Tuesday, October 28, 2014

Lokakuun 2014 lopun leutous viikon 44 alussa - Uusia ajankohdan lämpöennätyksiä Etelä- ja Keski-Suomessa tiistaina 28.10.2014

Säässä on tapahtunut lämpötilojen osalta taas sen verran erikoinen episodi Etelä- ja Keski-Suomessa, että on taas aika palata tuttuun Etelä- ja osin Keski-Suomen lämpötilaseurantaani eri paikkakunnille - Nimittäin tänään odotettavissa ollut voimakkaan länsi-lounaistuulen tuoma leuto sää on äitynyt jopa ennätykselliseksi ajankohtaan nähden!

Lokakuun lopussa Suomen mittaushistoriassa aikaisemmin korkeimmat lämpötilat ovat saavuttaneet tietääkseni +14,1 asteen lukemat; tästä aiheesta on ollut juttua Sääbriefing-blogin uusimman jutun lukijakommenttien loppupäässä. Tänään tuo vanha ennätys on ilmeisesti rikottu, koska ainakin Porissa on saavutettu havaintoni mukaan n. +14,5 asteen lukema! Lisäksi sisämaassa saavutetut n. +12 ja +13 asteen lukemat ovat varmaankin olleet monin paikoin paikallisia ajankohdan lämpöennätyksiä.

Tilanteen erikoisuus korostuu myös siinä, kun tämän päivän leutoutta verrataan viime juhannusviikon poikkeukselliseen koleuteen. Tein siitä seurannan >> Juhannusviikon 2014 poikkeuksellinen koleus - Päivälämpötilojen seurantaa viikonvaihteessa 25 / 26. Vertailussa havaitaan hullunkurisesti se, että viime Juhannuksena oli monin paikoin kylmempää kuin nyt tänään! Tämä osaltaan kuvaa meneillään olevan vuoden erikoisesti poukkoillutta säätä.

Suursäätilan asetelma on ollut tämän nykyisen tilanteen aiheuttajana sellainen, että korkeapainetta on ollut pitkulaisena Mustanmeren pohjoispuolelta Itä-Eurooppaan ja samalla voimakas ja laaja matalapaineen alue on ollut osakeskuksineen Islannin eteläpuolelta Norjanmeren ja Pohjois-Lapin kautta Barentsinmerelle. Näiden välissä on vallinnut Britteinsaarilta Fennoskandian yli Uralille hyvin voimakas länsi-lounaisvirtaus, jossa säärintama on mutkitellut Skotlannista Skandinaviaan ja Etelä-Suomeen. Tänään tuon säärintaman mukana lounaasta on ulottunut tarkastelualueelle kaikkein lämpimimmän ilman sektori, joka toi ennätysleudot maksimilämpötilat.

Erikoista leutoutta on edesauttanut Euroopan mittakaavassa myös se, kun viime viikkoina syksy ei ole päässyt edistymään Länsi-Euroopassa kovin hyvin, koska siellä on itsepintaisesti pysynyt erittäin lämmintä säätä: Niinpä sieltä on nyt sopivasti kiilautuneella ja voimakkaalla länsi-lounaisvirtauksella ollut siksikin erikoisleuto luonne tuon leudon sektorin pulssimaisesti tuomana.

Tämä seuranta kattaa vain tämän päivän, mutta katsotaanpa alla lämpötilalistauksen kera tilannetta vielä tarkemmin >>

Lähteenä alla oleville maksimilämpötiloille ovat Ilmatieteen laitoksen paikallissääsivuston lämpötilakuvaajat. Olen käyttänyt näissäkin lukemissa pyöristystä ylöspäin, jos lukema on ollut kokonaisasteiden puolivälissä tyyliin 10,5 = 11.


Tiistain 28.10.2014 korkeimmat (päivä)lämpötilat: Maarianhamina +14 astetta, Turku +13 astetta, Salo +13 astetta, Pori +15 astetta, Hämeenlinna +12 astetta, Tampere; Härmälä +12 astetta, Tampere; Siilinkari +12 astetta, Helsinki (Kaisaniemi) +11 astetta, Vantaa +12 astetta, Hyvinkää +12 astetta, Lahti +13 astetta, Kouvola +12 astetta, Porvoo +12 astetta, Lappeenranta; Lepola +11 astetta, Lappeenranta; Konnunsuo +11 astetta, Kotka (Rankki; esimerkki merellisestä paikasta) +10 astetta, Mikkeli +12 astetta, Jyväskylä +12 astetta, Savonlinna +12 astetta, Joensuu +9 astetta ja Ilomantsi +10 astetta.

Tuo em. leuto sektori oli vasta saapumassa yöllä ja aamulla tarkastelualueelle, missä yön-aamun aikana lämpimän rintaman vesisateita liikkui alueen yli itäkoilliseen; tässä vaiheessa tarkastelualueen pohjoisosissa oli ehtinyt kylmentyä tilapäisesti edellispäivän +10 asteen vaiheilta paikoin jopa alle +5 asteen, mutta eteläosissa lämpötilat olivat pysyneet koko ajan +10 asteen vaiheilla ja ylikin läpi yön-aamun. Leuto sektori levisi kuitenkin nopeasti aamupäivän aikana koko alueelle länsilounaasta ja puolenpäivän jälkeen on saavutettu nuo listatut maksimilämpötilat koko alueella.

Listauksesta havaitaan hieman erikoisena piirteenä se, kuinka korkeimmat lukemat ovat sattuneet Varsinais-Suomen (Turun) ja Satakunnan (Porin) seudulta kohti sisämaata olevalla alueella ja siten esim. etelärannikolla on ollut yllättäen aavistuksen viileämpää. Tilanteeseen on vaikuttanut ilmeisesti se, kun idästä Itä-Eurooppaan ulottuneen korkeapaineen alueelle on jäänyt kylmempää ilmamassaa ja sen vaikutuksesta esim. Baltiassa on ollut viileämpää kuin tuossa länsi-lounaasta kiilautuneessa leudossa sektorissa. Tuo ilmeni tänään myös siten, että etelästä-lounaasta on alkanut kiertyä hieman kuivempaa ilmaa eteläisimpiin osiin, mikä on alkanut hälventää muutoin koko päivän vallinnutta sumu- ja kumpukerrospilvilauttaa pois. Silti yhä jatkuvassa voimakkaassa lounais-länsituulessa selkeälläkin säällä lämpötilat ovat jääneet tässä illalla +10 asteen tienoille eli ei ilmamassa kuitenkaan vielä ole kylmenemässä sanottavasti.

Listaus paljastaa myös sen, kuinka tällaisen voimakastuulisen sään takia paikalliset mikroilmastolliset erot peittyivät pois ja eivät siksi näy lämpötiloissa; esim. mantereisten alueiden kylmyys ja isojen järvien leudontavuus eivät ilmenneet mm. noissa Tampereen eri kohteissa.

Vielä huomenna keskiviikkona 29.10. mitataan tarkastelualueella länsi-lounaistuulessa n. +10 asteen vaiheilla olevia lämpötiloja, mutta kaikkein leudoin vaihe alkaa olla ohi. Nimittäin huomisillasta alkaen matalapaineen painopisteen sijoittuessa Suomen koillispuolelle alkaa luoteesta virrata tilapäisesti kylmempää ja kuivempaa ilmaa myös Etelä-Suomeen. Aikaisemminkin olen ennusteessa sanonut, että tätä kylmempää vaihetta kestää vain parisen päivää ja sitten ensi la-su alkanee taas uusi kostea ja erittäin leuto lounaisvirtaustilanne...

No comments: