Sunday, April 13, 2014

Kasvien hoidon ja estetiikan kritiikkiä - Rumuushaitat pajunkissaoksien poiminnasta ja vanhojen pensaiden väärinlannoittaminen

Onnistuin tekemään sen verran tilaa valokuvilleni Photobucket-palvelussa, että voin nyt ottaa nämä kaksi ns. ylimääräistä valokuvaa mukaan bloggaamiseeni. Kyseessä on tältä keväältä parhaillaan ajankohtaisesti kasvien hoitoon ja estetiikkaan liittyvien ongelmien esilletuonti etenkin julkisilla viheralueilla. 

Alemmassa kuvassa esittelen vanhojen pensaiden väärinlannoittamisen ja ylemmässä kuvassa Pääsiäisen perinteisiin kuuluvan pajunkissaoksien poiminnan aiheuttamat rumuushaitat. Siispä asiaan >>

Pajunkissojen poiminnasta aiheutunutta oksakatkonnan rumaa repimisjälkeä kuvattuna torstaina 10.4.2014 Espoon Tapiolassa. 


Pääsiäisen juhlahetkiin on Suomessa ollut tapana tuoda sisälle maljakkoon pajujen oksia, joissa kevään heräämisen merkkeinä ovat pikantisti olleet keskeisessä osassa niiden kukinnot eli ennen kukkimisvaihetta "kissoiksi" nimitetyt norkkojen esiasteet. 

Olen itse asiassa monta kertaa aikaisempinakin vuosina kiinnittänyt huomiota tällaisesta poiminnasta aiheutuvaan rumuushaittaan, joka ilmenee siis oksien repivän katkonnan aiheuttamina palkeenkielisinä oksantynkinä, kuten tuossa kuvassa. En ole toki vaatimassa tämän perinteen lakkauttamista, mutta tähdennän tämän rumuushaitan oleellista ja helppoa välttämistä, joka onnistuu seuraavasti.

>> Kehotan ihmisiä ottamaan varta vasten pajunkissapoimintaan mukaan jopa ihan puutarhasakset tai terävän veitsen, joiden avulla oksat voidaan katkaista siististi leikkauskohdan jäädessä hyvin huomaamattomaksi. Näin voimme yhdessä pitää tälläkin tavalla huolta yhteisten viheralueittemme esteettisestä moitteettomuudesta! 

Repimällä katkaistut oksat ovat joka tapauksessa niin yököttäviä varsinkin vilkkaiden kävelyreittien varrella nähtynä, vaikka pajuja pidetään joidenkin mielestä muka roskakasveina - Tämä estetiikkaongelma ja sen välttäminen on kuitenkin syytä painaa mieleensä, jos hamuaa pajunkissaoksia maljakkoonsa!

Tänä keväänä tässä pajunkissahaalimisessa on erikoinen poikkeus erittäin etuaikaisen kasvukauden ja osaltaan myös myöhäiseen ajankohtaan sattuvan Pääsiäisen takia >> Nimittäin osa pajunkissoista on jo nyt ehtinyt saavuttaa kukintavaiheen eli niissä hede- ja emikukat ovat alkaneet tulla esille norkkokarvojensa seasta. Näin ollen Pääsiäisen ajaksi pajunkissaoksien estetiikka on tällä kertaa hyvin epätavallista, kun lisäksi juuri Pääsiäiseksi on odotettavissa näitä kukintavaiheita nopeasti edistävää kesäistä lämpöaaltoa.

Vanhojen nuokkusyreenien (Syringa reflexa) väärinlannoittamista kuvattuna torstaina 3.4.2014 Espoon Tapiolassa. 


Havaitsin viime viikolla Espoon Pohjois-Tapiolassa erään puistotyöntekijän suorittavan alueen osittain alasleikattujen ja vanhojen nuokkusyreenien lannoittamista - Kiinnostuksesta menin katsomaan suorituksen jälkeen työn laatua ja ongelma kävi heti silmiini >> Nimittäin lannoiterakeet oltiin levitetty suoraan jokaisen pensaan tyvelle, mikä on väärä kohta lannoittaa näin vanhoja pensaita!  

Näin kookkaiden pensaiden ravinteita hyödyntävät juuristojen kärkiosat ovat vähintään n. metrin säteellä pensaiden tyvestä. Niinpä tämä "tyvilannoitus" menee hukkaan ja itse asiassa yksinomaan vain ravinteikkaasta maasta hyötyville rikkakasveille. Niinpä noiden pensaiden tyvellä jatkossa rehottaa ruohovartisia kasvilajeja. 

Ihmetystä tämä "tyvilannoitus" aiheuttaa siksi, koska kyseessä oli kuitenkin alan ammattitahon työtehtävä ja siksi amatöörimäisyydessään se oli karkea virhe. Oikea tapa olisi ollut levittää lannoitetta rinkinä n. metrin säteellä tyvistä pensaiden ympärille. Tämä huomioksi myös kotipuutarhureille!

No comments: