalapaine syöttää jopa jo varsin keväiseksi leudontuneen Länsi- ja Keski-Euroopan alueelta lounaisvirtausta koko Fennoskandiaan. Sitä edeltää rintamasateen ylitys pe-la yönä - aamuna, missä aluksi voi sataa lunta, mutta sade muuttuu pian vedeksi lämpötilojen noustessa yleisesti plussalle koko lauantain lopuksi. Näillä näkymin su - seuraavan viikon ti välillä runsaspilvinen ja kostea lounaisvirtaus ajoittaisine vesi- ja räntäsateineen olisi erityisen leuto, sillä etenkin päiväsaikaan saattaa olla silloin mahdollisuuksia jopa +5 asteen vaiheille etenkin lounais-länsiosissa ja yölämpötilat olisivat vain hetkittäin nollan vaiheilla. Tämä vaihe tietäisi siksi helmikuun lopuksi lähes koko Etelä-Suomessa ja jopa paikoin Keski-Suomessa saakka ennätyksellisesti kokonaan lumetonta!... Kevät painaisi päälle uskomattoman etuaikaisesti siis siinäkin mielessä toistaiseksi. 

Seuraavan viikon 9 puoliväliin on näkyvissä idän korkeapaineen voimistumista siten, että se kääntäisi virtauksia jonkin verran etelään - ehkä jopa kaakkoon, mutta siitä huolimatta tavanomaista selvästi leudompi sää jatkuisi; korkeintaan öisin voisi silloin tulla heikkoja pakkasia, mutta päivälämpötilat pysyisivät asteen-pari plussalla ainakin lännessä. Samalla ilmamassat kuivuisivat, sää poutaantuisi ja pilvipeitteen rakoilua saattaisi olla tulossa... Tästä skenariosta teen tähän alle tarkennusta myöhemmin ja sen viikon lopussa näkyvissä oleva lännen matalapainetoiminnan lähentymisen mahdollisuus ratkeaa samalla...

Sääennustepäivitys lauantaina 1.3.2014 klo. 21:35 >> Aikaisempi sääennuste eteni varsin hyvin yllä määriteltyyn tapaan, mutta tällä viikolla 9 on tapahtunut itäisen korkeapaineen jumittumista sijoilleen aikaisempaa arviota enemmän. Se on pakottanut Atlantin matalapaineiden tulon puristumaan liikkeessään itään Britteinsaarten kautta siten, että osa siitä on suuntautunut Keski-Euroopan yli Välimerelle. Tämä on toisaalta ylläpitänyt Itä-Euroopasta jatkuvasti etelävirtausta Suomeen tähänkin saakka ja siten ajankohtaan nähden leuto poutasää on jatkunut; ilmavirtaus on ollut pääasiassa kostean ja utuisen alapilvistä, mutta tiistaina sekä tänään la auringonpaistettakin on nähty. Lämpötilat ovat pysyneet hyvin tasaisesti nollan vaiheilla - lievästi plussalla siten, että päivisin maksimilämpötilat ovat olleet pääasiassa +1 ja +3 asteen välillä ja öisin minimilämpötilat ovat vaihdelleet pilvisyyden mukaan nollasta -1 ja -5 asteen välisiin pakkasiin. Pääasiassa etenkin etelärannikon tuntumassa vuorokauden keskilämpötilat ovat olleet niukasti nollan yläpuolella merkiten termisen kevään alkamista noin kuukauden etuajassa - Toistaiseksi...

Jatkossa tänä viikonloppuna sekä ensi viikon 10 alkupuolella jatkuu yhä varsin samanlainen sää, missä vahva korkeapaine pysyy vakaasti Venäjällä muotoaan ainoastaan hieman vaihdellen ja matalapaineiden liike suuntautuu Atlantilta Keski-Euroopan yli Välimerelle ja osin Mustallemerellekin; tämän myötä leuto etelä-kaakkoisvirtaus jatkuu Itä-Euroopasta Suomeen ja tarkastelualueelle. 

Aikaisempaan verrattuna tässä virtauksessa on kuitenkin muutoksena vähän kosteamman sään alueiden tuloa heikkoine sateineen tänne etelästä, mistä huomenna su saadaan ensimmäinen tuotos. Myös maanantaina on vuorossa pieniä sateita etelästä käsin Ti-ke on poutaisempaa ja aurinkoakin voidaan silloin taas nähdä. Sateiden olomuoto vaihtelee vedestä räntään ja osin lumeen ja myös tihkusadetta utuineen ja sumuineen voi tulla. Jo ennätyslaajasti lumettomaksi muuttuneet maisemat eivät kuitenkaan juuri saa näistä sateista uutta lumipeitettä ja jos ohuesti saa, niin iltapäivisin niiden sulamista tapahtuu tehokkaasti. Nimittäin lämpötilat pysyvät ennallaan siten, että iltapäivälämpötilat ovat +1 ja +5 asteen välillä ja vain öisin voi olla lievää pakastumista, mikäli pilvipeite rakoilee. 

Ensi viikon 10 puolivälin paikkeilla alkaisi suursäätilan muutos entistäkin leudompaan suuntaan, jolloin olisi mahdollisuutta sen viikon loppussa erityisen keväiseen, joskin epävakaiseen ja tuuliseen säähän. Nimittäin Atlantin matalapainetoiminta voimistuisi ja alkaisi suuntautua Norjanmeren kautta Jäämerelle ja osin Lapin yli itään. Samalla Korkeapaine asettuisi Itä-Eurooppaan tuoden manner-Euroopassa jo yli +15 asteen iltapäivälämpöistä kevätsäätä ja maisemien vihertymisen alkamista siellä. Tällöin lounaasta pääsisi Suomeen voimakkaasti sadealue- ja poutasääylitysten kera vaihdellen niin lämmintä ilmaa, että sopivissa iltapäivätilanteissa olisi vuoden ensimmäiset mahdollisuudet +10 asteen rikkomiseen! Runsas pilvisyys ja tuuli pitäisivät yötkin lähes kauttaaltaan pakkasettoman leutoina ja lisäksi sateet tulisivat ko. tilanteessa vain vetenä. 

Näin ollen kevään harppaaminen entisestäänkin huikeampaan etuaikaan voisi tuolloin alkaa tapahtua! >> Lumettomuuden jo oikeastaan nyt tapahduttua yleisesti tuolloin vuorostaan maaperän routa alkaisi saamaan kyytiä pois ja järvien jäiden osalta alkaisi mahdollistumaan kaikkien aikojen varhaisimpien jäidenlähtöjen vavisuttavat ennätykset!... 

Parhaillaanhan on jo ollut leppien (Alnus sp.) ja pähkinäpensaan (Corylus avellana) alkanutta kukintaa jo edellisviikosta 8 lähtien ja tuolloin viikon 10 lopussa niiden kukinnat alkaisivat jo saavuttaa huipentumaa runsaaseen siitepölytykseen. Nyt ovat jo myös monet sipulikasvit tulleet esille maan alta ja niiden kasvu voimistuisi viikon 10 lopussa paljon tuottaen mm. jo runsasta lumikellojen (Galathus nivalis) kukintaa. Haavan (Populus tremula) ja monien pajujen (Salix sp.) norkkoaiheet eli kissat alkaisivat kasvaa huikean etuaikaisina kohti kukintaa - nehän ovat olleet esillä valmiina jo viime marraskuusta alkaen huippuerikoisesti. Varhaiset perennat tulisivat maasta esille yhä enemmän, mitä ne ovat olleet osittain jo joulu-tammikuussakin. Varhaisimmin lehteen puhkeavissa pensaissa tapahtuisi silmujen voimakasta turpoamista, kuten pikkuherukalla (Ribes glandulosum), taikinamarjalla (Ribes alpinum), terttuseljalla (Sambucus racemosa) sekä viitapihlaja-angervolla (Sorbaria sorbifolia). Nurmikot ovat parhaillaan säilyneet osittain vihreinä tammikuun kolmen viikon mittaisesta talvesta ja jo viikolla 10 niiden lisävihertyminen ja kasvaminen voisi alkaa huippuerikoisesti etenkin lämpimillä paikoilla...

Seuraavaa sääennustetta tulee maailman tapahtumien salliessa aikaisintaan viikon 10 lopulla, ellei tuohon em. uuteen ennusteeseen tule viikon 10 lopun osalta radikaalia muutosta....

No comments: